Парламентът в Атина одобри помощния план, безредиците се разрастват на Корфу и Крит

Центърът на гръцката столица приличана военна зона - над район на площад "Синтагма" се издигат гъсти колони дим от горящите десетина исторически сгради.

© Reuters

Центърът на гръцката столица приличана военна зона - над район на площад "Синтагма" се издигат гъсти колони дим от горящите десетина исторически сгради.Малко преди 1 часа българско време в понеделник депутатите в гръцкия парламент одобриха изключително непопулярните сред населението антикризисни мерки, срещу които страната да може да получи втори пакт помощи за избягване на хаотичен фалит.


Само през тази година ще бъдат съкратени бюджетни разходи за 3-3 млрд. евро – предимно от намалени заплати, пенсии и свиване броя на бюджетните служители.


През това време отвън сблъсъците между вилнеещи маскирани младежи и тежко въоръжена полиция се разрастваха. Пламъци обхванаха поне 10 сгради в центъра на столицата, в които има кина, магазини, кафенета и банкови клонове.
Премиерът Пападимос говори пред депутатите.

© Reuters

Премиерът Пападимос говори пред депутатите.


За сделката гласуваха 199 от 300 депутати. 74 се обявиха против, 5 се въздържаха, а 22 изобщо не участваха в гласуването.


Десетки депутати от подкрепящите техногратското правителство на широката коалиция от ПАСОК и "Нова демокрация" не гласуваха според инструкциите на ръководството на партиите си с ясното съзнание, че ще бъдат изключени от парламентарните си групи. Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас предупреди депутатите си ден по-рано, че който не подкрепи антикризисните мерки да смята, че автоматично отпада от листата за предстоящите извънредни парламентарни избори.


Изгонването на над 40 депутати стана по-малко от час след гласуването. От общо 83 депутати "Нова демокрация" изключи 21, а ПАСОК - 20 от общо 153-ма народни представители.


Марк Лоуен от Би Би Си описва, че случващото се извън парламента са едни то най-тежките сблъсъци от много месеци насам. Площад "Синтагма" пред парламента е обвит с облаци сълзотворен газ. Полицията обкръжава групичките, замерящи с камъни и коктейли молотов, и ги обсипва с гранати с газ. Когато всички се давят, полицаите отварят кордон и ги пропускат.


Няколко исторически сгради в центъра горят.

© Reuters

Няколко исторически сгради в центъра горят.


"Ройтерс" съобщава, че сблъсъци са избухнали и в други градове, както и на островите Корфу и Крит.


"Вандализмът, насилието и разрухата нямат място в една демократична страна и няма да бъдат толерирани", заяви в парламента премиерът Лукас Пападимос.


Държавната телевизия съобщава, че в в Атина се разграбват магазини, а според полицията горят 34 сгради. За сблъсъци се съобщава от Солун, Ираклион (главният град на остров Крит) и градовете Волос и Агринио в Централна Гърция "Изправени сме пред разруха. Страната ни, нашият дом са обект на палежи, центърът на Атина е в пламъци. Не можем да позволим популизмът да изпепели страната", заяви пред парламента консервативният депутат Костис Хадзидакис.


"Ройтерс" описва, че ужасени гърци и туристи бягат от засипаните с камъни и натрошени мраморни парапети улици, обвини в сълзотворен газ. Хората се скрият в приземните етажи на хотелите, докато редици от полицаи се опитват да удържат хаоса.


Сред нападните сгради е и този банков клон в центъра на гръцката столица.

© Reuters

Сред нападните сгради е и този банков клон в центъра на гръцката столица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK