Брадли Манинг беше официално обвинен по 22 параграфа

Брадли Манинг

© Reuters

Брадли МанингРедник Брадли Манинг, който е заподозрян в предоставяне на класифицирана военна информация на скандалния сайт WikiLeaks, беше официално обвинен по 22 параграфа, сред които подпомагане на врага, действия, довели до публикуването на разузнавателна информация в интернет и кражба на публична собственост.


Според военната прокуратура той е свалил повече от 700 000 секретни документи и е прехвърлил хиляди от тях към WikiLeaks, като по този начин е подпомогнал за изтичането на правителствена и корпоративна информация.


В четвъртък обаче той отложи своята позиция – дали пледира невинен или не, което би трябвало да помогне на защитата да се подготви по-добре. Отложено беше и решението дали делото срещу Манинг да се разглежда от военен съдия или от панел военни от висши офицери до войници с по-нисък ранг от този на самия обвиняем. Ако бъде признат за виновен, 24-годишният Манинг може да получи доживотен затвор.
Прокуратурата твърди, че редник Манинг, който е обучен да работи с различни разузнавателни системи, е бил анализатор, който се е ползвал с голямо доверие, и е свалял хиляди файлове от военната мрежа SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network), докато е служил в Ирак.


Манинг беше свързан с основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж заради онлайн чатове, в които, според разследващите двамата обсъждат как да бъдат изпратени секретните правителствени документи.


Според защитата обвиняемият е младеж, който има проблеми с емоциите и чиито поведенчески проблеми е трябвало на накарат началниците му да му забранят достъпа до класифицирана информация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK