Колко струва един убит афганистанец

Германски войници от силите на НАТО ISAF участват в учение в Афганистан

© Ройтерс

Германски войници от силите на НАТО ISAF участват в учение в АфганистанВ Афганистан, ако войници от НАТО убият цивилен, за близките му би било най-добре за това да са виновни германците – те плащат на семейството на убития близо 25 000 долара, съобщи Reuters, като се позова на проучване на неправителствената организация за защита на човешките права СИВИК.


Англичаните плащат над сто пъти по-малко - еквивалента на 210 долара в местна валута. САЩ обикновено изплащат по 2500 долара на семейството на убит от американски войници цивилен, отбелязва Reuters, цитирана от БТА.


Само през миналата година при операциите на международната коалиция срещу афганистанските талибани са били убити 410 цивилни. Това е с 4% по-малко в сравнение с 2010 г. От началото на чуждестранната военна интервенция войници от коалиционните сили са причинили смъртта на над 3000 души, посочва Reuters, като се позовава на данни на ООН.
Анализът за изплатените компенсации е правен въз основа на данни за конкретни случаи. Няма обобщени данни за убийството на цивилни от отделните страни, участващи в международната коалиция.


Германски войници застреляха трима души на контролно-пропускателен пункт през 2008 г. На всяко от семействата бяха платени по 20 000 долара на ръка и им била дадена и лека кола на стойност около 5000 долара.


През 2009 г. Италия изплати 13 500 долара на семейството на 14-годишно момиче, убито при операция на италиански войници.


Норвегия е изплатила еднократна помощ като компенсация за смъртта на цивилен афганистанец през 2009 г. Австралия, която е с най-голям военен контингент сред всички останали страни, които не се членки на НАТО, е изплатила общо 120 000 долара за четири инцидента, при които е имало повече от един убит. Полша плаща компенсации в размер на около 2500 долара. Холандия, която вече изтегли почти целия си контингент, е изплатила общо 475 000 долара от 2006 г. до 2010 г. като компенсация за смъртта на най-малко 80 цивилни и за раняването на 120 души.


Цивилните жертви в Афганистан са един от основните източници на напрежение в отношенията между местните власти и население и международната военна коалиция, отбелязва Reuters.


Афганистанка отговаря на въпроси на журналисти в багажника на кола, в която е поставено тялото на едно от децата, убити от американския войник

© Ройтерс

Афганистанка отговаря на въпроси на журналисти в багажника на кола, в която е поставено тялото на едно от децата, убити от американския войник


Трагедията, станала в неделя в Кандахар - когато американски сержант изби 16 души, от тях 11 от едно семейство - може да се превърне в повратен момент в отношенията. Засега САЩ не са обявили дали имат намерение да платят на семействата на жертвите.


Според СИВИК изплащането на компенсации и поднасянето на официални извинения обикновено водят до затихване на негодуванието. Статистиката се затруднява сериозно от факта, че в Афганистан няма стандартна процедура за регистриране на цивилните жертви. Процедура за искане на компенсации също няма. А това, според авторите на проучването, води до задълбочаващо се недоверие спрямо възможностите както за компенсация на жертвите, така и за раздаване на правосъдие.


Сега действащите правила изискват дори неграмотните селяни да могат да посочат от каква националност са били войниците, убили местен жител, и след това да се оплачат в базата, в която е била разположена конкретната част - понякога на стотици километри от мястото на инцидента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK