Как френският сериен убиец се издаде пред полицията

Стоп-кадър от телевизионна програма без дата, на който според телевизия France 2 се вижда нападателят Мохамед Мера

© Reuters

Стоп-кадър от телевизионна програма без дата, на който според телевизия France 2 се вижда нападателят Мохамед МераМъжът без лице, с черен визьор на каската за мотоциклет се втурва към момиченце в двора на неговото училище, хваща го за косата и невъзмутимо го застрелва в главата.


Едва ли може да има по-хладнокръвно убийство от това на 8-годишната Мириам Монсонего от 23-годишния французин от алжирски произход Мохамед Мера, който според един свидетел е заснел смъртта на жертвите си с камера, монтирана на каската му. Преследвачите описват убиеца като педантичен, пресметлив и добре подготвен, пише Reuters.


Въпреки това до момента, в който паркира своя скутер пред еврейското училище "Озар хатора" в Тулуза, Мера е допуснал две големи грешки, благодарение на които полицията вече му диша във врата.
Стрелецът е включен в списъка за наблюдение на агенцията за вътрешна сигурност миналата година, след като се завръща от Пакистан и Афганистан. Той се е погрижил да отстрани отпечатъците от пръсти и ДНК от гилзите, открити на мястото на второто от трите нападения, които се смята, че е извършил в рамките на осем дни.


От момента, в който използва компютъра на майка си, за да примами първата си жертва – френски войник от северноафрикански произход – Мера дава на полицията важна следа, която в крайна сметка я довежда до него. Полицаите обаче не успяват да го разкрият достатъчно бързо, за да спасят други двама войници, равин и три еврейски деца. В момента френските власти отнасят критики заради това забавяне.


Когато убиецът отговаря на обявата на сержант Имад ибн Зиатен, който се опитвал да продаде мотора си в сайта Boncoin.fr, полицията засича IP адреса на компютъра в дома на майка му. Той обаче е едва един от 575-те души, проявили интерес към мотора на Имад, който посочил в обявата, че е войник. След това киберполицаите получават още няколко улики, но въпреки това им се налага да стесняват обхвата на разследването си от стотици електронни следи, докато новите убийства не ги навеждат на основен заподозрян.


Пребоядисаният мотор


Друг, изненадващ според следователите пропуск в плана на Мера, при който той едва не се издава, е решението му да закара скутера си в сервиз преди последната стрелба в понеделник. Убиецът поискал да пребоядисат черния скутер Yamaha T-Max в бяло. Едва след последното нападение обаче механиците осъзнали кой е бил техният клиент.


Властите побързаха да представят като успех операцията, с която обсадиха Мера в жилищна сграда и настояват, че са направили всичко възможно, за да го открият и да предотвратят нови нападения срещу войници и полицаи, които според тях той е планирал.


Маскирани френски полицаи от специалните части се прибират в поделението си след смъртта на убиеца

© Ройтерс

Маскирани френски полицаи от специалните части се прибират в поделението си след смъртта на убиеца


От мястото на второто убийство полицията се сдобива с нови улики, сред които празни гилзи и пълнител от пистолет Colt 45. Освен това Мера показва, че следва определен модел при убийствата – жертвите му до този момент са френски войници от имигрантски произход. Това навежда следствието на мисълта, че престъпленията може да са дело на неонацисти, напуснали въоръжените сили. Полицията започва да работи и по такава версия.


"В този момент започнахме огромна акция – близо 200 следователи", разказа вчера министърът на отбраната Жерар Лонге. Детективите обаче трябвало да преровят документите на над 20 000 души в опит да открият някой, който има "зъб" или "сметки за разчистване".


Следващото нападение на Мера – край еврейското училище – опровергава теорията, че целта на убийствата е да се нанесе удар върху армията. Въпреки това полицията продължава да работи по две силно контрастни версии – за крайнодесни екстремисти и за ислямисти.


Издайнически имейли


В хода на разследването на първото убийство IP адресът на мнимия кандидат-купувач на мотора на сержант Ибн Зиатен отвежда полицията към жена от Тулуза, чиито двама синове са включени в антитерористичния списък за наблюдение като членове на фундаменталистка ислямска група, макар и да не са заподозрени в намерения да извършат насилие. Няколко часа след убийствата в училището полицията започва да подслушва телефоните на семейството със съдебна заповед.


В лова на убиеца настъпва решителен обрат, когато автомонтьор, към който Мера се обърнал със специфична молба, си спомня случката.


Министърът на отбраната Жерар Лонге (отляво)

© Ройтерс

Министърът на отбраната Жерар Лонге (отляво)


Убиецът посещава сервиз, в който фигурира с името си като клиент от десетина години. Пита един от механиците дали е възможно да деактивира проследяващото GPS устройство против кражба. (Полицията е открила, че мотоциклетът е бил откраднат през май миналата година). Механикът отговорил на Мера, който изглеждал спокоен и се държал нормално, че няма как устройството да се отстрани. В разговора убиецът неколкократно споменава небрежно, че тъкмо си е пребоядисал мотора от черен бял. След убийството на войниците полицията издирваше черен скутер, но в Тулуза има хиляди такива.


След стрелбата пред училището властите обявяват, че извършителят е карал бял скутер и е действал по същия начин, както при убийството на войниците, собственикът на сервиза Кристиан Делашери събира две и две и се обажда на полицията. Подобно на мнозина други, които познавали Мера той е шокиран от неговите престъпления. Приятелите на убиеца го описват като човек, който не излагал на показ религиозните си убеждения. Обичал да играе футбол, ходел по нощни клубове и като цяло се сливал с типичното население на имигрантските предградия на Тулуза. Апартаментът на първия етаж в жилищен блок, от чийто прозорец Мера се хвърли и беше застрелян от полицаите, също се вписва в профила на характерния франзуцин от алжирски произход.


Полицията решила да започне операцията след подслушани телефонни разговори. В кола, паркирана близо до апартамента и принадлежала на брата на Мера, който е арестуван, били открити експлозиви, което засилило убеждението на следователите, че са надушили правилния човек.


На въпроса дали разследването е могло да протече по-бързо, така че да предотврати смъртта на децата от еврейското училище и равина, министърът на отбраната отговори: "Не мисля. Не и без да превърнем Франция в полицейска държава".


Краят си Мохамед Мера намира след продължила повече от 32 часа обсада на жилището му в Тулуза. След като полицията взима решение за щурма и влиза в апартамента, Мера излиза от банята си, почва да стреля с по специалните части и праща 30 куршума в бронежилетките им. Решавайки да опита последен опит за бягство, Мера изскача през прозореца, но е застигнат от куршум в главата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK