Социалните мрежи се използват все по-често за предлагане на дрога

Колумбийски полицай инспектира конфискувана марихуана.<br />

© Reuters

Колумбийски полицай инспектира конфискувана марихуана.Нелегалните "интернет аптеки" използват социалните мрежи, за да предлагат дрога на млади хора, твърди доклад на Международния борд за контрол на наркотиците, цитиран от Reuters.


Бордът, който следи за прилагането на конвенциите на ООН за контрола на наркотиците, сигнализира, че нелегални субстанции, както и лекарства с рецепта се поръчват все по-често по този начин онлайн.


"Тревожно е, че нелегалните интернет аптеки са започнали да използва социалните мрежи, за да публикуват сайтовете си, което излага на риск от опасни продукти по-голяма част от обществото", казва председателят на борда Хамид Годсе.
По време на пресконференция в Лондон той заяви, че разпространителите на наркотици използват YouTube и Facebook и привличат потребители в различни чат канали, което на пръв поглед изглежда като маркетинг на дрога, но впоследствие става ясно, че те рекламират най-различни наркотици.


Бордът, базиран във Виена, призовава правителствата да блокират всякаква нелегална дейност онлайн за разпространение на нарокотици и да изземат субстанции, контрабандно доставени по пощата. Освен това много от лекарствата, продавани по този начин, са фалшификати.


През 2010 г. над 12 000 пъти са били конфискувани "международно контролирани субстанции", изпратени по пощата, включително и легални лекарства. Около 5500 от тях обаче са били незаконни.


Индия е основният източник на такива субстанции – 58% от задържаната дрога е с източник Индия, следват я САЩ, Китай, Полша.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK