Бивш кмет на Хамбург ще оглави надзора на проектната компания за "Южен поток"

Хенинг Фошерау

Хенинг ФошерауРускияят газов гигант "Газпром" привлече за международните си проекти още един германски политик. След като бившият канцлер Герхард Шрьодер оглави борда на "Северен поток", сега Хенинг Фошерау е предложен да ръководи Надзорния съвет на проектната компания South Stream Transport AG.


Новината за привличането на социалдемократа в "Южен поток" бе съобщена от "Газпром".


Фошерау е бивш кмет (1988-1997) на Хамбург и за известно време (1990-1991) дори беше председател на Бундесрата на Германия (горна камара на федералния парламент). Той е брат на Егерт Фошерау, председател на Надзорния съвет на BASF - един от акционерите в проекта чрез дружеството си Wwintershall. Егерт е член на борда и на Nord Stream AG.
Формалното номиниране на 70-годишния германец ще стане през април. Пресата в Германия коментира, че "Газпром" е спечелил много добър лобист, а ще се нуждае от такъв, ако иска да намери клиенти и договори за газа от "Южен поток", за да убеди банки и инвеститори, че си струват прогнозните 24 милиарда евро за този проект.


Фошерау е член на ГСДП от 1966г., а политическата му кариера започва през 1970г. С известни прекъсвания от 1974г. до 2011г. работи като нотариус в Хамбург, след което споделя кантората със сина си Карл-Кристиян.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK