Аржентина ще се оплаче на ООН заради британското военно присъствие около Фолклендските острови

Аржентинският президент Кристина Фернандез де Кирхнер изнася речта си пред карта на Фолклендските острови в цветовете на аржентинското знаме

© Reuters

Аржентинският президент Кристина Фернандез де Кирхнер изнася речта си пред карта на Фолклендските острови в цветовете на аржентинското знамеАржентина ще се обърне към ООН заради увеличаващото се британско военно присъствие около спорните Фолклендски острови, съобщи президентът Кристина Фернандез де Кирхнер, цитирана от Би Би Си. Заявлението е било направено пред депутати, високопоставени държавни лица и ветерани от войната през 1982 г. между Великобритания и Аржентина.


През последните седмици напрежението между Буенос Айрес и Лондон нараства, след като през януари Великобритания обяви, че ще изпрати военен кораб в региона. Корабът на Нейно величество Dauntless е бил командирован във Южния Атлантически океан в близост до спорните острови, но по думите на британците това е рутинна операция.


Принц Уилям, внук на британската кралица Елизабет Втора и втори на опашката за британската корона след баща си Чарлз, също е бил изпратен на Фолклендските острови в ролята на пилот на хеликоптер.
В речта си във вторник президентът Фернандез е обвинила Великобритания в "повторно милитаризиране на Южния Атлантически океан".


"Ние ще изпратим оплакване в СС на ООН и Общото събрание на ООН, тъй като тази милитаризация представлява голяма опасност за международната ни сигурност", казва аржентинският президент.


"Изпращането на свръхмодерен боен кораб заедно с британски престолонаследник, който бихме искали да виждаме в цивилно облекло, не може да бъде тълкувано по никакъв друг начин."


Принц Уилям (вляво) също е бил изпратен на Фолклендските острови като пилот на хеликоптер и ще остане там 6 седмици

© Reuters

Принц Уилям (вляво) също е бил изпратен на Фолклендските острови като пилот на хеликоптер и ще остане там 6 седмици


В отговор британското външно министерство заявява: "Хората от Фолклендските остров са британци по избор. Те са свободни да решават бъдещето си и няма да има преговори с Аржентина за независимостта им, освен ако островитяните не поискат това."


Журналистката от Би Би СИ Фъргал Кейн казва, че инициативата на аржентинския президент Фернандез е част от последните опити за интернационализиране на фолклендския проблем. Правителството на Фернандез получава покрепа от държави като Бразилия и Уругвай, които са забранили на кораби, плаващи под фолклендски флаг, да посещават пристанищата им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK