В най-населената германска провинция ще се проведат предсрочни избори

По-рано премиерът Ханелоре Крафт заяви, че ще обяви предсрочни избори, ако бюджетът за 2012 г. не бъде одобрен от Ландтага.

© Reuters

По-рано премиерът Ханелоре Крафт заяви, че ще обяви предсрочни избори, ако бюджетът за 2012 г. не бъде одобрен от Ландтага.Най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия е изправена пред предсрочни избори, след като правителството на малцинството между социалдемократите и зелените се разпадна. В четвъртък законът за бюджета не беше приет в местния парламент, тъй като депутатите от Свободната демократическа партия не го подкрепиха.


По-рано премиерът Ханелоре Крафт заяви, че ще обяви предсрочни избори, ако бюджетът за 2012 г. не бъде одобрен от Ландтага. Подкрепата на свободните демократи се оказа решаваща, защото Крафт е начело на правителство на малцинството и разчита на 90 от 181 места.


По всяка вероятност вотът ще бъде в началото на май и той всъщност ще застраши партията на Меркел. Според проучване на германската телевизия ARD на изборите ще триумфират социалдемократите и зелените, които заедно ще спечелят 52% (съответно по 38 и 14 на сто). Управляващият на федерално ниво Християндемократически съюз ще може да разчита на 34%, а коалиционният му партньор Свободната демократическа партия, заради която проектобюджетът не беше приет, може въобще да не премине 5-процентовата бариера.
Свободните демократи преживяха големи поражения на изборите в няколко провинции през 2011 г., одобрението за тях повсеместно се срина и изглежда промените в ръководството не помогнаха за справяне с кризата.


Отслабената Свободна демократическа партия със сигурност би навредила на стабилността в управляващата коалиция в Берлин. Меркел обаче омаловажи опасността и заяви, че в основата на кампанията на ХДС ще бъде бюджетната консолидация. Кандидатът на ХДС за премиер в провинцията ще бъде министърът на околната среда Норберт Рьотген.


Агенция Reuters отбелязва, че политическите сътресения в Северен Рейн-Вестфалия, където живеят 18 млн. души, почти винаги се оказват влияние и в Берлин. През 2010 г. партията на Меркел загуби изборите, а с тях и мнозинството си в Бундесрата (горната камара на парламента), където са представени всички 16 провинции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK