Парламентът на Румъния прие закон за лустрацията

Парламентът на Румъния прие закон за лустрацията

© Associated PressПарламентът на Румъния прие закон за лустрацията, който ограничава политическите права на бивши функционери на режима на Николае Чаушеску, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.


Сред тях се оказаха бивши ръководители и активисти на румънската комунистическа партия и комсомол, членове на правителството и върховния съд, ръководители на главната прокуратура, ръководители на дипломатически и консулски мисии в чужбина, а също сътрудници на специални служби и други чиновници на държавна служба по време на управлението на Чаушеску.


На тях е забранено в продължение на пет години да заемат важни държавни длъжности, сред които президент, депутат, кмет, съдия и прокурор.


Обсъждането на законопроекта продължи 15 години заради нееднозначното отношение към документа в обществото. Главен противник на лустрацията е опозиционната Социалдемократическа партия, тъй като под действието на този закон попадат 70 процента от активистите на тази партия, отбелязва румънската преса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално
 2. 2 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Гневно

  тия зъкасняха ама на направиха го у нас на гоце съда казва не

 3. 3 Профил на Alexandros
  Alexandros
  Рейтинг: 574 Неутрално

  И тук трябва да се направи същото, не само с посланниците ами със всички, как може демокрация да се гради от бивши ченгета доносници и функционери?

  Inside every cynical person, there is a disappointed idealist.
 4. 4 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано и при нас да приемат лустрацията най-накрая, но с това общество и тези управляващи - надали.

  I am mine
 5. 5 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1472 Разстроено

  Е крайно време беше.

  Тук... кога...????
  Кога ще има Лустрация в България...??? Когааааааа?
  И то до 9-то коляно.

  Жената е покана за щастие
 6. 6 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 579 Весело

  [quote#1:"nedyan"]Идва нашият ред! [/quote]
  хаха вярваш ли !? Сами да си ритнат стола ?

 7. 7 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Да видим какво ще каже Румънският конституционен съд. Ако и там са инфилтрирани подобни елементи като нашите, то резултатът ще е като при нас.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 8. 8 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар 1: А дано, ама надали! В Румъния дори действа закон, с който на доказали участието си в антикомунистическите събития довели до свалянето на Чаушеску, им начисляват пожизнена пенсия от 450 евро на месец, но там го разстреляха като куче до стената, а тук си правихме "нежни революцийки" и "танковете НЕ дойдоха"! Единствено сега можем само с умиление да си спомняме времената, когато се говореше, че БГ трябва да се разглежда отделно от пакета й с Румъния, поради големият й напредък в реформите и икономиката, това беше по времето на Костов, ако някой си го спомня, сега следва същото, но с обратен знак!

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#1] от "nedyan":

  "Идва нашият ред!"

  Какво, чакаш да те лустрират ли?
  Не се ядосвай, шегувам се, но все пак да уточня: Идва ред за лустрация и на нашите! Разбра се, че докато една страна не се отърси "...от отровната си плесен", истински стъпки към нещо по-добро няма да има! Жалко е за нас, към загубените преди това години се прибавиха още над двадесет, но ще е добре за децата ни и за техните деца.

 10. 10 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Забележете как го правят румънците. Лустрират не само ченгетата от Секуритате, но най-вече партийната и комсомолска номенклатура. А тук тази категория непрекъснато се забравя.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "nedyan":

  Противно на преобладаващото недоверие тук, във форума /оправдано е/, си мисля, че като нищо ще си го направят самите те, за да продължат ...
  Какво им пречи, имат си всичко, едно театро като нищо ще ги закрепи още малко ...
  Но, и така да е, пак ще е добре !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 578 Неутрално
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Време е и в България за такъв!
  Време е гущера да откъсне опашката си, време е Борисов да докаже че няма връзка с БКП/БСП!
  Време е за лустрация!
  Лустрация до гроб трябва за всички доносници от ДС.
  Без право на работа заплащана от държавния, общинския или съдебния бюджет.
  Осигурителния им стаж за времето от когато са вербувани до когато са разкрити да не се признава за пенсия.
  Всичките държавни отличия и награди - парични и символични да бъдат незабавно върнати на държавата.
  Лустрация трябва, инак не става.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До пост № 1 вярно е щом мечката играе в комшиите ще дойде и у нас.
  То вече има движение по въпроса ето го.

  Петиция за създаване закон за лустрацияНеделя, 26 Февруари 2012A+
  A-

  Инициатива за отменяне на давността за извършени престъпления от лица, свързани с комунистическия режим, защото 23 г., т.е. почти четвърт век след края на тоталитарния комунистически режим, България не е правова държава.

  Понятия като справедливост, законност, морал и родолюбие се изопачават от хора , които не различават добро от зло. В очите ни се налагат псевдоличности, псевдоавторитети и лица с неясни заслуги към държавата. Смисълът на завещаната ни „чиста и свята република” е обезценен. Родината в очите ни вече не е идеал, а инструмент в ръцете на престъпници и мародери. Човешкото ни право на стремеж към щастие в собствения ни дом е пречупено.

  Нагли и опорочени хора си присвоиха мечтите ни и ни превърнаха пред целя свят в овчедушни свидетели. Всички виждаме благоденствието, в което тънат една шепа хора и тежката борба за оцеляване, която водим всички останали.
  Политическата класа, магистратите и олигарсите са креатури на престъпните действия на една мракобесна структура, наречена Държавна сигурност. Същността на тази система е защитата на Българската комунистическа партия, а не на интересите на България.

  България не уби никого !

  БКП зверски изби и репресира свещенослужители, военни, интелектуалци, политици и всеки дръзнал да изрази човешкото си право на протест.

  БКП потопи Горянското движение в кръв, а земята - душата на българина, заграби с насилие. Нашият народ никога не призна Българската комунистическа партия. Затова беше заплашван, унижаван, тъпкан и подиграван от прости хора с огромна власт. Не пожалиха дори вярата ни.
  Държавна сигурност беше слугата и инструмента на тази кървава партия. Престъпните и’ действия трябва да бъдат изобличени.

  България продължава да агонизира без надежда за излизане от лъжата, в която ни принуждават да вярваме, а именно, че онази Държавна сигурност не съществува вече.

  Те пак са тук! И пак са същите! Духът на репресията и страхът продължава да витае, подхранван от агентите и’ вече с нови лица. Те отново решават съдбите ни чрез овладяване на институциите на новата демократична държава. В техни ръце е законодателната, изпълнителната и съдебна власт. В тях са също банките, медиите и неправителстеният сектор. Изготвяните закони са в услуга на техните грабителски интереси. Те поставят некадърници по върховете на държавната власт и лукави доносници зад завесата. В тяхната схема няма място за честни хора.

  Съдебната система е заразена. Тя оправдава техните действия и съкрушава стремежа ни към справедливост.

  Отнеха основното конституционното право на всеки гражданин – на справедлив съдебен процес.

  Ограничиха основното човешко право на защита от произвола на институциите, правораздавателната и правоохранителна система.

  Резултатът от дейността им е винаги един и същ. Всеки може да бъде оклеветен и съден. Може насилствено да ти бъде отнето имуществото, заради скалъпени обвинения. Всеки може да изгуби работата си и да бъде лишен от правото да работи и да се издържа. Всеки може да бъде лишен от сигурност за себе си и семейството си.

  Дейно прилагат създадения от тях в годините на прехода уникален български вид правораздаване – „телефонно правосъдие”. Не е важно има ли престъпление и доказателства. Важно е кой на кого е звъннал и наредил преследване, кой на кого има зъб и кой на кого е задължен.

  Неграмотни магистрати и „парашутисти”, - назначени отгоре, с купени дипломи и с дискредитирани пред обществото имена, раздават обвинения и присъди.

  Самозабравили се, агентите на ДС превърнаха орден „Стара планина” в значка от сергия, а генералския пагон – във вестник от улична будка. Усетили народната омраза и презрение, побързаха сами да се отличат за „държавни заслуги”.

  Направиха така, че сега в България да си престъпник е авторитетно, а да си жертва на престъпление е начин на живот на всеки обикновен човек, лишен насилствено от елементарно човешко достойнство.

  Всеки, който се осмели да каже тази истина, в правовата ни република е обявяван за луд. Луди са всички, които искат да живеят в държава, в която действат законите.

  Трябва да си върнем държавата на своя страна. Да им напомним, че посегателството над правата на един човек е посегателство върху правата на всички хора. Да си припомним всички, че България я има, за да е защитник на правата, а не е раздавач на права, според привилегии и принадлежност към един репресивен апарат.

  Трябва да докажем, че със закон за лустрация може да се изчистят всички нива на общесвения живот и държавното управление.

  За такъв закон трябва да има масова подкрепа на обикновения българин, който е равноправен гражданин на Европейския съюз.

  Можем да превърнем нашето негодувание в законен, чист, справедлив и обществено наложен процес, в законодателство, което държавата не може да откаже на гражданите си, за да им осигури право на живот и на сигурност, извън мрака на доносничеството.

  Европейският съюз има механизмите да помогне на България да преодолее миналото, но ние трябва да покажем, че дори с ограничени права, поне все още не сме се отказали от правото си на свобода.

  Днес в България всеки обикновен гражданин е Никой – нямаме имена, нямаме и значение, никой дори не се интересува от това, че вече сме европeйски граждани .

  Ако обединим гнева си срещу това, че една шепа хора ни разиграват като маймуни, можем в един глас да им напомним, че е важно всяко име, че стотинките на един са богатство за семейството му повече, отколкото милионите на друг.

  Пред закона всички сме равни, пред европейската култура – също. Защо се сещат за нас, само когато с нашите пари държавата плаща обезщетенията на тези, които си намират правата чак в Страсбург.


  Призоваваме

  Всички пострадали от комунистическия режим,
  Всички свещенослужители и миряни, омерзени от посегателството на Държавна сигурност към светостта на Църквата
  Всички пострадали от липса на сигурност, защита и правосъдие
  Всички, чиито деца са жертва на „европейските” улици в България
  Всички, чиито домове и коли са обирани и разграбвани
  Всички изнудвани, унижавани и рекетирани
  Всички потърпевши в работата си от некадърни спуснати отгоре началници
  Всички, които са лишени от правото си на собственост
  Всички, чиито деца и близки безследно изчезнаха и никога няма да научат истината
  Всички насилвани, ограбени, бити, отвличани, които не са получавали справедливо възмездие


  Да подкрепят този призив:

  Ние, гражданите на България, сами да си върнем държавата, защото ние сме държавата.
  Да се обединим в защита на правата си от хората с две законни имена.
  Ние заедно да изчистим държавата си, правосъдната и правораздавателна система на България, която днес е репресивен апарат за всяване на страх, а не защитник на правото ни на живот и на правилата в държавата.

  Това е тестът:

  И за нас – да се намерим, да ни чуят, защото ние явно сами сме се отказали от гласа и правата си.

  И за тези, които имат власт, дадена им от нашите гласове,гласовете на всички тези българи без имена и без права.

  Да им кажем как се казваме. И кой управлява в една правова държава. От кого произтича властта в нашата демократична европейска България.

  ПОДПОЛКОВНИК НИКОЛАЙ МАРКОВ

  http://frognews.bg/news_43164/Petitsiia_za_sazdavane_zakon_za_lustratsiia/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#1:"nedyan"]Идва нашият ред! [/quote]
  А дано, ама едва ли...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да видим Конституционния съд на Румъния дали няма да отмени закона - както се случи на няколко пъти в България при приемане на лустрационни текстове, гласувани при краткото управление на Филип Димитров - така бе отменен параграф 9 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за банките и кредитното дело, който гласи, че в ръководните органи на банките не могат да бъдат избирани лица, които са били служители и сътрудници на Държавна сигурност или които през последните 15 години са били на ръководни постове в БКП, ДКМС, ОФ и т.н.

 17. 17 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bgpainter":

  А дали ще важи лустрацията у нас и за тези дето спят с партийни секретарки?

 18. 18 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Браво на румънците! По-добре късно отколкото никога. За съжаление ние стоим още на ниво никога.

 19. 19 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емо":

  Извинявам се, писали сме по едно и също време...

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  [quote#13:"Десен"]Време е и в България за такъв! [/quote]
  А дано! Ама надали! С този гоцев съд!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 548 Разстроено

  Румъния за пореден път показа коя държава струва на Балканите...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 22. 22
  kirilrz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Евалла пичове!
  А нашите п..ки какво чакат още????

 24. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#6] от "пасъм":

  До коментар [#9] от "Дон Кихот":
  Когато мечката заиграе в съседния двор, много по-вероятно е да дойде и в нашия.
  Сега останахме само ние в ЕС и няма как да се използват обичайните оправдания, че вече е късно или че много от досиетата са унищожени. Това го казват от 21 години (мога да го докажа). Затова, макар че не е естествено сам да си ритнеш стола, вече ще се открояваме в Европа и онези от управляващите, които не са сътрудничил на ДС, имат съвсем реален интерес да натиснат в тази посока. Същевременно това ще парализира до известна степен съпротивата срещу лустрацията.

 25. 25 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#11] от "deepdp"

  Уместна добавка

 26. 26 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Не вярвам да доживея нещо такова и в България .
  В Родината ни Партията вече е на 120 години и никой не пита защо ...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 27. 27 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#24:"nedyan"] Когато мечката заиграе в съседния двор, много по-вероятно е да дойде и в нашия. [/quote]
  Какви мечки, тука само щрауси има

 28. 28 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 466 Весело

  Лустрация за всички членове на БКП. ХА, ха - че то правителството трябва да бъде уволнено, президентът в оставка, шефката на парламента и парламентарното ръководство на всички партии, май без Мартинчо и Волен, много интересно как ще го направят.

 29. 29 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Нашият защо пак спи , такъв закон отдавна трябваше да е приет още 90-те.

 30. 30 Профил на Nun4o
  Nun4o
  Рейтинг: 237 Весело

  Дневник, правилно сте сложили тази новина в категория "Свят", за нас има "България"

 31. 31 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Докато не се отстранят всички свързани с ДС няма да може да се изгради нормално демократично общество, но вече си мисля, че лустрацията е много демократична мярка, предлагам да ги остракираме!

 32. 32 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Дано доживеем тази мечка и у нас ,макар че вече е доста късно ,те се награбиха и осигуриха бъдещето и на внуците си !!!

 33. 33 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Разстроено

  Как ще има лустрация у нас? Как?
  Президент - комсомолец от високо ниво;
  шеф на НС - комунист;
  министър-председател - тоже.
  народни избраници - 220 от 240.
  Как ще стане да приемат закон за лустрацията?
  Никак
  Че после отново идва Конституционен съд!!!!
  Дори да приемат от кумова срама нещо, то ще е толкова окастрено и скопено, че дори ще бъде смешно.
  Колкото Закона за тайните служби разкри нещо.
  Ние сме една шепа народ, та никой не се интересува от нас и какво правим вътрешно, а интереса е към географското ни положение

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 34. 34 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Весело

  [quote#29:"palermo88"]Нашият защо пак спи , такъв закон отдавна трябваше да е приет още 90-те. [/quote]
  Два пъти има приети закони за някаква наченка за лустрация - и двата пъти отхвърлени от Конституционния съд.
  Накрая приеха един никакъв закон за досиетата, но по неговите правила ще има работа за Комисията поне за още 120 години

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 35. 35 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дедо Либен":

  чакат да уредят и правнуците си с далавери да се нагушят с милионите и може да го приемат

 36. 36 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Лустрация тотална и без условия за "ценен" кадър . Национален съд на БКП, кДС, ДКМС и сродни организации за геноцид и държавна измяна в полза на чужда държава. 200 фамили олига/рси/ вени от крадене с 30 години затвор без замяна и 100% конфискация на пари, ценности имоти и т.н. Без пенсии до живот, на социални помощи.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мамалигите пак по- наясно от нас : КАКВО трябва да се направи . за да просперира една държава в 21- вия век .....

  BIG AL
 38. 38 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Дааа ама даже и да се гласува комунистическия конституционен съд ще го обяви за противогоцеконституционен.Председател-синът на др.Петър Танчев др.Евгени Танчев.

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В България това няма как да се случи. Защото самата ни конституция е писана от ДС, обслужва ДС и пази ДС.

  За да има лустрация в България е необходимо да се свика Велико народно събрание.

  Т.е. у нас лустрацията ще се случи в шестък.

 40. 40 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За пълна лустрация на ДС!

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "ограничава политическите права на бивши функционери на режима на Николае Чаушеску"

  Радост голяма и щастие рядко!

  Я ми кажете, ако се приеме и у нас подобен закон, чии конкретно права биха били ограничени. Ама поименно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#39:"niakoi_si"]В България това няма как да се случи[/quote]

  Защо бе! Според мене може да се случи още утре без след това да се случи каквото и да било!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#38] от "dolna4erti4ka":

  Ама те в Румъния и синовете и са лустрирали или само функционерите?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на Dum vivimus, vivamus
  Dum vivimus, vivamus
  Рейтинг: 466 Неутрално

  БРАВО на съседите! И след избора на Йоаким Гаук за президент на Германия,да се надяваме,че ще ни попритиснат и нас!

  In God We Trust
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Като се зачетох малко по внимателно, щом са лустрирани и активисти на тяхното БКП и комсомол, тя май и Цецка ще даде фира, а Бойко не знам дали е бил активист!
  Елена Костова също ще изгори, а Станишко и Доган ще си останат целите в бяло.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#1] от "nedyan":

  Няма да дойде. Защото това би означавало ГЕРБ и БСП доброволно да се откажат от властта. А те се гласят за коалиция /понеже са национално отговорни партии/ след парламентарните избори.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 48. 48 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  http://www.peticiq.com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 49. 49 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Kъсно е либе. Вече 20 год си градят мрежите. Контролират всичко, от властта през престъпността до финансите и правосъдието. Сега и да ги "лустрират" няма файда, а друг е въпроса че няма и да го допуснат, след като контролират всичко

 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Еййй ние останахме единствените смотаняци в Европа. Да не съм чул повече някои да казва че румънците са по зле от нас. Матерял сме ние и това си е.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  И стига стига с тоя страх. Ако искаме да стане - може да стане още днес. Много е просто като се събере определен брои гласове в една подписка и се прави референдум. Тези които казват че нищо не може да се промени са гласовете на комунистите- не им вярвайте.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 52. 52 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Лустрация? Съгласен.
  Вън от властта! И? Във властта сега са ръководените, от евентуално бъдещите лустрирани, марионетки!
  Вън от властта? Добре. А парите, които бяха ограбени!!!
  Защото лустрацията е морален акт, който необходим, но нито на сантиметър няма да разклати позициите на лустрираните. Елементарно, Уотсън! Позициите им са бетонирани икономически. Лустрации, досиета, разплата, Чаушеско-ви стени, всичко е закъсняло с десетилетия!
  Да лустрираме. Може и да влезете във властта след такъв акт. Пък и да забогатеете! Хе-хе-е! А они, лустрираните де, ще ни гледат с "Мона Лиза" усмивки и ще ни позволят да се "налудуваме"! Дори мисля, че ще пият по шампанско, "оплаквайки" съдбата си!

 53. 53 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#5] от "Bgpainter":


  [quote#5:"Bgpainter"]Е крайно време беше.

  Тук... кога...????
  Кога ще има Лустрация в България...??? Когааааааа?
  И то до 9-то коляно.[/quote]

  Хубава-лоша - наша си е държавата!

  Обичаме я, нали така беше? Нали така мъдро казваше ти...

  Приятно "обичане", уважаема...

  С такава държава...

 54. 54 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 458 Неутрално

  в България това ще се случи, когато всички от онова поколение, които са били някакви функционери измрат и останат децата им да командват.... Децата им не попадат в този списък, така че пак ще са те ама няма как да ги лустритат...

 55. 55 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bgpainter":

  Когато дойдете да направим партия ДОИП!

 56. 56 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Тези които казват че лустрацията няма да има ефект са гласовете на комунистите. В България хора на ДС са дори повече от Румъния и определят политическите решения на държавата. И което е по-важно - тези хора ще бъдат извадени на светло и отношенията в цялата ни държава ще станат много по прозрачни и корупцията ще спадне. Това е което най-много липсва на България.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 57 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 631 Гневно

  Байко и Росен ако са истински ...МЪЖЕ ... Ще направят като ...РУМЪНЦИТЕ .... ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ ... както е и във Полша , Германия , Унгария , Чехия ..... БЪЛГАРИТЕ ЧАКАТ ДЕНЯТ НА ... ИСТИНАТА ...

 58. 58 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Винаги съм вярвал в силата на румънците, но за съжаление нищо не ме кара да вярвам в силата на българите от последните 75 години!!!
  Дали ще ни подмине Лустрацията, и все пак толкова отминала, зависима?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 59. 59 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1596 Любопитно

  Мед ми капна на сърцето! Вече няма да настоявам да се прихване нещичко поне от немския опит, щото веднага се появяват "аргументи", че, видите ли, не бивало да се сравняваме с немците. Добре. Ами хайде тогава да се сравним с румънците, дето били по-лоши от нас. Чунки и кратунки.
  Само след година и нещо има избори у нас. Не може ли това да е един от критериите за нашия избор: кой се ангажира за лустрация?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 60. 60 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 631 Разстроено

  Никога ... НЕ ... е късно и във България да се направи ...ЛУСТРАЦИЯ .... за да се знае как станаха .... Милионери Олигарси ... другарите от ДС ...

 61. 61 Профил на na4kow
  na4kow
  Рейтинг: 803 Гневно

  Скоро... БКП ще види своя край на държавен тиранин. Толкова много партии, толкова много фирми, всички да бъдет отстранени от държавни постове, да им бъде забранено завинаги да заемат такива, да бъдат съдени, да им се отнемат ордените, да им се поискат бонусите, да им се разследват фирмите. Ако това стане, България ще стане богата европейска страна. Църквата да стане частна, Левски да се продаде на некомунисти, бившите затворници, пуснати от Гоце чрез Анце да се върнат в затвора.... и т.н. и т.н.

 62. 62 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":
  С тях ли се изчерпва действието на закона за теб?

 63. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мърмор":
  И тъй като парите няма да се върнат - да не лустрираме, така ли? Това е нова версия на същия аргумент - да не лустрираме, че част от досиетата са унищожени.

 64. 64 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  БРАВО, Румъния!

  Пак ни задминаха северните комшии.

 65. 65 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И защо само 5 години да нямат право да заемат държни длъжности, до живот трябва да им се забрани. Този закон е ужано закъснял, но дори и така в Румъния са поне 5 години преди нас.
  Съмнявам се, че в България въобще ще се приеме такъв закон, а ако се приеме то тези, които ще засяга вече ще са пенсинери или дори няма да са сред живите.
  Само външния ни министър и сегашния Президент направиха стъпки в тази посока, но българския съдв сяески им пречи да довършат започнатото.

  Sofianec
 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#65] от "dtd":

  Те може да са пенсионери, но поне истината ще лъсне.

 67. 67 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ех, мечти ...

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 68. 68 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#59:"mimi_pmi"] Не може ли това да е един от критериите за нашия избор: кой се ангажира за лустрация? [/quote]

  С две ръце съм, но защо само 5 години? До живот вън!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 69. 69 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  Луди румънци, а кой, ще работи от тук натам за Родината им?

 70. 70 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#65:"dtd"]Само външния ни министър и сегашния Президент направиха стъпки в тази посока, но българския съдв сяески им пречи да довършат започнатото. [/quote]

  Съдиите са тоже доносници! Да си отрежат клона на който кукуват?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 71. 71 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 682 Неутрално

  ПО-ХУБАВО КЪСНО, ОТКОЛКОТО НИКОГА!

 72. 72 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#1] от "nedyan":

  Верваш ли си????????????

 73. 73 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2712 Любопитно

  До коментар [#10] от "gpatton":

  "Лустрират .......най-вече партийната и комсомолска номенклатура. А тук тази категория непрекъснато се забравя."

  Ако си спомняш, единственият (доста формален и безславно провалил се) опит за лустрация беше по времето на Костов. Ти какво искаш, той да се бори за лустрация на партийните секретари? Нали моментално ще го изхвърлят да спи на улицата!

 74. 74 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#14] от "Танас":

  Не става - иска промени в конституцията!!!!

 75. 75 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  А у нас кога ще стане това?

 76. 76 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#1] от "nedyan":

  Надеждата крепи човека, а мързела го краси !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 77. 77 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1178 Весело

  [quote#13:"Десен"]Без право на работа заплащана от държавния, общинския или съдебния бюджет.
  Осигурителния им стаж за времето от когато са вербувани до когато са разкрити да не се признава за пенсия. [/quote]
  .."На тях е забранено в продължение на пет години да заемат важни държавни длъжности, сред които президент, депутат, кмет, съдия и прокурор."
  Прекрасно,административна и пенсионна реформа едновременно!

 78. 78 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#74:"Вели"]Не става - иска промени в конституцията!!!![/quote]

  Никаква промяна на Конституцията не трябва а трябва здрави гащи.

  Не напразно питат защо само 5 години ?


  [quote#65:"dtd"]И защо само 5 години да нямат право да заемат държни длъжности, до живот трябва да им се забрани.[/quote]

  [quote#68:"Курт Деликуртев"]С две ръце съм, но защо само 5 години? До живот вън!!![/quote]
  Защото това няма да се счита за дискриминация а ако не ми вярвате след извстно време ще чуете аргументите и на пастор Гаук.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 79. 79 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Очакваме включване. Само дето ще трябват предсрочни избори за всичко, ама ще го преживеем.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 80. 80 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#72] от "Вели":

  Това не е въпрос на вяра, а на политическа целесъобразност: като единствена страна без лустрация, ще ще продължим да инкасираме политически загуби по други линия на корупцията, липсата на осъдени политици, босове на организираната престъпност, купуване на избори и пр. И причината все повече ще става ясна вътре и вън от България: приватизираните мрежи на ДС.

 81. 81 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  [quote#80:"nedyan"]Това не е въпрос на вяра, а на политическа целесъобразност: като единствена страна без лустрация, ще продължим да инкасираме политически загуби по линия на корупцията, липсата на осъдени политици, босове на организираната престъпност, купуване на избори и пр. И причината все повече ще става ясна вътре и вън от България: приватизираните мрежи на ДС.


  !


  Оценка [/quote]

 82. 82 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дон Кихот":

  Не е верно. По времето на Филип Димитров беше приет закон за лустрация във висшето образование и наукта, при който бяха лустрирани комунистическите функционери и номенклатура. Той действа до идването отново на комунистите на власт и те го отмениха.

 83. 83 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Ми не бе, това всъщност не е важна тема за България, при положение, че именно десните у нас не взимат страна по истинската битка на правителството с ДС, която тече в момента, значи явно няма голям проблем и това е 'пак ПР акция на Борисов'.
  Да ама не! Ако някой го е грижа кога точно аз от обикновен гласоподавател реших да се превърна в активен про-Гербаджия, това беше точно когато ПОВЯРВАХ на Борисов, че е против зависимостите на ДС в държавата... Иначе и аз бях готов да заема критикарската поза, ясно е, че и биографията, и имиджа на Бойко са нееднозначни. Но в крайна сметка битката с ДС (и манталитетът, който тези хора налагат) стои най-отдолу на всички проблеми в България, това е моята аксиома. Само мога да се надявам подобни закони като румънския да я превърнат от само моя аксиома, в национална теорема някой ден!

 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  На "нашите" не им трябва да се цанят в президенти , депутати , кметове , съдии или прокурори . И без това си ги имат за "повседневно ползване" ...

 85. 85 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#62] от "nedyan":

  Ами аз помолих някой да ми даде повече информация. Аз познавам няколко човека, които отговарят на дефиницята активист комунист или активист комсомолец, ама всичките или са пенсионери или са в частния бизнес. Само един от тях беше кандидат за кмет, ама така и не стана.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 86. 86 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#82] от "gpatton":

  Опа! Имаме си човек, който през 90-те години е живял в някакъв паралелен свят, където са се случили събития известни само на него!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 87. 87 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Ха да е хаирлия!

  подпис
 88. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#82] от "gpatton":

  Малко информация от тази България в, която си пускаш мненията в момента.

  Думата "Лустрация" в официално обсъждане на закон се среща за първи път през 2002-та година в СТЕНОГРАМА от обсъжданията на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация (№ 254-01-50 от 14.06.2002 г.).


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#82] от "gpatton":

  Закона " ПАНОВ" Отмени го май КС

 90. 90 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално


  До коментар [#37] от "BIG AL":

  Не знам Бойко дали ИЗОБЩО може и той да направи такова нещо, Лустрация на Живковистите ?

  Стрижат те- не мърдаш ,
  обират те - не мърдаш ,
  ревизират те - не мърдаш ,
  итегрират те - не мърдаш ,
  мръднеш ли - напомнят ти ,
  че не трябва да мърдаш ,
  ------------ Автор "BIG AL"  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#1] от "nedyan":
  Вярно че идва вашият ред ........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Ще се радвам някой от радетелите на румънския закон да ми обясни срока на действие на закона . Достоверно, не- " аз мисля..."

 93. 93 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да кажа и аз нещо: Нема да стане!

  Без война такова нещо у нас не може да се случи. А момента за войната беше изпуснат оная нощ, пред Народното събрание, когато Желю - жабата ни призова да се разотиваме.

  Ние бехме (и си оставаме) неорганизирана тълпа, която дори един паметник не може да събори. Това ТЕ го знаят и затова хич не им пука, какво си дращим по форумите. Както се казва, "у тех е и хлеба, и ножа".

  Жалко за децата - нашите, не техните...

  Проклета да е Русия!
 94. 94 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Гневно

  23г. след прехода в България няма такъв закон. Срам и позор! Изредиха се освен БСП още пет партии на върха и никой не го прокара, което е достатъчно показателно кой дърпа конците в българската политика. Боята е за параван на глупците....

  Боян Р.
 95. 95 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#94] от "Donix":

  Съгласен съм с гнева ти, но е крайно непродуктивно (от гледна точка на постигането на целта) да приравниш всички кабинети в един кюп. Досега по темата се говореше пожелателно, докато благодарение на усилията първо на Цветанов да събере архива, а после и на Младенов да лустрира посланиците, както и многократно декларираната политическа воля на Борисов - това вече е реална борба с ТЯХ. И преди да мине този 'рунд' е немислимо даже да се надяваме на истинска законова лустрация. Нека сме наясно какви точно интереси ще бъдат настъпени, това означава Гоце законово да бъде обявен за негоден за политика... Искаш ли отсега да прогнозирам каква олелия ще се вдигне - полицейско насилие, избори, алабала - бозата ще стартира с пълна сила и тогава?
  Нещата не са прости и победата в битката не ни е гарантирана!

 96. 96 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ПОПРАВКИ В КОНСТИТУЦИЯТА,

  които никоя сателитните на БКП партийки няма да одобри.


  Чл. 5. (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.

  Поправка: добавя се: „От това правило се изключват престъпления, свързани с Комунистическия режим, определени със закон.”

  Чл. 31. (7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството
  Поправка: „Наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления не се погасяват по давност.”

  Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
  Поправка: отпада „който няма друго гражданство”, добавя се: „и не е бил съпричастен към Държавна сигурност, член на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активен борец против фашизма и капитализма”

  Чл. 82. Заседанията на Народното събрание са открити. По изключение Народното събрание може да реши отделни заседания да бъдат закрити.
  Поправка: отпада „По изключение Народното събрание може да реши отделни заседания да бъдат закрити.”

  Чл. 93. (2) За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.

  Поправка: отпада „и е живял последните пет години в страната”

  Чл. 130. (3) Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание и единадесет - от органите на съдебната власт.

  Поправка: добавя се: „Кандидатите за членове не трябва да са били съпричастни към Държавна сигурност, членове на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активни борци против фашизма и капитализма”

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 97. 97 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  *сателитни на БКП партийки

  = всички парламентарни партии сега и преди, през целия "преход"

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 98. 98 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разни ГЕРБаджии, костовисти и сДС-ари в тоя форум

  и те припнали за лустрация?!

  Сякаш СДС не е бил създаден от внедрени комунисти, а за ГЕРБ и шофьора на Живков, партиен член,

  да не говорим.

  Или са объркани, или са "объркани" тия хорица.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 99. 99 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  По-добре късно отколкото никога. За съжаление в България ще бъде никога.
  Прави впечатление срока от 5 години. Вижда се като къс срок, но като се направи сметка че вече минаха 22 години след 5 години лошите хора ще са над 60 годишни, ще се знаят по имена, нови хора ще са заели местата им и на практика ще бъдат изолирани.
  Браво на румънците.

 100. 100 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Янко Янков, журналист и бивш политически затворник, разказва

  »Изненадващ беше съставът на Координационния съвет на СДС, в който участваха комунисти от всякакъв вид, бивши членове на блоковата партия БЗНС, преподаватели по марксизъм-ленинизъм, номенклатурчици, верни на линията журналисти, комсомолски активисти (младежкото движение на комунистическата партия), съветски граждани и абсолвенти от Съветския съюз, както и синове на висши партийни функционери, министри, прокурори, професори по марксизъм и офицери от Държавна сигурност.«


  Тъй че не ми разправяйте как тия са се напъвали да се лустрират сами,

  и САМО КС им попречил.

  Всичките напъни са били театър.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK