Ходорковски - голямата боулинг топка на Путин

Властта изненадващо реши да разгледа помилването на Ходорковски

© Reuters

Властта изненадващо реши да разгледа помилването на ХодорковскиПолитическият пейзаж в Русия днес напомня на арабските страни след революциите, отхвърлили авторитарните режими. Всеки ден се появяват десетки нови политически партии, вдъхновени от родилите се на демонстрациите идеи. Някъде зад ъгъла надничат и стари политически деятели, търсещи своето парче от пая. В Русия обаче няма нито революция, нито смяна на режима. Защо тогава се либерализира регистрацията на политически партии?


Наводняването с десетки нови формации е объркващо за хората и пречи на тяхното обединение. Дори и недоволните от Путин да се консолидират по някакъв принцип, далеч в Сибир, зад решетките, режимът има още един коз, който може да разбие на пух и прах всичко съградено. Това е Михаил Ходорковски, който вече 9 години се изгражда в очите на руснаците като главен противник на Путин, но е откъснат от създаващата се в момента опозиция и допълнително ще разбуни кошера.


Политически калейдоскоп
От 2008 г. в Русия не е регистрирана нова партия. Дългият период на затишие е заслуга най-вече на министерството на правосъдието, отказващо да запише официално желаещите. Сега обаче заповедта за отваряне на регистрационния процес е дадена от високо ниво. Прагът за регистрацията на партия бе свален от 40 000 на едва 500 души и се очаква от това да се възползват десетки, ако не и стотици формации.


В средата на март от министерството на правосъдието в Русия съобщиха, че са получили 68 заявки за регистрация на нови партии. По-голямата част от тях са с националистически и либерални възгледи. Документи са подадени и от такива формации като Патриотическа, Монхархическа, Социалистическа, Партия на любителите на бирата, Жилищно-комунална, Партия "без име", Партия на любовта и др. Един вид партия на любовта иска да създаде и олигархът в изгнание Борис Березовски, изразил амбиции за "Христиан-демократическа революционна партия на Русия". Като оставим настрана шегите, съществуват и няколко по-сериозни кандидати за място под слънцето.


Най-голямо внимание има към изненадващо класиралия се на трето място на президентски избори Михаил Прохоров. Резултатът от 8% (и много повече в Москва и Санкт Петербург) му даде увереност, че може да продължи напред. Олигархът има опит в партийните дела – през 2011 г. за няколко месеца бе лидер на неуспешния кремълски проект "Правое дело", но бе уволнен от общото събрание на партията. От самото начало на политическата си кариера през лятото на 2011 г. Прохоров носи етикета "Сделано в Кремле" и ще му бъде много трудно да се отърве от него.


Михаил Прохоров изненадващо се класира на трето място на президентските избори

© Reuters

Михаил Прохоров изненадващо се класира на трето място на президентските избори


Алексей Навални, блогърът антикорупционер и националист, също смята да прави партия. Това каза той в ефира на радиото "Ехото на Москва" през декември, но конкретни стъпки все още не са предприети. Националистическите залитания на Навални, който остро се изказва срещу имигрантите от бившите съветски републики в Средна Азия или огромното финансиране на Чечения, плашат част от потенциалния му електорат.


Блогърът, изглежда, наистина притеснява режима. В анализ на руските медии на "Независимая газета" става ясно, че Навални е най-споменаваното име сред младите лидери на съвременната руска опозиция. А в страната, където информацията се получава предимно по телевизията, това означава много. Контролираната от "Газпром-медиа" телевизия НТВ наскоро излъчи критикуващия опозицията филм "Анатомия на протеста". Най-голямо внимание бе отделено на нападките срещу Навални, който според авторите купувал групи с десетки хиляди потребители в руските социални мрежи, за да се популяризира, получавал финансиране от САЩ и бил постоянно в съпровождение на телохранители.


Разделение не липсва


Основният проблем на руската опозиция не е липсата на инакомислещи, а недостигът на единство. По време на митингите тълпата отдолу не слушаше какво говорят редуващите се на трибуните оратори. Самопровъзгласилите се лидери се сърдеха един на друг, че нищо не се случва. Подслушани телефонни разговори на Борис Немцов – бивш вицепремиер и сега един от лидерите на нерегистрираната партия ПАРНАС – показват личния му цинизъм спрямо "колегите" му в опозиционната работа. Думите му обаче изваждат наяве и вътрешното им разделение.


Скандалният Едуард Лимонов, лидер на нерегистрираната крайнолява партия "Другата Русия", не е взиман насериозно от мнозина. Шумните му акции най-често завършват с ареста му, като последният му опит да напомни за себе си е маршът към площад "Лубянка" на 22 март, където се намира руската ЦИК, и опитът тя да бъде окупирана. Радикалността и непремереността на действията му отблъскват мнозина.


Алексей Навални е един от най-популярните опозиционери в Русия

© Reuters

Алексей Навални е един от най-популярните опозиционери в Русия


Сини, зелени, кафяви


Сред най-големите противници на Лимонов са руските националисти. Те обаче не искат да се обединяват. Дмитрий Демушкин и Александр Белов, лидери на движението "Руснаци", не искат да бъдат заедно с "Руското обществено движение" (РОД). И двете формации твърдят,  че представляват автентичните националистки възгледи на славяните и ще привлекат хиляди активисти. Но разделението им разделя електората.


Скоро в Русия ще има и поне няколко "зелени" партии. Бившият председател на руската институция за природен надзор Олег Митвол ще създава партия с името "Алианс на Зелените – народна партия", която ще се основава на членската база на екологическото движение "Зелена алтернатива". Митвол е бил кандидат за депутат от управляващата партия "Единна Русия", но не е успял да бъде избран през 2011 г. Сега ще се опита да получи подкрепа в новата формация. "Зеленият" политик обаче признава, че във връзка с опростената процедура за регистрация на партии ще бъдат създадени поне три "зелени" формации. 


Сред вълната от нови идеи за себе си напомни и Михаил Горбачов, бивш президент на СССР и председател на саморазпусналата се Социалдемократическа партия. Той заяви желание да възроди социалдемократичната идея, но шансовете му са минимални. Горбачов все още е обвиняван от мнозинството руснаци за развалата на СССР, а на предишните избори през 2004 г., в които партията му участва, той получава по-малко гласове, отколкото са се подписали за нейната регистрация. "Ако хора, които имат изцяло друг имидж, искат да се правят на социалдемократи, хората просто няма да им повярват", предупреждава политологът Глеб Павловски.  


Единствената заявка за политическа консолидация до този момент бе дадена от депутатите Генадий Гудков и Иля Пономарев от "Справедлива Русия" заедно с Сергей Удалцов, който е с крайнолеви убеждения. "Предлагаме създаване на социална организация, която да обедини левия политически спектър в Русия... Историческата ни задача е да се погрижим за съществуването на лява партия в Русия", каза Генадий Гудков. Задачата им обаче ще е изключително трудна – другата голяма лява формация в Русия е Комунистическата партия, която има традиционен електорат от порядъка на 15-18%. Тя обаче не отговаря на призивите за обединение.


Фотогалерия: Хиляди се събраха за протеста "Белият кръг" в Москва >


Голямата боулинг топка на Путин


В нощта на изборите, докато Владимир Владимирович празнуваше заедно със свитата си, все още действащият президент Медведев повдигна въпроса за помилване на Михаил Ходорковски. Това може да е просто жест към опозицията или просто реверанс към ЕС без особен практически смисъл. Може обаче и да е нещо много повече.


"От прагматическа гледна точка пребиваването на Ходорковски и Лебедев (партньора му – бел. ред.) в завтора има много повече негативи, отколкото положителни страни за нашата власт," смята адвокатът на бившия олигарх Юрий Шмидт. Наистина Ходорковски от години е затворен далеч в Сибир, а арестът му и знаковото дело са обица на ухото на останалите внезапно забогатели олигарси, които знаят в коя посока трябва да се покланят. Едва ли има руснак, който да не знае истинските причини за затвора на бившия шеф на ЮКОС. Това стана ясно и от проведено наскоро телевизионно допитване на живо в проправителствена телевизия.


Защо Михаил Ходорковски е в затвора? 61 от отговорилите смятат, че според тях причината е лична вражда с Владимир Путин. Анализаторът Константин Егерт от радио "Коммерсантъ ФМ" смята, че това е един вид сондиране на общественото мнение от страна на властите. Те вече нямат полза от олигарха в затвора, а всички знаят какво е мнението му за властта (приближени на Ходорковски поддържат негова интернет страница). Пускането му обаче може да бъде запазено за удобен момент. Така Путин ще отговори на критиките от международната общност за авторитарното си управление (най-вече от ЕС), но и ще всее смут сред опозицията. В случай че се появи някаква обединена опозиционна структура, олигархът може да обърка крехките й планове.


Засега всичко това са само спекулации. Опитите за създаване на силна опозиционна партия може да бъдат пресечени още в зародиш от министерството на правосъдието (тези правомощия са запазени в новия закон) и то да откаже регистрация. От друга страна, недоволните от властта трябва да започнат да изглаждат различията между себе си, които отблъскват политически неангажираните руснаци. Дали те ще успеят може да покаже лакмусовият тест през есента на 2012 г. на изборите за градоначалници. А дотогава милиони руснаци по-скоро ще тръгнат към вилите си и чуждите курорти, отколкото да излязат на площадите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Типични комунистически похвати. По същия начин и у нас позволиха регистрирането на 200 партии, в голяма част инфилтрираха свои хора, други си бяха някакви чалнати клоуни и народа се ошашави за кого да гласува. А предполагам на читавите се е пречело всячески, докато на всеки клоун даваха трибуна за изява щото "вече сме демокрация"

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Няма да се изненадам ако накрая докарат някой Романов.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Бе уж играя боулинг, ама така и не разбрах смисъла на заглавието. Путин едва ли е толкова глупав, че да си въобразява, че Ходорковски ще се търкаля удобно в посока, в която е "пуснат".

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Я, имам си и клонинг. Здрасти, кой те поръча?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  "От 2008 г. в Русия не е регистрирана нова партия. Дългият период на затишие е заслуга най-вече на министерството на правосъдието, отказващо да запише официално желаещите. Сега обаче заповедта за отваряне на регистрационния процес е дадена от високо ниво. Прагът за регистрацията на партия бе свален от 40 000 на едва 500 души и се очаква от това да се възползват десетки, ако не и стотици формации."

  След подреденото тесте карти - ЕР плюс няколко още по-отблъскващи опции и забрана на всичко останало - гномът е решил да пробва нова тактика: тотално разводняване на руското политическо пространство, хиляди регистрирани маргинални партийки (те в България са вече към 400) и обезсмисляне на демократичния процес.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  Време е за поредната безсмислена тема за генериране на коментрари и посещения на сайта

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Весело

  До коментар [#5] от "jubal harshaw":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 9. 9 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ходорковски се опитва да се прави на дисидент ама в книгите си не споменава как е спечелил милиардите си които после държавата си взе и го тикна в затвора.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 10. 10 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Има американска изненада за Путин. Защо Чейни иска Ходорковски а не Путин ?
  "Ходорковский очень дружил с американским вице-президентом Диком Чейни. Все эти факторы, делали Ходорковского реальным конкурентом Путина в борьбе за власть."
  http://www.directadvert.ru/news/txt/?id=14246&da_id=3534463

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 11. 11 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Забелязвам че редакцията на Дневник поради липса на новини в неделя пуска по някоя статийка за Русия с цел формните поспалнковци да се втурнат в безброй коментари.

 12. 12 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  "«До инаугурации Путин как политическая фигура не доживет", судьба Путина теперь предопределена. Он, как и всякий диктатор, будет свергнут и предан суду."
  http://www.directadvert.ru/news/txt/?id=14246&da_id=3534459

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 13. 13 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  Дежурната статийка за края на седмицата?

  Ходорковски е несправедливо обвинен, понеже са крали много , а само той е в тюрмата!

  А руската опозиция жива да я оплачеш, нефелна кранта и интелигентни маргинали!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 14. 14 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Дик Чейни вице президент на фирма в Нигерия за втечнен газ и фракинг процес, където се е запознал с Ходорковски.
  http://www.halliburton.com/public/projects/pubsdata/Hydraulic_Fracturing/index.html?SRC=MP
  Пясък, вода и налягане: основните компоненти за изграждане на голям пясъчен замък, и същите тези, които се използват днес, да подтикне към революция в начина, по който американците достъп и използват чисто изгаряне на енергийните ресурси, затворени дълбоко под земята.
  В челните редици на тази революция е технология, известна като хидравличен нарушения на добре практика за стимулиране, за първи път за първи път от Halliburton през 1940-те, но чието безопасно и ефикасно използване никога не е било по-важно от сега.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 15. 15 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Много добри ходове от страна на Путин. Ето това е поритик - извъртя вредата в своя полза. ЦРУ винаги го е било страх от КГБ и сега си помислиха, че като вече не се казва КГБ, а ФСБ е някое просто отделение на полицията.

 16. 16 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Както се казва - "Това, което не ме убива ме прави по-силен." Американците трябваше да съборят Русия докато можеха в края на 90-те. Сега вече см е си взели сумати поуки.

 17. 17 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#16:"vasiliyk"]Американцте трябваше да съборят Русия докато можеха в края на 90-те. [/quote]

  Това, че не са я съборили би требало да ти подскаже, че може и да не са имали тая цел.

  Между нас, ако целта е да се събори Русия, тандем Пудведеви се справя засега задоволително.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 18. 18 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#16:"vasiliyk"]Сега вече см е си взели сумати поуки.[/quote]
  Ти разбира се Василий си вземал активно участие в това.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 19. 19 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 541 Неутрално
 20. 20 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  "Путин бе финансово възнаграден от сътрудници/част от $240 млрд. подкупи/ и е щастлив да изчисти някои досадни индустриалци, който застанаха на пътя. "
  През 1989 г. президентът Джордж Буш-старши започна многомилиардна програма проект Hammer инвестиционна стратегия, за да допринесе за икономическото унищожение на Съветския съюз, включително кражба на Съветския хазна, дестабилизация на рублата, финансиране на КГБ за преврат срещу Горбачов през август 1991 г. и изземване на основни енергийни индустрии и боеприпаси в Съветския съюз.
  http://www.conspiracyarchive.com/Articles/Bush-Family-Hammer.htm
  . През септември 1991 г. Джордж Буш-старши и Алън Грийнспан, двете поклонници общество членове , финансирани $ 240 милиарда в незаконни облигации до икономически покосявам Съветския съюз и донесе съветски петрол и газови ресурси под контрола на западни инвеститори, подкрепена от на Черно Eagle Trust и поддържа по-късно от Путин, който за цената, продухва някои олигарси.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 21. 21 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "vasiliyk":

  Нещо не си в час. Американците събориха Русия! Сега се решава само дали ще са й стъпили с двата крака на гърба или единия ще е на главата й.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 22. 22 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#20:"Gouverneur général"]включително кражба на Съветския хазна, дестабилизация на рублата, финансиране на КГБ за преврат срещу Горбачов през август 1991 г. и изземване на основни енергийни индустрии и боеприпаси в Съветския съюз. [/quote]

  Особенно на боеприпаси.Съветския 7,62мм патрон за кртечница с фланец и повече от 100години история е връх на технологията.
  Не е зле да се открадне.
  Пътьом могат да задигнат и документацията на ладичките.
  Фиат 124 от 1968година.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 23. 23 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно
 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Интересното е, че са споменати предимно партии, директно финансирани от вън, а са пропуснати почти всички други, в пъти с по-голямо влияние и електорат. Отделно, че техният електорат е и много активен и мобилизируем - например сдружението на казашките общини. За нула време може да формира армия...

 25. 25 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  За Навални из руската Уикипедия:

  Навальный, Алексей Анатольевич
  "В 2010 году, по рекомендации Гарри Каспарова, Евгении Альбац, Сергея Гуриева и Олега Цывинского, проходил полугодовое обучение в Йельском университете по программе «Yale World Fellows»"

  Който може да чете между редовете, да чете.

 26. 26 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "Когато става дума за неговите критици, Владимир Путин е тежка категория компостьор. И все пак най-влиятелен политик в Русия, почти десетилетие публично една от най-сериозните обвинения срещу него.
  Критиците, включително на руската опозиция, да го кажем просто - лидер на Русия е от първостепенно значение помогна бизнесмен Генадий Timchenko Gunvor империя за търговия с петрол, което видях грандиозно увеличение през последното десетилетие, когато Путин беше президент и тогавашният министър-председател."
  руски / финландски бизнесмен Генадий Timchenko : Женева : нефт, въглища, втечнен природен газ, емисиите на ОБОРОТ: $ 80 милиарда 2011, компанията оценка ($ 65 милиарда 2 010)
  http://www.energyhedgefunds.com/articles/agricultural-commodities/commodity-traders-the-trillion-dollar-club/

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Ходорковски е пробита лейка и никаква политическа полза никому не може да допринесе......
  Ако разбираше поне малко от правене на политика в Русия, нямаше да е в панделата, или поне щеше да се е откупил досега....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Една заповед на Путин може би ще промени нещата, в каква посока - поживем увидим ?!
  http://www.scribd.com/doc/78986674/Order-No-VP-P13-9308-of-28-December-2011
  Путин срещу олигарсите: развръзката наближава!
  http://www.kpetkov.eu/node/312
  Авторът на статията John Helmer, дългогодишен наблюдател на бизнес събитията в Москва, коментира една секретна заповед на премиера Владимир Путин от 28.12.2012 г., в която се нарежда на вицепремиера Igor Sechin в срок от два месеца да проведе пълно разследване на участниците в мега-корпоративните мрежи на Русия. По-конкретно: на взаимовръзките между явните и неявните играчи, разпределението на акции и постове /вкл. с участие на роднини/,платени и укрити данъци, доказателства за произхода на доходите и т.н. и т.н.

 30. 30 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 594 Разстроено

  [quote#29:"sewer70"]28.12.2012[/quote]
  28.12.2011 г. Извинете за грешка !

 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Тая държава няма да се оправи никога, всичко там е пълен цирк...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "Karelson":

  Чак сега ли го разбирате това?!

  Силата ще ти даде свобода!
 33. 33 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#27] от "bate_Ventzi":

  Телохранителят му е на светлинни години от него! Бай Тошо беше човек, а тоя е един комплексар.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 34. 34 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Весело

  Шансът на Русия е " Партията на любителите на бирата". Не е тайна, че бирата е напитка на високоразвитите европейски страни: Германия, Австрия, Чехия, Белгия. Високоразвита страна в която пиенето на водка е популярно и насърчавано няма ( Финландия и Швеция не го насърчават определено). Така че: от водка и авторитаризъм към бира и демокрация. Или както е казал Хашек : "Чрез светло пиво към светло бъдеще"

 35. 35 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#2] от "el_chuncho":

  Хайде пък ти сега- Симо е единстен екземпляр , цар -министър председател на Република (нещо като нищо на света - цар на република....) Ха-ха-ха-ха...

 36. 36 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Весело

  До коментар [#35] от "Вели":
  Има прецеденти.....
  Пък и няма да си играят на избори.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 37. 37 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#7] от "Karelson":
  ++++++++++++++++++ Това не са кръстове

 38. 38 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  .. много ги харесвам тия руснаци бе.. страхотно раздвижване имат последните 10 г. във всяко едно отношение.. силните им в момента 30-40 годишни искат промяна и според мен ще си я получат.. стискам им палци!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 39. 39 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#20] от "Gouverneur général":

  http://krasview.ru/video/afe7746b01d50cb
  Дано осъзнаеш, какво означава това за олигарсите.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 40. 40 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#38] от "Mypa":

  Не се надявай тези предатели от снимките да спечелят симпатията на руснака.


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 41. 41 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Горкият Ходорковски!Да му вземат руския нефт и да имат наглоста да го дават на руснаци!Ако си беше „наше“ момче,с български паспорт,нямаше да могат да го пипнат.Още в прокуратурата щяха да замълчат и замотат всичко,а ако се беше стигнало до дело,България щеше да бъде осъдена от съда в Страсбург.

 42. 42 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "jubalharshaw.":А българинът може ли?

 43. 43 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 953 Неутрално  Ходорковски - крадец.
  Това - е добре известно на всички жители на Русия.

  Крадец - борец срещу режима на Русия ... Хмм ... Мисля, че това е друга грешка на Запада.
  Ходорковски за руснаците - като Кирил Рашков за България.
  Ако Кирил Рашков Рашков ще пишат статии за "грешен политически курс в България" - това е предизвикателство, просто усмивка.

  Англо-саксонските медии - се опитва да създаде лош имидж на Русия.
  Цел - да се отклони общественото внимание от финансовата криза на Запад.

  http://www.bne.eu/story3051

  Виж индексите.
  Ние сме много по-доволни от живота ни, отколкото хората на Запад.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 44. 44 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#25:"Митридат"]прохоил полугодовое обучение в Йельском университете по программе «Yale World Fellows»" [/quote]


  Когато чух за това спрях да се обръща внимание на този човек.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 45. 45 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#43:"Vili"]Виж индексите.
  Ние сме много по-доволни от живота ни, отколкото хората на Запад. [/quote]

  Линк - вероятно не е работи.
  Тя работи.
  http://www.inosmi.ru/world/20111201/178992657.html

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 46. 46 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Русия е много далеч от демокрацията

 47. 47 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#46:"iliope4enia"]Русия е много далеч от АНГЛОСАКСОНСКА демокрацията [/quote]
  Слава богу.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 48. 48 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#47] от "Vili":
  Блаженни са вярващите.Тяхно е царството небесно.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 49. 49 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Ходорковски - крадец."....
  Ох, да е само той.Скоро четохме, че един друг е купил апартамент за 80 милиона на дъщеричката си, а ма не някъде на изток,а пак в "прогнилия" запад.А що се отнася до Ходорковски просто искаше да съчетае милиардите си с политиката.Ето за това бият през пръстите....

 50. 50 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Как въшльо с протрита рубашката кушащ пирожки за 5 копейки Ходорковски се превърна в милиардер - това е интересният въпрос на честното демократично забогатяване.

  Има ли живот след демокрацията ?
 51. 51 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#38] от "Mypa":

  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Russia_pyramid_2011.jpg

  Най-много в Русия са хората от 20 до 25 години, от които съм и аз.

 52. 52 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Освен, че се заигра с политиката - Ходорковски беше на път да продаде на американците бизнес (заграбено народно богатство по смутните елцинови времена),
  който допринася с почти 10% към БВП на Русия...
  Или, към 40 % от нефтодобивната промишленост на Русия да премине под контрола на американски и британски фирми.

  Е, ясно е защо му го взеха и защо са воплите за съдбата му на т.н. "международна общност"...

 53. 53 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "jubal harshaw":

  Това, че не са успели, доказва,че не са могли...а защо...поради същата причина, поради която не са успели и редица други преди тях. Впрочем хамериканците в края на краищата не успяха в нищо...
  Защото са играчка в ръцете на тези, на които толкова много изкаш да подгъзуваш...и те...и въпросния Ходорковски, са безотечественици...сега са налазили Русия...и подполковника им пречи...има решимостта да отстоява интересите на русите!
  Проблем! А са слаби да го решават сега...значи - ще лаят, като не могат да хапят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK