Обама готви офанзивна стратегия срещу високите цени на бензина в САЩ

Обама ще пробегне до плановете си за увеличаване на възобновяемите енергийни източници и намаляване на зависимостта на САЩ от чужд петрол.

© Reuters

Обама ще пробегне до плановете си за увеличаване на възобновяемите енергийни източници и намаляване на зависимостта на САЩ от чужд петрол.Докато републиканците нападат Барак Обама заради скъпия бензин, екипът на президента се опитва да отговори на нападенията със стратегия, в която да отклони вината и да подготви гласоподавателите за по-високи цени, пише агенция Reuters в свой анализ.


Чрез проблема с цената на бензина Обама ще се опита да акцентира върху собствените си политики и приоритети. Той ще пробегне до плановете си за увеличаване на възобновяемите енергийни източници и намаляване на зависимостта на САЩ от чужд петрол.


Той обаче трябва да спечели и словесната война срещу републиканците на Запад в Колорадо, Невада и Ню Мексико, където увеличението на цените на бензина е най-осезаемо. Те го обвиняват, че не прави достатъчно, за да увеличи добива на изкопаеми горива, както и за решението му да отхвърли проекта Keystone XL за нефтопровод от Канада.
Затова в речите си Обама започна да говори за увеличение на някои данъци като начин да се овладеят нарастващите цени на бензина. Тази седмица той спомена, че трябва да се елиминират вратичките в закона, от които се възползват петролните и газовите компании, а и често говори за постиженията си в сектора. "Знаете, че няма бързо решение на този проблем. Знаете, че няма как просто да намалим цените на газа", каза президентът.


Средната цена на бензина в САЩ достигна до рекордни нива през февруари – 3.53 долара за галон (около 3.7 литра), а някои анализатори допускат, че може и да достигне 4 долара.


Под силния натиск на природозащитници Обама блокира проекта за петролопровод Keystone XL от Канада

© Associated Press

Под силния натиск на природозащитници Обама блокира проекта за петролопровод Keystone XL от Канада


Високите цени на бензина нанасят както икономически, така и политически щети и един от кандидатите на републиканците Рик Санторъм не се забави с критиката си към Обама заради политиките му в полза на природозащитниците. "Хората тъкмо започнаха да си поемат дъх, тъй като икономиката започна да се възстановява. Но изведнъж ни връхлетя същата вълна от лятото на 2008 г., която предизвика рецесия. И всичко това заради радикалните природозащитни политики на президента", каза Санторъм.


Белият дом отвърна на критиките с твърдението, че Обама е първият президент след Джими Картър, който стимулира вътрешния добив на петрол.


Според анализатори Обама има малко варианти да намали цената на бензина в краткосрочен план и неговите политики са фокусирани върху възобновяемата енергия, АЕЦ и природния газ. "Той извървя дълъг път от кампанията си през 2008 г. и това отразява прагматизма му", смята Гай Карусо от Центъра за стратегически и международни изследвания.Mакар че републиканците също нямат кой знае колко предложения за намаляване на цените, те могат да си спечелят одобрението на недоволните американци, като обвиняват Обамa

Независимо дали има прогрес или не, Обама е уязвим, що се отнася до енергетиката и заради големия натиск от страна на природозащитници той блокира нефтопровода Keystone XL от Канада. Според Мит Ромни, който се спряга за фаворит на републиканците за кандидат-президент, Обама е взел това решение, по-скоро за да укроти дискусиите в собствената си партия, а не за да подобри икономиката.


Освен това според републиканците предложеното от Обама премахване на данъчните облекчения за компании, които добиват изкопаеми горива, ще навреди на печалбите им и ще доведе до допълнително увеличение на цените.


Анализтори, цитирани от Reuters, твърдят, че дори и Keystone XL да беше одобрен, евентуалното увеличение на доставките на петрол няма да повлияе на цените на бензина години наред. Въпреки това решението на Обама да блокира проекта беше ключово в предизборната кампания.


И макар че републиканците също нямат кой знае колко предложения за намаляване на цените, те могат да си спечелят одобрението на недоволните американци, като обвиняват Обама, казва Чарлз Ебингер от Brookings Institution. "Ако някой се обърне към тях и каже: Какво е вашето предложение, господин Санторъм, господин Гингрич или който и да е, за намаляване на цените, не мисля, че те ще има добър отговор", допълва Ебингер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK