Иран премахва екзекуцията чрез пребиване с камъни

Иран промени Наказателния си кодекс като премахна всички екзекуции, извършвани чрез пребиване на осъдения с камъни, и прекрати смъртното наказание за непълнолетни, съобщи "Файненшъл таймс". Не се посочва дата за влизане в сила на решението, но се съобщава че това ще стане "скоро".


Пребиването до смърт с камъни е едно от наказанията, прилагани за изневяра. Иранци, агитиращи за премахването му, твърдят, че след ислямската революция през 1979г. по този начин са убити поне 99 жени и мъже.


Според правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" Иран е сред водещите в света държави по екзекутиране на непълнолетни. В световния й доклад от тази година се посочва, че през 2011г. са били екзекутирани поне трима непълнолетни престъпници, а повече от 100 изчакват изпълнение на смъртната присъда.
Иран прилага смъртното наказание за убийство, изневяра, хомосексуалност, наркотрафик, въоръжено нападение или действия, целящи са нарушат политическия, икономическия и обществения ред в страната.


Иранските медии съобщават, че върховният орган, контролиращ дали законодателството не противоречи на шариата, е дал одобрението си за последната промяна на Наказателния кодекс.


В препоръка на ръководството на иранските съдии от преди 10 години се казваше да се избягват смъртните присъди, изпълнявани чрез пребиване с камъни, и да се издават такива за смърт чрез обесване. За непълнолетните обикновено се изчаква да навършат пълнолетие на 18 години след това се екзекутират.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK