Съветът на Европа критикува Германия заради кастрациите на насилници

Полицай охранява сградата на Райхстага в Берлин

© Ройтерс

Полицай охранява сградата на Райхстага в Берлин



Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа настоя Германия да спре практиката на хирургическа кастрация на извършители на сексуални престъпления, предаде Associated Press, цитирана от БТА.


Той заяви в публикуван днес доклад, че Германия "доста рядко" прилага кастрация за предотвратяване на повторни посегателства от хора, осъдени за сексуални престъпления, но отбеляза, че тази практика е "необратима намеса . . . (която) лесно би могла да бъде сметната за проява на унизително отношение".


В своя отговор Германия заяви, че обсъжда дали да преразгледа политиката си в тази област. Берлин обаче цитира изследване, според което кастрацията дава добри резултати и посочи, че практиката се прилага със съгласието на подлаганите на нея и то едва след като са им обяснени всички последици.


Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа разкритикува и Чехия, която прилага тази процедура по-често.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK