Културата отлита като дим в опустошената Атина

Собственик на магазин оглежда щетите след погрома

© Ройтерс

Собственик на магазин оглежда щетите след погромаПреди два дни Алики Мурики е прекарала вечерта в кино "Атикон", емблематично място в центъра на Атина. В понеделник сутринта жителката на Атина гледа потресена димящите руини на неокласическата сграда, атакувана по време на чудовищната демонстрация, прераснала в прояви на насилие в гръцката столица, пишат Софи Макрис и Катрин Боатар от агенция "Франс прес", цитирани от БТА.


Поразителната гледка на почернялата, изтърбушена сграда, около която се суетят дестина пожарникари, вцепенява минувачите и забавя трафика по големия булевард "Стадиу", тръгващ от площада на парламента. Много хора обезсмъртяват гледката, снимайки с мобилните си телефони. Операторът Никос Кавукидис запечатва кадрите на портативна видеокамера.


"Културата изчезва като дим", отронва със съжаление операторът, чиято филмографска дейност обхваща повече от половин век. "Няма вече култура, образование в тази страна. Какво ще ни остане? Телевизията и футболът?", се пита Кавукидис, докато снима жена, която държи реч пред тълпата, за да изрази яда си от това, че "е робиня на германците".
Няколко метра по нататък мемориален комплекс в памет на антинацистката съпротива на гърците, разположен в бившия затвор на германската комендатура, също не е пощаден: изпочупени са стъкла на входа, а на фасадата с червено са изрисувани графити, призоваващи за бунт.


"В събота прекарах вечерта в това кино. Не мога да повярвам, че го намирам така. Демонстрациите рядко са били яростни", коментира социоложката Алики Мурики. "Но трябва да се разбере какви са корените на гнева, а не да се спираме до неговите симптоми", изтъква тя.


Работници почистват опожарени магазини след безредиците в Атина на 13 февруари

© Ройтерс

Работници почистват опожарени магазини след безредиците в Атина на 13 февруари


Мурики би желала "французите, които демонстрират за Афганистан, за Сирия, да се мобилизират също и за Гърция". Над 80 000 души демонстрираха в неделя в Атина в близост до парламента, където депутатите се бяха събрали на извънредна сесия, за да гласуват нова програма с мерки за икономии, изисквана от кредиторите на страната в замяна на нов спасителен план за Гърция.


Демонстрацията много скоро премина в стълкновения между силите на реда и малки групи решителни и организирани протестиращи, които започнаха истински улични боеве. Според официалните данни 45 сгради, включително няколко ценни произведения на неокласическата архитектура, обновени през последните години, са били напълно или частично повредени от пожари. По фасадите на големите булеварди имаше десетки изпочупени стъкла и огънати железни капаци на прозорци.


В сградата, в която се намираше кино "Атикон", се помещаваха и магазини, включително този на 46-годишния Макис. Той се безпокои за четирите си служителки, които принудително ще останат без работа в страната, където безработицата достига рекордно ниво от 20.9%.


Макис обръща внимание, че на няколко десетки метра по-нататък по същия тротоар в началото на гръцката криза през май 2010 г. при голяма демонстрация срещу мерките за икономии подпален от вандали пожар в банков офис отне живота на трима служители.


Работници почистват графити от стената на гръцка банка

© Ройтерс

Работници почистват графити от стената на гръцка банка


"Не мога да повярвам, че гърци са направили това. Ясно е, че в такива ситуации има предатели", коментира 46-годишният Фай. "Ако не беше това насилие, щеше да има още повече хора по улиците", уверява Алики Мурики, която се пита кои са тези размирници: "Ожесточени хора? Хулигани? Погромаджии? Аутсайдери?"


"Щяха ли да оставят Лувъра да изгори? Щеше ли една организирана държава да позволи да се случи това?", се пита една двойка, която минава наблизо и влиза в станцията на метрото на площад "Синтагма" до парламента.


В понеделник преди обед емблематичният площад на столицата бе предаден вече на работещите атиняни. Машини за почистване влязоха в действие, нови дъски бяха монтирани на изгорените пейки, отломките от мрамор бяха разчистени, а евзони (гвардейци в традиционна униформа) и пътни полицаи бяха заели мястото на силите за борба с безредиците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK