След €117 млрд. агросубсидии Гърция внася земеделски стоки за €4 млрд.

Мъж пуши зад изоставен щанд за зелечуци в Атина. Карамузис критикува и Тройката за това, че плановете й предвиждат само съкращения и никакви идеи за растеж на гръцката икономика.

© Reuters

Мъж пуши зад изоставен щанд за зелечуци в Атина. Карамузис критикува и Тройката за това, че плановете й предвиждат само съкращения и никакви идеи за растеж на гръцката икономика.Приносът на селското стопанство към националната икономика на Гърция е спаднал до срамно ниски нива и търговският баланс при селскостопанските продукти е отрицателен от години. Днес селското стопанство допринася само 3% към БВП на Гърция, докато това съотношение преди две десетилетия е било 20% от БВП. За същия период от 20 години са били дадени като субсидии от Европейския съюз 117 милиарда евро в настояща стойност.


Това заяви на форум в Атина заместник-изпълнителният директор на Eurobank EFG Николас Карамузис, съобщи сайтът grreporter.info.


"Къде са тези пари? Днес Гърция внася селскостопански продукти за 4 милиарда евро на година, вместо да ги произвежда и да изнася", посочва Карамузис, който е и преподавател в университета в Пирея.
Изданието цитира още някои от изброените от него показатели на икономически форум "SOS развитие: Как да излезем от рецесията, за да останем в еврозоната", провел се в Атина тази седмица.


Гърция има най-високия процент на вътрешно потребление от всички страни в Европейския съюз - от 92% от БВП, а преките й частни инвестиции са се стопили наполовина през последните четири години. "Високото потребление е резултат от либералната кредитна политика, заплатите се увеличаваха по-бързо от производителността, големите бюджетни дефицити и драматичното намаление на депозитите. Резултатът е инфлация и влошаване на вътрешния баланс, както и срив на конкурентността."


Инвестициите като процент към БВП са спаднали от 23% през 2007 до 16% през 2011, посочи специалистът. Производството в страната е било пренебрегвано дълги години в името на вноса, което е и част от проблема с високия бюджетен дефицит на Гърция.


В допълнение финансистът посочи, че индустрията отдава само 10% към БВП. Всичко останало са услуги, които са насочени най-вече към вътрешния пазар и нямат реална тежест в изграждането на една устойчива икономика.


Николас Карамузис посочва като първа сред четирите основни грешки на управлението от последните две години, че политическият елит в страната се е забавил с осъзнаването на проблема на гръцката криза, а когато той вече е бил ясен не е посмял да влезе в конфликт с интересите в сянка. Управляващите са направили всичко възможно да избегнат пряк сблъсък с установените непроизводителни структури в страна, които се "хранят" от публичните финанси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moni33
  moni33
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една десета от техните субсидии за земеделие да дадат на българските земеделци страната ни отново ще е номер едно на балканите!

  Подаръци ще има за всички от сърце
 2. 2 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Така е, парите разглезват и отучват от работа.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 3. 3 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 557 Весело

  Гърците са "големи". Трябва да им признаем умението да усвоят фондове и да си ги разпределят. Демек и те крадат, ама умно

 4. 4 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мерилин":

  чуждите пари, мадам

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  А, този Николас Карамузис от къде пада ??? Скоро скромния Български стандарт на живот, който подигравателно гръцките "управляващи" сочеха за лош пример ще им се вижда мечта на гърците. За тях лошото свърши, вече са в прегръдката на ужасното.

 6. 6 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#3:"john_law"] и те крадат, ама умно [/quote]

  Умно, умно, ама сега и те гледат умно, дано не ни връхлети някой техен бежански поток, какъвто е имало през 1949-та.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 7. 7 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#4:"lisco"]чуждите пари, мадам [/quote]

  Прав сте господине, но тяхна национална черта е да приемат чуждите пари, като свои.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 8. 8 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 557 Любопитно

  До коментар [#6] от "Мерилин":

  Искаш ли да се обзаложим, че ще им опростят едни 70-80% от дълговете и ще си продължат по същият начин ? Защото другият вариант е да се разпадне Еврозоната Гърците не ги мисли - те са хитруши и изнудват цяла Европа.

 9. 9 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  E чак сега ли се намери някой да го каже? Нормални познавачи на гръцките условия от години се чудеха на измислената им икономика с едромащабните корупционни схеми и измами и задаваха въпроси, но никой не се интересуваше да ги вземе сериозно. Вместо това се говореше за големите успехи след интеграцията на Гърция в евроструктурите. Успехите са налице, не може да се отрече! Сега целият ЕС им куса попарата.

  heruvim
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Гърците са шампиони ...
  И, който каквото и да мисли за ББ и Дянков, един ден децата ни и техните деца ще им благодарят /и тези от нас, които имат глави на раменете/ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#8:"john_law"]другият вариант е да се разпадне Еврозоната[/quote]

  Тя еврозоната тръгна към разпадане от гръцките кредити, а вие разчитате да се стабилизира с нови, странна логика, а и глупаците вече са на привършване, инвеститорите бягат само като чуят за Гърция, до време е хитруването, след това идва гладуването.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 12. 12 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Любопитно


  Защо са необходими (изобщо) субсидии, ако имаме/искаме СВОБОДЕН пазар? А, драги ми (кандидат) КАПИТАЛИСТИ?

  СТРАХ ли ви е от СВОБОДНИЯ пазар?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  За същия период от 20 години са били дадени като субсидии от Европейския съюз 117 милиарда евро в настояща стойност.
  ...............
  Друг е проблемът, който според мен е по-важен.
  Няма нужда да се гледа в чуждата паница. Който може, взема.
  Обаче тия субсидии са отишли в улесняване на селскостопанския износ по дъмпингови цени, което пряко означава , че ЕС е финансирала Гърция и чукнала косвено нашето земледелие по типето.
  Точно в тия години България беше залята от гръцки и турски зеленчуци, а нашите си играеха на дребно производство, което разбира се не беше конкурентно способно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "Omnis Omnibus":

  Не знам кой от какво се страхува, но аз най-много се страхувам от практиката, която се създаде, държавата да финансира капиталистите, когато закъсат и да не им се меси в работата, когато печелят, ако може тогава и от данъци да ги освободи, ще им е най-точно.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  [quote#13:"СДС"]Няма нужда да се гледа в чуждата паница. Който може, взема. [/quote]

  Браво,бе!Крадеца краде,ние да викаме,браво!
  С такова отношение,далеч няма да стигнем!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на king_nothing
  king_nothing
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За гърците ще повярвам, че са зле чак като видя гъркини да стават слугини в България за минимална Българска заплата.
  Реват, че мизерстват и вече са бедни, но в момента мерките, които ще се предприемат е да получават средна европейска заплата и да не могат вече да живеят охолно и да се хвалят, че доходите им са близо до тези в Люксембург.
  Но иначе, ако трябва да връщат всички заеми поколения наред ще трябва да живеят с по 100-200 Евро на месец, но най-вероятно ще им опростят голяма част от дълговете и после пак сиртаки до дупка.

 17. 17 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Любопитно

  [quote#14:"Мерилин"]но аз най-много се страхувам от практиката, която се създаде, държавата да финансира капиталистите, когато закъсат и да не им се меси в работата, когато печелят, ако може тогава и от данъци да ги освободи, ще им е най-точно. [/quote]
  ЧАК сега ли взе да се страхуваш?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 18. 18 Профил на vandimov
  vandimov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Изнудването е до време! Следмтова е плащането и резултатите.

 19. 19 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Спрете да им давате, дайте на нас.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 20. 20 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#13] от "СДС":

  Не знам как стои въпроса със земеделските субсидии, ние не получаваме ли, а имаше и доста внос от Македония и Турция, които не са в Евросъюза, дори ми се струва, че на нашите земеделци, каквито и субсидии да им се дадат, те пак ще искат да държат високите цени, защото от повече пари, глава не боляло.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 21. 21 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#17:"Omnis Omnibus"]ЧАК сега ли взе да се страхуваш? [/quote]

  Да, особено напоследък.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 22. 22 Профил на paxah
  paxah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не съм сигурен за нашето селското стопанство колко процента е от БВП, но съм с убеждението, че е нисък. Всеки иска да е гражданин, да се бута в тълпата, в мола, на центъра, уж да работи и уж да му плащат. Празни села, а пълен град. Защото да работиш на село е срамно, но не е срамно да имаш 2 лв. в джоба и да стоиш на студено.
  Ако няма големи монополи във хранително-вкусовата промишленост, може би щеше да има и истински малки фермери, които да произвеждат и да дават "хляб" на двама-трима... пък нека сме аграрна сграна.

 23. 23 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#21:"Мерилин"]Да, особено напоследък. [/quote]
  Явно няма по- добър учител от неволята...

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#22] от "paxah":Съотношенията не са кой-знае колко по-различни. Доколкото си спомням, в Гърция беше 75% от услугите, 22% от промишлеността, 3% от селското стопанство, а у нас приблизително 65% от услугите, 30% от промишлеността и 5% от селското стопанство.

 25. 25 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Съединените щати имат най-големия аграрен сектор в света,но дела му в общия брутен продукт е 1.2%,а в аграрния сектор са заети само 0.7% от работната сила.През 1930 г.почти 40% от работната сила е била заета в земеделието.Така че в Гърция е намалял,не е големият им проблем.

 26. 26 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#5] от "442":

  Да, така ще стане..а ние ще си живуркаме в една от най-дисциплинираните страни в Европа и ще им се подиграваме на ниския стандарт Интерсено мие, дали се усмихваш на сън

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 579 Неутрално

  демокрациа е политичско управление а не икономическо управление в пазарна икономика
  тиа в европа са изперкали щом дават пари на политици а не на произвеждащи фирми
  сега да им е за урок на европеиците когато дават пари на балкански политици

 28. 28 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 524 Весело

  След €117 млрд. агросубсидии Гърция внася земеделски стоки за €4 млрд.
  /////
  по-намалявайте малко сумите, че представителите на нашата тройка ще получат удар. Доган вече е убеден, че неговия милион е джобни пари на фона на тези суми.

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#10:"deepdp"]И, който каквото и да мисли за ББ и Дянков, един ден децата ни и техните деца ще им благодарят /и тези от нас, които имат глави на раменете/ !!![/quote]

  И за какво, по-точно, трябва да благодарят на мутрата и мутренската банда? За отрицателния растеж? За опукания фискален резерв? За новите дългове? За огромната безработица? За замразените доходи? За липсата на перспективи? За това, че за 2 г. върнаха България 15 г. назад?

  Никога повече мутри начело на България.
 30. 30 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 579 Неутрално

  демокрациа е политичско управление а не икономическо управление в пазарна икономика
  тиа в европа са изперкали щом дават пари на политици а не на произвеждащи фирми
  сега да им е за урок на европеиците когато дават пари на балкански политици

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#12] от "Omnis Omnibus":

  Наскоро и аз зададох този въпрос, оказа се, че в селското стопанство са необходими регулации, защото при дефицит, на другата година всички площи ще са засяти с този продукт.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Повечето коментари се концентрират върху вината на Гърция. А вината на ЕС, която раздава пари, за да не се произвежда? Поне аз досега не съм виждал по-ясен пример за сбъркана политика на помощи. С огромните субсидии се създава цяло едно съсловие (нямам предвид фермерите), чиято дейност се свежда до умение да се оформят документи за субсидиите и която живее прекрасно без всъщност с нищо да допринася за качеството на живот (освен на своя).Освен, че са паразитни по своя характер, тези структури са още по-вредни, защото развращават хората, учейки ги, че може да се печели без реален полезен труд.

 33. 33 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#8] от "john_law":

  Нищо няма да им опростят, просто ще разменят "днешен" дълг за 30 и 50 годишни облигации, които съм убеден, че ще могат да бъдат използвани в задаващата се тотална приватизация на държавни активи.

 34. 34 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Чета втората половина от статията и се чудя дали не говорят за България...дано все пак нашите управляващи си вземат поука от гръцката драма...

 35. 35 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#1:"moni33"]

  Една десета от техните субсидии за земеделие да дадат на българските земеделци страната ни отново ще е номер едно на балканите! [/quote]
  При едно условие обаче - парите да стигнат до хората!

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 36. 36 Профил на juve
  juve
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прав си, но в броя на джипове на глава от селскостопанските производители. Съжалявам за шегата, но смятам, че на фона на 1. липсата на ефективен механизъм за разпределение и безотговорна, непрофесионална администрация, 2. безобразна корупция и феодализъм и 3. мързел, непредприемчивост и липса на валидна работна ръка, преди да постъпят субсидиите, трябва да стане някакво чудо, иначе ще просперират само продавачите на джипове.До коментар [#1] от "moni33":

 37. 37 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#32] от "grajdanin1":
  бьлгарските селиани са сьщите зариазаха земиата и се набутаха в градовете да продават с надценка 500% стоки на гражданите
  внос от китаи и продават селскостопанска продукциа за стотинки вместо да произвеждат продукциа за консерви за през зимата
  и да пьлниат магазините с бьлгарски хранителни стоки

 38. 38 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Жалка история! На мързеливците са им раздали такива пари, а на нас един по дебел.....и продължават да им дават. А ние сме като в приказката" беден, но горд". И ми омръзна да слушам как нашите внуци, правнуци и прапраправнуци щели да възхвалят тиквениците от ГЕРБ за тяхното управление. Разликата е че на византийчетата винаги ще им дават и ще им опростят поне 80% от дълга, а на нашите тикви никой няма да им даде и 5 лева. Ако не за друго, то поне да подкрепят селското ни стопанство.

 39. 39 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#2:"Мерилин"]Така е, парите разглезват и отучват от работа.[/quote]
  Ако такава е логиката, в страни като Швейцария, Австрия, Дания, Норвегия, никой не би трябвало да работи.

 40. 40 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До мони 33: по коментар 17 Като не си в час не се обаждай. В момента в България евросубсидиите са 25 лв./дка а националните доплащания са 3 лв./ дка т.е. по-малко от предната година. За Гърция за посочения период се падат средно по 500 лв./дка,но те са диференцирани.Например за царевица преките плащания са 190 лв./дка, а за консервни домати 75 евро на тон или при производство 10 т./ дка са 1500 лв./дка. Преките плащания за овощни градини и лозя са между 400 и 500лв./дка Основния проблем на нашето селско стопанство е,че не е равнопоставено с това на старите членки. Нашите политици начело с Миглена Кунева извършиха нац. предателство. На фона на казаното по-горе повече от глупави звучат твърдения като: "Ето в ЕС ние имаме един платежоспособен пазар", или пък,че "преди и това не сме получавали". В преговорния процес Турция изобщо не допуска такава ситуация. Или ще има за всички по-равно, или да няма за никой. Докато има неразбиращи и се съгласяват на по-малко ще бъдем неконкурентноспособни и упадъка ще продължи. Не се заблуждавайте с лъскавата техника която виждате по митингите . Аз лично потдържам виждането,че субсидиите трябва да се премахнат по целият свят, и тези средства да се насочат към високотехнологични производство,целево. Тогава ще ги видим как в Гърция и Италия ще плащат по 50 евро надница. Така производствата ще бъдат там където са най-благоприятните условия .

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  Ха, зам председателят на Пощенска банка казал че бързия кредит от Пощенска банка преебал положението.

 42. 42 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 638 Весело

  Х-ха
  Чудна работа!
  Хем си вземаш един вид рента под формата на субсидия, хем ти работят чужденци за жълти с'тинки, хем и продажбите са ти гарантирани.
  Как да не протриеш стола в таверната, как да не се поразкършиш с едно сиртаки и имаш да време правиш житейски обобщения.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 43. 43 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Панцерино ти жив ли си? как е рибката с бирата на кея? как е великата гърция? Нещо не си писал в скоро време колко зле и гадно е в българия и колко си благодарен че си вече грък!
  Де е моника? да не би да са открили че дядото дето го гледа е умрял преди 20 години?

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#42] от "biba_jaba":

  .."политическият елит в страната се е забавил с осъзнаването на проблема на гръцката криза"....Още в началото на 90-те години един образован грък на моето възхищение от тяхното развитие, ми отговори че всичко се дължи на заемите и субсидиите на ЕС. И че има огромна корупция, заради което един ден Гърция ще плаща тежка цена. Тогава не му повярвах....

 45. 45 Профил на Филип
  Филип
  Рейтинг: 258 Разстроено

  Много сте компетентни бре, като че ли цял живот сте били на нивата или след козите на дядо си.
  Браво и на вас "Дневник", но това ли е най-важното в статията на Виктория Миндова.

  http://www.grreporter.info/Grciya_ima_nay-visokoto_vtreshno_potreblenie_ot_vsichki_strani_v_Evropeyskiya_syuz/10523

  И още една интересна новина за форумните надничари:

  http://www.grreporter.info/Zaloviha_10_blgari_dokato_kradyali_ZhP_relsi_v_Solun/10500

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Гърците никога няма да изживеят Лукановата есен и Виденовата зима! Както и никога няма да вземат доходи като нашите......Бъди сигурен!

 47. 47 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#44] от "dobrich":

  Принципно кяква би била разликата между нас и гърците, произтичеща от куптурно-историческият план на Балканите?
  Никаква.
  Всичко това се дължи на годините на блоково противопоставяне след Втората световна и огромното наливане в Гърция. Тази инерция продължи още няколко години след промените, докато Развитието най-после каза:
  - Сметката, моля!
  А заниманията с политика в Гърция....отдавна са поминък за една част хора.
  Нещо което и тук вече се вижда.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 48. 48 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#40:"gorid"]Аз лично потдържам виждането,че субсидиите трябва да се премахнат по целият свят, и тези средства да се насочат към високотехнологични производство,целево.[/quote]
  В САЩ има ли агросубсидии? Имаш ли информация?

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#1] от "moni33":

  "Една десета от техните субсидии за земеделие да дадат на българските земеделци страната ни отново ще е номер едно на Балканите!"....В България само зърнопроизводството е на ниво. Животновъдството и производството на технически земеделски култури - там където трябва да пипа човешка ръка, са на трагично ниво. Въпреки нашите отлични природни дадености!? Но какво да се прави - по селата не останаха хора. С цигани се върши циганска работа......

 50. 50 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#8] от "john_law":
  Най-сигурният начин да се разпадне еврозоната е да продължи да хрантути гърците.

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#48] от "shumkar":
  Има. Вече има, след като не можаха да накарат европейците да не субсидират.

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#24] от "patsis":

  Както и съотношението на хората на държавна хранилка в двете държави: в Гърция - 1 000 000 при 11 млн.население, в България - 500 000 при 7 млн.население. Разликата е в заплатите......

 53. 53 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#12] от "Omnis Omnibus":

  Производството на храни е стратегически отрасъл с голямо национално значение за всяка държава. Никоя страна от Европа (не само от ЕС) не го е оставила на свободния пазар и всички те го субсидират. Това поражда и парадокса, че немското мляко или македонските домати излизат по-евтино - тези страни субсидират за разлика от България. Поради което български производители почти няма, а няма и да има....

  Боян Р.
 54. 54 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Къде им е бил контрола на европейците след като са наляли 117 млрд. евро, а насреща резултатите са равни на нула?
  По-интересното е дали сега ЕС и Еврозоната ще глобят Гърция за безочливото прахосване на пари през последните 20 и повече години? - Едва ли...
  Затова Гърция заслужава да фалира и да мине през чистилището, както и България мина в началото на 1997, за да разберат че безплатен обяд няма.

 55. 55 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#22] от "paxah":
  Мда, прав си. Чудя се колко още трябва да обеднеят тия поне 100 000 души относително млади, без квалификация, с имоти на село, които се обезценяват, че поне 10 000 да се върнат на село и да произвеждат селскостопански продукти.

 56. 56 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#32] от "grajdanin1":

  ++++++

  Агросубсидиите прецакват света, те са проява на най-недалновидна и себична политика. Това води до безумни неравновесия в света - едни мрат от глад и нямат шанс за развитие, други бълват излишъци, неравността нараства и рано или късно ще изтрещи.

 57. 57 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Гръкоманите у нас, са като русопатите. Силно любят и мразят. Любят гръцкото и плюят нашето. Нищо не ги разколебава. Глейте им коментариите само.

 58. 58 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#56] от "Tai Lung":

  Интересна теория - може ли само да разясниш как точно субсидиите водят до неравновесията в света?

  Боян Р.
 59. 59 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#53] от "Donix":
  Немското мляко се субсидира, но македонските домати - не.
  В случая, македонските домати вероятно не се облагат с мита.
  В крайна сметка субсидиите в ЕС водят до по-високи доходи на заетите с производството на храни.
  То това се усеща даже и у нас. Но ни трябва време за да се обърне лошата тенденция от вече 20 г. , а и още 20 преди това.

 60. 60 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#29] от "bgkurshum":

  "И за какво, по-точно, трябва да благодарят на мутрата и мутренската банда? За отрицателния растеж? За опукания фискален резерв? За новите дългове? За огромната безработица? За замразените доходи? За липсата на перспективи? За това, че за 2 г. върнаха България 15 г. назад? "

  Куршуме, ти да не живееш в Куманово, Македония?
  Какви дългове, какви 15г. назад? Факт е, че фискалната политика дава резултати и тао преди някой отвън да ни наложи много по-лоша, както е в други подобни нам държави. Има още много да се желае особено във вътрешно политически план, но цифрите са си цифри и не може да се казва на бялото - черно! Замразени доходи? В частните фирми няма такова нещо - ако фирмата е ок и доходите са нагоре. Виж за държавните заплати трябва да е друго - колкото може да си позволи държавата - толкова и ще плаща. И твоите данъци отиват за това, така че не бързай да им вдигаш доходите на държавните служители, докато не започнат да ти дават добра добавена стойност. За да има ръст на доходите е необходима висока производителност на труда. Тя най-много се влияе от капацитета и способностите на работещия. Тези навици и качества дълги години са били неглижирани и потъпквани у нас - всички били равни и т.н.
  А за това не са ти виновни тези, които обиждаш анонимно по-горе. Лека и приятна работа.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 61. 61 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 466 Любопитно

  А кредиторите, които са наливали пари и са поддържали тази паразитна структура на икономиката къде са бляли? А европейските чиновници, които са раздавали субсидии, събирани от НАС къде са бляли? А рейтинговите агенции къде са бляли? Просто ще станем отново свидетели как се приватизират печалби и как се социализират загуби, докато ни пеят мантрата колко е важно да има банкова стабилност, защото иначе всички ще духаме супата. Започва да ми писва на оная работа да бачкам като животно за да ви изплащам бонусите и май не само на мен.

  http://www.youtube.com/watch?v=hT77byy5tWQ&feature=related

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#56] от "Tai Lung":А бе не е толкова еднозначен отговорът. Съгласен съм, че със селскостопанските субсидии се прекалава, но има и ползи. Ако стандартът на заетите със селско стопанство не е близък до този на заетите в индустрията и услугите, Европа ще си остане съвсем без селско стопанство ИЛИ селкостопанските продукти ще поскъпнат много заради недостиг. Не само хранителната промишленост се базира на селското стопанство, а така също и текстилната, кожарската, химическата, фармацефтиката...


 63. 63 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#59] от "Дамян":

  Доколкото ми е известно зеленчукопроизводството се субсидира, както в Македония, така и в Турция. Най-важното, до което води субсидирането в крайна сметка, е по-висока конкурентноспособност, в смисъла на възможност за по-ниски изкупни цени от една страна и възможността за печалба дори при такива цени на производителите. Дали субсидиите по принцип са правилно нещо или не е отделна тема, но при условие, че навсякъде около нас и в общия ЕС-пазар се субсидира, не можеш да искаш развитие агропроизводството в твоята страна. Просто икономически няма как да стане.

  Боян Р.
 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#63] от "Donix":
  Субсидира се не производството, а износът. Това е малко по-различно.

 65. 65 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#64] от "Дамян":

  Не съм експерт, но да кажем, че си прав - кое е по-различното? Принципът е същият - производителите в тези страни имат конкурентно предимство, водещо по високи маржове за печалба и респективно до по-ниска цена - предимство, което нашите производители нямат.

  Боян Р.
 66. 66 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дам просто тр.да си развиваме земеделието.

 67. 67 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#63] от "Donix":
  Е, вече и ние субсидираме. По възможно най-неправилния начин - най-мнофго субсидии отиват в зърнопроизводствот, а това са борсови стоки, при които в някои реколти има свръхпечаба, а в други почти няма печалба.
  Лично аз останах изненадан и впечатлен, че гербаджии намалиха (относително) субсидиите за зърнопроизводство, и се опитаха да дадет повече за зеленчукопроизводство и животновъдство. От друга страна си мисля, че като субсидираш зърнопроизодството подпомагаш косвено и животновъдството, чрез цените на фуражите, ама у нас не става баш така...
  Има значителна свобода КАК да се разпределят евросубсидиите за селско стопанство. И ние трябва сериозно да се замислим какво, колко, защо субсидираме.
  Лично на мен ми се струва, че е добре европейски пари (субсидия) да се насочат към поливното земеделие, което косвено ще подпомогне селскостопанските производители, а същевременно ще увеличи продукцията.

 68. 68 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дамян":

  Съгласен съм, че съвсем не е еднозначно, нито пък претендирам да знам отговорите на всички наболели въпроси по темата. Но все пак, агросубсидиите (както и всякакви други субсидии) определено изкривяват пазарния механизъм и създават по същността си непазарен интерес, който виждаме и лесно се изражда в спекулативен и направо престъпен. При това, този изкуствен стимул е изцяло в ръцете на политиците, които са напълно непредсказуеми в своята бърза преходност и краткосрочна егоистична вглъбеност. Останалите конкурентни играчи в другите страни, които нямат такива субсидии, са обречени да изостанат и отпаднат; няма саморегулиране. Казваш, че ако няма субсидии земеделската продукция ще стане много скъпа - ами да стане! Няма ли това да е стимул повече хора да се занимават със земеделие тогава? И така да се намери естествения баланс между заети в земеделие и животновъдство, и всички останали. Може би като цяло така икономическото развитие на света ще бъде по-бавно, но си мисля че със сигурност ще е по-устойчиво. Да, в последните десетилетия претърпяхме небивал икономически възход и се радваме на всякакви чудеса на техниката и пр., но дали това е устойчиво и как ще свърши?

 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "След €117 млрд. агросубсидии Гърция внася земеделски стоки за €4 млрд." Дааа - истините за наглите гръцки политици тепърва ще започнат да излизат наяве. И гърците считат, че е правилно законно да имат 13та и 14та заплата, изработена от ЕС данъкоплатци, а не от самите гърци?! Това ТРЯБВА да бъде пресечено!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "..."Високото потребление е резултат от либералната кредитна политика, заплатите се увеличаваха по-бързо от производителността, големите бюджетни дефицити и драматичното намаление на депозитите. Резултатът е инфлация и влошаване на вътрешния баланс, както и срив на конкурентността"."А здрасти- открихме основни икономически процеси, доказани във времето в различни държави!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До шумкар по коментар 48: В САЩ субсидиите за сел.стоп. са около 30 % от стойноста на сел.стоп. продукция. Те са една от стараните които са за премахване на субсидиите. Най-заинтересовани са страните от третия свят,къдета труда е по-евтин. В света се е установила практиката субсидията да покрива загубите и осигурява рентабилност. В Япония и ШВЕЙЦАРИЯ СТИГА ДА 120 % ОТ СТОЙНОСТА НА ПРОДУКЦИЯТА. В България в момента субсидията покрива рентата и наема за зем. земи. В Европа ако бъдат премахнати субсидиите в най-благоприятно положение ще бъдат новоприетите страни, особено Унгария , Румъния,Полша и България, както и Украйна и Русия. Турското сел.стоп.не би издържало без нац. доплащания. Повечето от коментарите не са по-въпроса или показват пълно безхаберие. Съществуването на субсидиите е наследство от Студената война и следствие на лобизъм днес. Премахването им ще създаде временно сътрасение на пазара на хр.стоки, което може да се поеме от предварително създадени буфери,фондове захранени от икономисани фин.ресесурси от намаляване на субсидиите,но на покъсен етап производствата ще ги има там където са най-0благоприятни условията.

 72. 72 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#65] от "Donix": Така е, прав си. Но докато има европейски субсидии за земеделието нашата цел трябва да е изравняване на субсидиите.
  Има и една друга логика на субсидиране - относително изравняване на почвените и климатични условия. В този смисъл е тъпо да се субсидира производството на месо и мляко (говедовъдство) в Белгия, Холандия, Дания, Германия... защото имат отлични условия за това. Но пък може да се субсидира зърнопроизводстовто им.
  Гърците не стига че имат по-високи субсидии от нас, но имат и повече слънчево греене. Затова заелнчуците и плодовете им са по-добри от нашите и се отглеждат по-рано. Но пък почвите им са относително бедни.

 73. 73 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментари 44 и 56: Агросубсидиите са и елемент от политиката на дискриминация и геноцид. Това което се знаеше от малцина в България преди 20 г.нямаше стойност.Както казват турците "да имам акъла на българите който им идва отзат".

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#71] от "gorid":
  Така е. Субсидийте в земеделието в Европа са доста ПРЕДИ ЕС.
  Днес в ЕС наистина мислят за постепенно намаляване на субсидийте и диференцирането им по разумни признаци, а не нови и стари страни членки.
  А що се отнася къде какво ще се отглежда, ако няма субсидии, не е съвсем ясно Според Адам Смит при недостиг на даден продукт в производство се включват и по-непроизводителни земи (условия) , но те носят по-малко доход. Естествения ръст на цените им позволява да се включат, а тези с по-добри земи (условия) формират диференциална рента (доход)
  Донякъде е проблем търговската експанзия на Бразилия, Аржентина и др. големи производители на храни. Да, те не субсидират, но доходите на заетите там са много ниски, което им позволява да излизат на международния пазар с ниски цени.
  Ако Европа се лиши от собственото си производство, можем да сме сигурни, че цените на износните храни от тези страни ще нарастнат. Това последното винаги го забравяме.

 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#56] от "Tai Lung":
  Как агросубсидиите в ЕС подтискат развитието на земеделието в Африка? В джунглите и пустините?
  Ако индустриалната цивилизация се беше развила в Африка, сега нямаше да има джунгли и савани, лъвове и хипопотами, а слоновете щяха да са домашни животни. И африканците щяха да ни плащат да пазим европейските гори , зубрите, сърните, вълците И щяха да идват на сафари в Европа
  Има нещо много неприятно в пазара на храни. Казваме, че търсенето непрекъснато расте и ще разсте, но то расте в неплатежоспособните страни в Африка и Азия.

 76. 76 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#72] от "Дамян":

  Вероятно съществуват по-добри варианти за субсидиране, които обаче на този етап е почти невъзможно да бъдат приложени, защото е необходима единна политика на всички страни и едва ли не насилствена промяна на производството. И двете условия са де факто недостижими засега.

  Боян Р.
 77. 77 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ами така е именно защото е "индустрия" бе господин финансист - и тя като всяка друга "индустрия" гледа максимални печалби с минимални разходи, нали така !!

  Ето и в България - едрите производители на жито са с най-големи субсидии пък цените всяка година се покачват - а по високите цени означават дефицит, нали така !!

  Като се сетите че трябва да се премине от индустриално ниво на ниво стопани и малки предприятия тогава ще се появи реално производство, тогава ще има качествена продукция (а не гумени домати и ягоди) и тогава стопанина ще има интерес качеството на земеделската земя да се подобрява, а не да се съсипва с отровни химикали...

  това тук е нищо - да видите какво прави "индустрията" в аржентина с ГМО и торове - кво ги интересува - това е "инвестиция" която трябва да върне възможно повече пари за периода на арендата и толкова !!!

 78. 78 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До Дамян,по коментар 74: Има нещо в Политикономията което си пропуснал: Цените на хранителните стоки се формират не на база среднонеобходимите разходи, както и е при останалите п-ва,а на база най-неблагоприятните условия. Има деференциална рента от първи род и д.р. от втори род. Така,че ако тръгнем от тези постулати,може да се приеме ,че пазарните регулатори биха ,били много по-удачни от нормативите измислени от чиновници и кошниците на политиците.Ако дадено парче земя е с по-висока продуктивност,то ще е на по-висока цена,т.е. инвестицията ще изконсумира д.р. от 1-ви род,евентуално реализирана в бъдеще. Същото се отнася и за д.р. от 2-ри род. Дори и сега един декар в планински райони струва от пет до десет пъти по-малко от зем.земя за зеленчуци. Субсидиите възникнаха за да направят Западния свят независим от вноса на храни,да стимулират собствените производители. Днес ситуациата е съвсем друга. Световното разделение на труда изисква радикално различна политика : Даване шанс за развитие на другите,и борба с бедноста. Това може да стане като се ликвидират субсидиите,т.е. всички да застанат на една стартова линия,а не на гърците да им плащат цялата себестойност на царевицата,а на българите и румънците 10 % от нея.Или по -равно или нищо. Тогава ще видим какъв ще е стандарта им...

 79. 79 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Еми да наливат още и още в Гърция.Безвъзвратно изгубени пари.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK