Плоските червеи, които не правят секс, могат да живеят вечно, откриха учени

Снимката се разпространява под <a href="http://bg.wikipedia.org/wiki/Лиценз_за_свободна_документация_на_ГНУ">лиценза за свободна документация ГНУ</a>.

© Kelidimari

Снимката се разпространява под лиценза за свободна документация ГНУ.Британски учени откриха няколко вида плоски червеи, които могат да преодолеят процеса на стареене и имат потенциала да са безсмъртни. Изследването може да помогне при борбата със старостта и при хората, предаде Ройтерс.


Откритието е публикувано в журнала на Британската националната академия на науките в понеделник и показва, че плоските червеи могат да запазят дължината на ключова част от своето ДНК, известна като теломери. Теломерите са секции от ДНК, които приключват хромозомите и ги предпазват от нараняване и от загуба на функции на клетките при стареене. Те са като накрайниците на връзките за обувки, само че за хромозомите. Хромозомите пък предават генетичния материал на следващото поколение клетки.


С деленето на клетките теломерите се скъсяват, докато станат толкова кратки, че клетките не могат да се делят повече. Абубакер обясни, че при деленето на стволови клетки – при заздравяването на рани или при растеж – те започват да показват признаци на стареене. "Това означава, че клетките не мога да се делят повече и става все по-трудно да се възстановят специализираните клетки по тъканите. Добър пример е нашата кожа. Тениите и техните стволови клетки някак си успяват да избегнат процеса на стареене и клетките им продължават да се делят", каза Абубакер.
Плоските червеи отдавна се радват на вниманието на учените заради изключителната им способност да се регенерират. Тении, разрязани по дължина или ширина, се регенерират в два отделни червея.


Екипът на Абубакер изучава два вида червеи – тези, които се възпроизвеждат чрез секс като хората, и тези, които се възпроизвеждат чрез делене на две. И двата вида се регенерират безгранично, като възстановяват мускули, кожа, черва и дори мозъци, отново и отново. Учените забелязали обаче, че безполовите червеи възстановяват и резервите си на важен ензим, което може да ги направи потенциално безсмъртни.


Предишно изследване, спечелило Нобелова награда за медицина през 2009, показва, че теломерите се поддържат от ензима, наречен теломераз.


При повечето организми, които се възпроизвеждат полово, ензимът е активен в ранното развитие. Екипът на Абубакер открил, че при безполовите червеи този ензим е силно увеличен по време на регенерацията – фактор, който позволява на теломерите да запазят дължината си, докато се делят и заместват липсващата тъкан.


Учени приветстват откритието и се надяват то да доведе до подобряване на здравето и дълголетието и при хората.


Безсмъртието обаче идва с уловка.


Учените от Нотингамския университет са учудени, че не наблюдават същите резултати при червеите, които се възпроизвеждат полово. Те не запазват дължината на теломерите, въпреки че също могат да се регенерират безкрайно. Екипът се надява, че в бъдеще ще наблюдават различни на избягването на стареенето при половите червеи, дори това да не включва ензима теломераз. Засега обаче само безполовите червеи са теоретично безсмъртни. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK