Консерваторите преобладават в новия парламент на Иран

Пленарната зала на иранския парламент

© Associated Press

Пленарната зала на иранския парламентИ в новия парламент на Иран ще преобладават консерваторите на върховния водач Али Хаменей, а реформаторската опозиция е сведена до около 20 места от общо 290. Това сочат публикуваните днес резултати от първия тур на иранските парламентарни избори, предаде AFP, цитирана от БТА. Поради големия брой нови депутати избирането на много независими кандидати и сложността на политическите съюзи обаче е трудно да се предскаже каква тежест ще имат различните фракции в новия парламент, особено какъв ще е балансът между поддръжниците и противниците на президента Махмуд Ахмадинеджад, отбелязва AFP.


Във всеки случай новият парламент ще запази твърда линия по ядрения въпрос, който е в центъра на все по-изострящия се конфликт между Иран и Запада, заявиха редица депутати. Не се очаква промяна и в отношението към Израел и САЩ. Със само 19 места спрямо 60 в предишния парламент реформаторската опозиция, която до голяма степен бойкотира изборите в знак на протест срещу репресиите, на които е подложена от 2009 г., на практика вече няма да е представена на парламентарната сцена. От 290-те места в парламента днес бяха разпределени 224, а за други 63 ще се гласува на втори тур, вероятно през април. Това сочат почти окончателните резултати, публикувани в сайта на парламента след изборите в петък. 


Никоя от двете основни консервативни коалиции - Обединеният фронт на консерваторите, свързващ противниците на Ахмадинеджад и Фронта на постоянството, в който влизат привържениците му - не успя да се наложи. От 222 избрани на първия тур депутати Обединеният фронт под ръководството на председателя на парламента Али Лариджани има 43 места, а Фронтът на постоянството - само 10.
Президентът Махмуд Ахмадинеджад

Президентът Махмуд Ахмадинеджад


Поради особеност на иранската политика са избрани 54 кандидати, които са били включени в листите и на двете коалиции и не е ясно коя от двете ще изберат да подкрепят. Същата неяснота важи за 89 депутати, избрани като независими.


В този неясен контекст равновесието между консервативните фракции в новия парламент трудно може да се прогнозира, още повече че над половината депутати са неизвестни лица, избрани за пръв път. Следователно ще трябва да се изчакат първите решения на новия парламент, който започва работа на 26 май, за да се оценят евентуални политически ориентации, смятат анализаторите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK