"Yes, ma'am!" - все повече жени в американската армия

Жени-офицери от кавалерията в Кандахар, Афганистан

© US Army

Жени-офицери от кавалерията в Кандахар, АфганистанЖени в униформа карат огромни цистерни и пилотират медицински хеликоптери във военни зони. Жени водят разпитите на заподозрени и планират психологически операции на американските военни сили. Начело са и на свръхзвуковите бомбардировачи "Стелт", отскоро вече могат да служат и в подводници. Жени вече неофициално са и част от специалните части на американската армия.Жените в момента са 14% от 1.4 милиона души във военните сили на САЩ.

Когато новата наредба на Пентагона влезе в сила тази пролет, допълнителни 14 000 нови позиции ще бъдат отворени за тях. Стъпката, обявена тези дни, обаче предизвика много критики и дебат в Америка. От една страна, част от консервативните вярват, че промените ще доведат до отслабване на военните сили, защото допускането на жените в предимно мъжките територии неизбежно изисква повече регулация и бюрокрация. От друга, феминистките неочаквано бяха подкрепени от повечето експерти по антитероризъм и новите асиметрични конфликти, смятащи, че повече плурализъм е необходим, когато войните се водят без ясен фронт. В центъра на дебата министърът на отбраната Леон Панета пък декларира, че новата наредба е само началото на дългосрочна реформа.
Жените в момента са 14% от 1.4 милиона души във военните сили на САЩ. От пролетта те вече


ще могат за пръв път официално да служат в части, заети директно във военни операции


Досега Пентагонът им забраняваше по време на мисия постове на по-ниско ниво от бойна бригада, т.е. дамите в униформа трябваше да останат далеч от ротите, влизащи в битка. Мярката обаче се оказа повече на хартия при конфликти без класическото разделение между фронт и тил. С новата разпоредба жени вече ще служат като полеви медици, артилерийски и танкови механици, в полевата комуникация и т.н. Промените ще засегнат главно армията и по-малко флота и военновъздушните сили, където достъпът е съответно до 88% и 99% от професиите. В армията обаче около 250 000 позиции ще продължават да бъдат затворени.

Жени-пилоти на бойните въртолети "Апачи" в Кандахар, Афганистан.

© US Army

Жени-пилоти на бойните въртолети "Апачи" в Кандахар, Афганистан.


Запазеното табу върху позициите в пехотата, танковите части и морската пехота Пентагонът обяснява с нуждата от повече анализ на възможните проблеми и обещава в края на годината да преразгледа още веднъж стратегията си. Заради половинчатия си характер мярката предизвика повече критики, отколкото одобрение. "Сегашните мерки не отразяват реалността за жените, които служат във военните сили на САЩ. Те отдавна вече участват в битки наравно с мъжете, защото модерните военни театри нямат ясно изразен фронт, обясни пред "Дневник" Кати Ото, говорител от най-голямата организация на жени, служещи в Америка, Service Women’s Action Network (накратко SWAN).


Началникът на генералния щаб на американската армия Рей Одиерно също декларира, че е недоволен от текста на наредбата. "Държа да подчертая, че документът е изработен, преди аз да заема поста и не съм напълно съгласен с него. Смятам, че наредбата не отразява реално дейностите, които жените изпълняват на бойното поле", заяви той пред вътрешноведомствения вестник Army Times. Одиерно командваше силите на САЩ в Ирак от 2008 до 2010 г. и е известен като експерт по новите нерегулярни конфликти.Въпреки забраната жени да служат в бойни отряди досега 144 от тях са загубили живота си, а 865 са били ранени в конфликтите в Ирак и Афганистан.

Службата наравно с мъжете, която скандализира много консервативни, всъщност отдавна е част от всекидневието в бойните зони

Републиканският кандидатпрезидент Рик Санторъм заяви, че повече жени на бойното поле ще намалят боеспособността на армията, защото другите войници при засада може би ще проявят рицарски инстинкти, вместо да се съсредоточат върху мисията. Санторъм обаче бе атакуван дори от членовете на собствената си партия. Губернаторът на Вирджиния и пенсиониран подполковник Боб Макдауъл даде за пример службата на дъщеря си като лейтенант в Ирак за това колко остарели и несъстоятелни са подобни твърдения.


В нерегулярни конфликти, където врагът не носи униформа и залага главно на саботажи вместо на истински битки, едно посещение на училище или конвой на медицински сестри до местна клиника може да е толкова опасно, колкото открита атака на врага. Статистката на Пентагона сочи, че въпреки забраната жени да служат в бойни отряди досега 144 от тях са загубили живота си, а 865 са били ранени в конфликтите в Ирак и Афганистан.

Членовете на един от новосформираните помощни отряди към специалните части в разговор с преводач в предния боен пост Салерно, Афганистан. Имената по униформите по всяка вероятност не са истинските им.

© US Army

Членовете на един от новосформираните помощни отряди към специалните части в разговор с преводач в предния боен пост Салерно, Афганистан. Имената по униформите по всяка вероятност не са истинските им.


Дори консервативното и ексклузивно командване на специалните части призна новите реалности и от началото на 2011 г. създаде женски спомагателни отряди. При акция техният ангажимент са жените и децата в силно сегрегираните общества на мюсюлманския свят. Избраните да участват в отрядите тренират за шест седмици в полигона на специалните части във Форт Браг. Изпитанията включват например десеткилометров поход с петнайсеткилограмова раница на гърба и автомат М4 в ръце, който трябва да бъде приключен под час и трийсет и девет минути."Те отдавна вече участват в битки наравно с мъжете, защото модерните военни театри нямат ясно изразен фронт", Кати Ото, говорител на Service Women’s Action Network

Според действащата политика, написана за традиционни конфликти, бойният опит на жените обаче не се признава и те не могат да бъдат награждавани. В армията на САЩ, където повишението в чин зависи от активното участие в мисии, това ги поставя в неравностойна позиция. Така дори когато мнозинството жени едва ли биха кандидатствали за тежката служба в пехотата, те настояват за премахване на административните ограничения. Заради тях, както коментират от SWAN, в момента жените представляват само 6% от генералите в САЩ, силно непропорционален брой, при положение че представляват 14% от целите военни сили.


В последните дни в американските медии се появи и аргументът, че увеличението на броя им във военните сили ще доведе до повече проблеми. С повишеното обществено внимание към сексуалните престъпления Пентагонът се опитва сега да създаде повече структури за превенция. Опасенията са, че допълнителното интегриране на жените ще доведе със себе си повече бюрокрация.


"Популярен мит е, че самото присъствие на личности от другия пол директно ще доведе до повече сексуално насилие.


Първо, наличието на жени на работното място не прави мъжете автоматично изнасилвачи. Второ, в исторически план повечето жертви на сексуални престъпления в армията са мъже. Дори в момента те са половината от известните случаи", обясни Кати Ото от SWAN. "Причината за печалната статистика е не защото жени и мъже служат заедно, a защото системата на военното правосъдие не работи адекватно. Многократни нарушители все още могат да разчитат да завършат кариерата си, без да бъдат наказани", допълва тя.  

Сержант Шери Галахър стана първата жена, победила в традиционното състезание "Войник на годината" през 2010 г.

© US Army

Сержант Шери Галахър стана първата жена, победила в традиционното състезание "Войник на годината" през 2010 г.


Независимо от съпротивата военните конфликти без ясен фронт бавно, но сигурно ще наложат още по-дълбоки промени. Омиротворяването и изолирането на терористични групи или чужди командоси под прикритие изискват по-гъвкав и интелигентен отговор от класическите многобройни и съставени главно от млади мъже армии. "Точно затова студията на Пентагона от март миналата година препоръча отпадането на административните бариери пред малцинствата във военните сили, категорична е Кати Ото и допълва: Анализът посочва, че отварянето към разнопосочните умения и опит на различните групи ще доведе до по-гъвкава и затова по-силна армия."


* "Yes, ma'am!" е официално обръщение към висшестоящ, еквивалентно на Sir

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дали се забавляват вечер

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Като военнопленнички ще са по-приятни за разпит.

 3. 3 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако беше в Европейския съюз, веднага щеше да се появи Директива, че самолети, танкове и бронетехника трябва задължително да имат кът за жената с душкабина, биде и тоалетка.

  Има ли живот след демокрацията ?
 4. 4 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Така и трябва да сме наравно с мъжете дори и в армията.Все пак мъжете без нас не могат ,ние без тя също.

 5. 5 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#4:"nicoleta"]тя [/quote]
  тях

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Голям покер има след тръбата.

 7. 7 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Това някакво ново шоу ли е?

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 8. 8 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Какъв е този стремеж жените да стават мъже и мъжете жени?

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 9. 9 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  На висшестояща жена не се ли казва йес сър?

 10. 10 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#6] от "bta":

  Американската армия - най-задружната в света !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 11. 11 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 914 Весело

  На една добре задоволена жена, феминизъм, не и трябва.

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Тия са жени, колкото Аню Ангелов е министър!

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "bati vi":

  И филмите им го доказват.

 14. 14 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Жени в униформа карат огромни цистерни и пилотират медицински хеликоптери във военни зони"
  Елате вижте какво правят нашите в Бг армия.
  Бях 5 години кадровак и се нагледах на скатавки и връзкарки.
  Все щерки и жени на старшини и офицери,по цял ден седят и пърдят из канцелариите на топличко.Днес ги има утре не.На полигонни занятия те отново са из офицерските палатки на кафенце и цигарка.
  Пълна пародия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 15. 15 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#14] от "saseff":

  Жените не пърдим

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 16. 16 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#12] от "yavooor":

  Съгласен!+++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#12] от "yavooor":

  Аню Ангелов е един от най-добрите министри на отбраната. Човек, който си разбира от работата и е кратък, директен и точен в изказванията си.

  Колкото до жертвите от страна на жените в американската армия - чудно е как се случват, при положение че има забрана за участие в бойни отряди. Освен от терористични актове или обстрел с ракети към лагерите им. И пак са много.

  След като имат желание и изпълняват ефективно задачите си, няма нищо лошо.

  Мацката с червената риза на последната снимка, ако бе военна, би спечелила титлата за една от най-чаровните такива.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#14] от "saseff":

  И аз докато служех, имаше жени-кадровачки в нашето поделение. Нормално е да изпълняват основно административни функции, ала и когато се налага, участват наравно с мъжете в занятия или други задачи.

  Предвид промяната в начина на водене на война в наше време, жените имат предимството, че могат да изненадат тези, които ги подценяват. Наскоро показаха, че в Иран има специален корпус от жени-нинджи (малко наподобява онзи на Кадафи, макар че при него е било по-скоро насила, докато при иранките е доброволно).

 19. 19 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#8] от "omega":

  Висши демократични ценности, колега.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 20. 20 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Ами ще доведе до повече бюрокрация, разбира се. Ами инфраструктурата и всичко останало? Нали непрекъснато искатда съкращават разходите за армията. А по този начин ще ги увеличават експоненциално. Не знам дали това е достатъчно рентабилен модел, щом се променя само и само да се задоволи нечие его.

 21. 21 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да,благодаря за материала. Няма начин да не забележим колко мъжествени са американките и колко женствени са американците.

 22. 22 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#17:"Читател"]Аню Ангелов е един от най-добрите министри на отбраната. [/quote]
  Дай, моля, поне един пример защо смяташ така. Аз мисля, че Аню е поредният министър на отбраната, който се интересува единствено и само от фирмите обслужващи армията. Самата армия е оставена на самотек и поради липса на части и консумативи бойната и способност постоянно намалява.
  Дори накара дежурните и караулните да си готвят по време на дежурство. Такова нещо дори не е чувано някъде другаде по света.

 23. 23 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#15] от "omega":

  Активия с фибри ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Г-жо Ефтимова, каква роля изпълнява кавалерията в Кандахар? Звучи малко екзотично, на фона на всичката модерна техника, която се ползва за борбата с талибаните.

 25. 25 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  Това са амазонки, бе! Истински амазонки - чели ли сте за тях, а?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 26. 26 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално


  По-добре жени, отколкото хомосексуалисти в армията...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 27. 27 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 929 Любопитно

  И докато кара танка като й дойде на войничката какво правим? Отиваме с танка до аптеката за тампони?

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#22] от "yavooor":

  Такива впечатления имам. Няма скандали като при предшествениците му (като например онзи с военното НДК или розовите БМВ-та). Това за готвенето на постовите звучи странно, след като тяхната задача е друга. Може би средствата в бюджета на министерството се ограничават, за сметка на изплащането на закупената техника - корвети и хеликоптери. При набиране на мисии в чужбина към момента не е имало кадрови проблеми - парите не са всичко, предвид рисковете. А и той е само част от системата на отбраната - има президент, има и други висши главнокомандващи, които също дават мнението си как следва да се развива армията и с какви средства. Като тези процеси се съгласуват и с НАТО.

 29. 29 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  Наглежда производството на "зоб за конете"...

  Там има едни плантации...засяти с "технически култури"...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 30. 30 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#27] от "redguy":

  Обаждат се на талибаните за малко да спрат стрелбата...сменят тампоните...и пак почват...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  Грешка в превода. Cavalry в съвременната терминология означава моторизирана част.

 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#29] от "Six feet under":

  Сигурен си или изказваш предположения? Защото същото може да се прави и от въздуха или с брониран автомобил. Предвид партизанския стил на борба на талибаните, военни на коне са доста уязвими.

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#9] от "Небулус":

  Казва се Йес Мадам. Прочети заглавието на статията.

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#31] от "g_t":

  Така може. Ала пък шапките им не са като на другите военни, а типично за конна част (все едно са в мисия за покоряване на Дивия Запад).

 35. 35 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Е, очевидно специфичните социопатични отклонения не са характерни само за мъжете.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 36. 36 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Добре де, дори и да могат да се справят със задълженията си в армията, какъв е смисъла да са там?!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#34] от "Читател":

  Да, защото моторизираните части наследяват някогашните кавалерийски такива. Въпрос на традиции в униформата. Впрочем при бойни действия са с каски като останалите.

 38. 38 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#32] от "Читател":

  Да, ама така могат да пропуснат някой килограм...

  Коне в съвременните армии няма, разбира се...

  Понятието е остаряло, просто се прави асоциация с мобилността...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Цолев":

  Какво имаш предвид?


  До коментар [#36] от "staphylococ":

  След като си изпълняват задълженията, какво лошо има да са там?

 40. 40 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Весело

  ще могат за пръв път официално да служат в части, заети директно във военни операции
  Никога не съм уважавала хората , дето само могат да козируват и изпълняват заповеди , без да мислят и да маршируват
  Ама щом им харесва .....

  Свободата Санчо, ....
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  Чудя се на саркастичните коментари, предимно от небългари от петата колона на Русия у нас. Явно са пропуснали последната директива на тов.Путин за професионализация на руската армия. След някоя и друга година, когато започнат да приемат масово тьотки в руската армия, същите другари ще ни обясняват как това е най-нормалното нещо на земята. Ех, другари, много са ви разтегливи критериите.

 42. 42 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#39:"Читател"]След като си изпълняват задълженията, какво лошо има да са там?[/quote]

  Разсейват личния състав . . .

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 43. 43 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#37] от "g_t":

  Съгласен.


  До коментар [#38] от "Six feet under":

  При съвременните технологии, дори от Космоса могат да уловят нарушители - http://africa.actualno.com/news_337716.html .

 44. 44 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#36] от "staphylococ":

  то това е и едно от нещата, характерно а армията - безмислени *мисии* , нелоша храна , и някой медал да добра служба ...ох за правилно козируване и марш под някакво знаме

  Свободата Санчо, ....
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#40:"Радостина"]Никоа не съм уважавала хората , дето само могат да козируват и изпълняват заповеди , без да мислят и да маршируват [/quote]
  Най-вече защото са американки. Ако бяха рускини, щеше много да ги уважаваш.

 46. 46 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#40] от "Радостина":

  Маршируването и козируването са част от военния кодекс, ала това не изключва мисленето. Докато служех, имах щастието да ни ръководят някои наистина добри офицери и старшини.

 47. 47 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "g_t":

  Дали ще са руски или американски матриошки, все тая - избиване на комплекси чрез тренировки за големи бицепси и маане на гащи със самочувствие /щото са в униформа/

  Свободата Санчо, ....
 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#42] от "staphylococ":

  Ако знаеш какви наказания следват при нарушаване на реда, ефектът на разсейването е сведен до минимум и концентрацията е върху задачите. Същата логика - за разсейването - може да се изтъкне и при всеки друг работен колектив.

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#44] от "Радостина":

  Защо мисиите да са безсмислени? Ако готвачът е добър, храната е много повече от нелоша, а много добра. При професионалната армия тя е много важен елемент. При наборната служба беше нелоша.

 50. 50 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#46] от "Читател":

  Добре , но какъв смисъл има в това , само те си знаят може би ... и ако не тъпчат прахоляка по цял ден тука или таме , какво

  Свободата Санчо, ....
 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#47] от "Радостина":

  Човешкият потенциал не се заключава в стереотипи. Предвид съвременния начин на война, който не е полеви като едно време, жените-военни може да бъдат по-ефективни при определени задачи и мисии.

 52. 52 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е, щом каките са грабнали железата и ще ни пазят, вече съм по-спокоен.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 53. 53 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#50] от "Радостина":

  Мисиите в чужбина не са разходки из природата. Смисълът е, че определени елементи (терористи, фанатици) се държат далеч от страната, откъдето идват съответните военни. Тези от елементите, които все пак успяват да стигнат до последната, са под наблюденията на цивилното разузнаване. Няма 100% превенция, ала ако не се прави нищо, врагът ще почука на нашата врата - буквално. И тогава става по-страшно.

 54. 54 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#49:"Читател"]Защо мисиите да са безсмислени?
  [/quote]
  А кое им е смисленото днес , преди -ок- за Род и Родина, пазели са границите на страната си , а днес какво правят - Ходят тук или таме , за да защитават интересите или да омножават банкнотите на няколко *глобални* олигарха ..и пеят песни за Родината/докато убиват невинни хора/ , ама като имат проблем с мисленето за тях Родината се измерва с пълния стомах, заради добрия добър готвач /платен от собственика им/ и униформата , дето ги прави *смели*/че са тълпа еднакви /

  Свободата Санчо, ....
 55. 55 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#54] от "Радостина":

  Искаш армиите да се ликвидират и групи от шиити, сунити, талибани и други подобни да идват да взривяват коли до блока ти? Всичко се променя, в това число и задачите пред военните. Границите вече не се пазят само от граничната бразда, а от по-далеч, превантивно.

 56. 56 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#53:"Читател"]Мисиит в чужбина не са разходки из природата.
  [/quote]
  Това ни се изясни много добре ,когато загинаха българи в т.нар. ни мисия в Ирак.
  Не знам защо бяхме там , и жертви дадохне , че и иракския дълг опростихме ..И вече никой не помни имената им .

  Свободата Санчо, ....
 57. 57 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  Като бивш военнослужещ мога да заявя, че по-добър министър от Цонев не сме имали. А колкото до Аню Ангелов,то той е поредния палач на БА. Озлобен пенсиониран генерал, назначаващ на служба пенсионирани полковници и генерали ( например директора на служба Военна информация). По този начин се задържа кадровото израстване на военнослужещите и кадърните напускат.

 58. 58 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "Читател":

  Не , но искам да спрем да измисляме поводи , за да нахлуваме и убиваме . Че и да се гордеем с това .
  Както и да превръщаме убииството в *мисии* и да се гордеем , че и жените вече могат на убиват ....деца

  Свободата Санчо, ....
 59. 59 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Az mislq, che e po udachno da sa domakini.

 60. 60 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Добре,че навремето като отбивах военната си служба нямаше военнослужещи жени.Не мога да си представя по-голямо унижение за човека от това,да го командва жена.
  И тогава обаче имаше (във Военна болница)жени с пагони и то с доста високи звания (чинове).Бях веднаж там на преглед и минах покрай една женска с пагони на полковник.Разбира се,отминах я като пътен знак.Тя обаче ме извика строго и ме попита защо не отдавам чест.Отвърнах и честно че го сторих поради причината,че е жена и поради това не ми се струва уместно да и отдавам чест.Тя пък ми отвърна,че честа се отправяла не към нея лично,а към пагона й.С една дума дивотий.

 61. 61 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#57] от "yanev_1961":

  А онази история с машината за хангари на Цонев - http://news.ibox.bg/news/id_766747996 , а розовите БМВ-та, а военното НДК? Айде, моля те, не ядем доматите с колците. Ако беше такава трагедия при Ангелов, каквато твърдиш, щеше да има масово напускане, а не се виждат такива процеси.

 62. 62 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#3] от "mediator37":

  .. ама те нямат ли???

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#60] от "sabbath":

  Сиреч и в цивилния си живот не си попадал на жени мениджъри или преки началници? А в училище? А в детската градина? Брех, каква драма!

 64. 64 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#56] от "Радостина":

  Бяхме в Ирак по молба на другите коалиционни сили, заети с операцията по премахване на Саддам Хюсеин и армията му. В един съюз, какъвто е НАТО, всяка страна има споделени отговорности с другите. Същото е в Босна, в Афганистан, в Косово и т.н.

  Ако намериш вариант за премахване на вражески елементи без убийства, покажи го. Цивилните жертви са неприятни, ала се случват и при най-прецизните операции, като целта е все повече да бъде ограничаван броя им, по-добри оръжия.

 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#58:"Радостина"]Какт и да превръщаме убииството в *мисии* и да се гордеем , че и жените вече могат на убиват ....деца [/quote]
  Говориш, сякаш някой нарочно убива жени и деца. Във война за съжаление стават инциденти. Които винаги се разследват и виновните се наказват.

 66. 66 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 972 Любопитно

  До коментар [#63] от "Читател":Не знам къде и какво работиш,нито къде си учил и в каква детска градина си бил като малък,но при мен нито една възпитателка,учителка,началничка или мениджърка не е отравяла към възпитаниците или подчинените си команди от рода на "стани!","остави !""мирно!","падни!","бегом!"

 67. 67 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Весело

  По същото време в Иран ... Шехерезади нинджи.

 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Ами, щом това им харесва на момичетата, защо не? Важното е всеки да работи това, което обича и за което е най-подготвен, а глупости от рода на "мъжка и женска работа" нямат място в 21 век.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 968 Весело

  Гледам супер-мачовците са се изказали иззад клавиатурата

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 70. 70 Профил на sb
  sb
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Жени в армията на сащ - 196000 ...

  Численст на българската армия - 32000...

 71. 71 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#70] от "sb":

  Население на САЩ - 311 милиона
  Население на България 7.8 милиона

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 72. 72 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Гневно

  [quote#4:"nicoleta"]
  Да бъдеш човек-това е много. Но да бъдеш жена-това е още повече.
  [/quote]
  За три неща благодаря на боговете: че съм роден човек, а не животно; мъж, а не жена; грък, а не варварин !
  Софокъл

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 73. 73 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Гневно

  [quote#60:"sabbath"]Не мога да си представя по-голямо унижение за човека от това,да го командва жена. [/quote]
  "На мъжа му приляга да бъде войн, а на жената - почивка на война. Всичко останало е безумие."
  Фридрих Ничше
  ------------
  Но... какво да ги правим тези тестостеронки???

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 74. 74 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Начело са и на свръхзвуковите бомбардировачи "Стелт" "

  Нито Ф-117, нито Б-2 са свръхзвукови, интересно на кой самолет викате Стелт.

 75. 75 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#72] от "ХАРИ":Религиозните евреи всяка сутрин отправят благодарности към Бог.Една от тях гласи :"Благословен си ти Йехова,Господ наш за това,че не ме сътвори жена".Произнася се след аналогичните благодарности за това,че не ме сътвори гой и че не ме сътвори роб.

 76. 76 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#33] от "g_t":

  То аз от заглавието се присетих

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  Щом тези жени искат да работят в армията нека бъде така.... въпросът е да отговарят на всички физически и психически изисквания които се изискват за да станат войници!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Гневно


  Nearly 40 children have frozen to death in Afghanistan as the country experiences one of its harshest winters for decades.
  The BBC's Andrew North reports from Kabul where the disaster is also raising...
  Тези войнички биха могли да ги гушнат и накърмят (щом са убили бащите и майките им)

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 79. 79 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Гневно

  [quote#77:"Иво"]Щом тези жени искат да работят в армията нека бъде така.... въпросът е да отговарят на всички физически и психически изисквания които се изискват за да станат войници![/quote]
  Например: да пикаят прави !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 80. 80 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 434 Весело

  "...Статистката на Пентагона сочи, че въпреки забраната жени да служат в бойни отряди досега 144 от тях са загубили живота си, а 865 са били ранени"

  Бах мааму, ако служиха в бойни отряди к'ви ли щяха да бъдат цифрите. Иначе за една тръба след мисия си требват, ма по квалитетни. Може да се избират чрез конкурс от рода на " Родината търси таланти"!

 81. 81 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#26:"Six feet under"]По-добре жени, отколкото хомосексуалисти в армията...[/quote]
  Въпрос на вкус ...

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 82. 82 Профил на cynicalistic
  cynicalistic
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#60] от "sabbath":

  Човече, като видях този ти коментар и другите след това, стигам до извода, че си някакъв мъжки фундаменталист Ти сериозно ли говориш, че се чувстваш унизен, когато получаваш нареждания от жена??? Или че си благодарен, че си се родил мъж, а не роб? Това са изказвания на фундаменталист, честно За съжаление, по тази логика ще трябва доста горчиви хапове да преглътнеш занапред...

 83. 83 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#15] от "omega":

  извинявам се..пръцкате

  saseff
 84. 84 Профил на Velinski Vl
  Velinski Vl
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако покриват съответните критерии, без компромиси от рода на "ама тя е жена, трябва да внимаваме с нея", "нека да ги насърчаваме...", "не я карайте да вдига тежко...", не виждам никакъв проблем, просто трябва да се регулира внимателно

 85. 85 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Весело

  Военен феминизъм. Няма лошо - щом има желаещи.

 86. 86 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Статистката на Пентагона сочи, че въпреки забраната жени да служат в бойни отряди досега 144 от тях са загубили живота си, а 865 са били ранени в конфликтите в Ирак и Афганистан.

  ===========

  Много ми интересено за чий ги назначават тогава във войската тия, като не можело да ги пращат на мисия. Щом искат пълна равнопоставеност на половете - заедно с мъжете в огъня. Или просто се откриват щатове за армейски проститутки?

 87. 87 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2452 Весело

  Може все пак най-новото им оръжие да са hi-tech....strings !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 88. 88 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами сега остава в Хамерика след като жените стават войници мъжете да почнат да раждат и да стават майки ами така де като ще е на опъки по американски да е всичко така......хахахахаха ...хамериканска му работа....

 89. 89 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Секскомплексите на БГ запасняка, са банални и нелечими. А за US младежите ОТ ДВАТА ПОЛА, това е добре платена работа, когато нищо по добро не се задава.

 90. 90 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#89] от "lim

  Баща ти не е ли бг запасняк?По него ли съдиш?

 91. 91 Профил на radabe
  radabe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#84] от "velinvlasev":

  Била съм преводач в американска военна база в Германия и когато видях колко жени служат си помислих същото. Повярвай ми, там компромиси няма. Жените са наравно с мъжете и няма хъката-мъката. Дори и мен ме тормозеха по някакви безумни часове на денонощието да симулирам мисии с тях, и никой не ме е питал дали ми харесва - изкарват те посред нощ, пляскат ти една каска на главата и потегляш. Плащат ти, (както и на всички американски войници им плащат, все пак), и ако не ти понася си заминаваш (в техния случай, след като ти изтече договорът). Така че дамите заслужават равноправие - бойни единици са

 92. 92 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Явно интересът към професионална служба в морската пехота на армията е спаднал, и американците се чудят как да увеличат бройката на пушечното месо, та са започнали да свирят по струната за равноправие на половете.....

 93. 93 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Популярен мит е, че самото присъствие на личности от другия пол директно ще доведе до повече сексуално насилие.
  ================
  Колкото и да е интересно аз бих започнал с нещо друго. Как жените ще синтезират адреналин и норадреналин?
  Как ще се симулира животинска агресия?
  Моля жените в този форум да ми отговорят.

  България е древна и заслужава много повече!
 94. 94 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "Радостина":

  ++++++++++++

 95. 95 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  В редица щати от Средния запад, от където се изнесоха старите традиционни производства към Третия свят и където безработицата е най-голяма, службата в армията се превръща в основна алтернатива. Много млади жени наистина биха отишли в армията.

 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#15:"omega"]Жените не пърдим[/quote]
  ====
  Виж ти, виж ти. А дишате ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Жените могат да бъдат много добри войници ,но не е редно ,освен ако няма накъде (да кажем страната е във война )
  Жената ,като функция е да създава живот ,а не да го унищожава.
  В това отношение тя е по -висшо създание от мъжа.Не случайно мъжете са измислили войните ,те и сега запалват войни.
  Добре е една страна да има добре подготвена армия ,ние върнахме много назад и разчитаме на тоя и оня ,ако стане нещо.
  Като подготовка -моите адмирации ,военното подготовка е също подготовка за оцеляване.

 98. 98 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#72] от "ХАРИ":

  Ей, да цитираш маляки ( обратни етиопски цигани) си е доста смело ....

  България е древна и заслужава много повече!
 99. 99 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#97] от "Irina":

  А сега де? Кой създава живот? Жената ли, мъжът ли или половите актове между тях?
  И не бъркай създавам живот с раждам!
  Една жена не може да роди повече от 20, 25 деца, а един мъж може да бъде баща на хиляди.
  Прочети как е шетал Тимуджин ако не ми вярваш.

  България е древна и заслужава много повече!
 100. 100 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#26] от "Six feet under":

  Не бе новата тактика е явно само жени и хомосексуалисти да има в американската армия, че иначе се прецаква бойния дух

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK