Русия: Референдумът за руския език в Латвия не отразява настроенията в страната

Резултатите от съботния референдум относно статута на руския език в Латвия не отразява напълно настроенията в балтийската република, а организаторите му нарушават международни ангажименти на страната, заяви министерството на външните работи в Москва.


На интернет сайта на ведомството се казва: "Високата активност на референдума от гражданите на Латвия, смятащи руския за роден език, нагледно свидетелства за тяхното несъгласие с курса на изграждане на моноетнично общество. При това резултатите не на пълно отразяват настроенията в страната. Това е свързано с факта, че от право на изказване на своето мнение бяха лишени 319 000 души, т.нар. "неграждани", въпреки че много от тях са родени или живеят в Латвия от дълго време."


Надяваме се, че "гласът на рускоезичното население на Латвия ще бъде чут както от управляващите в тази държава, така и от международни организации", допълва съобщението.
Александър Лукашевич от министерството посочва, че Централната избирателна комисия на Латвия по препоръка на външното министерство в Рига е отказала статут на наблюдател на делегация на Обществената палата на Русия. "Поискахме обяснение от латвийските власти. Смятаме, че става дума за пренебрегване от Рига на нейни международни задължения", обясни той.


По данни на латвийската ЦИК в събота в подкрепа на руския език са гласували 273 347 души (около 25%), а против  - 821 722 при недействителни 3524 бюлетини. Допитването е валидно, защото по закон за това са нужни гласовете на над 50% от имащите право на глас (или 771 893 души).


Руският остава със статут на чуждестранен език, въпреки че е майчин на почти 44% от жителите на републиката, посочват руските медии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK