"Yes, ma'am!" - все повече жени в американската армия

Жени-офицери от кавалерията в Кандахар, Афганистан

© US Army

Жени-офицери от кавалерията в Кандахар, АфганистанЖени в униформа карат огромни цистерни и пилотират медицински хеликоптери във военни зони. Жени водят разпитите на заподозрени и планират психологически операции на американските военни сили. Начело са и на свръхзвуковите бомбардировачи "Стелт", отскоро вече могат да служат и в подводници. Жени вече неофициално са и част от специалните части на американската армия.Жените в момента са 14% от 1.4 милиона души във военните сили на САЩ.

Когато новата наредба на Пентагона влезе в сила тази пролет, допълнителни 14 000 нови позиции ще бъдат отворени за тях. Стъпката, обявена тези дни, обаче предизвика много критики и дебат в Америка. От една страна, част от консервативните вярват, че промените ще доведат до отслабване на военните сили, защото допускането на жените в предимно мъжките територии неизбежно изисква повече регулация и бюрокрация. От друга, феминистките неочаквано бяха подкрепени от повечето експерти по антитероризъм и новите асиметрични конфликти, смятащи, че повече плурализъм е необходим, когато войните се водят без ясен фронт. В центъра на дебата министърът на отбраната Леон Панета пък декларира, че новата наредба е само началото на дългосрочна реформа.
Жените в момента са 14% от 1.4 милиона души във военните сили на САЩ. От пролетта те вече


ще могат за пръв път официално да служат в части, заети директно във военни операции


Досега Пентагонът им забраняваше по време на мисия постове на по-ниско ниво от бойна бригада, т.е. дамите в униформа трябваше да останат далеч от ротите, влизащи в битка. Мярката обаче се оказа повече на хартия при конфликти без класическото разделение между фронт и тил. С новата разпоредба жени вече ще служат като полеви медици, артилерийски и танкови механици, в полевата комуникация и т.н. Промените ще засегнат главно армията и по-малко флота и военновъздушните сили, където достъпът е съответно до 88% и 99% от професиите. В армията обаче около 250 000 позиции ще продължават да бъдат затворени.

Жени-пилоти на бойните въртолети "Апачи" в Кандахар, Афганистан.

© US Army

Жени-пилоти на бойните въртолети "Апачи" в Кандахар, Афганистан.


Запазеното табу върху позициите в пехотата, танковите части и морската пехота Пентагонът обяснява с нуждата от повече анализ на възможните проблеми и обещава в края на годината да преразгледа още веднъж стратегията си. Заради половинчатия си характер мярката предизвика повече критики, отколкото одобрение. "Сегашните мерки не отразяват реалността за жените, които служат във военните сили на САЩ. Те отдавна вече участват в битки наравно с мъжете, защото модерните военни театри нямат ясно изразен фронт, обясни пред "Дневник" Кати Ото, говорител от най-голямата организация на жени, служещи в Америка, Service Women’s Action Network (накратко SWAN).


Началникът на генералния щаб на американската армия Рей Одиерно също декларира, че е недоволен от текста на наредбата. "Държа да подчертая, че документът е изработен, преди аз да заема поста и не съм напълно съгласен с него. Смятам, че наредбата не отразява реално дейностите, които жените изпълняват на бойното поле", заяви той пред вътрешноведомствения вестник Army Times. Одиерно командваше силите на САЩ в Ирак от 2008 до 2010 г. и е известен като експерт по новите нерегулярни конфликти.Въпреки забраната жени да служат в бойни отряди досега 144 от тях са загубили живота си, а 865 са били ранени в конфликтите в Ирак и Афганистан.

Службата наравно с мъжете, която скандализира много консервативни, всъщност отдавна е част от всекидневието в бойните зони

Републиканският кандидатпрезидент Рик Санторъм заяви, че повече жени на бойното поле ще намалят боеспособността на армията, защото другите войници при засада може би ще проявят рицарски инстинкти, вместо да се съсредоточат върху мисията. Санторъм обаче бе атакуван дори от членовете на собствената си партия. Губернаторът на Вирджиния и пенсиониран подполковник Боб Макдауъл даде за пример службата на дъщеря си като лейтенант в Ирак за това колко остарели и несъстоятелни са подобни твърдения.


В нерегулярни конфликти, където врагът не носи униформа и залага главно на саботажи вместо на истински битки, едно посещение на училище или конвой на медицински сестри до местна клиника може да е толкова опасно, колкото открита атака на врага. Статистката на Пентагона сочи, че въпреки забраната жени да служат в бойни отряди досега 144 от тях са загубили живота си, а 865 са били ранени в конфликтите в Ирак и Афганистан.

Членовете на един от новосформираните помощни отряди към специалните части в разговор с преводач в предния боен пост Салерно, Афганистан. Имената по униформите по всяка вероятност не са истинските им.

© US Army

Членовете на един от новосформираните помощни отряди към специалните части в разговор с преводач в предния боен пост Салерно, Афганистан. Имената по униформите по всяка вероятност не са истинските им.


Дори консервативното и ексклузивно командване на специалните части призна новите реалности и от началото на 2011 г. създаде женски спомагателни отряди. При акция техният ангажимент са жените и децата в силно сегрегираните общества на мюсюлманския свят. Избраните да участват в отрядите тренират за шест седмици в полигона на специалните части във Форт Браг. Изпитанията включват например десеткилометров поход с петнайсеткилограмова раница на гърба и автомат М4 в ръце, който трябва да бъде приключен под час и трийсет и девет минути."Те отдавна вече участват в битки наравно с мъжете, защото модерните военни театри нямат ясно изразен фронт", Кати Ото, говорител на Service Women’s Action Network

Според действащата политика, написана за традиционни конфликти, бойният опит на жените обаче не се признава и те не могат да бъдат награждавани. В армията на САЩ, където повишението в чин зависи от активното участие в мисии, това ги поставя в неравностойна позиция. Така дори когато мнозинството жени едва ли биха кандидатствали за тежката служба в пехотата, те настояват за премахване на административните ограничения. Заради тях, както коментират от SWAN, в момента жените представляват само 6% от генералите в САЩ, силно непропорционален брой, при положение че представляват 14% от целите военни сили.


В последните дни в американските медии се появи и аргументът, че увеличението на броя им във военните сили ще доведе до повече проблеми. С повишеното обществено внимание към сексуалните престъпления Пентагонът се опитва сега да създаде повече структури за превенция. Опасенията са, че допълнителното интегриране на жените ще доведе със себе си повече бюрокрация.


"Популярен мит е, че самото присъствие на личности от другия пол директно ще доведе до повече сексуално насилие.


Първо, наличието на жени на работното място не прави мъжете автоматично изнасилвачи. Второ, в исторически план повечето жертви на сексуални престъпления в армията са мъже. Дори в момента те са половината от известните случаи", обясни Кати Ото от SWAN. "Причината за печалната статистика е не защото жени и мъже служат заедно, a защото системата на военното правосъдие не работи адекватно. Многократни нарушители все още могат да разчитат да завършат кариерата си, без да бъдат наказани", допълва тя.  

Сержант Шери Галахър стана първата жена, победила в традиционното състезание "Войник на годината" през 2010 г.

© US Army

Сержант Шери Галахър стана първата жена, победила в традиционното състезание "Войник на годината" през 2010 г.


Независимо от съпротивата военните конфликти без ясен фронт бавно, но сигурно ще наложат още по-дълбоки промени. Омиротворяването и изолирането на терористични групи или чужди командоси под прикритие изискват по-гъвкав и интелигентен отговор от класическите многобройни и съставени главно от млади мъже армии. "Точно затова студията на Пентагона от март миналата година препоръча отпадането на административните бариери пред малцинствата във военните сили, категорична е Кати Ото и допълва: Анализът посочва, че отварянето към разнопосочните умения и опит на различните групи ще доведе до по-гъвкава и затова по-силна армия."


* "Yes, ma'am!" е официално обръщение към висшестоящ, еквивалентно на Sir

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK