Йоахим Гаук - от пастор до президент на Германия

Липсата на политическа принадлежност на Йоахим Гаук (на снимката) е добра за президентския пост в Германия, смятат поддръжниците муЙохаим Гаук, бившият антикомунист и борец за човешки права в Източна Германия, е определен да бъде следващия президент на Германия. Той е морален авторитет, с когото всички се съобразяват, пише в портрет за пастора агенция "Ройтерс".


Гаук, който е наричан германският Нелсън Мандела, е един от много протестантски пастори, които помагат за падането на комунистическия режим в Източна Германия и подготвят сцената за падането на Берлинската стена и обединението на двете Германии през 1990 г.


73-годишният Гаук е женен и има четири деца. Той отговаря за архивите на ЩАЗИ след обединението и печели обществено признание за изобличаването на престъпленията на тайната източногерманска полиция.
Дори и след като се пенсионира през 2000 г., Гаук продължава с хуманитарната си дейност. Най-новата му книга "Свобода – Един апел" се появява по рафтовете на германските книжарници в понеделник.С бързия си компромис канцлерът си спести влизане в политическа битка, която щеше да й пречи да се съсредоточи върху усилията за спасяване на еврозоната.

Ангела Меркел пренебрегва кандидатурата на Гаук за президентския пост през 2010 г. въпреки подкрепата на Зелените и социалдемократите. Дори и две години по-късно обаче повече от половината германци биха искали да видят пастора като държавен глава на Федералната република.


Медиите в Германия въпреки различните си политически пристрастия подкрепят кандидатурата на Гаук. Вестник "Билд" публикува на първа страница голяма снимка на пастора с текст "Да ние Гаук", което е игра на думи с кампанията на президента Барак Обама "Да ние можем".


Йоахим Гаук - от пастор до президент на Германия

© Reuters


Гаук също така е пълна противоположност на бившия президент Кристиан Вулф, регионален политик от кариерата, напуснал в петък след дълго точещ се скандал заради съмнителни политически и финансови услуги.


Без да е свързван с никоя политическа партия, Вулф изглежда като достопочтен възрастен държавник и описва възгледите си като "либерален консерватор с леви наклонности". През 1990 г. той наистина отказва предложението на консерваторите да стане президент на Германия, а през 2010 г. е номиниран за същия пост от лявата опозиция.Подкрепящи кандидатурата на Вулф казват, че липсата на партийна принадлежност е идеална за церемониалния, но влиятелен пост на президент.

Гаук винаги се е държал като независим. Роден през 1940 г. в североизточния град Рощок той разбира още на 9 години по собствените му думи че социализмът бил "несправедлива държава". Когато е на 11 баща му е арестуван от властите и изпратен в Сибир. Младият Гаук е искал да бъде журналист, но плановете му се провалят, след като отказва да се включи в младежките комунистически организации. Вместо това той изучава теология.


През 1965 г. Гаук става протестантски пастор и използва трибуната за проповядване за човешките права. През 1989 г., малко преди разпадането на ГДР той става един от основателите на движението за граждански свободи "Нов форум".


"Да не забравяме, че трябва да благодарим на духовници като Гаук за успеха на мирната революция в Източна Германия", каза в неделя на пресконференцията Меркел, която самата е дъщеря на протестантски пастор от ГДР. В последния ден от съществуването на Източна Германия Гаук става председател на комисията за архивите на ЩАЗИ, която става неофициално известна като "властта на Гаук".


Бившият пастор се погрижва огромният архив да бъде използван за изобличаване на бивши служители и сътрудници на ЩАЗИ в обществения сектор и за разбиране на миналото на държавата.


Наскоро Гаук защитава решението си да остави на работа в архивите бивши служители на ЩАЗИ, защото миналият им опит ги прави "незаменими".


Докато стои до Меркел в неделя Гаук бърза да предупреди, че не е нито "супермен", нито "човек без грешки". Леко смутеният активист заяви още, че е бил закаран по спешност на пресконференцията в Берлин без дори вземе душ. С бързия си компромис канцлерът си спести влизане в политическа битка, която щеше да й пречи да се съсредоточи върху усилията за спасяване на еврозоната.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Яяя,германците си имат попче за президент.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 3. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Да го проверят дали не е бил агент на ДС!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Навремето в Политбюро издигаха такива старци и кресльовците от Запада вдигаха шум до Бога - ама как, ама те са дядовци, не са енергични, трябва да спят на обед, тресе ги склероза , не са си с акъла и т.н. Сега този дядо бил "достопочтен държавник", активен борец против комунизма, както едно време старците от Политбюро до един бяха АБПФК и това им беше главната заслуга.

 5. 5 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ГДР-ейците взеха властта в ФРГ

  ZeroOne
 6. 6 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "либерален консерватор с леви наклонности".

  Това е чудесна комбинация(друг въпрос е дали е възможна )

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Каишков":

  Само че основната разлика е че президента на германия е бутафорна длъжност, реалната власт е в парламента и канцлера.
  Докато в соц.държавата реалната власт беше точно в политбюро и ПОЖИНЕНИЯ секретар. И избирането на нефелни старци за пожизнени длъжност водеше или до тотален застой (Брежнев,Живков) или до трагикомедия когато избраните старци са толкова нефелни че умират до няколко години (Андропов).

 8. 8 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "dgd":

  Защо не?
  Човекът иска социална справедливост и е против абортите.

  Браво на немските граждани и немската опозиция.
  Заедно свършиха една добра работа.
  надявам се някой ден това да е възможно и да се случи и в България.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 9. 9 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 503 Неутрално


  Наскоро Гаук защитава решението си да остави на работа в архивите бивши служители на ЩАЗИ, защото миналият им опит ги прави "незаменими".
  ======================
  Тцъ,тцъ. Поп4ето антикомунист бил фен на Щази кадрите.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 10. 10 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Ако имахме такива достойни реформатори, страната ни щеше вече отдавна да е оставила зад гърба си т.нар. "преход към демокрацията".

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  На 13.03.2006 год. д-р Йоханес Гаук беше във България и чете лекция в зала Сердика на хотел '' Шератон '' на тема '' Опитът на Германия в разкриване на миналото в документите на тайните служби '' в качеството си на - Председател на Дружевството за Памет и Демокрация / Комисията по досиетата на Германия / и бивш ръководител на федералната служба за документите на държавна сигурност на бившата ГДР.
  Разказа много интересни неща но това не се отрази подобаващо в пресата и електронните медии въпреки, че беше пълно с журналисти а на всичкото отгоре и прекъснаха по едно време симултативният превод та се наложи тогавашният Директор на Фондация '' Конрад Аденауер '' г-н Ралф Якш да гледа лошо.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#6] от "dgd":

  И как е чудесна, като не знаем, дали е възможна...чешем се?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 13. 13 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1164 Весело

  До коментар [#12] от "forum_terrorist":

  Ами леко левите убеждения при консерваторите винаги са били за цвят и само са подчертавали десния уклон. Който всеки трезвомислещ знае, че е за предпочитане. А останалите могат да се почешат

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 14. 14 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Комунисти, УЧЕТЕ СЕ, че не се знае какво Ви предстои!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#13] от "dgd":

  Много оригинално, само дето се вижда и от самолет, че нямаш представа, за кво говориш...както и въпросният свещенник

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 16 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#15] от "forum_terrorist":

  Само това ли измисли?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4389 Любопитно

  Като чета автобиографията на Гаук си мисля, че той има качествата за президентския пост! Чудя се защо Меркел е отхвърлила в миналото неговата кандидатура.... може би защото зад него са застанали социалдемократите и зелените! Във всеки случай..... желая му успех в бъдеще!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "Каишков":

  Каишков, гледай си каишите , бе ...
  "Малката " разлика е : КОЙ за КАКВО се БОРИЛ , а не - кой , на колко години е ...))
  Изглежда не я схващаш или не искаш да я "схванеш""..
  "Синодалните" болшевики , БЕЗ образование и слуги на Масква- пеко, тано , цоло , тошо , начо, цола - с този ли човек и ГРАЖДАНИН сравняваш ??? :))))))
  Не разбра ли , че руските слуги - можете САМО помежду си да се "сравнявате" ?? Кой от вас е по- близък с КГБ-Масква - и с ТОВА приключват "сравненията " ви - вашите , на червените мутанти :)))
  Не се сравнявайте с - несравними с ВАС хора..Не сте дорасли толкова - в цялото ви "генетично" 'развитие" ...))

  BIG AL
 19. 19 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#16] от "dgd":

  хахахахахахаххаха

  агресивен бе аз не разбирам, ку туй ""либерален консерватор с леви наклонности" и ясно го заявявам, а ти казваш, че е хубаво, ама надали възможно...кажи сега, кой кво успя да измисли?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 20. 20 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Честито на заслужилите!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 21. 21 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1164 Весело

  До коментар [#19] от "forum_terrorist":

  Още по-зле , слаб 2

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#6] от "dgd":

  Нещо като "дървено желязо" )

 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В последния ден от съществуването на Източна Германия Йохаим Гаук става председател на комисията за архивите на Ministerium für Staatssicherheit, известно повече като прочутата „Щази” (Stasi) – източногерманската държавна сигурност, която става неофициално известна като "властта на Гаук". Канцлерът, която също като Гаук е протестантка и е израснала в ГДР - "Който контролира миналото, контролира настоящето. Който контролира настоящето, контролира бъдещето" "1984", Джордж Оруел.

  Тайните служби на бившата ГДР ЩАЗИ са искали да завербуват настоящия федерален канцлер Ангела Меркел. Но вербуването се е провалило, а самата тя е успяла да отклони неприятното предложение, съобщава "Дойче Веле".
  Германският канцлер и председател на Християн-демократическия съюз Ангела Меркел призна, че ЩАЗИ се е опитало да я вербува. Меркел е отговорила отрицателно на предложението. По думите й, разговорът със служителя на министерството на държавната сигурност се е състоял в периода, когато тя е започвала работа в Техническия университет на град Илменау. "В нашето семейство ние бяхме обсъждали въпроса какво трябва да отговорим в случай на възможна вербовка. Затова аз заявих, че не подхождам за тази работа, тъй като не умея да си държа устата затворена", уточни Меркел. Тя също така понякога се е замисляла да избяга от ГДР. През 1986 г. Меркел е посетила братовчедка си в Хамбург, но не се е възползвала от възможността. Тя се е отказала заради прекалено тесните си отношения със своите роднини и близки.
  Бягството би било прекалено решителна стъпка, която би довела до прекъсване на всички връзки с най-близките.
  Меркел е родена в Хамбург през 1954 г. Скоро след това нейният баща, който е лютерански пастор, се изселва в град Темплин в бившата ГДР, където е получил назначение. Бъдещата фрау канцлер е завършила физика в Лайпциг, а по-късно защитава докторска дисертация. Политическите й опоненти твърдят, че по онова време без връзки със службите е било невъзможно да направиш научна кариера. Няма никакви документи, които да потвърждават подобни подозрения. "Le roi est mort, le roi domicilie! " 24. 24 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1164 Весело

  До коментар [#22] от "Politemoose":

  Да, точно.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#23] от "latcho59":
  Приятелите ми немци от двете страни на тогавашната желязна завеса единодушно твърдят, че протестантите в бившето ГДР по неписани правила са били пипани с меки ръкавици и държани непрекъснато под око, но без излишен натиск. Така или иначе, кой ли би могъл да изключи вероятността Меркел да е била вербувана? Надали и самият бъдещ президент би се лансирал. Няма ли доказателства, няма казус.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "mimi_pmi":
  Германия - католици vs протестанти
  Който е живял Германия и познава различните и провинции знае, че немците не са еднородна маса. Съществуват културни езикови и битови разлики, които са се формирали през годините на религиозните войни и до днес са наследявани поколение след поколение. Например провинция Бавария и Мюнхен са много по-близко по манталитет до Австрия и Виена отколкото до Прусия и Берлин. Едно от обясненията е, че католическата религия е обща за Бавария и Австрия, докато Прусия е протестантска.

 27. 27 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#26] от "latcho59":

  Пропуснах да спомена, че съм възпитаничка на университет тъкмо в протестантска Прусия, но познавам цялата територия. Намирам коментара Ви за адекватен, с уточнението, че съвременната немска държава е по-скоро обединена около общата си икономика, отколкото разединена от религията.
  Дано пастор Гаук да е добър президент и да оправдае доверието на хората: вчера е имал 80% доверие според социолозите.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#27] от "mimi_pmi":
  Жива и здрава и много успех в живота.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK