След 244 години енциклопедия "Британика" спря да излиза на хартия

След 244 години енциклопедия "Британика" спря да излиза на хартия

© ReutersСлед 244 години издателите на превърналата се в световен стандарт енциклопедия "Британика" спряха публикуването й на хартиен носител. Вместо солидните 32 тома тя вече ще съществува само онлайн и ще опитва да се конкурира със сайтове като Wikipedia.


Компанията Encyclopaedia Britannica, която предлагаше енциклопедията от врата на врата, днес създава 85% от приходите си от онлайн продажби, разказва Би Би Си.


Освен това е много по-лесно да се търси в онлайн бази данни, отколкото да се застане пред библиотеката, да се извади тома с азбучния индекс, посочващ в кой друг том се намира съответната статия и да започне разлистването.
Потребителите вече стигат до информацията от всевъзможни устройства, а данните се обновяват с такава скорост, че в момента, в който енциклопедията излезе от печат, тя вече е остаряла.


През последните години компанията Encyclopaedia Britannica постепенно пренасочи енергията си предимно към създаване на образователни компютърни програми.


Компанията е собственост на швейцарския банков магнат Жаки Сафра.


Корените на "Британика" са далеч назад в епохата на Просвещението, когато се оформя идеята, че би могло познанията и постиженията на човечеството в науката, изкуствата и живота да бъдат събрани в един свод от книги.


След продадени над 7 милиона комплекта се оказва, че този от 2010г. е последният. Лондонският в."Гардиън" коментира, че за едни това ще е символ на това, че в наши дни нещо наистина се е объркало, докато други ще се чудят как този книжен динозавър е оцелял до днес.


Самият Дрожд Коз, президент на Encyclopedia Britannica, казва, че енциклопедията се превърнала в антика в самото издателство и че тази година хартиеното издание ще донесе не повече от 15% от приходите. Останалото се получава от софтуерните продукти и интернет сайтовете, включващи и речниците Merriam-Webster, и посещавани през миналата година от над 450 милиона потребители.


Въпреки това сравненията с Wikipedia определено не са в полза на "Британика". Англоезичната версия на Wikipedia има близо 3.9 милиона статии и е безплатна, докато пълната "Британика" е с около 120 хиляди и двете DVD струват 30 долара в онлайн книжарниците, посочва "Гардиън".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK