Ипотекирана мечта

Ипотекирана мечта

© © 2011 James Ewing, ReutersКакво си представяте, когато чуете израза "Американска мечта"? Слънчева едноетажна къща в полираните предградия, кацнала сред неестествено равна ливада, символ на индивидуалното преуспяване. Иронията на кризата обаче превърна хиляди предградия в запустели и рушащи се квартали, напомнящи Припят.


Миналата година 40% от ипотекираните имоти в Калифорния например са били иззети от банките кредитори, но заради високите разходи по поддържането им кредиторите изоставят на съдбата голяма част от тях. Стигна се дотам, че местните власти в такива райони обмислят да пуснат булдозери да разчистят еднофамилните олющени къщи, за да могат да живеят поне тези съседи, които са останали.


Ипотекирана мечта

© Reuters
Нова изложба в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк "Foreclosed: Rehousing the American Dream" ("Възбрана: Нов дом за американската мечта") представя пет архитектурни решения за концептуална крачка напред от изглеждалите доскоро безсмъртни американски предградия.


В основата й са размиването на традиционните граници между обществено и лично пространство, между притежавано и споделено, между жилищните и бизнес структурите, както и между предградията и градовете.


"Да променим мечтата", пише на входа на изложбата, "за да променим града."


Ипотекирана мечта

© Reuters


Foreclosed е резултат от 14-месечен процес, в който екипи от архитекти, дизайнери, обществени активисти и икономисти са работили върху създаването на иновативни решения за развитие в пет коренно различни квартала в САЩ. Общото между тях е значителният процент иззети имоти, както и голямата обществена площ за застрояване.


Екипите предлагат решения с помощта на модели и видеоклипове, които според някои отразяват фантастична естетика. Някои критици вече подлагат на съмнение практичността на плановете и отбелязват, че те няма да помогнат на самите хора, чиито домове са били иззети или които не могат да си позволят ипотеката, пише Chicago Tribune.


"Природният град" (Nature City) в Кайзер, щата Орегон, на фирмата WorkAC обхваща комплекс, символ на т.нар. зелена архитектура. В него не само има басейни на странни места, градини по покривите и "пещери" между апартаментите. Странна стъпаловидна конструкция в центъра наподобява донякъде шумерски зикурат. В действителност тя прикрива енергийна централа - под "хълма" има огромна полусфера, събираща метан от компост, който да се използва за производство на електричество.


Ипотекирана мечта

© MoMA


Други проекти не са толкова "натурални" - дизайнът на Visible Weather за нов център в Темпъл Терас, щата Флорида (близо до Тампа) например е представен в блестящо бяло без следа от хора или растителност, въпреки че има тук-там се забелязват велосипеди.


Проектът за предградието Сисеро, щата Илинойс, в което само през 2009 г. има 2000 имотни възбрани, преосмисля не само традиционните бунгала в квартала, но и начина, по който жилищата се финансират.


"Foreclosed се стреми да започне дебат на тема "Как да се промени не само физическата, но и финансовата архитектура", заявява на пресконференция Бари Бъргдол, главен куратор по дизайн в MoMA.


Плановете ще бъдат изложени в МоМА от 15 февруари до 30 юли. Те никога няма да бъдат изградени в истинския свят. Въпреки това експозицията се опитва да повдигне разговор, който според някои отдавна е закъснял. Тя дава идеи как градовете да са по-устойчиви срещу кризата, смята Андрю Заго, архитект на плана за Риалто, щата Калифорния. В проекта на име Inland Empire е представена общност, която не е изградена от отделни семейни къщи, а от многофамилни.


Ипотекирана мечта

© Reuters


Грандиозните архитектурни решения в изложбата са не по-малко интересни от икономическите идеи зад тях. Това не е просто изоставяне на идеята за "бялата спретната къщурка", а преразглеждане на идеала за еднофамилната жилищна собственост. В крайна сметка имотната криза е предизвикана не само от финансовите механизми, но и от начина, по който функционира застроената среда.


"Не можем да решим имотната криза", заявява Заго. "В нашия сценарий задаваме въпроса "Какво ако?". Защото нещата трябва да се преосмислят."

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Весело

  "Иронията на кризата обаче превърна хиляди предградията в запустели и рушащи се квартали, напомнящи Припят."

  Скоро и у нас

 2. 2 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "4e":
  Ха, при нас е същото, но живеят и хора

  ZeroOne
 3. 3 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Америка открива Европа

 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Американците разбраха, че 4 дувара няма как да струват всичките доходи от съзнателния им живот. Време е и други да го разберат. Но като има излишни пари с/у подпис, това е резултата.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Каквото и да става, всички, които не са банки, ще са от е..ната страна

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Проектите МНОООГО ми приличат на нашенските квартали. "Люлин", "Младост" и "Обеля" по американски. Вери уел!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на niki_rst
  niki_rst
  Рейтинг: 426 Неутрално
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Американците са минали по този път, нищо ново не предлагат тези архитекти , панелките не са комунистическо творение както си мислим, а са заимствани от запад. На запад обаче осъзнават, че тези комплекси се гетоизират и ги разрушават, а тези които не са разрушени са обособени гета. Сега отново ще се получи същият ефект.

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Горещо препоръчвам на всички 52 минутното филмче - the End of Suburbia
  http://youtu.be/Q3uvzcY2Xug
  В него става ясно защо тия предградия нямат бъдеще.
  Аз с него не съм съгласен. Според мен точно в предградията има бъдеще. Там където можеш да отглеждаш храната си, да имаш обор с животни и обработваема земя.
  След като петрола свърши градовете с безсмислените небостъргачи отиват директно в миналото.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Ипотекирана мечта е разтърсващо сравнение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#9] от "Десен":

  Значи нашите гета имат бъдеще. между панелките тук-там има доматки. Тук-там гледат коне... Щом за кучета и котки може, защо да не може и за прасета.

 12. 12 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 679 Весело

  Какво пречи на остъклените тераски да се гледат кокошки, или зайци. Тъкмо от безразборно сложените климатици ще им капе водичка. А антените ще им пазят сянка.

 13. 13 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И каква е точно връзката на първите два абзаца, с останалата статия? Ипотекирани комплекси и мекетчета на проекти.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#8] от "normandy":

  Нима? Сигурен ли си, че всички подобни жилищни комплекси - било в Западна Европа, или другаде, са гета?


  До коментар [#9] от "Десен":

  След индустриализацията - връщане към натуралното стопанство? От компютъра - към сметалото и килийните училища?

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  Какво мъчиш хората, филма го има в колибка.цом с български субтитри.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  Подкрепям те. Transition town движението на запад набира голяма сила. Не мога да си представя София като част от него, обаче - на юг безумни цени на земята, на север земя, заразена от тежката индустрия. Иначе тук има едно много хубаво филмче, представяща една много оптимистична визия за предградията. Има ли някой идея къде около София може да се изгради подобно нещо? Аз бих се включила в подобно начинание
  http://www.youtube.com/watch?v=OSsCvpDbMW8

 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#14:"Читател"]След индустриализацията - връщане към натуралното стопанство? От компютъра - към сметалото и килийните училища? [/quote]
  Аз не си го представям като линейно движение, а като спираловидно - на следващия етап си на същите координати, но по-високо в спиралата
  Тук още едно хубаво филмче от предградията на Калифорния, поне на мен не ми изглежда като връщане към сметалото, а към един по-хармоничен начин на живот
  http://www.youtube.com/watch?v=hfqfmFiTlMw

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#16] от "heliana":

  Ако става дума, и проектът "Венера" съществува, ала от това да са се случили революции - не виждам. Някои архитекти следват концепцията за "пасивни къщи", което не означава обаче да гледаме в задния си двор домашни животни и да наричаме това урбанизирана територия.

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#18:"Читател"]което не означава обаче да гледаме в задния си двор домашни животни и да наричаме това урбанизирана територия. [/quote]
  Животни в урбанизирана територия не, но птици да. Имаше една хубава документална проедица на ББС "Edible garden" с Alys Fowler, която добре демонстрира виталността на концепцията, не знам дали са я давали в Бг обаче.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#17] от "heliana":

  Когато видя масово прилагане на подобни модели, бих повярвал в устойчивостта им. Логично е да се съблюдава връзката с природата, ала има и условия - като например цената на земята, технологиите за възобновяема енергия. Говорим не само за Калифорния (най-богатия американски щат), а за решения по целия свят. Някои са намерили вариант като живеят на село или в отделечени от градовете ферми. Ала така ли се решават градоустройствените проблеми - местата, където ще е концентрирано по-голямата част от човечеството?

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#19] от "heliana":

  Какви птици? Гълъби, папагали, канарчета или кокошки?

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  Имаш право, това не решава всички проблеми. Нереалистично е да си представим един град състоящ се само от къщи с дворове. Всъщност аз предполагам, че концентрацията в градските центрове само ще се увеличава. За мене просто двете неща съществуват паралелно и няма едно единствено решение за урбанизацията.

 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#21:"Читател"]Какви птици? Гълъби, папагали, канарчета или кокошки[/quote]
  Кокошки Те позволяват контрол на вредните насекоми (спестяват използването на пестициди) и обогатяват много компоста. Плюс дават яйца, които толкова са поскъпнали Другите птици са също ок.

 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1136 Весело

  До коментар [#13] от "ooonufri":
  първите абзаци отразяват мнението на преводачката...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "tucker case":

  Преполагам, сте вие, тая преводачка. От което обаче, не ми стана много по-ясна връзката.

 26. 26 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#10:"etty1"]Ипотекирана мечта е разтърсващо сравнение.
  [/quote]
  Нещо като - Оживял кошмар - железобетонните блокчета на соца!?!
  И каква стана тя- ние от където бягаме,американците там отиват!

 27. 27 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#25] от "ooonufri":

  аз преводачка...? опазил ме господ...
  а връзка нема... просто сметам, че преводачката е използвала намалението... да тури некой и друг опияняващ масите нонсенс опиниън..

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 28. 28 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  34:50

  "In the US we have a railroad system that the Bulgarians would be ashamed of."

  lol

 29. 29 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#28:"iazdakaja"]"In the US we have a railroad system that the Bulgarians would be ashamed of."
  [/quote]
  Много мило, но явно не са виждали нашите влакове.

 30. 30 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 426 Весело

  "Foreclosed е резултат от 14-месечен процес, в който екипи от архитекти, дизайнери, обществени активисти и икономисти са работили върху създаването на иновативни решения за развитие в пет коренно различни квартала в САЩ. Общото между тях е значителният процент иззети имоти, както и голямата обществена площ за застрояване."
  ***
  Видохте ли...не само майка България е пълна с търтеи,де работят върху създаването на иновативни решения за развитие от сорта на "Ден да мине-сомун да загине" или па "Мижи,да те лажем".
  Има ли пари за усвояване-иновативни проекти бол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK