Италия премахва данъчни облекчения за църквата

Правителството на Италия обяви в петък, че ще премахне данъчните облекчения за търговски имоти, притежавани от католическата църква. Според изчисленията на властите това би трябвало всяка година да донесе до 600 милиона евро на бюджета.


Премиерът Марио Монти, който е известен като вярващ католик, включи мярката към пакет за дерелугиране на сектора. В момента той се разглежда в парламента и ще действа за неправителствените организации.


Църквата притежава много частни клиники, хотели и хостели, ползващи данъчни облекчения, често защото в много от тях живеят свещеници или сестри, или в тях има параклиси.
Новият закон ще затвори тази вратичка, от която се ползват обекти, извършващи изключително търговска дейност.


През декември Монти призова италианците да направят жертви, за да измъкнат страната си от дълговата криза.


В първите 48 часа след приемането на антикризисния пакет над 130 000 души подписаха онлайн петиция, настояваща да се премахнат данъчните облекчения за църквата и тя даде своя дан в трудните времена.


Новите промени трябва да бъдат гласувани в Сената следващата седмица, след което проектозаконът отива в долната камара на парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK