Град Комотини в Северна Гърция се бори с отчаянието и безизходицата

В най-добрите времена на индустриалната зона на Комотини работят около 100 фабрики. Сега са не повече от 20.

© Reuters

В най-добрите времена на индустриалната зона на Комотини работят около 100 фабрики. Сега са не повече от 20.Преди десетилетия семейството на Антонис Сайтанидис бяга от Мала Азия, търсейки по-добър живот, и попада в северния гръцки град Комотини. Днес той настоява внуците му да напуснат града. Мястото на някогашен просперитет днес е печална картина на затворени фабрики, липса на работни места и нарастващо недоволство, пише в свой репортаж агенция "Ройтерс".


"Това е най-лошата криза, която помня за последните 50 години", казва 84-годишният старец. "Имам петима внуци и трима от тях са безработни. Казвам им да напуснат държавата, да отиват в Германия или Австралия. Там ще им помогнат. Не разбирам какво чакат. Края?"


Положението в Комотини се влоши през изминалата седмица, когато уволнен човек влиза в бившата си фабрика, стреля по шефа и и ранява българин, който също работи там. След първоначалния шок много хора обаче започват да съчувстват на града, където един от всеки четирима е без работа.
Икономическите проблеми в Комотини започват няколко години преди дълговата криза да обхване останалата част на Гърция. Западането на града след години на бърз растеж и развитие предлага тъжна картина на това, в което може да се превърне цяла  Гърция след още няколко години без икономически ръст.


"Това, което изостря разочарованието и безнадежността ни, е усещането за национално унижение", казва кметът на Комотини Йоргос Петридис. "Дали е правилно или не, хората усещат, че Гърция се е превърнала в протекторат на Германия."


Бюджетът на града е намален с около 40% от 2009 г. насам, а в същото време общината е трябвало да увеличи разходите, за да намери временна работа на безработните младежи и храна за бездомните.


Теодора Струби е 22-годишна студентка по политология, която си търси работа на непълен работен ден от месеци. Тя казва, че вече не вижда бъдещето си в Комотини.


"Не мога просто да седя тук и да чакам нещо да се случи", казва Струди. "Ако вече не мога да се оправям, мисля да замина в чужбина."


Заводът Helesi, където отчаяният Маникас губи работата си и взима заложници

© Reuters

Заводът Helesi, където отчаяният Маникас губи работата си и взима заложници


В покрайнините на града някога кипящата от работа индустриална зона с хиляди работници сега прилича на сметище. В най-добрите си години там работят около 100 фабрики, произвеждащи сладкарски изделия, обувки, желязо и бутилирана бира. Днес само седем или осем фабрики се развиват, а други 10 се борят с кризата, допълва Петридис. Всичко останало от другите е само ръждясали тръби, счупени прозорци и празни халета.


Близо до границите с Турция и България, Комотини изглежда като много други градове в Гърция – около 60 000 души население, широки пътища и голям централен площад с много кафенета. В историческата част на града има стара джамия, която подсказва за интересната смесица в произхода на местните.


След Втората световна война градът трудно се възстановява. През 70-те години е построен университет, който довежда студенти, но най-добрите времена започват с построяването на индустриалната зона през 80-те и потичането на европейските субсидии. Гръцки компании прииждат в региона, създават фабрики и се възползват от помощите на ЕС. В града пристигат почти 18 000 работници от цяла Гърция, започва бум на потребителите, построен е голям мол и по улиците все по-често се виждат германски коли.


"Щом се върнех, всяка година виждах промяната. Тя беше много бърза и видима – сградите, усмивките по лицата, новите коли", казва кметът Петридис, който е учил на друго място.


Индустриалният бум обаче спира толкова бързо, колкото и започва, след като в началото на XXI субсидиите от ЕС спират. Когато цяла Гърция е ударена от дълговата криза през 2009 г., Комотини вече запада а за последните три години нещата стават само по-зле. "Кризата удря всички", казва Петридис.  


Историческият център на Комотини разкрива любопитни гледки

© Reuters

Историческият център на Комотини разкрива любопитни гледки


След повече от 30 години като работник в завод Димитрис Маникас планира да се пенсионира, да се ожени за трети път и да изживее щастливо старините си. Съобщението за уволнение обаче разбива мечтите му на пух и прах. 52-годишният баща на две деца отменя третата си сватба, няма никакви доходи и се притеснява, че може да му вземат къщата.


Тласкан от отчаянието, Маникас влиза в бившата си фабрика в четвъртък, насочва ловната си пушка срещу бившия си шеф и друг работник и стреля. Отчаяният мъж взима трима заложници и се предава едва след 11-часови преговори с полицията.


"Аз бях нищо без работа. Жив мъртвец. Трябваха ми едва няколко години да се пенсионирам. Сега ли трябва да бъда безработен? А ако си търсех работа, имайки предвид ситуацията в момента, всичко, което направиха политиците, колко щях да вземам? 400 евро?," казва Маникас от затвора пред "Ройтерс".


Директорът на фабриката Helesi, който е приятел от години и кум на сватбата на Маникас, сега се лекува от рани в гърлото и гръдите. Той казва, че компанията е уволнила стрелеца през август 2011 г., след като той от години се е държал неподходящо, а не заради икономическата криза. Жената на директора казва, че Маникас е "болен човек". Адвокатът му и Анастасия, която е трябвало да стане третата жена на уволнения грък, обаче имат друга версия на събитията.


Те казват, че той е работил здраво от тинейджърските си години, помагайки на баща си. Тъй като семейството му било бедно, а той късоглед, Маникас не успява да се запише в университет или на служба в армията и започва да работи във фабрика. Анастасия казва, че любимият й не е болен, а просто много депресиран, защото загубил работата си. "Преди икономическите проблеми ние бяхме щастливи заедно", казва жената.   


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Не че омаловажавам влиянието на кризата върху психиката на обикновенния човек, но си мисля, че и да нямаше криза, този псих щеше да се прояви по някакъв начин.

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Прекалено дълга статия за гръцки град, който дори не е толкова по-зле от повечето български. Защо не пишете за нашите неволи по подобен разчустващ начин?

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Гръцката мечта...... "да се пенсионира, да се ожени за трети път и да изживее щастливо старините си"

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 4 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 572 Неутрално

  това е помашки град, на български познат като Гюмурджина

 5. 5 Профил на velizario
  velizario
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абе последната снимка да не е по-скоро от Джебел

 6. 6 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ясно каква им е била икономиката на града да точат фондовете на ЕС И КОГАТО ТЕ СА СПРЕЛИ 90% СА ФАЛИРАЛИ

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 643 Любопитно

  ....А един репортаж от което и да е населено място в България/изключваме два-три от най-големите градове/..ще бъде още по-съкрушителен в отчаянието и безизходицата си Вземете Плевен, Враца, Видин, Шумен, Ловеч, Търговище, Кюстендил, Пазарджик....Ама хайде да посъчувстваме на гърците със социални помощи от 1000 лева месечно или с 1300 лева минимална заплата...щото са в криза горките...а пък ние..то ние излязохме от кризата.. Нали така твърдят управляващите..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Имах колега от университета, беше от Кърджали, а баща му беше роден в Гюмюрджина. Изобщо не ги съжалявам гърците, ние сме в къде по-сложна бих казал трагична ситуация и то от десетилетия!

 9. 9 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Щом работиш за друг и си в напреднала възраст винаги трябва да имаш обица на ухото ,че си пътник всеки момент. По време на криза пък -задължително.Обикновен капитализъм.

 10. 10 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  До коментар [#6] от "антикомунист": Лошото е и че при нас е широко разпространено.

  и най-умният си е малко прост....
 11. 11 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santa_Claus":

  Не пишат, защото ние няма да се учудим на репортаж от Радомир, Дулово или Луковит... Ние това си го знаем, гърците все още не могат да повярват, че им се случва. За това и го наричат "побългаряване". Ние пък наистина няма за какво да им съчувстваме...

 12. 12 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#6] от "антикомунист":

  И при нас е така,само се огледай!

 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Когато изпукаха
  !!!! > 12 000 000 000 EUR
  за .... Олим'яда им беше хубаво .....
  и се повдигна самочувствието на целикупната Малякия ??!!??


  - Тъй си го строиха соц'ялизЪма
  тъй ще си Му носят последствията !!!  P'S
  Ще разплачите Матряла с този Матрял.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "Santa_Claus":

  Е,сега го чака някой треторазряден старчески дом ,където ще се радва ,ако дожвее до следващия ден. Българска работа.

 15. 15 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "VMORO":

  И е бил тракийски бежанец, нали?
  В Кърджали са заселени много бежанци от Гюмурджинско.

  Гюмурджина е бил в границите на България от 1913 до 1918 година - отстъпен с Ньойския договор.
  както и през 1941-1944 година.

  Fiat voluntas Dei.
 16. 16 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Цяла България се бори с отчаянието и безизходицата, а вие ни занимавате с гърците, където средно пенсиите са по 800 евро и минимални заплати от по 1000 евро.

 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Странно. И аз като четох материала ми направи впечатление пасажа как "Индустриалният бум обаче спира толкова бързо, колкото и започва, след като в началото на XXI субсидиите от ЕС спират"....
  Тоест целия тъй наречен "бум" е бил от субсидиите? Това не е нормална икономика.

 18. 18 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#17:"johnniewalker"]Тоест целия тъй наречен "бум" е бил от субсидиите? Това не е нормална икономика[/quote]
  И ние сме така.

 19. 19 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На гърците трябва всеки ден да им пускат по телевизиите филма "Господин за един ден" а Пурко да го обявят за герой- олицетворяващ нацията им. И така докато разберат какво им се случва.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 20. 20 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Всичките наши окръжни градове даже са в по-лошо положение. Тия не са видели още нищо! При нас безработицата е не по-малка. А със заплатите на българите е още по-зле.
  Айде стига са ривали!

 21. 21 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Учела политология.И като завърши какво ще работи?Народа съвсем изперка.Всеки учи политология публична администрация европеистика финанси право счетоводство социология административно упраление маркетинг международни отношения.Кой ша бачка бе драги зрители кой ща произвежда.Тарикат до тариката мила моя майно льо учен до учения.Много учен народ никой не ще да гледа домати чушки прасета крави.И се чака на държавата правителството кмета и министъра.Манталитета е сбъркан.Там където няма кърпел няма напредък.Еми дреме ми за тая че не си виждала бъдещето в Комотини.Ми къде го вижда началник в Германия или президент на САЩ.Драги зрители няма толкова много места за началници и тарикати.Голям глад ви чака да го знаете от мене

 22. 22 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 572 Весело

  Е, има притяли гърци, но не мога да кажа че като цялао на гъркът му пука за някой...

  Самомнителни, нахални, нахакани, расистки подковани, смееха се и се подиграваха с българите, които им работеха почти ангария навремето, лигавеха се и ни наричха "мафия" по път и над път, не плащат адекватно, извисоко гледат, но... и на тях им дойде "Денят голям, а хлябът - малко", както се казва...

  Не злорадствам, но не ги и жаля...

  Някой нас пожали ли? Някой на нас помогна ли? Някой на нас нещо спести ли ни?

  Че дори на честно работеите българи в Гърция се подиграваха и ги нападаха... И нямаха респект като към съседи и хора...

  Какво да ги съжалявам? Някои успяват да те направят безразличен с лошо отношение... Което е по-страшно и от омраза даже...

  Кипърците са същите лайна като гърците, ако не и по-зле... Островитяни, диви островитяни... Гърчолята поне мааааалко имат континентална култура... Но кипърецът е свиня... Самодоволна, оядена свиня...

 23. 23 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 572 Весело

  Е, имам притятели гърци, исках да кажа...

 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  Северна Гърция, демек източна Тракия, винаги е бил най-западналия в икономичиско отношерие регион на Гърция - нещо като нашата Северозападнала България. Добре е, че поне имат дълга брегова ивица, та лятно време да се препитават от туризъм. Не бива обаче да се оплакват, щото въпреки западналостта им, селата там са по-добре урбанизирани от нашите в граничния Родопски регион. Това го дължат на ЕС и на тази Германия, от която днес реват!!!

 25. 25 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Усещате ли друго. На 52 години и мислел да се пенсионира и да живее с 3-тата си жена. Не оставам с впечатлението да се пенсионира след поне 13 години. Мисля , че е мислел (и закона му е позволявал това) след 2-3 години. Ами и аз искам, и ханс от Германия на чиито пари се е крепял бума в Гюмурджина също иска ама ...
  И като не става да си млад пенсионер с 3-та жена - бой с пушката. Отделно, че всички тези 100 фабрики са произвеждали само източване на евро пари.

 26. 26 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Западна Тракия е гръцкия вариант на областите Монтана, Враца и Видин. А ако бяха останали в България през 1919г. вероятно сега щяха да са по-проспериращи, поради простия факт, че Дедеагач, Кавала и Керамоти щяха да са по-важни пристанища от Варна и Бургас. Границата лишава Родопите от естествения им излаз на морето и превръща Западна Тракия в някакъв апендикс за Гърция.

  low riders team
 27. 27 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1389 Разстроено

  Все по-лошо ще става.!

 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  За съжаление,това е само предвестника на началото на края!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Весело

  [quote#21:"aircraft_carrier"]Кой ша бачка бе драги зрители кой ща произвежда.Тарикат до тариката мила моя майно льо учен до учения.Много учен народ никой не ще да гледа домати чушки прасета крави.[/quote]
  "Студентите в България се увеличават ударно, докато лекторите се топят"

  http://www.segabg.com/article.php?id=591669

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 30. 30 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "В най-добрите си години там работят около 100 фабрики, произвеждащи сладкарски изделия, обувки, желязо и бутилирана бира. Днес само седем или осем фабрики се развиват, а други 10 се борят с кризата"

  Ми да вземат пример от аржентинските си колеги и да окупират фабриките!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Workers%27_self-management#The_f.C3.A1bricas_recuperadas_movement_.28Argentina.29

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 31. 31 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "предвид ситуацията в момента, всичко, което направиха политиците, колко щях да вземам? 400 евро?"....
  Ела в България бе мазен грък и ще се радваш и на 100€.
  Малко му се виждат 400€ на човека.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 32. 32 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 624 Весело

  Да не злорадстваме щото сме доста по зле от тях..

  Пази Боже!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK