WikiLeaks започна да публикува милиони имейли на Stratfor

WikiLeaks започна да публикува милиони имейли на Stratfor

© Associated PressWikiLeaks започна да публикува в понеделник над пет милиона имейла от частната разузнавателна компания Stratfor, съобщи Reuters. Онлайн се вече 167 писма.


Имейлите, които са били хакнати, могат да разкрият анонимни източници и да хвърлят светлина върху начините на разузнаване в компанията, чиито абонати са едни от най-големите световни компании.


WikiLeaks заяви, че документите съдържат детайли за работата вътре в компанията, за връзките между правителството и частното разузнаване, както и споменаване на самия скандален сайт WikiLeaks.
В специално изявление компанията твърди, че публикуването на имейлите е опит да тя да бъде заглушена и сплашена. "Някои от разпространените писма може да бъдат фалшифицирани, за да се включат неточности, други могат да бъдат автентични", пише в изявлението. "Няма да оценяваме тяхната автентичност, нито пък ще се обясняваме за съдържанието им. След като веднъж наша собственост беше открадната, няма да ставаме жертви два пъти, като се поддадем на разпит за тези имейли", казва Stratfor.


WikiLeaks не обясни как е получила достъп до кореспонденцията на компанията, базирана в Остин, Тексас.


В началото на тази година хакери от групата Anonymous заявиха, че са откраднали кореспонденцията на около 100 служители на фирмата. Хакерите казаха, че планират да публикуват информацията, за да може обществото да разбере истината за операциите на Stratfor.


Stratfor описва себе си като компания за геополитически анализи, чийто подход за събиране на информация се основава на разузнаването. WikiLeak и Anonymous твърдя, че имейлите ще разкрият "тъмни тайни" за компанията. В изявлението си фирмата твърди, че е работила дълго време, за да си осигури добри източници в много страни, както всяка компания за геополитически анализи би направила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK