Ходорковски - голямата боулинг топка на Путин

Властта изненадващо реши да разгледа помилването на Ходорковски

© Reuters

Властта изненадващо реши да разгледа помилването на ХодорковскиПолитическият пейзаж в Русия днес напомня на арабските страни след революциите, отхвърлили авторитарните режими. Всеки ден се появяват десетки нови политически партии, вдъхновени от родилите се на демонстрациите идеи. Някъде зад ъгъла надничат и стари политически деятели, търсещи своето парче от пая. В Русия обаче няма нито революция, нито смяна на режима. Защо тогава се либерализира регистрацията на политически партии?


Наводняването с десетки нови формации е объркващо за хората и пречи на тяхното обединение. Дори и недоволните от Путин да се консолидират по някакъв принцип, далеч в Сибир, зад решетките, режимът има още един коз, който може да разбие на пух и прах всичко съградено. Това е Михаил Ходорковски, който вече 9 години се изгражда в очите на руснаците като главен противник на Путин, но е откъснат от създаващата се в момента опозиция и допълнително ще разбуни кошера.


Политически калейдоскоп
От 2008 г. в Русия не е регистрирана нова партия. Дългият период на затишие е заслуга най-вече на министерството на правосъдието, отказващо да запише официално желаещите. Сега обаче заповедта за отваряне на регистрационния процес е дадена от високо ниво. Прагът за регистрацията на партия бе свален от 40 000 на едва 500 души и се очаква от това да се възползват десетки, ако не и стотици формации.


В средата на март от министерството на правосъдието в Русия съобщиха, че са получили 68 заявки за регистрация на нови партии. По-голямата част от тях са с националистически и либерални възгледи. Документи са подадени и от такива формации като Патриотическа, Монхархическа, Социалистическа, Партия на любителите на бирата, Жилищно-комунална, Партия "без име", Партия на любовта и др. Един вид партия на любовта иска да създаде и олигархът в изгнание Борис Березовски, изразил амбиции за "Христиан-демократическа революционна партия на Русия". Като оставим настрана шегите, съществуват и няколко по-сериозни кандидати за място под слънцето.


Най-голямо внимание има към изненадващо класиралия се на трето място на президентски избори Михаил Прохоров. Резултатът от 8% (и много повече в Москва и Санкт Петербург) му даде увереност, че може да продължи напред. Олигархът има опит в партийните дела – през 2011 г. за няколко месеца бе лидер на неуспешния кремълски проект "Правое дело", но бе уволнен от общото събрание на партията. От самото начало на политическата си кариера през лятото на 2011 г. Прохоров носи етикета "Сделано в Кремле" и ще му бъде много трудно да се отърве от него.


Михаил Прохоров изненадващо се класира на трето място на президентските избори

© Reuters

Михаил Прохоров изненадващо се класира на трето място на президентските избори


Алексей Навални, блогърът антикорупционер и националист, също смята да прави партия. Това каза той в ефира на радиото "Ехото на Москва" през декември, но конкретни стъпки все още не са предприети. Националистическите залитания на Навални, който остро се изказва срещу имигрантите от бившите съветски републики в Средна Азия или огромното финансиране на Чечения, плашат част от потенциалния му електорат.


Блогърът, изглежда, наистина притеснява режима. В анализ на руските медии на "Независимая газета" става ясно, че Навални е най-споменаваното име сред младите лидери на съвременната руска опозиция. А в страната, където информацията се получава предимно по телевизията, това означава много. Контролираната от "Газпром-медиа" телевизия НТВ наскоро излъчи критикуващия опозицията филм "Анатомия на протеста". Най-голямо внимание бе отделено на нападките срещу Навални, който според авторите купувал групи с десетки хиляди потребители в руските социални мрежи, за да се популяризира, получавал финансиране от САЩ и бил постоянно в съпровождение на телохранители.


Разделение не липсва


Основният проблем на руската опозиция не е липсата на инакомислещи, а недостигът на единство. По време на митингите тълпата отдолу не слушаше какво говорят редуващите се на трибуните оратори. Самопровъзгласилите се лидери се сърдеха един на друг, че нищо не се случва. Подслушани телефонни разговори на Борис Немцов – бивш вицепремиер и сега един от лидерите на нерегистрираната партия ПАРНАС – показват личния му цинизъм спрямо "колегите" му в опозиционната работа. Думите му обаче изваждат наяве и вътрешното им разделение.


Скандалният Едуард Лимонов, лидер на нерегистрираната крайнолява партия "Другата Русия", не е взиман насериозно от мнозина. Шумните му акции най-често завършват с ареста му, като последният му опит да напомни за себе си е маршът към площад "Лубянка" на 22 март, където се намира руската ЦИК, и опитът тя да бъде окупирана. Радикалността и непремереността на действията му отблъскват мнозина.


Алексей Навални е един от най-популярните опозиционери в Русия

© Reuters

Алексей Навални е един от най-популярните опозиционери в Русия


Сини, зелени, кафяви


Сред най-големите противници на Лимонов са руските националисти. Те обаче не искат да се обединяват. Дмитрий Демушкин и Александр Белов, лидери на движението "Руснаци", не искат да бъдат заедно с "Руското обществено движение" (РОД). И двете формации твърдят,  че представляват автентичните националистки възгледи на славяните и ще привлекат хиляди активисти. Но разделението им разделя електората.


Скоро в Русия ще има и поне няколко "зелени" партии. Бившият председател на руската институция за природен надзор Олег Митвол ще създава партия с името "Алианс на Зелените – народна партия", която ще се основава на членската база на екологическото движение "Зелена алтернатива". Митвол е бил кандидат за депутат от управляващата партия "Единна Русия", но не е успял да бъде избран през 2011 г. Сега ще се опита да получи подкрепа в новата формация. "Зеленият" политик обаче признава, че във връзка с опростената процедура за регистрация на партии ще бъдат създадени поне три "зелени" формации. 


Сред вълната от нови идеи за себе си напомни и Михаил Горбачов, бивш президент на СССР и председател на саморазпусналата се Социалдемократическа партия. Той заяви желание да възроди социалдемократичната идея, но шансовете му са минимални. Горбачов все още е обвиняван от мнозинството руснаци за развалата на СССР, а на предишните избори през 2004 г., в които партията му участва, той получава по-малко гласове, отколкото са се подписали за нейната регистрация. "Ако хора, които имат изцяло друг имидж, искат да се правят на социалдемократи, хората просто няма да им повярват", предупреждава политологът Глеб Павловски.  


Единствената заявка за политическа консолидация до този момент бе дадена от депутатите Генадий Гудков и Иля Пономарев от "Справедлива Русия" заедно с Сергей Удалцов, който е с крайнолеви убеждения. "Предлагаме създаване на социална организация, която да обедини левия политически спектър в Русия... Историческата ни задача е да се погрижим за съществуването на лява партия в Русия", каза Генадий Гудков. Задачата им обаче ще е изключително трудна – другата голяма лява формация в Русия е Комунистическата партия, която има традиционен електорат от порядъка на 15-18%. Тя обаче не отговаря на призивите за обединение.


Фотогалерия: Хиляди се събраха за протеста "Белият кръг" в Москва >


Голямата боулинг топка на Путин


В нощта на изборите, докато Владимир Владимирович празнуваше заедно със свитата си, все още действащият президент Медведев повдигна въпроса за помилване на Михаил Ходорковски. Това може да е просто жест към опозицията или просто реверанс към ЕС без особен практически смисъл. Може обаче и да е нещо много повече.


"От прагматическа гледна точка пребиваването на Ходорковски и Лебедев (партньора му – бел. ред.) в завтора има много повече негативи, отколкото положителни страни за нашата власт," смята адвокатът на бившия олигарх Юрий Шмидт. Наистина Ходорковски от години е затворен далеч в Сибир, а арестът му и знаковото дело са обица на ухото на останалите внезапно забогатели олигарси, които знаят в коя посока трябва да се покланят. Едва ли има руснак, който да не знае истинските причини за затвора на бившия шеф на ЮКОС. Това стана ясно и от проведено наскоро телевизионно допитване на живо в проправителствена телевизия.


Защо Михаил Ходорковски е в затвора? 61 от отговорилите смятат, че според тях причината е лична вражда с Владимир Путин. Анализаторът Константин Егерт от радио "Коммерсантъ ФМ" смята, че това е един вид сондиране на общественото мнение от страна на властите. Те вече нямат полза от олигарха в затвора, а всички знаят какво е мнението му за властта (приближени на Ходорковски поддържат негова интернет страница). Пускането му обаче може да бъде запазено за удобен момент. Така Путин ще отговори на критиките от международната общност за авторитарното си управление (най-вече от ЕС), но и ще всее смут сред опозицията. В случай че се появи някаква обединена опозиционна структура, олигархът може да обърка крехките й планове.


Засега всичко това са само спекулации. Опитите за създаване на силна опозиционна партия може да бъдат пресечени още в зародиш от министерството на правосъдието (тези правомощия са запазени в новия закон) и то да откаже регистрация. От друга страна, недоволните от властта трябва да започнат да изглаждат различията между себе си, които отблъскват политически неангажираните руснаци. Дали те ще успеят може да покаже лакмусовият тест през есента на 2012 г. на изборите за градоначалници. А дотогава милиони руснаци по-скоро ще тръгнат към вилите си и чуждите курорти, отколкото да излязат на площадите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK