Българите в Молдова се оплакват на София заради дискриминация на местните власти

Българската фолклорна груба "Колибри" от Молдова

© Архив

Българската фолклорна груба "Колибри" от МолдоваБългарите в Молдова смятат, че са безпрецедентно дискриминирани и ще молят София за помощ, съобщи изданието "Нови регион". В град Тараклия, административен център на гъстонаселен с етнически българки регион, е било проведено извънредно заседание на районния съвет, на което е било прието обръщение на районните съветници към българските власти, както и към посланиците на акредитираните в Молдова дипломатически мисии.


По информация на агенция "Омега", заседанието е било свикано във връзка с "безпрецедентна проява на дискриминация към българите от страна на новата власт". Местните власти искат да информират международната общност, че въпреки обещанията на премиера Влад Филат, централните власти в Молдова са приели решение напълно да спрат бюджетното финансиране на населения с българи регион.


Българите в Молдова също така припомнят, че от 2009 г. с идването на дясноцентриско правителство на власт, ситуацията в региона им е рязко влошена. Първият тревожен сигнал е било затварянето на регионалния лицей "Кирил и Методий", който е бил част от Тараклийския държавен университет.
През есента на 2009 г. представителите на българските общини в Молдова бяха възмутени от дискриминацията на молдовските власти. В публикувана тогава програма на новото правителство  е било записано "развитието на пет университетски полюса съответно на социалноикономическите потребности на държавата." Тараклийският университет обаче не е бил сред  приоритетните и все още отсъства от програмата на правителството.Според българите властите се решили напълно да спрат финансирането на преподаването на български език.

 В същото време в рамките на т.нар. оптимизация на системата за предуниверситетско образование, властите в Молдова са решили да се отърват от училищата в българските села. Вече има редица примери в районите Леовский и Кантемирский, където училищата с преподаване на българския език били затворени или се планира да бъдат затворени. Властите също така се решили напълно да спрат финансирането на преподаването на български език.


Жителите на Тараклийски район масово неприемат този подход на властите. Във връзка с това районният съвет приема решение да излезе от правителствената програма за оптимизация, опитвайки се да съхрани българската култура и език. Това обаче среща ожесточена съпротива от молдовското правителство.


Въпреки личното обещание на премиера Филат да съхрани българските училища, представители на правителството  са заявили, че "тези обещания на могат да бъдат изпълнени." По този начин властите в Молдова напълно отказват да финансират бюджетната сфера в района, гъстонаселен с българско малцинство.


От 27 февруари 2012 г. правителството на практика изнудва ръководството на Тараклийския регион и не му отпуска положените по закон финансови средтва от бюджета. Заради това районният съвет се обръща към българските власти и чуждите посланици с молба да обърнат внимание на политиката на официалните власти на Молдова за дискриминация на правата на българите.


Авторите на писмото също така молят да бъде  оказана помощ за финансирането на дейността на училищата с преподаване на български език в местата, където живее компактно българско население.

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Македония и Молдова са сталинско-коминтерновски изкуствени страни. Затова там нещата са неясни.
  Защитата на българското население там не е само дълг на България, но и начин за натиск.
  Българите се намират в румънско говорещата част на Молдова, което дава шанс за контра претенции към Румъния. Да не мислят, че с шелфа имат някакво предимство.

  Миша
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Почнаха мамалигарските номера.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сега да видим ББ кокво ще направи, а също и министъра с комунистическо- еврейски произход, дето много го вълнуват правата на човека в Сирия, ама май въпроса е риторичен ?

 4. 4 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Да идват насам!
  Има запустели села, има земя за обработване, не знам какво търсят в Молдова тия хора.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  След Сърбия и Македония, това е може би третата страна, където се чува за натиск конкретно към българското малцинство. Външно министерство, агенцията за българите в чужбина, както и президента трябва да вземат отношение, защото това са сериозни процеси, вероятно политически инспирирани.


  До коментар [#4] от "1951":

  На такива хора трябва с предимство и по ускорена процедура да се дава българско гражданство, защото те имат българско самосъзнание, макар и да са отрасли в друга държава. Дали ще им е добре тук - вероятно да, ала отчитай и факторите, които гнетят и тези, които сме тук. Другата крайност - на самосъзнанието - са хора като Кристо, които в рамките на едно поколение! забравят родния си език.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Айде мерси от молдовски партенки мирищещи на руски сапог.
  Като се чувстват дискриминирани - има си съд по правата на човека - да се обърнат към него. Надали ще отсъди криво.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "1951":

  Точно! Пограничните ни райони ( а и не само там) опустяха и не виждам защо молдовски семейства да не бъдат мотивирани да се преселят в България и да се занимават с животновъдство и земеделие. Голяма част от македонците ,които "приритват" за българско гражданство искат същото като трамплин към ЕС и не остават в България. На нас такива "българи" не ни трябват.

 8. 8 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ние като народ трябва да накараме държавата да се размърда и да защити тези българи. Те поне са се запазили и не са се изродили от цигания, долна чалга и андрешковщина!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 9. 9 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Трябва ама страна която от 68 години се управлява от назначени губернатори на "задунайская"......не може да се очаква нито защита на националните интереси, нито политика защитаваща и приобщаваща българите зад граница!

 10. 10 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Гневно

  Правителството спешно трябва да се намеси, та това са хора, които сами и съзнателно се определят като българи и пазят, и живеят с българските ценности (може би повече и от нас!).
  Ясно ни е какво цели тамошната власт - да ги обезличи, да ги накара да се предадат, да им промие съзнанието. Ужасно!

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "1951":

  Нищо не търсят в Молдова, там си им е домът и родината от двеста години насам.

  Да, държавата им е изостанала, бедна и неуредена, но селата им са хубави, с богати градини и лозя, за чий им е дойдат тук - да гонят римляните да не им опоскат посевите ли? Или да се борят с "прекупвачите", които изкупуват продукцията по селата за стотинки? Или да бачкат за смешни пари на нашенските феодални дерибеи по места...

  Ако и когато стане достатъчно уредено и нормално тук, хората сами ще почнат да идват.
  Щом не са, значи ние имаме за какво да се замислим, не те...

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ами големия мъж-слънце кво чака? Да е чувал, че страната трябва да защитава сънародниците ни? Че сме и в ЕС. Отлична позиция да ги "пообразоваме".

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#7] от "redrock":

  Защото имат свой живот там! а не е толкова лесно изцяло да промениш живота си. Защото на думи е много лесно да им го предложиш, но имаш ли представа колко време ще ги размотават чиновници, ако изобщо им дадат средства за земеделие или животновъдство. В запуснат район и ти не искаш да живееш, нали?! а те да не са втора ръка?! За престъпността по тези места и кражбите, които ще обезсмислят труда им няма и да пиша!

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#11] от "forza":

  Между другото има доста кандидати точно от там.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Държавата ни е тази която трябва да защити правата на българските граждани извън пределите на границите ни пред съответните чуждестранни власти. Независимо коя е другата държава, независимо дали е контролирана от някоя долнопробна власт.

  Отделете време навреме.
 16. 16 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 418 Разстроено

  София ще си го премести в другия крачол, както обикновено се случва по подобни въпроси.

 17. 17 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#11] от "forza":

  Те нашенските дерибеи са замесени от същото тесто като ония, които издевателстват над тях в Молдова, а имено болшевишки боклуци!

  Отделете време навреме.
 18. 18 Профил на bulgarofil
  bulgarofil
  Рейтинг: 403 Неутрално

  затова трябва като албанците с косово там траклийския район да се отцепи както други региони в молдова и после да се присъедини към България, ама нямаме свестни политици само идиоти и крадци...

 19. 19 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Властите също така се решили напълно да спрат финансирането на преподаването на български език.

  и украински и руски

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 20. 20 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 918 Неутрално


  [quote#19:"Vili"]Властите също така се решили напълно да спрат финансирането на преподаването на български език[/quote]

  Това е любопитно.
  В България е финансирани с преподаване на турски език?

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 21. 21 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#3] от "bobbyperu":

  И правата на катеричките в Мианмар, ако мога да цитирам Ангел Джамбазки.

 22. 22 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дано българското правителство да реагира на този апел с подходящите дипломатически и финансови мерки.

  Помня как един приятел ми разказваше, че негова колежка от СУ е бесарабска българска и говори български като Вазов, заради запазените стилистически характеристики от преди

 23. 23 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "Vili":

  Не, в Тараклийски район на Молдова в училищата се учеше на български, сега властите в Кишинев се опитват да наложат румънски език. Също и в Белци, където мнозинството от населението е руско. Само Гагаузия е защитена от насилствена румънизация, защото има автономия.

 24. 24 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "Felix":

  Бесарабски българи има доста в България. Но не достатъчно, трябва да са още повече. Много бавно им дават гражданство, иначе те са си родолюбци и не са забравили нито езика си, нито произхода си. Имат малко руски и украински примеси, но това е добре

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vili":

  Тоест извършва се молдовизация или всъщност румънизация.

  За съжаление, в бившите съветски и югославски републики се извършва създаването на етнически еднородни нации, което в бившите османски владения като България вече е поотминало.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Искам да кажа ФОРСИРАНО създаване на етнически еднородни нации!

 27. 27 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И ДА ПРИПОМНЯ как умниците на мама от вестник (сега вече няма вестник) Дневник крякаха за защита на демокрацията преди 2 години и се бореха срещу руския империализъм като пишеха Кишинеу, а НИКОЙ не си направи труда да попита българите в Тараклия и Комрат (които за мене също са българи, само че езиково потурчени) какво им е мнението

 28. 28 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Очаквайте Хелзинкския комитет да се намеси и да обвини някой! За нещо!

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#4:"1951"]не знам какво търсят в Молдова тия хора.
  [/quote]

  Ами, винаги са си били там. Останали са още от времето, когато това са били български територии.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 943 Неутрално

  най-добре да си ги приберем и да ги заселим в БГ.

 31. 31 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#30] от "Eisbär":

  А! Нали? И без това застаряваме...

 32. 32 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "VеnRus 2008":

  О не. Фантазиите настрана, това са българи, колонизирани там от Руската империя, с произход от Варненска, Добруджа, Ямболско, Бургаско и Сливенско

 33. 33 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#28:"maniask"]Очаквайте Хелзинкския комитет да се намеси и да обвини някой! За нещо!
  [/quote]
  Възможно е, те вече са доста антибългарски настроени май!
  Срамно е за тях защо досега не са правили доклади за правата на българи зад граница, а само ни занимават с циганите тук?!!

 34. 34 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "Eisbär":

  Виж коментар 10, мацката много добре е отговорила на такъв/такава като тебе!

 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#29] от "VеnRus 2008":

  Стига бе. От времето на Аспарух?
  Всъщност са преселници. Доста от тях почти насилствено отвеждани от руските войски.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Молдавците си отмъщават задето българите гласуваха за комунистите в Молдова

 37. 37 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vili":

  Отмъщение защото са гласували за комунистите в Молдова....

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#32] от "Жълт кантарион":
  До коментар [#35] от "Цецо":

  Благодаря, не знаех. Винаги съм си мислела, че българите в Молдова са нещо, като банатските българи, хора с българско самосъзнание живеещи в други държави векове и по стечение на обстоятелствата

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#32] от "Жълт кантарион":

  И видинско. Раковски е писал по повод насилственото преселване на българи от видинско от "освободителите". Искали са да обезлюдят района , за да бъде заселен със сърби и сърбомани.
  п.п. И за това някои безродници са им благодарни...

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#29] от "VеnRus 2008":Не е точно така. През 16-18 век територията на Южна Бесарабия е заета от т.нар. Буджакска татарска орда, васали на Османската империя и там българи, освен като роби в някои татарски домакинства няма. Заселването с българи става след присъединяването на Бесарабия към Руската империя около 1810 година, най-вече след Руско-турската война от 1829 година. Тогава в опразнените от татарите земи се заселват преселници-християни от днешни Източна Тракия и Източна България, говорещи на български, гагаузки и албански.

 41. 41 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#38] от "VеnRus 2008":

  И за банатските българи се смята че сасе заселили в Банат след Чипровското възстание. И са запазили българско съзнание, защото са католици и австийския мператор им е позволил служби на нашенски. Някакви остатъци от българи в Трансилвания пък има като семейни легенди (шкеи, секуи) но отдавна са румънизирани или унгаризирани езиково. Българите от Влашко пък, които векове са живели там и с векове са бягали от България във Влашко също са румънизирани на 100%. През 1800-1850 г. около Крайова да речем е имало само българи, сега не е останал ни един. Край Александрия мисля има няколко села, край Букурещ няколко ама те са по-късни преселници ив Добружда има малък брой хора запазили някакво българско самосъзнание. Православната им вяра е спомогнала за по-лесното им порумънчване и като се вземе в пред вид, че румънската политика винаги е била такава и преди сто години и при Чаушеску нищо чудно, че са се претопили. При католиците не е имало възможност за такъва натиск а и са отдалечена и малка общност. Иначе Румъния си е провеждала възродителни процеси и всеки Иван Тодоров е ставал Йон Тудор без да си говорим за очвешки права. Отделно румънската работа силно ми прилича на македонската. Решават 1860 година, че са велики наследници на Рим и власи и молдовци се прекръщават сами на румънци, само дето е нямало каой да им го оспори. Пишат една главозамайваща история започваща още от Овидий и т.н. За това Ботев още навремето ги е бъзикал за "великите румънски генерали, наследници на Рим Стоянеску, Богданеску и Драганеску".

  Няма шики-мики.
 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#38] от "VеnRus 2008":Е те и В Банат са отведени,само,че с австрийските войски,пак след войни с Османската ИмперияИ там не са коренно население.Обаче особеното при тях е,че са католици и пишат на латиница...

 43. 43 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Бях в Прилеп в БÜРМ и там едни старци ми казаха "Ние тук в Прилеп половината се българеем , а вие за.то допуснахте формирането на ОМО-Илинден в БГ ? "

  Умрях от срам и нямах отговор на ритори4ния им вапрос ! ! !

 44. 44 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ей, да не си бесарабски българин значи!

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "patsis":
  До коментар [#41] от "daniel defoe":
  До коментар [#42] от "yanne":

  Много благодаря и на тримата!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #1, Молдова не е изкуствена коминтерновска страна! Още през средните векове има две отделни княжества Влашко и Молдова. Изкуствена страна е Румъния, създадена през 19 век, тъй като използва напълно нов "обединителен" изкуствен език, румънския, в който започват да присъстват редица нови думи и граматически правила. До тогава във Влашко например е използвана кирилицата с редица български думи. Румънците си съчиняват и история. Например в техните учебници възстанието на Асен и Петър против византийците се описва като българо-влашко.

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#45] от "VеnRus 2008":Е няма нищо-макар и да имаш лек пропутински уклон,аз лично уважавам мнението ти,и доста често съм съгласен с него..

 48. 48 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#39] от "Karla Räikkönen":

  Да, има българи от Западна България, и то заселени точно в Тараклия, чието старо име е Шоп - Тараклия. А пък в Паркани (Приднестровие), най-голямото българско село на планетата земя, има шопска и още една махала, чието име забравих.

  http://omg.md/content.aspx?id=103849&lang=3
  http://www.youtube.com/watch?v=YjFcd9pEiRo
  http://www.youtube.com/watch?v=cHU7Dw-Xi6M
  http://www.youtube.com/watch?v=pQFfRQSRhbY
  http://www.youtube.com/watch?v=U5rpA8B7AGE

 49. 49 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "deutscher._":

  Защото, кажи, спазваме правата на всички, включително и на идиотите, да се правят на такива. Пък то истината ще излезе на видело.

 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#47:"yanne"]имаш лек пропутински уклон[/quote]

  Никой не е идеален.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#47] от "yanne":

  Много е недоразбран про-путинският уклон. Например аз също съм с такъв , но по различни причини. Например за времето на царуването му населението на алкохоландия е намаляло с цели 8%(!) , хроничният алкохолизъм се е повишил с 13% , а боестите свързани с него цели 27%...
  Как да не го подкрепяаш

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 52. 52 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karla Räikkönen":

  Сега се сещам за още нещо: след освобождението във Видинско се заселват българи от Балкана (Тетевен), като по този начин се размесват с власите и торлаците там. Подобна историята на семейството на Йовков, което заселва Южна Добруджа от Жеравна, на мястото на избягалите или изгонени турци.

 53. 53 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#51] от "Karla Räikkönen":

  Ей, ти покрай мъжа ти си станала голяма вене- мразка Суомалайсет да не са по-различни? Те поне да пиеха в компания

 54. 54 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 719 Разстроено

  На подобен тормоз са подложени българите в западните покрайнини и македония - но недоразумението с обартни наклонности и човекообразното премиер няма пръст да мръднат нито за едните, нито за другите.

 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#38] от "VеnRus 2008":

  Банатските също са изселници.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#46] от "kirsner": Е, то и в “Дъщерята на Калояна” можеш да намериш франкска песничка от онова време, в която Калоян е наречен “Руе де Блак е де Куман”, което от патриотични съображения е преведено “цар на българи и кумани”, а не “на власи и кумани”...

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#46] от "kirsner":Направо румънците смятат цялата Асенева династия за румънски владетели,и затова се тълпят в Търново на Царевец.Безспорно е,че Асеневци са владеели земи северно от Дунав(в днешна Румъния),но са били възстановители на българската средновековна държава ...

 58. 58 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цецо":

  Кандидати за какво?
  За гражданство и паспорт, за университет или за масово организирано преселване от селски район (там) в селски район (тук)?
  Да не бъркаме нещата.

  Това, че много хора искат гражданство, че много младежи искат да учат тук, а немалка част от студентите - и да останат след завършване, въобще не означава, че цари масов мерак за преселване в старата родина.

 59. 59 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Имам студенти от Молдова.Тези деца обичат толкова силно България и носят идеализирания и образ в себе си необяснимо дълго,въпреки всичко ,което им се поднася в нашата действителност.

 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#58] от "forza":

  Не съм казал, че масово искат да се изселват. Но най-големия брой мераклии за гражданство е точно от там.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#51] от "Karla Räikkönen":Е аз не харесвам Путин,но уважавам Русия и руската култура.Смятам,че една силна и стабилна и най-вече демократична Русия ще е от полза за всички в региона.Уродливото пост-съветско управление,осъществяване от КГБ/Путин не съсипва само Русия и руския народ(само бегло посочваш демографската катастрофа) ,но и вреди на всички съседни на Русия народи и държави.Ние като близка и зависима в енергийно отношение от Русия страна също търпим много негативи от Путиновото управление.малко са хората като Путин,които са направили толкова много,за да бъде намразено всичко руско.Но това е друга тема,не е за под тази статия..

 62. 62 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#59] от "valia":

  Какво толкова и има на нашата действителност? Какво е това черногледство (по форумите)? Изглежда се надпреварвате кой ще види нещата в по-тъмни краски. В никакъв случай не сме толкова зле. От това , което си спомням като малка сме дръпнали на светлинни години.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 63. 63 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#58] от "forza":

  мисля, че цари достатъчно масов мерак. Нашата родина не е такава мераклийка, и стига с тая пропаганда, че никой не ни иска. Точно пък те много ни искат, само че ние не искаме да плащаме пенсии например на техните възрастни, а в Молдова пенсия ( и то каквааа!) се получава при навършване на 67 години за мъжете ...

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#41] от "daniel defoe": Трансилванските българи около Брашов са били отдавнашни преселници, защото по време на Реформацията са станали протестанти – калвинисти и са се сдобили с молитвеници и песнарки на български. Но към 18 век местният магнат забранил на селяните в именията му да говорят езици, които той не разбира /за да не го мамят и псуват/ под страх от телесно наказание /а той знаел само немски, унгарски и румънски/, а Хелзингските споразумения още не били подписани...

 65. 65 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Дано на тези прекрасни деца от снимката им бъде помогнато да се изучат и да пораснат поне с някакви мечти, дано не станат жертва на политическо лобиране и комунистическата болест...Президента на РБ трябва да обърне сериозно внимание на този сигнал, това влиза в неговите не само професионални, но и морални компетенции!

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 66. 66 Профил на pavel_ivanov33
  pavel_ivanov33
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Обичам народните танци и нашият фолклор ...обичам българското

 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#57] от "yanne":Асеневци са се писали въстановители на българската държава, защото даже да са били власи – романи, то романите са си имали държава – Романия, наречена от историците през 18-ти век Византия. За да си легитимират законността на династията си са се писали и наследници на “стария цар Петър”. Е, може би са били и някакви негови далечни роднини по съребрена или женска линия – както Ферко Тапийски го изкарват потомък в 30 поколение на Самуила.

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  Таман вчера се разприказва маргаритка попеску за българите в чужбина и как трябвало да бъдат приобщени към българия и да й помагат! А да видим как сега тя ще помогне!? Или от своите прадеди-попове е наследила качествата хубаво да говори, с едната ръка да взема, с другата да благославя, ами като няма с коя ръка да дава?

 69. 69 Профил на boikopln
  boikopln
  Рейтинг: 367 Весело

  Ама какво си помислихте,бе българи в Молдова?Вашата страна не може да ви защити по никакъв начин на собствената си територия,камо ли в Молдова...Какво очаквате да направят точно?!

 70. 70 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 383 Гневно

  Ужас!И молдавците ли почнаха да ни мачкат и унижават!
  До къде стигнахме?!

 71. 71 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Да не закачат правителството, то сега е заето да слуша чалга.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 72. 72 Профил на desipaw
  desipaw
  Рейтинг: 367 Неутрално

  да си дойдат тука, ще им дадем къщи по селата

 73. 73 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тези българи там, както и бесарабските българи като цяло са МНОГО повече българи от някои българи в България. Имам познат бесарабски българин от град Болгар в Украйна. От него разбирам, че там много български младежии проявява искрен интерес към българската народна култура и почти всички ходят на народни танци или свирят на някакъв народен инструмент в свободното си време, например.

  А тук ходят на кючеци по дискотеките.МНОГО важно е да не допускаме тези българи да идват тук, защото ще ги направим на цигани като нас!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#72] от "desipaw":

  и по градовете, и работа ще им дадем - каквото за нас, това и за тях

 76. 76 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#73] от "blaf":

  Не си спомням за град Болгар в Украйна...

  Да не става въпрос за град Болгар в Татарстан?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80_%28%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%29

  Ако вземем предвид, че мнозинството татари в Татарстан се самоопределят като "болгари" и че основателя на държавата е не кой да е друг, а един от синовете на Хан Кубрат, тоест Хан Котраг, казаното от теб донякъде е вярно.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3

  Само не знам как ще се вмести факта, че официалния им език е тюркски, а религиозната им принадлежност е ислям, въпреки че са нямали допир с Османската Империя.
  Същото положение е и със съседната на Татарстан - Башкортостан, които също се самоопределят като "болгари" и се считат за потомци на Хан Котраг.
  Интересен факт е, че имат култ към вълка - "баш корт", означава вълк-водач, а древното име на "Волжска България" е "Идел-Урал". "Идел",което е древното име на река Волга, буквално означава "родина на вълците" от от древнотюркските думи "ит"="вълк" и "ел"="родина, земя на".
  Подобно на "Румели", което означава "ромейска родина, земя"

  Татарстан
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD

  Башкортостан
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

  Идел-Урал
  "Idel-Ural" means "Volga-Ural" in the Tatar language.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Idel-Ural_State

  "Кубрат" не е личното име на прабългарския хан, а е прозвището му, което преведено на български значи "основател". Личното му име е Курт, което значи "вълк".
  http://en.wikipedia.org/wiki/Khan_Kubrat

  Думата "болгар", погледнато в смисъла и в тюркските езици, означава "обединен, съединен".
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgars

  Та като говорим за "българи", е нужно да се уточним за кои българи става въпрос, тъй като понятието се променя коренно през вековете...

 77. 77 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#76] от "tiele":

  Болград има предвид.
  А татарите в Татарстан са си чисти тюрки и мюсюлмани.
  Искаш да кажеш, че прабългарите са тюрки ли?
  Аз мисля, че тия крадат чужда история (на Волжка България), която те самите са унищожили с походите на Чингиз хан.

 78. 78 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Весело

  Очаквах много по-рано да се включат пациентите като № 76, имаме напредък .... Нали трябва да гледаме оптимистично.

 79. 79 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сега е моментът България да поиска автономия за българите от Южна Молдова, както я имат гагаузите и българският език да стане официален там.

 80. 80 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#62] от "Karla Räikkönen":

  +++++++++++++

 81. 81 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#77] от "Жълт кантарион":

  Не е толкова сигурно това което твърдиш, тъй като и дунавските българи си променят езика и религията по времето на Цар Борис - 9 век. Така, че няма да е зле да се проучи как стоят нещата преди 9 век и защо дотогава българските вождове използуват тюркски титли като "кан"="кръв, рода", "боил"="родов вожд", "ичиргу"="вътрешен", "су"="войска", "кубрат"="основател, основоположник", "боляр"=мн.ч на "боил", тоест "вожд на обединени родове", "тангра"="небесен бог" от думите "тан(г) "="небе" и "ра"="бог, всемогъщ"
  Не може да се каже със сигурност, че прабългарите са тюрки, но определено може да се каже, че са имали тюркски символи, бит и култура.
  Разбира се може да е вследствие на асимилация, но все пак трябва да се изследва и в тази насока, защото това е една от тезите, подлежаща на проучване.
  А и не разбирам какво е това бягство от вероятността прабългарите да са тюрки.
  А ако се докаже, че са тюрки, какво?

 82. 82 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#76] от "tiele":

  Говоря за славяноезични българи, емигрирали в Бесарабия преди 250-300 години:

  Болград (на украински : Болград) е град в Южна Украйна, част от Одеска област. Градът е административен център на Болградски район, в който българите съставляват 61-процентно мнозинство от населението.

 83. 83 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#81] от "tiele":

  Първо: Думата Тангра не се среща никъде в прабългарски писмени паметници (тоест, понеже има само един, в писмени паметници с прабългарски думички). Аз те избъзиках, но ти явно си едно ниво над бълхарите.
  Второ: Каквито и да са прабългарите - татарите са кипчакски племена, а чувашите говорят език от огурската група, какъвто е бил хазарски, аварски и вероятно прабългарски. Чингиз хан съвсем определено унищожава Волжка България, а нейната територия е заета от разни татарски орди и държави. Останали са само чувашите, които явно не са били мюсюлмани и са силно порусначени още от Средновековието.
  Трето: каквито и да са казанските татари, те НЕ са дунавски българи и нямам никаква връзка с тях, не ме интересуват и не желая турци и мюсюлмани да идват в България !!!

 84. 84 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#81] от "tiele":

  Следователно, не би трябвало да коментираш статия за бесарабските българи, а някои други статии.

 85. 85 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 975 Весело

  Спокойно братя българи в Молдова .Нас тук също......ни .. така но за сметка на едни по -друго цветни по-българи.

 86. 86 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не на дискриминацията на българското малцинство в Молдова.
  http://www.facebook.com/groups/197242760378685/

  Жени и вино! Вино и жени!
 87. 87 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#83] от "Жълт кантарион":

  Чувашкия език, също принадлежи към тюрските езици в отношение на корени на думи и структура на езика.

  Интересно, според теб на какъв езика са говорели хазарите и аварите?

  И как така реши, че Тангра не съществува в писмени източници след като многократно се споменава от българските ханове, макар и написани с гръцка азбука. Бих ти препоръчал да посетиш Мадарския Конник и за писмените източници от титулованите като "кана субеги".
  Как ще обясниш имената Омуртаг - "омур"="гръбнак", "таг"="планина" или "Телериг" - "тел"="език", "ер"="войн, мъж", "иг"="поток, поход".
  За справка думата "ибрик" или по-точно "ибириг", означава "лейка" - от "иб"="вода", "ир"="земя", "иг"="поток"
  Думата "татар", не е първоначално име на някакъв древен народ, а е прозвище дадено по-късно след извоюване на независимост от Златната Орда.
  "Тартар", на тюркски означава "утайка, последна рожба", поради причината, че е последната независима тюркска страна.

  И ще те помоля, преди да ме обявиш за "пациент", да посочиш източници подкрепящи твоите твърдения - така както правя и аз.

 88. 88 Профил на op
  op
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Държавно финансираните училища на турски в България са затворени през 1972 год.Така,че молдовците са закъснели доста.Който иска да учи български хайде в България.

 89. 89 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Весело

  До коментар [#87] от "tiele":

  "Телериг" - "тел"="език", "ер"="войн, мъж"....Сравнителното езикознание е отречено като начин за доказване в историята! За твое сведение риг на скандинавски език значи владетел. От което не следва, че прабългарите са викинги....Колкото до Тангра - има един единствен скален надпис с това име, без текст!? На унгарски това значи море, нищо чудна такова значение да има и на прабългарски?.....

 90. 90 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#81] от "tiele":

  "Не може да се каже със сигурност, че прабългарите са тюрки, но определено може да се каже, че са имали тюркски символи, бит и култура"....За тюркската символика съм съгласен - така мислеше и покойния археолог професор Рашо Рашев, който беше най големия специалист по прабългарите. Има и друга теза, че прабългарите са племенен съюз, в който е имало и тюркски елементи, но са преоблаздавали персийските генотипове.....

 91. 91 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Весело

  До коментар [#46] от "kirsner":

  ....."в техните учебници възстанието на Асен и Петър против византийците се описва като българо-влашко"....Не само въстанието, румънски историци направо твърдят, че Второто Българско Царство възниква като българо-влашка държава, а братята Асеневци са от влашки произход. Това твърдение се основава на едно писмо на цар Калоян до папата, в което той твърди, че е от стар римски род. Но същевременно пише за своите царстващи предшественици от Първото Българско Царство:..."един беше Симеон, втори Петър, трети Самуил"....

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#7:"redrock"]Точно! Пограничните ни райони ( а и не само там) опустяха и не виждам защо молдовски семейства да не бъдат мотивирани да се преселят в България и да се занимават с животновъдство и земеделие. [/quote]
  Правилно! Трябва да бъ6дят преселени в България. Най-добре е в Северна Добруджа. Тъкмо ще можем да преподредим "Онгъла". Така и Черноморския проблем с Румъния ще се реши.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#91:"dobrich"]."в техните учебници възстанието на Асен и Петър против византийците се описва като българо-влашко"[/quote]
  Абе дали имаме поне един комшия дето не желае да ни отнеме части от историята. Ако ги слуша, някой може да реши че България никога не е съществувала, всички ни съседи са работели потайно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#12:"Цецо"]Ами големия мъж-слънце кво чака?[/quote]
  Ако искаш да им се помага, трябва българите там да обявят автономия, евентуално и независимост. Тогава ще има повече начини да им се помогне.

 95. 95 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#87] от "tiele":

  Единствения надпис на прабългарски ти го спомена: КАNAΣYBHГI, без разстояние. Не се знае колко са думите и къде е границата между тях. Не се знае и дали е ирански, или тюркски езикът, от един професор по български език слушах възможни тълкувания и чрез тюркска, и чрез иранска етимология.
  Да, чувашки е език от групата на аварски, хазарски и прабългарски (аз съм привърженик на тюркската теория за произхода на прабългарите). Така че можем да го определим като прототюркски.
  За съжаление, не съм вещ в тюркологията, думата таг ми е позната, но другите - да речем, че ги приемам на вяра. Тангра е изведено чрез дедукция: на унгарски има дума tenger - море, може би има произход от прототюркски език / езици. На турски "Бог" е Танръ, изобщо, при тюрките има един бог - бог на небето.
  Аз май нямам несъгласие с тебе относно произхода на прабългарите. Мислех си, че си от ония, дето им викам "пациенти", защото хем не искат прабългарите да са тюрки, хем налитат на казанските татари да ги целуват и обичат, и изобщо не разбират, че тия са най-тюрки от тюрките.

 96. 96 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#89] от "dobrich":

  Кой скален надпис ???? Аз да си върна дипломата по българска филология освен ...

 97. 97 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#93] от "Храбър":

  Остави ги румънците, там има потенциал, просто още не са преодолели комплексите за липсата им в средновековието.
  Ами аз да направя един експеримент, ако позволиш: най-старата кула в Рилския манастир е Хрельовата кула, издигната от местния феодал Хрельо през 14 век. Въпрос: какъв е Хрельо по народност?
  Варианти: а) българин б) грък в) албанец г) влах д) турчин е) сърбин

 98. 98 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#4] от "1951":

  Как изобщо си го представяте това местене?
  да си оставят имотите и да отидат да поЧнат наново.
  да оставят гробовете на родителите си.

  аман от такива като вас.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 99. 99 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това не е спам, а статия за позицията на гагаузкия председател по въпроса.
  http://ru.publika.md/link_460781.html
  Ще цитирам един приятел от Молдова (нямам линк!): Русия е дала 150 милиона долара за да продължат малцинствата да учат на майчиния си език. Но после ще използва това в своя полза

 100. 100 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#97] от "Жълт кантарион":

  При владичеството на превисокия господин крал Стефан Душан, господин протосеваст Хрельо с голям труд и разход изгради тази кула на светия отец Иван Рилски и на Божията майка, наречена Осеновица, в годината 6843 индикт пети (1334-35).

  Рилският манастир се е намирал в кралството на Стефан Душан?

  та какъв е бил Хрельо не се знае май

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK