Случаят с Мохамед Мера илюстрира ограниченията в действията на властите и разузнаването

Мохамед Мера

© Reuters

Мохамед МераМохамед Мера, стрелецът от Тулуза, отговорен за смъртта на седем души и убит от полицията след 32-часова обсада, не бил непознат за разузнавателните и правоприлагащите органи и от двете страни на Атлантическия океан, пише агенция Reuters.


Между 2010 и 2012 г. той два пъти е пътувал до Афганистан и първият път е бил задържан от американските власти. Освен това е бил криминално проявен във Франция. Той е бил дори разпитван от вътрешното разузнаване на Франция през ноември 2011 г. след двете му пътувания.


При толкова много сигнали как е можел Мера свободно да обикаля улиците на Франция и да разполага с немалък набор от оръжия, задава въпроса Reuters.
Американските власти са отказали да кажат защо Мера е бил задържан в Афганистан и какво се е случило с него тогава. Според Reuters САЩ със сигурност са разполагали с достатъчно разузнавателна информация за посещенията му при бунтовници, за да го включат в т.нар "no fly" списък, който е един от най-сериозните в базата данни на САЩ, чрез които трябва да се следят и контролират потенциално опасни заподозрени. Бидейки в този списък, Мера нямаше да може да пътува на самолети, които излитат или кацат в САЩ или които летят на тяхна територия.


Мера е просто поредният случай, който онагледява ограниченията в събирането на разузнавателна информация и анализа й, както и в използването на тази информация срещу потенциални, но не активно агресивни заподозрени, които живеят в демократични общества.Правителството в Париж заяви, че не е разполагало с доказателства, че Мера е бил член на радикална ислямистка групировка.

"Способността на западните власти и разузнавателни служби да предотвратяват терористични атаки от свои граждани е изпълнена с усложнения и ограничения", казва Хуан Зарате, бивш старши съветник по проблемите за борбата с тероризма на президента Джордж Буш. "Заради всички притеснения за правоприлагането след 11 септември, факт е, че задържането на заподозрени граждани без явни престъпления, само заради асоциации или изказвания, не е законно", допълва той. Според Зарате във Франция и Испания има много повече гъвкавост при арестуването на заподозрени на базата на не особено категорични доказателства, но все още има ограничения, произтичащи от закона и демократичните практики.


Бившият съветник припомня случай с т.нар. вълк единак, само че в САЩ. През 2009 г. Карлос Бледсо убива един редник и ранява друг военен пред офис на армията за набиране на войници в Литъл Рок, Арканзас. Преди това Бледсо е пътувал до Йемен и там, според показанията на баща му, е бил арестуван заради просрочена виза и задържан в затвор, където агенти на ФБР са го разпитали. "Той се върна в САЩ, беше наблюдаван, но просто се е събудил една сутрин и решил да убие войници", казва Зерате.


Жан-Луи Брюгиер, бивш магистрат и все още съветник на агенциите за сигурност, смята, че френските власти са смятали Мера за потенциално опасен заради пътуванията му в Афганистан, но той не се е движил с хора, планирали атентати. Това е направило изключително трудно за властите да го арестуват. Правителството в Париж заяви, че не е разполагало с доказателства, че Мера е бил член на радикална ислямистка групировка.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Явно ,4е в Ал-кайда са събрани най-добрите психолози в света. ЦРУ може само да ме4тае за толкова мотивирани "нинджи". За Франция пък няма и да говоря--много са назад в материала.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 2. 2 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Елате в БГ да видите как може лица с по няколко "висящи " присъди да се разхождат на свобода.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1258 Любопитно

  Изводът е да се превърнем в "полицейски" държави с тотално следене на всички, както е по Оруел.

  1984 е политически роман написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризма. Книгата описва антиутопия, установена в далечната за тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина. Хипотетичният „новговор“ е крайна форма евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е еквивалентна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има — трябва да се направи използването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Трябва ПРАВИТЕЛСТВАТА в Европа,да вземат по-радикални мерки,срещу настъпващият ислям за да не се повтори появата на нов Хитлер и нещата да загрубеят!Зариването на главата в пясъка за това,че мюсюлманите НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ,А ИСКАТ ДА ИСЛЯМИЗИРАТ ЕВРОПА,няма да доведе до нищо хубаво,а ще предизвика война в Европа,със всички последици от това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За съжаление винаги ще има психопати. И ще трябва да се борим с тях. Но това не значи да дават пълен контрол над живота на всички, да властва пълно надзаконие на властите спрямо гражданите. Аз предпочитам страха да живея свободно и да не бъда следен, пък дори с риска някой ден някой идиот да ме убие защото имам кафяви очи или съм с рошава коса.Такива статии не помагат на гражданското общество и все едно някой е преписал мокрия сън на цветанов..

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "bati vi":

  Въпроса е коя -Коя полиция копира другата.

 7. 7 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Трябваше да им пратят гръцки полицаи, щяха да се справят по-бързо. Напоследък много са надобрели в екстремни ситуации!

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Има пропуски не само в службите за сигурност, а и в мисленето на политиците на тези страни, които задават тона. Тепърва ще отчитат грешките си, но това ще бъде с цената на много невинни жертви.

 9. 9 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 548 Неутрално

  своите хора в европа са родени в европа пита се кои пуска хора неродени в европа да правиат атентати
  сьщата е историата за троиа които пуснали троиански кон в крепостта а продьлжението на историата за троианскиа кон е с паролите призив отзив на стражите на крепостите

 10. 10 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добре че България още от социализъма е почивна база на всякакви терористи ,те си кротуват почиват ,а полицията ,ДС по-късно ДАНС не ги закача !!!

 11. 11 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  Информацеия е имало (разузнавателна), обаче не всичко подлежи на печеливш анализ! В света не може ВСИЧКО ДА СЕ ПРЕДВИДИ!!! Поне засега!

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  За щастие неуспехът на Исляма е заложен в неговия примитивизъм. Неговата най-голяма сила се корени в преднамерено поддържаната изостаналост на мюсюлманите, което пък е и неговият най-голям недостатък защото го обрича на назадничавост.

  Обречени са да бъдат вечни терористи и нищо повече. Могат и да намерят техния си Хитлер, но няма от къде да намерят и Германия за него.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  По скоро, случилото се е илюстрация за това как различните служби в различните страни са тромави в общуването помежду си.
  Дори и след като е станал белята, Щатите продължават да НЕ споделят информация със съюзниците си в НАТО.
  Иначе какъв трябва да е изводът от тази статия? Че трябва да се следят повсеместно всички и да се арестуват за щяло и нещяло, за да е по-лесно на службите?
  Хайде моля ви се.
  А какво да кажем за изтрещялниците, които най-често са от собствената нация на дадена страна и които в един хубав ден просто хващат автомата и почват да избиват наред в училище или закусвалня? Няма да споменавам Брейвик, защото той все пак дълго време е давал признаци на изтрещяване, преди събитията на острова.
  Докато има ненормални, ще има и убийства. Но това не означава, че трябва да се ограничават правата на всички.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#9:"dearblue"]пита се кои пуска хора неродени в европа да правиат атентати[/quote]
  Вече има доста етнически европейци, приели исляма, и готови да правят атентати тук, в Европа.
  Същото е и в Русия.
  Та проблемът се задълбочава...

 15. 15 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#13] от "rapidfire":

  Защо реши че американците не споделят информация с другите от НАТО? Това че не искат да кажат на Ройтерс не означава че не са информирали френските разузнавателни служби. След като стана ясно че 11 септември е можело да бъде предотвратен с повече комуникация, американците почнаха да комуникират всичко с всички, горе долу, след като даже на нас казват. Което неизбежно доведе до Уикилийкс но това е друга тема.

 16. 16 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Проблемът с главочи като Мохамед Мера е, че смесват понятия като ислям и ислямизъм със социалната си фрустрация и нереализираните си консуматорски щения. И единствентото което постигат лумпени от рода на Мохамед Мера е да радикализират и активизират други лумпени от рода на Андреш Брейвик.

 17. 17 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 830 Неутрално


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  До коментар [#16] от "bai_ui":

  ! ! ! הטמטום שולט
 18. 18 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 492 Весело

  Няма какво да го мислим повече - трябва да се съгласим, че е крайно необходимо за нашата сигурност да се сложат камери и лазери навсякъде, които да заснемат и засичат местоположението на всеки чрез импланитарния му за целта чип

 19. 19 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 775 Любопитно

  "Случаят с Мохамед Мера илюстрира ограниченията в действията на властите и разузнаването"

  Демек за да не се повторят такива инциденти ви махаме човешките права,следим ви и при най-малкото съмнения- мъчения,та да признаете,че сте терористи.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK