Световните лидери в Сеул: Ядреният тероризъм е реална заплаха

Лидерите на държави и международни организации, участвали в срещата в Сеул, позират за групова снимка

© Ройтерс

Лидерите на държави и международни организации, участвали в срещата в Сеул, позират за групова снимка



Световните лидери, които се събраха на среща на върха в Сеул, посветена на ядрената безопасност, призоваха за по-тясно сътрудничество за неутрализиране на заплахата от ядрен тероризъм, предаде BBC. В общо комюнике в края на срещата лидерите призоваха за засилване на мерките за защита на опасните ядрени материали.


Южнокорейският президент И Мюн Бак заяви, че ядреният тероризъм остава "смъртна заплаха".


Срещата премина под знака на плановете на Северна Корея да изстреля ракета с голям обсег, която според Пхенян трябва да изведе сателит в Космоса през април. Според САЩ изстрелването ще бъде равносилно на изпитание на ракета и ще наруши санкциите на ООН срещу Северна Корея. За да се изведе спътник в Космоса, е необходима ракетна технология, която може да се използва и за създаване на междуконтинентални балистични ракети, които могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.




Президентът на САЩ Барак Обама обеща да се срещне с лидерите на Русия и Китай в кулоарите на конференцията, за да обсъдят действия спрямо иранската ядрена програма. В общата среща участваха близо 60 лидери от цял свят.


На срещата световните лидери обсъдиха мерки за борба със заплахата от ядрен тероризъм, включително защитата на ядрени материали и съоръжения, както и предотвратяването на трафика на ядрени материали.


"Ядреният тероризъм продължава да бъде една от най-големите заплахи за международната сигурност", се казва в комюникето. "За да се преодолее тази заплаха, са необходими силни мерки на национално ниво и международно сътрудничество предвид потенциалните ѝ глобални, политически, икономически, социални и психологически последици".


Комюникето обаче не съдържаше текст, заложен в черновата, в който се призовава за конкретни стъпки за постигане на свят без ядрени оръжия, отбелязва AFP.


В момента няма действащи обвързващи споразумения за защита на ядрените материали, складирани мирно в страните, в които са произведени, отбелязва кореспондентът на BBC в Сеул Люси Уилямсън.


На срещата Обама подчерта, че все още има "твърде много лоши герои", които заплашват да се сдобият и да използват опасни ядрени материали. "Не е необходимо много, само шепа от тези материали е достатъчна, за да убие стотици хиляди невинни хора и това не е преувеличение – това е действителността", заяви американският президент. "Сигурността на света зависи от действията, които ще предприемем".


Отляво надясно: президентите на САЩ (Барак Обама), Южна Корея (И Мюн Бак) и Китай (Ху Цзинтао)

© Ройтерс

Отляво надясно: президентите на САЩ (Барак Обама), Южна Корея (И Мюн Бак) и Китай (Ху Цзинтао)


Китайският президент Ху Цзинтао призова за създаване на "международна среда, която да улеснява засилването на ядрената сигурност", а И Мюн Бак поиска конкретни действия за преодоляване на ядрената заплаха.


Говорител на севернокорейското външно министерство заяви днес, че изстрелването на сателита, което се очаква между 12 и 16 април, трябва да съвпадне със 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Се. Той разкритикува позицията на Обама като конфронтационна. Северна Корея "никога няма да се откаже от изстрелването на сателит за мирни цели", заяви говорителят, цитиран от КЦТА. Пхенян твърди, че сателитът ще събира информация за времето и ще помага за изготвянето на прогнози, които да помогнат на земеделието и на други сфери на икономиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK