Малолетни проститутки в Бангладеш взимат стероиди, за да изглеждат здрави

Седемнайсетгодишната Хаши прегръща своя "съпруг" (да се разбира "клиент") Бабу в стаичката си в бордея Кандапара

© Andrew Biraj, Ройтерс

Седемнайсетгодишната Хаши прегръща своя "съпруг" (да се разбира "клиент") Бабу в стаичката си в бордея КандапараЛицата им са покрити с тежък грим. Тийнейджърки в къси прилепнали блузи и дълги фусти стоят облегнати на стените в мръсните алеи, смеят се и отправят приканващи жестове към потенциални клиенти, които обикалят ползващия се с лоша слава квартал с червените фенери в Тангайл.


В гетото Кандапара на няколко часа с кола от Дака, столицата на Бангладеш, не липсват мъже, които си търсят "компания". При цени от едва 50 така (60 американски цента) за сеанс обаче момичетата отчаяно се стараят да привличат възможно най-много клиенти. Това води до засилване на опасната тенденция невръстните секструженички да злоупотребяват с лекарства, за да "подобряват" външния си вид.


"Има огромна разлика между начина, по който изглеждам сега и недохранения ми вид, когато бях дете", разказва 17-годишната Хаши, която е била въведена в търговията със секс от трафикант на проститутки, когато била на 10 години. В публичния дом, в който живее, тя започнала да взима стероиди.
"По-здрава съм отпреди и мога да обслужвам по много клиенти на ден. Понякога до 15", казва тя и поставя голяма черна бинди (точка, използвана от хиндуистките жени) между изящно оформените си вежди. В стаята ѝ има легло, печка за готвене и плакати на звезди от Боливуд.


Хаши разговаря с потенциален клиент в Кандапара

© Andrew Biraj, Ройтерс

Хаши разговаря с потенциален клиент в Кандапара


Хаши е една от около 900-те секструженички, някои от които едва 12-годишни, чийто живот е болезнено експлоатиран. Те не само са приковани от дълговете си и от страха от стигматизация, но освен това са задължени да взимат стероида орадексон, който им носи повече доходи, но върви в комплект с опасни странични ефекти.


Хапче за угояване на крави


Известен още като дексаметазон, орадексонът лекува възпаления и алергии при хората и се използва от фермерите за угояване на добитъка. Според благотворителни организации лекарството, което се продава без предписание, се взима от 90% от проститутките в Кандапара и в други 14 легализирани бордеи в бедната южноазиатска страна. Управителките на публичните домове, наричани сардарни, първи принуждават момичетата да взимат хапчетата.


Те засилват апетита им, помагат им да качват килограми по-лесно и им придават вид на по-възрастни и добре охранени, за да привличат клиенти, които обикновено предпочитат момичета "с извивки". Хапчетата също така помагат на сардарните да държат полицията настрана. Проституцията в Бангладеш е незаконна за лица под 18 години.


След първоначалното угояване момичетата продължават да взимат стероиди, които според тях ги правят "силни и здрави" и съответно им помагат да обслужват достатъчно клиенти, за да оцеляват.


Хаши води "съпруг" в стаята си, докато колежката ѝ Мая се опитва да привлече клиенти

© Andrew Biraj, Ройтерс

Хаши води "съпруг" в стаята си, докато колежката ѝ Мая се опитва да привлече клиенти


"Моята сардарни ме принуди да взема хапче. Наби ме и спря да ми дава храна. Заплашваше ме и ми напомняше, че ѝ дължа пари", разказва Хаши, която има четиригодишен син, който живее при роднини и когото не е виждала от две години.


"В този бардак клиентите винаги търсят момичета, които изглеждат здрави. Аз взимам орадексон. Трябват ми клиенти, за да мога да си плащам сметките и дълговете. Ако един ден нямам никакви клиенти, на следващия няма какво да ям. Искам да спестя пари за сина си".


Подобни са историите на почти всяка непълнолетна жрица или "чукри" в Кандапара. Продадени от бедните си селски семейства на трафиканти за едва 20 000 така (245 долара) и прехвърлени към сардарните, които едно време също са били проститутки, момичетата са обречени да отдават телата си под наем. Те разказват, че понякога имат по 15 клиенти на ден, но спечелените пари отиват при техните сардарни, които им казват, че трябва да си изработят парите, за които са били купени.


Четиринайсетгодишната проститутка Липи очаква клиенти във Фаридпур, Централен Бангладеш

© Andrew Biraj, Ройтерс

Четиринайсетгодишната проститутка Липи очаква клиенти във Фаридпур, Централен Бангладеш


Много момичета работят в Кандапара от години. Тъй като са неграмотни обаче те нямат представа дали дълговете им са изплатени или какви са правата им. Други, които са изоставени от совите сардарни, защото са твърде стари или не носят достатъчно печалба, по принцип са свободни да си тръгнат, но избират да останат от страх, че ще бъдат приети като "черни овци" в консервативното мюсюлманско общество извън Кандапара.


Борба с бордеите


Орадексонът, с който се тъпчат момичетата, може да причини диабет, високо кръвно налягане, обриви и главоболие. Освен това води до силно пристрастяване и отслабва имунната система, твърдят социални активисти. Има данни за млади труженички, починали заради свръхдози от стероидните хапчета. Един блистер орадексон се продава за 15 така (18 цента) без лекарско предписание.


Проститутки се гримират в бордей във Фародпур

© Andrew Biraj, Ройтерс

Проститутки се гримират в бордей във Фародпур


"Стероидите могат да спасяват, но и да унищожават животи, когато се използват от сексуални труженички в бедните страни", коментира Шипра Гоушами, юрист и активист за човешки права, която работи с проститутки в публични домове в централния бангладешки град Фаридпур. "Липсата на информация, лесният достъп и измамите на лекарите шарлатани са сред основните причини за злоупотребите с тези лекарства", коментира Гоушами.


През 2010 г. организацията ActionAid Bangladesh започна кампания за запознаване на сексуалните работнички с ефектите от стероидите. Тя обаче твърди, че среща големи трудности в опитите да убеди не само бордеите да не ги използват, но и властите да регулират продажбата им. "Собствениците на бордеи, съдържателките и сводниците са далеч от мисълта да се откажат от тази практика", отбелязва Ферах Кабир, регионален директор на ActionAid Bangladesh. "Водим неравна битка, но тя може да се спечели. Необходима е по-голяма регулация на продажбата на подобни лекарства. Правителството и държавата трябва да играят активна роля" в решаването на проблема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK