Почина Демянюк, осъден за смъртта на 28 хиляди евреи в концлагера "Собибор"

Почина Демянюк, осъден за смъртта на 28 хиляди евреи в концлагера "Собибор"

© ReutersОсъденият надзирател в нацистки лагер на смъртта Джон Демянюк е починал на 91 годишна възраст в старчески дом в южна Германия, предаде ДПА.


Демянюк беше осъден 70 години по-късно за съучастие в избиването на 27 900 евреи в нацисткия лагер на смъртта Собибор в окупирана Полша по време на Втората световна война.


Демянюк служел в Червената армия, но е пленен от германците, които го вербуват и назначават за надзирател в концентрационния лагер в Собибор. След войната емигрира в САЩ, където работи в автомобилен завод в Кливланд, щата Охайо.
По искане на германското правосъдие през май 2009 година той беше екстрадиран от САЩ в Германия, където през ноември започна процесът срещу него. Джон Демянюк фигурираше на първо място в списъка на нацистките престъпници, съставен от центъра "Симон Визентал".


Кадър на Деманюк по време на процеса. На листа е написан номер на папка в КГБ, която, по думите му, ще докаже невинността му

© Reuters

Кадър на Деманюк по време на процеса. На листа е написан номер на папка в КГБ, която, по думите му, ще докаже невинността му


Присъдата на Демянюк беше произнесена от съд в Мюнхен, след като той беше признат за виновен, че е участвал в убийството на 27 900 евреи в концентрационния лагер.


По време на процеса, продължил 18 месеца, Демянюк не каза нищо, с поглед скрит зад черни очила и с бейзболна шапка на главата, седнал в инвалидна количка или легнал на носилка заради влошеното си здраве. Защитата на Демянюк беше двойна - той не е бил надзирател в лагера или ако е бил, е действал под натиск.


Демянюк беше пуснат на свобода въпреки осъдителната присъда заради здравето и възрастта му. Съдът сметна, че той не представлява никаква опасност и няма да избяга от правосъдието, нито пък ще напусне Германия, защото няма гражданство.


Почина Демянюк, осъден за смъртта на 28 хиляди евреи в концлагера "Собибор"

© Reuters


Джон Демянюк е бивш работник в автомобилостроителен завод в САЩ, роден в Украйна. Той признава, че е бил пленен от германците през 1942 г., докато е служил в Червената армия. По думите му е бил прехвърлян от един в друг затворнически лагери до края на Втората световна война. Милиони съветски войници загинаха в плен на германците, убити от тях или от глад и студ в германските затвори. Но според германското обвинение в периода, прекаран в германския затвор, Демянюк е получил предложение от германците да работи като надзирател и е бил прехвърлен в лагера на СС в Травники, в югоизточната част на Полша, преди да бъде изпратен в Собибор.


Обвинението се основаваше на лична карта, издадена от СС в Травники, с номер 1393 на украинец, носещ името Иван Демянюк. На картата има чернобяла снимка, на която мъжът прилича безспорно на Демянюк на млади години. На същата карта се посочва, че лицето Иван Демянюк е прехвърлено от Травники в Собибор през пролетта на 1943 г. Адвокатите на Демянюк обаче твърдяха, че личната карта е фалшификат и че той никога не е бил в Травники и в Собибор.


Почина Демянюк, осъден за смъртта на 28 хиляди евреи в концлагера "Собибор"

© Reuters


През 1986 г. Демянюк беше съден в Ерусалим, където беше обвинен, че е Иван Грозни - украински надзирател в концентрационния лагер Треблинка, в източната част на Полша, известен с жестокостта си. През 1988 г. беше осъден в Израел на смърт, но беше освободен 5 години по-късно, когато стана ясно, че друг е бил Иван Грозни.


Тогава Демянюк се завърна в предградието в Кливланд, в щата Охайо, където се беше настанил от 1952 г. и където беше отгледал трите си деца.


След информации, удостоверяващи, че той е бил пазач в друг лагер, той беше лишен през 2002 г. от американското си гражданство, защото е излъгал за миналото си при подаването на молбата си за статут на имигрант в САЩ.


САЩ тогава поискаха да експулсират Демянюк, но нито една страна не поиска да го приеме, докато Германия накрая реши да го съди. Той беше експулсиран през май 2009 г. по посока Мюнхен, където е живял за известно време след края на Втората световна война.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK