Андерш Брейвик беше официално обвинен в тероризъм и предумишлено убийство

Андерш Брейвик

© Reuters

Андерш БрейвикНорвежкият атентатор Андерш Брейвик беше официално обвинен от съда в тероризъм и предумишлено убийство на 77 души, съобщи Reuters.


Прокуратурата заяви, че ще настоява за присъда, която да включва психиатрична грижа, но може и да поиска 21 години затвор. Това е максималната възможна присъда, ако първоначалната диагноза, че Брейвик е невменяем, бъде отхвърлена при втора експертиза.


Андерш Брейвик призна, че през юли 2011 г. е поставил бомба близо до правителствена сграда в столицата Осло, която уби осем души, след което е убил 69 младежи на остров Ютьоя, където е бил организиран летен лагер на младежката структура на управляващата Работническа партия.
Прокуратурата и полицията формално са представили документ с обвинения на Брейвик в затвора по-рано в сряда.


На предварителното изслушване Брейвик заявил, че жертвите му са били "предатели с проемигрантско отношение".


"Обвиняемият е извършил много сериозни престъпления от мащаб, с какъвто не сме имали предишен опит в нашето общество", заяви прокурорът Свейн Холден. Той допълни, че убийствата включват утежняващи вината обстоятелства, но не достатъчно, за да бъдат определени като престъпления срещу човечеството.


В Норвегия имаше спекулации, че Брейвик може да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството, за които максималната присъда е 30 години затвор, но правни експерти обясняват, че според закона за това обвинения трябват системни действия, а не на отделен човек.


Макар че максималната присъда за убийство в Норвегия е 21 години, съдът може да удължи този период, ако извършителят, който е вменяем, има вероятност да повтори престъпления си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK