Защо градът на "Лада" застана зад Путин

Защо градът на "Лада" застана зад Путин


Премиерът Владимир Путин уверено гледа от голям билборд край пътя, водещ към най-големия завод за автомобили в Русия - този край град Толияти на река Волга, разказва Reuters.


Плакатът изобразява Путин със слънчеви очила, облегнал се на вратата на "Лада Гранта" - най-новия продукт на руския Детройт. Надписът декларира, че заводът подкрепя кандидатурата му за президентските избори.


Няма значение, че изборите трябва да са свободни и честни, а работниците да гласуват по собствена воля - постерът не оставя никакво съмнение "Русия - Толияти - Автозавод ЗА!"
На пръв поглед би трябвало да няма логика зад всичко това.


Толияти е просто още един от градовете от времената на СССР, доминирани от една единствена индустрия, където би трябвало Путин да бъде посрещнат враждебно след 12 години като президент и премиер.


Повечето от "моноградовете" на Русия са в упадък и са се превърнали в емблема на абсурдния начин, по който бяха проведени индустриализацията и градското планиране по време на Сталин и наследниците му.


Путин обаче все още е популярен в руската провинция повече, отколкото в Москва или Санкт Петербург, където е изправен пред най-сериозната опозиция, откакто дойде на власт.


Заради непопулярността му повечето плакати за кампанията му в двата най-големи руски града дори не показват лицето му. В Толияти обаче образът му е навсякъде.


Дори критиците казват, че премиерът е популярен  в града и една от причините е щедростта, с която той помогна да бъде спасен от фалит "АвтоВАЗ" в най-трудните му времена. "Когато си гладен, всичко ти изглежда добро и този глад е основният ни проблем", казва Сергей Дячков, пенсиониран социолог, работил четвърт век за "АвтоВАЗ".


Победата в района на комунистическата партия на парламентарните избори на 4 декември не може да попречи на Путин, защото той е по-популярен от партията си, обяснява Дячков. "Макар да има неприязън към "Единна Русия", все още е налице лоялност към Путин", допълва той.


Предварителните данни в понеделник показаха, че при почти 100% обработени протоколи премиерът побеждава с 58.53% от гласовете, следван от лидера на КПРФ Генадий Зюганов с 21%, а всички останали са с по-малко от 8%.


След глобалната криза от 2008-2009 г. правителството наля в "АвтоВАЗ" милиарди долари под формата на безлихвени или нисколихвени кредити от държавни банки. Избегнати бяха рухването на комбината и големи улични протести в Толияти.


Вадим Соколов, бивш зам.-кмет, който ръководи градския фонд за икономическо развитие, коментира: "Всички, които планират да бъдат избрани, за съжаление ще изгубят от премиера ни. Той не успя да свърши всичко - и това ме натъжава - но поне се опитва и много работи, на него може да се разчита."


Съветското наследство


Градът със 720 000 жители е на бреговете на Волга на около хиляда километра югоизточно от Москва. Кръстен е на името на лидера на италианските комунисти Палмиро Толияти и е един от най-големите "моноградове" от съветската епоха.


Централното планиране на СССР издигна повечето такива селища далеч от двата основни града на страната - често с лоша инфраструктура и без алтернатива за оцеляване, ако икономиката потъне.


Владимир Гусев, главен изпълнителен директор на голяма компания, който обича да живее в Толияти, споделя, че цялата концепция на "моноградовете" е сбъркана. "Това е път, който не води наникъде. Ако "АвтоВАЗ" има проблеми с икономиката или заплатите, значи и градът ги има."


Фаталните недостатъци си проличаха в кризата от 2008-2009 г., особено след стачката в Пикальово - моноград с 22 000 жители в Северна Русия. В почти тотално зависимия от производството на цимент район избухнаха протести, когато собственикът Олег Дерипаска затвори местния комбинат, оставяйки хиляди без работа и неплащани от месеци заплати. Путин лично отиде в Пикальово и пред телевизионните камери театрално хвърли на олигарха писалка с нареждане да подпише раздаването на забавените заплати и връщането на хората на работа.


Няма начин тази тактика да не му носи дивиденти. "Путин игра ефективно в Толияти и другите моноградове", казва Дячков.


След 4 декември в града имаше протести на привърженици и противници на управляващите, но те бяха малобройни, защото самите организатори казват, че хората смятат, че от това няма да се промени животът им. "Най-много ме боли от това, че хората се оплакват от всичко това, но се предават на съдбата. За което си има причина. Страх ги е да не изгубят работата си", казва Пьотр Золотарьов, лидер на един от синдикатите.


Страхът е всепроникващ в импровизираните бирарии в Толияти - дървени конструкции, покрити с алуминиево фолио, където работниците се събират след работа.


В една от тях - бар "Офис", сервираща евтина бира "Жигули", 27-годишен автоработник разказва за липсата на алтернативно занимание. "Имам работа и не искам да остана без нея", простичко обяснява Антон. "Дали ми харесва? По дяволите, не, но какво да направя, щом трябва да храня жена и две деца?"


Золотарьов смята, че някои работници ще гласуват за Путин просто от традиционна сляпа вяра в лидерите. "Не че Путин е направил нещо специално за тях. Просто нямат политическо съзнание... Хората не спират да мислят защо всичко продължава да върви по този начин."


Какво готви бъдещето


Държавата е мажоритарен собственик в "АвтоВАЗ" и комбинатът поне оцелява в кризата и миналата година отчете нетна печалба от 3.6 млрд. рубли (92.5 млн. евро). Създаденото през 60-те години дружество днес засяга финансите на близо 4 милиона души по заводи, сервизи и доставчици за производството.


Безработицата е относително ниска - около една четвърт от националните 6.6%. Но заплатите са мизерни, макар че миналата година в района на Самара (където се намира Толияти) заплатите са се повишили с 30%, докато в Русия като цяло намаляха. Днес "АвтоВАЗ" плаща редовно, но и намали за последните три години служителите си от 104 000 на 66 000 и ефектът от това преструктуриране се усеща из целия град. "Тогава започна и деградирането на Толияти - в бизнеса, финансите, професионалните и човешките отношения. Това е положението. Това вече не е моноград, а депресиран град", казва Дячков.


Кметът Анатолий Пушков, който напуска поста си (в неделя имаше първи тур на местни избори - бел.ред.), обяснява, че в момента най-голямото предизвикателство е да се привлекат инвестиции. "Нужни са повече средства, за да расте Толияти."


Само че това не е лесна задача. В държавния бюджет няма специални средства за проблема с моноградовете и повечето финансиране идва от антикризисни фондове.


Според официалните данни в Русия има 335 такива селища, половината от тях са с по-малко от 20 000 жители. Специалисти обаче твърдя,т че бройката им е много по-голяма - от порядъка на 800, и икономическите им проблеми са затиснали живота на милиони хора.


Съюзът на руските градове твърди, че 35 от моноградовете през 2010 г. са били в бедствено състояние. В доклад на това сдружение се казва, че над 1 трилион рубли (25.7 млрд. евро) ще са необходими до 2020 г. за модернизирането им, най-вече чрез финансиране на строителни проекти и обновяване на инфраструктурата.


Годината няма да е лека за  "АвтоВАЗ" - очаква се продажбите на коли в Русия да се увеличат с 12% до 2.8 млн. бройки след ръст от 39% през миналата година. Данните за януари показват 21% спад на продажбите на "АвтоВАЗ" на годишна база.


Надеждата е френската Renault да увеличи до контролен дела си в комбината и да произвежда там нови модели Renault и Nissan. Дългите километър и половина поточни линии на "АвтоВАЗ" се ремонтират за увеличаване на ефективността. Миналата година от тях слязоха 634 000 коли. Моделът "Лада Гранта" от плаката с Путин излиза на пазара с цена от 229 000 рубли (малко под 5900 евро).


Дячков казва, че правителството няма да рискува да остави толкова голям голям град да свърши в развалини. "Не можеш да се шегуваш с такова нещо като Толияти. Затова по една или друга причина властта ще го захранва. Но едва ли ще е така с другите моноградове."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Как така защо? Нали им направи безплатна реклама като се качи преди годи на Лада...Е, не баш Лада а Самара май

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 2. 2 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#1] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  И въпросната ЛАДА не запали Малко сконфузно се получи, но това е руската сила

 3. 3 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 524 Неутрално

  бай Пут-ин дали изобщо някога е карал ВАЗ-ка...

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Защото лично ще финансира новия модел ВАЗ "Лада ПУТА". Розовка, хибрид, с малък джойстик и картов автомат за "стартиране". Моделът е насочен към всички, готови да плащат и да "ползват".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2910 Весело

  Ако не започнат монтаж на ракетни установки или други оръжейни с-ми на "Лади"-те нямат шанс да пробият на пазара!

 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Разбира се, че Путин няма алтернатива в Русия.
  Да не би комунистът Зюганов да е по-добрия вариант?!
  И е нормално жителите на този град да гласуват за Путин. Нали им спасил работните места!
  Тук да не би да се получи друго при подобна ситуация, питам аз?

 7. 7 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#3] от "rycher":

  Путин има ЛАДА НИВА, само че е с двигател на Джи ЕМ...Въпросният опелски еко-тек

 8. 8 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Положението е лошо. А като перспектива - ще става по-лошо. Изходът не е Путин, но те нямат избор - значи, ще избират Путин!!! Но и няма да имат изход...което ще води до отново да избират Путин!!!

 9. 9 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#8] от "Вели":

  Като не е Путин изходът, сподели кой е?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  А бе, друго си е в капиталистически Детройт... най престъпния град в САЩ с изумителна безработица и безперспектива

 11. 11 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ами системата трябва да е такава, че да не се крепи на един човек. Ама нали Путен е единствен, велик и незаменим. Горко на 140 милионна държава която няма алтернатива за едно жуженце!

 12. 12 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1077 Весело

  Руската пета колона да не се помайва, ами да се запише отсега за Лада -Гранта /как внушава величие само, а?/ от сега. Не става вече само с подакване таваришчи. Айде да видим сега дали истински уважавате бащицата си?

  Значи, карат ви Ладата до София, а от тук нататък вие ще си я бутате до село...

 13. 13 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 687 Неутрално

  В много отношения Русия е по-изостанала страна дори и от нас. За тях ние сме запад, което си личи дори по това че жените им идват да се женят у нас, но не и обратното. Нашият интерес е да се учим от запада, само така Русия ще ни уважава.

 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Статията описва пълната безперспективност и безпътица налегнала Русия(това всъщност и е обичайно състояние, освен ако не стане голяма война и не се присединят нови,готови за източване страни и места), за жалост след 68 години управление от "руски " възпитаници и въдворени губернатори положението на България е същото

 15. 15 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Близката ми мечта е да получавам руската средна заплата, а далечната - гръцката такава...

 16. 16 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Градът на Лада може да заставя зад Путьо, но да видим колко души у нас ще застанат на опашка за Лада

 17. 17 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Когато си гладен, всичко ти изглежда добро и този глад е основният ни проблем"

  Да, еврейските свобододемократични идеали са къде-къде по-важни от пълния тумбак. Тая статия очевидно е предназначена за пълни идиоти.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 18. 18 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Сбъркан модел са моноградовете! Може! А концентрацията на всякакви фирми и производители в един град и превръщането му в град- държава (по подобие на Мексико сити и др.подобни), какъв модел е! Според мене още по-сбъркан!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Изглежда повечето руснаци извън големите градове наистина вярват, че Путин няма алтернатива. Предизвикателството за Путин е Москва, където губи подкрепа. Путин сигурно си дава сметка, че настроенията в Москва с известно закъснение ще обхванат останалата част на Русия. Вероятно ще го видим в някакво ново амплоа. Пример за това са сълзите на митинга, които очевидно бяха предизвикани от нещо което вдишваше на дясната страна на яката си. Добре се вижда на записа.
  http://www.newsru.com/data/video/12790.html
  В Русия ще става все-по интересно.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Мила "родна" социалистическа картинка : огромни, изостанали, неефективни, неконкурентни, губещи, западащи, ДЪРЖАВНИ промишлени предприятия с морално, а и физическо остаряло оборудване и производство в които се наливат милиарди държавна пара за да се спасят няколко хиляди работни места.
  Последният ( мисля ) такъв мастодонт у нас беше абсурдното от всяка гледна точка Кремиковци.
  Путин си е направил имидж като е налял милиарди в това предприятие, милиарди от парите на всички руснаци. Това се нарича корумпиране на електората. До какво доведе видяхме в Гърция. Балона в Русия тепърва ще се пукне.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на boronika
  boronika
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Преди Толиати тия от Ройтерс трябваше да минат през България и да разкажат на руснаците , че от 22 години демокрация сме най-щастливите хора на света, няма вече изоставени, прашни, цигански, обезлюдени села, а имаме сега при великата демокрация чисти, китни, с рози по тротоарите и асфалтирани села, плодородната ни земя произвежда тонове домати, грозде и вино, яйца и птици, чисти меса, ааа ...няма вече за Русия ние ще ядем.Ох, объркана и щастлива селянска, годините ли размених, що ли ? А някои на чужд гроб плачат! Нещастна славянска чувствителност и наивност/ от наша страна де, не от Ройтерс/.

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1450 Весело

  Tов. Путин, ты даеш... гранату... всем!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#6:"paf"]И е нормално жителите на този град да гласуват за Путин. Нали им спасил работните места! [/quote]

  Ненормалното е 22 години след социализма да се управлява със социалистически методи и да не може да се намери управник който да не е "бивш" кагебист - това е ненормално.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ех реконструкторе, що ли ни освободиха от турско. И хлебец имахме, и ракийка, и някой от време на време таковаше жената и дъщерята. За какво ни беше тази еврейска свобода. Кютахме си и тумбака беше пълен

 25. 25 Профил на dyurukov
  dyurukov
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#5] от "SS":

  Само за информация - 1/4 от производствените мищности в завода произвеждат "Лада". Останалите 3/4 са цехове съсъ "затворено производство".

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#10:"diegos"]А бе, друго си е в капиталистически Детройт... най престъпния град в САЩ с изумителна безработица и безперспектива [/quote]

  Детройт е престъпен по критериите в САЩ. По руските критерии е детска забавачка.
  А американските осигуровки за безработни можеш ли да ги сравниш с руските, ако въобще има такива. Пропорцията ще ти излезе 10:1 в полза на "бедните" американци. Така че ай не сравнявай несравнимото.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ало селянката бороника или боровинка ти нещо се размечта по младостта, ама деменциата не прощава,...1/3 от селата в България нямат централна канализация, а асфалт поне 50% , сигурно "демократите" и американските "империалисти" демонтираха тръбите и изчегъртаха асфалта. А пък какво се произвеждаше не знам ,по магазините у пустийо град лавиците все празни стояха

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#19:"blagoj"]повечето руснаци извън големите градове наистина вярват, че Путин няма алтернатива. [/quote]

  Ами, Путин реално няма алтернатива. Коя е алтернативата? Зюганов? Жириновски? Кой?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "Путин със слънчеви очила, облегнал се на вратата на "Лада Гранта" - най-новия продукт на руския Детройт. "
  Направо се просълзих от горното изречение! ... от смях!...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Броненосецът Путьонкин!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#21] от "boronika":

  Е да де. Ама сещаш ли се, че 22 години демокрация и в България, и в Русия гласувате и избирате "бивши" ченгета и функционери на съответната комунистическа партия, та не ти е виновна демокрацията, а собствената ти неспособност да се възползваш от нея. Демокрацията е правото ти да избираш кой да те управлява и на много места си работи съвсем добре, но нали знаеш какъвто мат'рЯла такава и демокрацията. Пък ти като смяташ, че демокрацията ти е виновна тя ти дава възможност и да се откажеш от нея - намираш нов Тато и готово.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ogiigo": По подобен път върви и София при "демокрацията".

 34. 34 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 696 Неутрално

  При 52% държавен сектор в икономиката, а останалият е олигархичен, демек полудържавен, е лесно да ги накараш да купуват служебни лади. Къде ще идат. Ще карат лади и хоро ще играят даже.
  На нашия пазар, който е свободен, модите се сменят, хората избират, фирмите избират, абониран за златото няма. Една година преобладават продажби на дачии и шкоди, друга на рена и фордове, трета на корейски и опели, както дойде, според вкуса.

 35. 35 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1077 Весело

  "Да, еврейските свобододемократични идеали са къде-къде по-важни от пълния тумбак"

  Реконструктор,


  Тумбакът- по-важен от идеала.

  /особено ако идеалът не ви е спуснат от Москва/

 36. 36 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Гордостта на руското автомобилостроене.Тотален разпад и разруха.Когато правиха Фиати-добре,но после безнадеждно остаряха.Хората отидоха в 21 век те си останаха на ниво 70-те години на минали век.Щом на Путито Ладата не е могла да запали,прави сметка за качеството.Щеше да е смешно,ако не е трагично.

 37. 37 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 466 Неутрално

  РУСКИЯТ ДЕТРОЙТ - МИНАЛ , АМА НЕ ЗАКАЧИЛ !!!!

 38. 38 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "rycher":

  е сигурно в началото на кгб кариерата си

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4218 Весело

  До коментар [#16] от "the_sceptic":Виж сега-те са комунисти,но луди не са.Както казва баща ми-"Накарал съм се на руски боклуци!" и сега кара Голф 2-ка .А баща ми е върл комунист.Но руска техника не иска и да помирише...

 40. 40 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#1:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]...Е, не баш Лада а Самара май [/quote]
  Беше Лада Гранта (Кранта).

 41. 41 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#24] от "hunt":

  Между другото, доста интелектуалци след Освобождението си задават същия въпрос. Както сега доста хора си задават въпроса "за кво ни е тая демокрация".

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 42. 42 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#41] от "Реконструктор":

  По Османската империя са тъгували някой и друг търговец заради огромните пазари на империята. Това обаче не може да се сравнява със ситуацията от последните десетилетия, защото сега вместо "огромния" и беден съветски пазар имаме наистина огромен и богат европейски и световен пазар. Интелектуалците се били питали... може би са се питали как така братушките подариха българските Добруджа и Нишко на други държави и оставиха Тракия и Македония на Турция...

 43. 43 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Големия проблем е че Русия не прави абсолютно нищо за повишаване на конкурентноспособността си. Наливат петролните си пари в каца без дъно. Вместо рязка промяна на курса на икономиката към капиталистически модел, те са избрали едно безкрайно тътрене в мизерията на субсидиите и бедността. Както някой беше казал - Комунизмът неизбежно се проваля, когато пропилее парите на хората. Повече от 2/3 от населението чака бащицата да му даде залъка в устата. Някой ден, обаче, залък няма да има, а тези хора не са научени да работят. Тогава ще стане страшно.

 44. 44 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yard":

  Пич, наистина ли си мислиш, че обикновения човек го интересуват некви огромни пазари? По-добре иди на село и опитай да обясниш на хората там демократичната европейска нужда да плащат акциз за домашната ракийка и да осигуряват играчки и класическа музика за прасетата.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 45. 46 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3567 Весело

  "Победата в района на комунистическата партия на парламентарните избори на 4 декември не може да попречи на Путин, защото той е по-популярен от партията си, обяснява Дячков."

  Е, и после нЕкои рубладжии да разправят, че Путя нямал нищо общо с комунистите. За комунистите на парламентарните, за Путю на президенските избори.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 47 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#44] от "Реконструктор":

  Хората, които предпочитат домашната ракийка пред свободата, много неща не разбират, няма какво да им обяснявам.

 47. 48 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Путин лично отиде в Пикальово и пред телевизионните камери театрално хвърли на олигарха писалка с нареждане да подпише раздаването на забавените заплати и връщането на хората на работа.
  -------------
  Онзи е разписал и с двата крака като знае съдбата на газовите евреиски магнати, само че тогава писалката е трябвало да разпише чек само за един...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 48. 49 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#13] от "trulr":

  Мани майтап ,ама наистина ли си вярваш на това дето го пишеш или препрочиташ статиите на Иво Инджев

 49. 50 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#47] от "Yard":

  В името на Свободата са се извършили и се вършат много поробвания Не забравяй че и партизаните са били за Свободата

 50. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  "Лада" няма да е зълго зад Путин:
  http://borsi.blog.bg/politika/2011/09/19/rusiia-se-razpada-demografskata-kriza-alkoholizmyt-i-infarkt.822726

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 52 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В края на 80-те, Лит газета написа следното:
  През 70-те, нашите цветни телевизори бяха с приблизително същото качество, като западното. Но държавата иззамваше 98% от печалбите на завода, не му оставаше и копейка за рисърч и подновяване на нивото. Само за няколко години изостанахме с векове.
  Ако публиката си спмня, савецките ВЕФ0ве, бяха неизменни като качество поне 15 години, а хората ги смалиха до цигарена кутия, като вътре даже касетофон имаше, еле радиото.

 52. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Не го мислете Путин зачерви задниците на "десни" либерасти демосрати ..... знае кое как става......

  Пък и важно е какво мислят руснаците за него ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK