ЕС обмисля жесток екоданък за мощните коли

Най-евтината версия на "Бугати Вейрон" е с цена 1 млн. евро. Освен сега дължимите данъци, скоро за покупката му може да се плащат и 40 000 евро еконалог

© Reuters

Най-евтината версия на "Бугати Вейрон" е с цена 1 млн. евро. Освен сега дължимите данъци, скоро за покупката му може да се плащат и 40 000 евро еконалогЕвропейският съюз възнамерява да въведе нов данък за изхвърлените от автомобилите парникови газове, като собствениците на мощни автомобили, може да платят дори 40 000 евро. Това посочва източник от Европейската агенция за околната среда, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Данъкът ще се събира при покупката на автомобила и ще зависи от мощността на колата и вредните емисии, които изхвърля. В момента ръководството на ЕС съгласува датата за въвеждането му с представители на европейската автомобилостроителна промишленост.


Новите и по-твърди екологични норми за автотранспорта в ЕС ще влязат в сила още тази година. До 2015 година всички автомобили по пътищата на общността ще трябва да отговарят на новите изисквания за намаляване на парниковите емисии.
За да се ускори преходът на автомобилостроенето към новите по-екологични двигатели, ЕС въвежда допълнителни данъци. Експертите от агенцията са изчислили, че през първите години на действие ще се събират до 10 милиарда евро годишно.


Според в. "Файненшъл таймс" скоро желаещите да купят в ЕС автомобил "Ролс-Ролс" ще трябва да заплатят допълнително 12 500 евро. Моделът "Гоуст" на британската луксозна марка, част от БМВ груп, разполага с мощност 571 конски сили, харчи 13.6 л/100 км. и изхвърля в атмосферата минимум 317 г/км. въглероден диоксид.


При въвеждането на данъка купувачите на най-мощните модели на "Мазерати" и "Ламборгини" биха платили около 18 000 евро. Най-големият зелен налог – 40 000 евро би се стоварил върху собствениците на разполагащото с 1001 конски сили "Бугати Вейрон". Суперавтомобилът консумира средно 24 литра бензин на 100 километра и отделя в атмосферата 574 г/км въглероден диоксид.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK