Последният съветски обогатен уран напусна Украйна

Кран товари контейнерите с използван обогатен уран на камиони, за да бъдат транспортирани с влак в РусияТовар от обогатен уран, който според американски експерт е достатъчен за производството на атомна бомба, беше извозен с влак от Украйна в Русия, съобщи Reuters.


Деветнайсетте килограма използван високообогатен уран, натоварен в четири вагона при операция, протекла при засилени мерки за сигурност, бяха последното количество ядрен материал от съветско време, което трябваше да бъде преместено в Русия в рамките на двегодишна програма, съгласувана с Москва и Вашингтон. Уранът ще бъде доставен в центъра за преработване на ядрено гориво "Маяк" в планината Урал в Русия, на пет дни път с влак от Киев.


Завършването на програмата съвпада със срещата в Сеул, посветена на ядрената сигурност, която ще се състои в понеделник и вторник. На нея ще присъстват лидери на 50 държави, включително президентите на САЩ и Украйна Барак Обама и Виктор Янукович. Участниците ще обсъдят мерки за охрана на ядрените материали и съоръжения и за предотвратяването на нелегален трафик на радиоактивни вещества.
Още 200 килограма ядрени материали, от които може да се направи бомба, бяха изнесени от Украйна в Русия след май 2010 г. Подобни вещества, останали от времето на Съветския съюз, трябва да бъдат изтеглени от Чехия, Унгария и Виетнам през следващите четири години, отбелязва Андрю Биенявски, директор на Глобалната инициатива за намаляване на заплахата към американската служба за ядрена сигурност.


Камиони превозват ядреното гориво през Киев

© Ройтерс

Камиони превозват ядреното гориво през Киев


"Украйна е модел за бъдещите доставки. Сега можем да кажем, че светът е по-безопасно място. Когато премахваме тези материали от дадена страна, тя става по-безопасна, защото няма как терористи да се сдобият с радиоактивни вещества в нея", коментира Биенявски.


Извозеният уран беше използван в атомен реактор за изследователни цели край Киев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK