Япония ще свали ракетата на Северна Корея, ако застраши територията й

Обектът Тончан-ри, откъдето ще бъде изстреляна ракетата

© Associated Press

Обектът Тончан-ри, откъдето ще бъде изстреляна ракетатаЯпония заяви, че ще свали севернокорейската ракета, ако е необходимо, след като нови сателитни снимки на мястото, откъдето ще бъде изстреляна, показват напредък в подготовките, съобщи ВВС.


Министърът на отбраната на Наоки Танака е издал нареждане за прихващане на ракетата, ако застраши територията на Япония. Пхенян планира да изведе сателит в орбита с ракетата между 12 и 16 април по случай 100 години от рождението на Ким Ир Сен. КНДР твърди, че изстрелването е с цел научно изследователска дейност, която е изцяло мирна.


Още във вторник Танака разпореди отбранителните сили на страната да подготвят "деструктивни мерки срещу балистични ракети". В петък пред репортери в Токио министърът е каза, че е получил одобрението на кабинета за сваляне на ракетата, ако е необходимо.
На нови сателитни снимки се вижда как на обекта Тончан-ри пристигат камиони и цистерни и спират близо до две големи сгради, където се предполага, че се съхранява горивото за ракетата, пише британският вестник Guardian. Освен това кадрите показват, че тече подготовката на кулата за изстрелване близо до подвижна ракетна площадка. Използват се кранове са преместване на оборудването, но самата ракета не се вижда.


"Снимките показват не само че изстрелването предстои, но и че подготовките са навреме за планираните дати", казва Джоел Уит от американския института за международни изследвания "Джон Хопкинс".


Според Южна Корея основната част от ракетата вече е транспортирана в Тончан-ри, което се намира близо на северозападно крайбрежие на Северна Корея, на около 56 километра от границата с Китай.


Сателитните изображения показват още, че на Тончан-ри се извършат най-различни дейности – виждало се как екип подрязва близките храсти, за да не се запалят, когато ракетата бъде изстреляна. Според Guardian има опасност изстрелването й да застраши близките две сгради, където се съхранява горивото. Според анализаторите от института "Джон Хопкинс" Тончан-ри е много по-усъвършенствана площадка от използваните преди и ще позволи на ракетата да поеме на юг, без да преминава над териториите на други държави.


Тончан-ри се намира близо на северозападно крайбрежие на Северна Корея, на около 56 километра от границата с Китай.

© Associated Press

Тончан-ри се намира близо на северозападно крайбрежие на Северна Корея, на около 56 километра от границата с Китай.


ВВС коментира, че ракетата се очаква да следва южна траектория и мине близо до югозападните части на Япония.


Южна Корея също предупреди по-рано тази седмица, че може да свали севернокорейската ракета, ако тя премине над територията й.


Според заместник държавния секретар на САЩ Кърт Кембъл ракетата може да премине над зоната между Австралия, Индонезия и Филипините.


Все пак Питър Лавой от държавния департамент на САЩ казва, че Вашингтон има съмнения за стабилността на ракетата и че може останки от нея да причинят жертви. Президентът на Филипините Бенигно Акино също изрази притеснения и призова Северна Корея да се откаже от намеренията си, които определи като "ненужна провокация".


Според американските медии САЩ ще следят изстрелването на ракетата с помощта на радар, който стои на плаваща платформа в Тихия океан и който на 23 март е тръгнал от Хавай.


Изстрелването на ракетата ще бъде в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, забраняваща на Северна Корея да извършва ядрени дейности и изстрелвания на балистични ракети. Освен това миналия месец Пхенян заяви, че се е съгласил да прекрати ядрените опити, като част от споразумение със САЩ, които ще доставят на страната 240 000 тона хуманитарна помощ под формата на хранителни продукти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK