Financial Times: Гърция може да замени Сирия като новия средиземноморски приятел на Русия

Москва получава достъп до средиземноморските военни бази в Латакия (на снимката) и Тартус, а за Русия този достъп е от голяма стратегическа стойност.

© Reuters

Москва получава достъп до средиземноморските военни бази в Латакия (на снимката) и Тартус, а за Русия този достъп е от голяма стратегическа стойност.Русия е един от най-големите защитници на режима в Сирия, което до момента пречи на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, осъждаща насилието в страната. Външният министър Сергей Лавров твърди, че Москва е по-сдържана, тъй като смята, че НАТО е нарушил правомощията си при военната операция в Либия миналата година. Според Financial Times обаче реакциите на Кремъл се дължат на това, че за Русия Сирия остава най-надеждния търговски партньор и Москва иска нещата да си останат такива, каквито са били досега.


Всъщност президентът Башар ал Асад, както и баща му преди това, купува по-голямата част от оръжията и военното оборудване от Русия и през годините натрупва голям дълг. През 2006 г. Москва опрощава около 75% от тези задължения в замяна на достъп до средиземноморските военни бази в Латакия и Тартус, а за Русия този достъп е от голяма стратегическа стойност.


Руското правителство е инвестирало много в дългосрочните планове и за двете бази, като тази в Латакия е за подводници, а за тази в Тартус имаше надежди да се използва за ракетни крайцери. Затова очевидно Кремъл се опасява, че евентуалното сваляне на Ал Асад може да означава и загуба на ценните средиземноморски пристанища, коментира Financial Times.
Досега президентът оцелява срещу ескалиращата въоръжена съпротива, а дезертьорите от армията му не са много. Но Дамаск става все по-изолиран и подкрепата на Русия и желанието на режима да остане на власт на всяка цена изглежда няма да бъдат достатъчни. Дните на Асад в Дамаск са преброени, а следващата власт в Сирия може да не е толкова благоразположена към Русия.


Financial Times подчертава, че Москва може да се обърне към Гърция, за да продължи да има средиземноморски бази и Германия и други ключови страни в ЕС трябва да внимават. Гърция изпитва отчаяна необходимост от дългосрочен източник на приходи. Населението се чуди как така икономиката трябва да се възстанови, след като се приемат строги бюджетни съкращения, наложени от Брюксел и Берлин.Москва може да се обърне към Гърция, за да продължи да има средиземноморски бази

И докато западните инвеститори отстъпват, руските и китайски държавни компании са тръгнали в търсене на сделки. Китай вече инвестира в гръцкото пристанище Пирея чрез 35-годишна концесия на стойност 5 млрд. долара за спедиторската компания Cosco. За "Газпром" пък се твърди, че има интерес към приватизацията на гръцката газова компания Depa и оператора на електропреносната мрежа Despa.


Една 30 или 50-годишна сделка, която може да осигури на Русия база на пристанище Пирея, един ден може да звучи съвсем логично. С течение на времето такова споразумение може да осигури на гръцкото правителство до 200 млрд. долара.


Невъзможно е Лукас Пападимос и неговия кабинет на технократите да сключи такава сделка, донякъде защото съюзниците от НАТО категорично ще се възпротивят. Но някое бъдещо гръцко правителство, оглавявано от "Нова демокрация" например, сблъскващо се с огромен популистки натиск да осигури приходи и със сериозни политически искания от страна не Берлин и Брюксел, е нещо съвсем различно.


Струва си да се обмислят ефектите от нещо такова. Една неконкурентоспособна Гърция може да има повече финансова гъвкавост отколкото европейските й партньори сега смятат. Ако поради някаква причина гръцкото недоволство и настояванията на Европа един ден извадят Гърция от ЕС, това може да означава нова вълна на враждебност между Гърция и Турция.


Всъщност ако членството в ЕС и НАТО е имало за цел да създаде нови връзки между тези традиционни противници, излизане на Гърция от ЕС може да провокира обратната тенденция.


Гърция и европейските институции има безброй много причини да остане в ЕС, смята Financial Times. Страната току-що получи 170 млрд. евро, за да покрие финансовите си нужди до 2014 г., но както ЕС, така и МВФ намекнаха, че е възможно да се появи нуждата от още финансова помощ. ЕЦБ осигури подкрепа за гръцките банки в размер на 130 млрд. евро, членството в НАТО има други предимства. Това са едни от малкото причини, поради които Гърция скоро няма да напусне ЕС.


Но с течение на времето дългосрочните ефекти от строгата бюджетна дисциплина върху икономиката, общественото недоволство към Германия и европейските институции могат да променят нещата – както в Гърция, така и в Европа. Затова останалата част от ЕС трябва да внимава. Сега Гърция е няма много възможности, но след време те могат да станат повече отколкото си мислим, предупреждава Financial Times.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Гневно

  Абсолютна глупост и англосаксонско безобразие от "Financial Times".

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  лелеее, тия са ни чели коментарите от преди два месеца. Доста ги дъвкахме точно тези аспекти.
  Браво на нас

 3. 3 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Ингилизите най-после изплюха камъчето защо беше цялата тази турудия и наливането на 100 и кусур милиарда в Гърция.
  Тва си е договорка след Втората Световна и гърците много добре го знаят и затова имаха куража да шантажират за пари.

 4. 4 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":

  направо безобразие! Клинтън още не е посетила Гърция

 5. 5 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако този анализ се сбъдне това никак не е добре за нас. Направо като в чувал ще бъдем - изток руснаци,запад сърби, юг гърци и все вероатни русофили. Някога Чърчил измъкна гърците от хватката на Сталин, ама сега като са гладни, а и генетически са левичари, знае ли човек ?!

 6. 6 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#3] от "k_": Файнаншъл са пропуснали само един аспект - нова военна хунта в Гърция. Вярно, че не върви в 21 век в ЕС, но е по-вероятна от излизането на Гърция от ЕС и НАТО.

 7. 7 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Весело

  За да стане Гърция база за Руските интереси в района преди това Голдман Закс трябва да се откаже от Гърция...

 8. 8 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#5] от "paolo51":

  Е, много лошо не е на лошо Може пък да станем главният стълб на НАТО на югоизток

 9. 9 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Да прощават паликаретата, ама в конюшната за троянски коне
  има само един коневръз и той е зает...

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Иванов": Така е, но те нали претендират за авторство върху троянския кон. Като нищо ще ни избутат в ролята на троянско магаре

 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дамян":
  Чак военна хунта едва ли, но назначено правителство за по-дълъг период като сегашното е много вероятен вариант.
  Гърците ще си ги оставят да си избират местните власти.
  Англичаните специално имат опит с тия неща. При разпада на Османската империя в началото на миналия век пращат митничари и събират митото в Истанбул за няколко години, докато се успокоят нещата.
  Същото в прав текст им казаха немците - че е възможно да им назначат комисари да разписват платежните по министерствата.
  Самите гърци, колкото и да се левеят не са толкоз глупави да сменят еврото за рубли. Иначе са царе на разиграване на театро и както видяхме много успешно.
  Виж играта на Чичо Сам е по-сериозна:
  Клатенето на Гърция и подобните им е клатене на еврото, което е от полза за него. Дава му глътка въздух, щото потекат ли измачканите доларови хартишки от целия свят обратно от където са дошле - към Фед поради обезценка и загуба на доверие става наистина страшно отвъд океана, пък и не само там.

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#11] от "k_": Съгласен, но трябва да клатят умерено иначе ще загубят на другия терен.

 13. 13 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Дядякис Иванис ще му викат... да додат в България да са изу4ат как се говорить по русскийййй....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Гърците пак оцелват накъде ще задуха вятъра в това столетие !а ние пак ще се на влак който се движи към пропаста !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 15. 15 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Володякис Путинакис е бог от новата гр. митология.... вервайте ми...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Звучи малко нереално член на НАТО и ЕС да позволи на Русия да има военна база на негова територия.Но продажба на остров...

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 19. 19 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 458 Весело


  Гърците сега са в най-неудобната поза.Надупената.Руснаците това няма да пропуснат.Тяхната мечта е да имат излаз на топло море.Като нищо ще се намъкнат в Гърция,а знаете как си отиват и какво остава след тях.Да му мислят гърчолята.Започнах да ги съжалявам вече.Натресат ли им руснаците,с тях е свършено

  Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Бог да им е на помощ на гърците,ако руснаците стъпят по накакъв начин в Гърция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дамян":А би ли казал някой по-знаещ от форума кога и кой американски президент за последен път е посещавал Гърция.

 22. 22 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "paolo51": А има ли в човешката фауна "генетически десничари" и какво животно са те?Бихте ли разяснили от генетическа и научна гледна точка това деление,тъй-като аз не само съм "генетически левичар,но и член на БСП и ми е много интересно да се проуча от генетическа страна.Явно за мен не е достатъчно да ме обвинявате,че в главата ми все още кънтят залповете на Аврора.Искам научно обяснение,което вие явно можете.

 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 917 Неутрално

  [quote#20:"lz2"]Бог да им е на помощ на гърците,ако руснаците стъпят по накакъв начин в Гърция![/quote]
  Руснаците още не са стъпили, а те вече са в катастрофално положение.

 24. 24 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Теория на вероятностите,която граничи към нула!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 25. 25 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "Отнесен":

  И това вероятно се дължи на руснаците,които някога,някъде са решили да стъпят на гръцка земя.Леле-ее-е-е,клко лоши са тези руснаци,а пък аз до сега да не съм забелязал това!

 26. 26 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  За Русия е важно да има излаз на Средиземно море и ако Гърция се примоли за пари.....то е ясно , че ще се обсъди възможността за морска руска база на гръцка территория.
  Не зная обаче, защо американския икон. ежедневник не споменава Китай. Те са вече в Портогалия. Доколкото зная, се оговоряхя и с Италия за пристанище. Обаче американците все за Русия бълнуват

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  Хааа, шаранчететата... Пак лапнахте бастуня
  Имаше едни нави-учения Гърция-Русия преди Коледа
  И защо решихте, че Раша ще плаща пари за пристанище във Гърция, когато може да ползва Сирия като обезщетение? Защо?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 917 Неутрално

  [quote#27:"skara"]И защо решихте, че Раша ще плаща пари за пристанище във Гърция, когато може да ползва Сирия като обезщетение? Защо?[/quote]
  Може би защото Гърция е по-добро място за база от Сирия?

 29. 29 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#27] от "skara":

  Като върла русофобка и труженичка в форума на база 24-hour Shift*7, попитай американските журналисти, защо са решили да пишат така!


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 30. 30 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Весело

  Пак лапнахте бастуня
  Нищо лошо. Ей къде Ульяновск

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 31. 31 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Весело

  Покрай приказките за нави-база на Раша, разположена във Гърция, ей така като нищо замина новината за базата на НАТО във Ульяновск.
  Да ви имам у стратезите, да ви имам у тактиците
  Хапвайте голия бастонь за база у Гърция

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 32. 32 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Весело

  До коментар [#28] от "Отнесен":

  Балъков, що така стана? Гърция, Сирия - едно и също

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 33. 33 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 917 Неутрално

  [quote#31:"skara"]Покрай приказките за нави-база на Раша, разположена във Гърция, ей така като нищо замина новината за базата на НАТО във Ульяновск. [/quote]
  Сделката е добра. Натовците ще плащат пари, докато си изнасят задниците от Централна Азия към там откъдето са дошли.

 34. 34 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Генетически левичари - съвсем точно определение мецду другото левичарството и мурзела вървят винаги заедно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#31] от "skara":

  Освен това, не знам дали си забелязал, но НАТО нямат нито един приятелски маршрут до Афганистан. Затова ще бъдат принудени да се изтеглят в най-кратки възможни срокове.

 36. 36 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Весело

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  Ще се изтеглят когато решат. И ще си купят пътя. Пари има: ако не стигат - ще си напечатат
  Лошото е, че после Раша пак ще е петимна за топло море Защото Сирия замина вече Както и Либия Както Йемен и Сомалия За не говорим за Виетнам
  Въобще льошо

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 37 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Весело

  Абе може Раша да ползва и Гибралтар - ако си плати

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 38. 38 Профил на zliak_r
  zliak_r
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бихте ли ми обяснили защо толкова ви е страх от Русия???!!!Ще ми бъде интересно да прочета коментарите ви .

 39. 39 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#36] от "skara":

  Доволен съм, че се радваш на нищо. Ако САЩ и приятели стъпят още по-накриво, контингента в Афганистан ще трябва да си пробива път навън с бой. Или пък обратно - ще трябва отвън да си пробиват път с бой, докато стигнат до тях да ги спасяват. При това, единствения възможен маршрут, който не минава през ядрена държава е през Грузия и Азербайджан, а от там напоследък не се минава много лесно, а и пътя поотесня още повече преди няколко години. Но иначе - радвай си се там на твоите си вярвания.

 40. 40 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А защо не и двете- руски бази в Сирия и Гърция например? Едва ли това е далече от мисълта на Путин.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на pop4ebs
  pop4ebs
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Накрая ще се окаже ,че гърците са по-добри търговци от чифутите! )) Ха ха.. Добре е да се приберат парите от ЕС, който и без това ще се разпадне ,и да се отвори широка врата за руските туристи..) Тез всичките са от "хитрия Одисей"... Евала ,ако го напряват ! И без това Америка е със затихващи функции... и бъдещето е на Изток,ако остане бъдеще след войната в Иран ..

 44. 44 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#37:"skara"]Абе може Раша да ползва и Гибралтар - ако си плати [/quote]
  Кажи им поне на гърците колко да искат за една евентуална бъдеща руска база.Две корички Хембургер намазани със свинска мас?
  Толкова получихме от братята ни от Бронкс и Харлем за базите им у нас!
  ПП!Изглежда твоя Майбах е купен с провизия от сделката за базите на САЩ у татковината.Майбаха от първото *ДИЙ* ли пали,или требе да го шибнеш с камшика??
  Айде живей с малко Рахманинов....
  http://www.youtube.com/watch?v=4QB7ugJnHgs&feature=related

  Защо сме още член на ЕСССР?
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Като винаги "Financial Times" открива, като винаги, топлата вода...
  Руснаците са имали военно морска база в Пирея тама 90 години, какво им пречи и днес да имат?
  Още повече щом плащат.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#38:"zliak_r"]Бихте ли ми обяснили защо толкова ви е страх от Русия???!!![/quote]
  русофобия = страх от руснаците.
  Интересното е, че "фобия" се добавя само за руснаците.

 47. 47 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Тя рибата в морето те тигана слагат , къде са видяли че "Дните на Асад в Дамаск са преброени " при положение че няма да има въздушни удари от нафто и терористите са дед мен локинг .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 48. 48 Профил на Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей
  Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Микис Тодоракис: "Днес отдавам силите си на делото за динамично обединение на гръцкия народ. Опитвам се до убедя хората, че МВФ и Тройката не е улица с еднопосочно движение, а има и алтернативни решения. Това е решението за радикална смяна на националния курс и завой към икономическа сътрудничество с Русия. Създаване на съвместни предприятия за използване на нашите природни ресурси при взаимоизгодни условия и зачитане на националните ни интереси.

  Що се отнася до Европа, аз предлагам да спрем купуването на оръжие от Германия и Франция. И да направим всичко по силите си Германия да ни изплати военните репарации, които към днешна дата с лихвите възлизат на 500 милиарда евро."

  http://zhivkozhelev.com/%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%81-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 49. 49 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Путин е човекът, който успя да защити МИРА и народите. Докато на ЦРУ проповядваше и създаваше черната преса в България, лъжи за Съветския съюз, американските петролни кланове пускаха саботажи, купуваха правителства и започнаха да контролират в пълна секретност петролните и газови находища на съветските каспийски републики. Този петрол трябваше да бъде евакуиран към САЩ, за да усигуури своята енергийна сигурност. Ето Големия Шахматист, интригант, подкупващ правителства, използуващ МВФ който преначерта картата на Света и започна да използува Балканите като територия за трасетата на каспийския петрол и газ. Войната в Югославия в Афганистан, превратите в социалистическите страни и специално в България имаха за задача да поставят правителства подчинени на САЩ и на западните страни, да организират режими на страната на войните срещу СССР, който трябваше да бъда разграбван, а югославската и българската територия да бъдат използувани като коридори 8, 10 за трасетата на петролопроводите и газопроводите от Кувейта на Евроазия, от Азербейджан, от Казахтстан, от Тюркменистан... Ценъра на света не са САЩ, които купуват и експлоатират народи, това са Русия, Китай, Иран, където нашите продажни правителства критикуват съгласно американските пропаганди. Да, в България беше създаден протекторат на САЩ, които се възползуват от нашите земи, за да прекарат солда на петрола от каспийските републики, от районите на Каспийско море, където армията на НАТО шпалира петрола, Вие не разбрахте ли, че сме Диктатура от 1997г., управлявана от Вашингтон. Не го ли разбрахте по времето на изборите, когато ни поръсваха с вредни газове ? Нима не сте разбрали, че медиите са заплащани от САЩ и от мафията, която ни управлява ? има не разбрахте, кой ви пише фалшивата история ? Нима вярвате на контролираните от ЦРУ медии ? Путин е един герой, който трябва да се противопостави на янките и на трите алчни тежки тегла, унищожили нашите страни. Костов и неговите генерали, като Борисов ще си платят за лъжите, за клеветите, за сателитите, които монтираха, за да мачкат българите. Медии, които играят срещу народа ни ще си заплатят за подлостта и подкупността, защото да си васал, да си подъл, да си клеветник е наказуемо. Мислите ли си, че в други страни бихте прогресирали ?

 50. 50 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей":

  Да, това, което става в Гърция е нищо пред това, което МВФ направи в България, т.к. приложи реформите от Латинска Америка и върна България с двеста години назад, защото корумпиташе правителства, лидери, леви и десни, защото обеща, че ще ги пази от народите им. Политиката на Русия е честна, защитница на народите, докато САЩ, МВФ корумпират лидери, правителства и с тях крадат народи, създават клевети и лъжи срещу честните президенти, за да манипулират народите. Плана приложен в нашите страни сега се прилага в Северна Африка, даване на заеми с много високи лихви, правителствата са карани да се възползуват от народните пари, страните влизат в неплатежоспособност и започват да разпродават на безценица националните богатства. Разграбването на Северна Африка е било решено още през 2002г. от Президента Буш в Южна Каролина, където заявява за "демократизацията" на Средния Изток". Всъщност се отнася за енергийната сигурност на САЩ и на Западните страни, решили да колонизират страните богати на петрол и на газ.

 51. 51 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#5] от "paolo51":

  Ти имаш левашко мислене ако това се сбъдне ние оставаме като остров на Демокрацията и САЩ най -великата демокрация ще ни оказва подкрепа по въздушен мост Ще пием само кока-кола и ще ядем само храна от Макдоналдс и КФС ще пием уиски бърбън
  Какво по хубаво от това или на теб ти е мъчно за шкембе чорбата и руската салата

 52. 52 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#38] от "zliak_r":

  Защото искаме да покажем колко обичаме САЩ и бял Кадилак

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK