Германия захранва Франция с ток в студа въпреки спрените реактори

Френският президент Никола Саркози разговаря с работници пред Първи реактор на АЕЦ Фесенхайм - най-старата френска ядрена централа, разположена близо до Германия

© Ройтерс

Френският президент Никола Саркози разговаря с работници пред Първи реактор на АЕЦ Фесенхайм - най-старата френска ядрена централа, разположена близо до ГерманияГермания се притече на помощ на Франция в студа миналата седмица, като започна масов износ на електричество за своята съседка и затвори устата на критиците, които миналата година възнегодуваха срещу решението на Берлин да затвори наведнъж осем ядрени реактора след аварията във Фукушима, съобщи Reuters.


Противниците на спирането на германските реактори твърдяха, че то ще изложи на риск баланса на доставките на електричество и предупредиха за опасност от масови спирания на тока. "Повечето експерти се страхуваха от студа, но ние успяхме да се справим без особени проблеми", отбелязва германският търговец на електричество Щефан Шнор от датската енергийна компания Dong Energy.


Вместо това миналата седмица Франция изпадна в недостиг на електроенергия, което повиши цените до най-високото им ниво от две години насам и накара електроразпределителните компании да призоват потребителите да се въздържат от използването на електроуреди като перални и кафеварки.
Франция, която е най-големият износител на електроенергия в Европа, внася ток през периодите на особено високо потребление. Страната разчита до голяма степен на мрежа от електрически средства за отопление, създадена от редица правителства, за да посрещне голямото предлагане на електроенергия, произведена от нейните 58 ядрени реактора. Германия използва различни методи за отопление, включително с газ и други горива.


Затова при големи студове търсенето на електроенергия във Франция, която е най-зависимата от ядрената енергетика страна в света, скача до небесата и кара страната да внася ток с пълна пара от съседите си. Търсенето се увеличава с 2300 мегавата, или еквивалента на тока, произвеждан от два атомни реактора, за всеки един градус по Целзий, с който спада температурата.


Докато Франция се бори с високото търсене, Германия, в която работят 37% от слънчевите електрогенератори в света, разчита на нарастващия си сектор на добив на енергия от възобновяеми източници. За да покрие високото търсене, се наложи тя да включи отново някои ТЕЦ-ове, работещи с въглища.


Овце пасат край ветрогенератори и ТЕЦ в Германия

© Ройтерс

Овце пасат край ветрогенератори и ТЕЦ в Германия


Почти всяка зима търсенето на електричество във Франция бележи нови рекорди, тъй като 30% от всички и 65% от новопостроените домове се отопляват с електроуреди. "Всяка година във Франция се продават около един милион подвижни електрически уреди за отопление особено на големи помещения", разкрива Жан Бергуньо, бивш директор на френския енергиен гигант EDF.


Правителството защитава използването на електричество за отопление, като твърди, че френските атомни електроцентрали осигуряват стабилни доставки на ток. Рекордните цени през зимата обаче поставят тази политика под съмнение.


Кандидат-президентът на социалистите Франсоа Оланд обещава да намали зависимостта на Франция от атомната енергия и да затвори най-старите реактори по границата с Германия, ако бъде избран. Той превърна ядрения въпрос в един от основните акценти в предизборната си кампания.


За разлика от него дясноцентристкото правителство и президентът Никола Саркози се опитват да убедят избирателите, че реакторите трябва да продължат да работят възможно най-дълго, за да ограничат скока на цените на електроенергията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK