Русия - главният инженер на утопията умря, но роботите му още работят

Русия - главният инженер на утопията умря, но роботите му още работят

© ReutersЖивеем в жилища, измислени от съветски инженери, караме по пътища, положени от съветски строители, принудени сме да си имаме работа с милиция, създадена в съветско време. Но в наследството ни има една много важна нематериална част. Тя е свързана с това, че съветската държава се създаваше като утопия.


Тя се създаваше "отгоре" заради някаква идея. Това беше една всеобхватна, почти спортна идея - да направим икономически скок и да докажем предимствата на едната система пред другата.


Строителството на държава "отгоре" и сложността на този план вече са признак за утопия. Това е опит да се построи страна по цялостен проект, като сграда. И фактът, че проектът не беше докрай реализиран, не е изненадващ - та нали това все пак е утопия. Противоположността на утопията е органичното развитие на държавата, институти, оформящи като резултат от конфликти или договореност между отделни съсловия, между групи в обществото.
Съществуват две принципно различни визии за човешката природа, пише харвардският психолог Стивън Пинкър в книгата си The Blank Slate. Едната - трагичната, признава изначалното несъвършенство на човека, склонността му към порок и злоупотреба с положение. Втората - утопичната, отрича всичко току-що казано като измислица. Границата между тези две представи е водоразделът между десните и левите идеологии, казва Пинкър. Създателите на съветската държава бяха обзети от утопичната визия, създателите на много други - от трагичната.


Бащите-основатели на САЩ например съзнателно са говорили за проблемите на човешката природа и нейната значимост във връзка с устройството на държавата. "Какво е правителството, ако не най-великият от всички размисли за човешката природа", пише Джеймс Мадисън. "Ако хората бяха управлявани от ангели, нямаше да има нужда от никакъв контрол над управлението - външен или вътрешен."


Според него устройството на държавата трябва да противостои на пороците на човешката природа и особено на изкушението да се злоупотребява с власт. От това се появяват всичките тези спирачки и противотежести, разделение на властите, редовната смяна на лидерите.


Наистина, ако смяташ, че човекът е склонен да злоупотребява с положението си, трябва да бъде ограничаван и проверяван. Но ако се изхожда от това, че няма проблем с човешката природа или че той може бързо да се реши, то няма нужда от никакви задръжки. Достатъчно е да се състави правилният план за действия и да се даде властта в ръцете на един-единствен лидер. Болшевиките така и направили.


Болшевиките не просто не признавали, че има проблем с човешката природа - те искали бързо да променят самата природа. Получила се пълна противоположност на идеологията на Просвещението в нейния американски вариант. Там създавали устройството на държавата според природата на човека. Тук болшевиките, особено във времената на Сталин, се стремили да натикат човека в идеалното устройство на държавата.


В днешна Русия няма никаква идеология освен култа към парите и преследването на статус, но утопичната система е още тук. Машината, сглобена преди 100 години, продължава да работи. Разделение на властите, ограничения и контрол над управляващите няма, сякаш продължаваме да строим утопията. Но проектът за утопия отдавна го няма.


Има множество частни утопии - потребителски, на ниво автомобили, къщи, яхти... Това е нашето утопично, "ляво" наследство, доведено до абсурд. Разложение на утопията. Никой отдавна не иска нищо да доказва, икономиката не се развива по предварително начертан план, но механизмите, създадени за тази цел - милицията, спецслужбите, съдилищата и прочие институти - продължават да работят. Като роботи, чийто главен инженер отдавна е умрял.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не е вярно. Духът на инженера е жив. Той витае над Русия.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "petarst":

  Той витае не само над Русия, но и над България! За съжаление

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на pafel
  pafel
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Страхотна статия.Не е възможно друг освен един руснак(ако е такъв,но по името така съдя) да опише своята Русия

 5. 5 Профил на dragobago
  dragobago
  Рейтинг: 450 Весело

  Интересен поглед на автора. Харсва ми!

 6. 6 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много смислена статия.Слава богу,че на 01.01.2007 ни приеха в ЕС и за разлика от руснаците имаме някакъв шанс да доживеем до нормални общество и държава.

 7. 7 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Болшевиките не просто не признавали, че има проблем с човешката природа - те искали бързо да променят самата природа. Получила се пълна противоположност на идеологията на Просвещението в нейния американски вариант. Там създавали устройството на държавата според природата на човека. Тук болшевиките, особено във времената на Сталин, се стремили да натикат човека в идеалното устройство на държавата."

  С този израз автора на текста просто показа колко е некомпетентен... В целия текст има неща, с които съм съгласен, но като руснак, познаващ до болка руската душа и същност и познаващ отлично руската история мога да кажа, че автора не познава жизнената философия на руснака (която на пръв поглед изглежда, че я няма, но напротив това е най-човешката жизнена философия, понеже индивида я следва, но го прави инстинктивно, а не наложено от себе си или от някой друг, именно и затова комунизма не успя), нито познава добре историята. Философът написал тази статия е умен, но неподготвен. Оставяйки философията на страна, познаването на периода от февруарската революция до втората световна война показва едно отлично познаване и съобразяване с човешкия характер и човешката и природа и именно за това марксисти до мозъка на костите си като Ленин, са променили реализирането на своите възгледи за да задържат шанса и успеха, който са имали до сега в налагането на комунизъм навсякъде, създавайки ленинизма без да искат. След Ленин Русия никога не е имала комунист на чело. А колкото и да ми е неприятен Сталин, заради терора и ограбването на моите предци кулаци, той е познавал отделния човек и отделните групи хора (етносите) по-добре от всеки друг известен нам човек живял някога на тази планета. Ако се разровите в историята на Сталин ще видите, как той е бил изключително съобразителен и познаващ човека и именно това познание му е изиграло лоша шега, когато се е доверил на Хитлер, понеже е мислел, че се доверява на германец, а не на бивш беден австрийски евреин, чиято кръв е била повод за комплексите му.

 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Даааа, както казва Къти в коментар 2 същото важи и за България, и най-вече е наслоено в главите на хората - иначе отдавна всичко щеше да бъде съвсем различно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Много точно казано. И 100% приложимо и за България.

 10. 10 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante":

  Забравих да напиша за американската мечта като житейска философия и като идеал за начин на живот в горния си коментар. Исках да го съпоставя като външна идея с тази за перфектното комунистическо общество, разликата между прагматизма и истинската мечта и идея, но сега ме мързи.

 11. 11 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Рядка глупост.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  [quote#6:"apollo"]Много смислена статия.Слава богу,че на 01.01.2007 ни приеха в ЕС и за разлика от руснаците имаме някакъв шанс да доживеем до нормални общество и държава. [/quote]
  И тази първа "петилетка" как може да я отчетем?
  Какво хубаво се случи на българите ? Май лошите новини са повече!

  Никола Николов цитат:
  "Третият, най-съществен метод, е икономическото заробване, което се постига чрез психологически, икономически натиск, интелектуално осакатяване и много други на вид безобидни средства. Този е най-финият и на пръв поглед най-безболезненият начин. Цели държави и народи са икономически покорени и плащат данъци, без да разберат или без да виждат някаква видима сила, така че жертвата дори не усеща, че е поробена. Те си плащат данъците и таксите под съвсем законна форма и с желание и съзнание, че това е за тяхното добро, както и за благополучието на близките им. Техните поробители стават техни благотворители и покровители. Покорените не виждат никакви окупационни сили, които да ги потискат. Имат правото на свободно изказване, както и да избират своите управници, без да разберат, че тяхното общество се използва, за да прехвърли имуществото им по един узаконен начин на техния поробител."

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "vasiliyk":
  "Бащите-основатели на САЩ например съзнателно са говорили за проблемите на човешката природа и нейната значимост във връзка с устройството на държавата."

  "Бащите-основатели" явно са били фенове на Макиавели, както и повечето руснаци. Имено за това управлението е еднакво и на двете места, с тая разлика, че в Русия за сега е доста по-меко и феминизирано. Силно се надявам в скоро време най-накрая да дойде твърдата ръка.

  Колкото до опитите за набутване на хора в утопии, мисля, че ЕС отдавна е надхвърлил СССР в тази насока.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 14. 14 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 720 Разстроено

  Много хора от старото поколение мислят, че утопията беше почти осъществена, особено в сравнение със сегашното положение. Въпросът е за цената, която трябваше да бъде платена, за постигане на онова "благоденствие" и сегашната "свобода" ....

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Както комунисти,така и християни,никога не е имало.
  Хитлер бил евреин (?!),затова се мразел.?! Бил посредствен художник,затова си отмъстил на света?! Стига с тази психоанализа,вече всички разбраха,че тя нищо не ДОКАЗВА.

 16. 16 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#7:"vasiliyk"] А колкото и да ми е неприятен Сталин, заради терора и ограбването на моите предци кулаци, той е познавал отделния човек и отделните групи хора (етносите) по-добре от всеки друг известен нам човек живял някога на тази планета. Ако се разровите в историята на Сталин ще видите, как той е бил изключително съобразителен и познаващ човека и именно това познание му е изиграло лоша шега, когато се е доверил на Хитлер, [/quote]
  Сталин -един психопат ,един канибал нямащ нищо общо с човека,един изрод,чието единственно удоволствие е да избива себеподобните си НИКОГА НЕ е познавал ЧОВЕКА!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Все ми е на ума, че да се нарича Ленин главен инженер /на каквото и да било/, е незаслужена обида към инженерите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Не е вярно.
  СССР не е създават като утопия.
  Това си е класическа робовладелска монархия от типа "халифат",където Султанът е едновременно и султан,и първосвещеник.
  Ленинизмът си е класическа монотеистична религия,обзаведен надлежно с пророците си - Маркс,Енгелс,Ленин,Сталин...
  Даже външните атрибути и ритуалите външно малко се различават от религиозните.
  Ограничаването на придвижването,закрепостявнето на почти цялото население към съответното населено място,забраната да напуска халифата е просто ожесточаване на съществуващите и при халифатите ограничения.
  В този смисъл това не е някакъв нов тип устройство,а просто някакъв "халифат с нечовешко лице".
  Претенциите на "новост","утопичнос" са безсрамни претенции,нямащи нищо общо с реалността.

 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "messia":

  ++++++

  По статията:
  Да се управлява е вид бизнес.
  Успехът зависи от подхода.
  В Европа и САЩ управляващите залагат на договор с народа под формата на избори.
  Кандидат-управниците предлагат програма, а хората избират.
  В СССР / и у нас/ са залагали на принудата, насилието, ограниченията и на затворените граници!
  Затова естествено и загубиха властта.

 21. 21 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Соц-експериментът е едно от най-отвратителните неща в историята, по-лошо от нацизма. Хубаво е, че свършва, макар и още да драпа със зъби и нокти

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 616 Неутрално
 23. 23 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#17:"comandante"]Хората винаги ще бъдат повече егоистични , алчни и сексуални от колкото солидарни , умни и справедливи ![/quote]
  +++++

  Това не е лошо, нарича се човешка природа. И не означава, че си лош и мразиш негрите
  Нормално е всеки да е малко или много егоист, да държи на собствеността си и да иска да печели и да живее по-добре.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 25 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#21:"dgd"]Соц-ексКРЕметът [/quote]

 25. 26 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тези точки + и - са ненормални, вероятно е от статията, станали са утопични.

 26. 27 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#19] от "messia":

  Много точно! Отдавна говоря същото и си жъна минусите.
  Комунизма е религиозна секта , създадена по християнски образец , просто са сменили главните герои : отеца с "народа" , сина с "генсека" или там както са решили да назоват главният сатрап , а сатаната с "капитала". И са толкова "прогресивни" , колкото и най-мрачната монотеистична религия в най-дивият и вид. За това и всички руски роби изведнъж станаха много православни , просто когато идеологическата им маска се разпадна се видя истинското им лице.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 27. 28 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#21:"dgd"]Соц-ексКРЕметът[/quote]

  изтървала съм едно Н

 28. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#27:"Karla LaVey"]Комунизма е религиозна секта , създадена по християнски образец , просто са сменили главните герои : отеца с "народа" , сина с "генсека" [/quote]

  Точно така е.
  Ще допълня,че в девиации,като Северокорейския Комунизъм си има и ОТЦА,и СИНА,а сега,както виждаме и ВНУКА КИМ.
  Всъщност там са класика откъдето и да погледнеш.
  Летоброенето им започва от Рождество КимИрСеново.
  По техния календар сега сме Година 100.
  Т.е. 100 години след Рождество на Ким Ир Сен.
  там във всяко помещение,задължително висят по 2 икони - на Отца и Сина Ким.
  Поне засега,Внука не е обзаведен с официален култ.
  Нищо ново под слънцето.

 29. 30 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Бре,много специалисти по социално управление и социално инженерство има във форума. Каква е разликата в "договора между народа и властта/управляващите" когато в единия случай партията ти определя за кого да гласуваш и в другия случай ,когато кукловодите зад сцената ,чрез ръководствата на 2 или няколко партии нареждат пъзела и ти ходиш да избираш магарето ,дето са го вписали вътре.

 30. 31 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#7] от "vasiliyk":
  алабала блабла

 31. 32 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#16] от "kamski":

  Дори и да искам да се съглася с теб, понеже не го харесвам, не мога защото понякога психопатите са много по-интелигентни от обикновените хора, а не знам той психопат ли е бил, но е бил страшно умен, иначе нямаше да се добере до властта в Русия и да си осигури такова влияние сред болшевиките още преди да вземат властта. Ленин е писал до Бронщайн (Троцки) да не се дава властта на Сталин, поради личните му качества, но е било късно, а колкото до личните качества на Сталин като убиец и т.н., които ненавиждам - то те нямат нищо общо с интелекта му, на който не мога да не се възхитя.

  До коментар [#31] от "aceton":

  Чики рики? Имах един съученик, който спореше като теб. Отличаваше се с "интелекта" си. Сега работи в автомивка.

 32. 33 Профил на pop4ebs
  pop4ebs
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Загубено време " е тази статия.. Наивно е да се смята ,че от "населението" зависи Нещо! Нито от политиците.. Всичко се върти около "паричките" и средствата ,с които се завоалира това ,стават все... по -изкусни ! )

 33. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  Много добра статия, прави чест на руския анализатор, че се е вгледал толкова проникновено в страната и народа си.

  Руската нация все още има нужда от вожд, който да сочи пътя; от враг, който да е виновен за всичко; и от алкохол, с който да забрави колко астрономически далеч се намира от нормалността.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 35 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#4] от "pafel":

  И аз потърсих автора на статията и установих, че е руснак. Много хубав анализ е направил.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 35. 36 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  главният инженер на утопията все още лежи мумифициран под прозореца на путин. този факт е достатъчен и няма нужда от повече коментари защо, как, и кога.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 36. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Разстроено

  [quote#27:"Karla LaVey"]всички руски роби изведнъж станаха много православни[/quote]
  Такава русофобия не бях срещал досега. Направо да си догади. Това и ислямист не може да го каже.

 37. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  [quote#13:"Реконструктор"] Силно се надявам в скоро време най-накрая да дойде твърдата ръка. [/quote]

  Аз пък се надявам всички любители на твърдата ръка да емигрирате в Русия и да намерите реализация на мечтите си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 39 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  За съжаление болшевиките идват за да оправят собственото си положение, ограбваики Русия. После разбират, че имат шанс да задържат властта и 70 годишхата вакханалия започва. Използваики наи-долните качества в човека, те изградиха репресивния си апарат. За заблуда на наивниците измислиха някакви мантри за равенство...това е - свинщина финансирана от германци и изпълнена от евреи

 39. 40 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#37] от "cobanmaala":

  Това не е точно русофобия. Това е фобия към руските роби в България. Ясно е защо ти "си догади" , защото си един от тях.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 40. 41 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#34] от "dodge_ram":

  "от враг, който да е виновен за всичко; и от алкохол, с който да забрави колко астрономически далеч се намира от нормалността. "

  Абсурден коментар, защо поне малко не прочетете повече руска литература и не се задълбочите в процесите в Русия преди да правите подобни заучени изказвания?

 41. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#37:"cobanmaala"]Такава русофобия не бях срещал досега. Направо да си догади. Това и ислямист не може да го каже. [/quote]

  Напълно си прав.
  Поздравления!
  Гадно е отвсякъде.
  И русофобско при това.
  Само,че трябва да кажем,че всичко това е ПАТЕНТ И ЗАПАЗЕНА МАРКА НА РУСКИТЕ БОЛШЕВИКИ.
  Унищожаването на Християнството,и в частност на Православието.
  Преследването,избиването и унижаването на хората заради християнската им вяра.
  Взривяването и събарянето на Православни храмове и манастири.
  Забраната за изграждане на нови.
  ИЗБИВАНЕТО НА СВЕЩЕНИЦИ и миряни-християни заради вярата им.
  ПО-РУСОФОБИ и ПО-ЧОВЕЩОФОБИ ОТ РУСКИТЕ БОЛШЕВИКИ наистина няма.
  Поздравления,че си го забелязал,

 42. 43 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#20] от "marsena":

  "...Да се управлява е вид бизнес.."
  Има нещо такова.
  И изборите са си ..."бизнес".Един долар , един глас.
  Повече долари за твоята избирателна кампания, повече гласове.Кой пък дава доларите, мисля че не е трудно да се досетиш.
  Новаторството на автора на "проникновения" анализ на руската душевност и болшевишкото инженерство основателно е
  подложено на критика от други форумджии.Още Платон в "Държавата" ...инженерства, а пък в Китай много столетия преди възникването на християнството социалистическите идеи биват реализирани успешно.

 43. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  [quote#19:"messia"]Даже външните атрибути и ритуалите външно малко се различават от религиозните. [/quote]

  Макар че преклонението към онази спиртосана пастърма на Червения площад, поддържането вече близо 80 години на цял научен институт, който периодично да я къпе и да й претака саламурата, за да може стотици милиони мужици да бият пътя през 10 часови зони, колкото да й се поклонят - целият този суеверен фетишизъм, цялата тази танатофилия сродява руснаците по-скоро с инките и съвременните езически племена в джунглите на Амазония, отколкото с някоя нормална монотеистична религия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#44] от "dodge_ram":
  "...отколкото с някоя нормална монотеистична религия. .."
  А поклонението на Златният телец с кого.. "сродява"?

 45. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  [quote#45:"тулса"]А поклонението на Златният телец с кого.. "сродява"? [/quote]

  Питай Путин, той е най-богатият руснак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 47 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#44:"dodge_ram"]танатофилия сродява руснаците по-скоро с инките и съвременните езически племена в джунглите на Амазония, отколкото с някоя нормална монотеистична религия[/quote]

  Напротив. Католиците всяка неделя похапват от плътта на спасителя си и му пият кръвта. Всяка неделя е по-често , отколкото мужика ходи на поклонение пред мумията на сифилистика.

  [quote#42:"messia"]Унищожаванто на Християнството,и в частност на Православието[/quote]

  Ами типичен религиозен разкол. Новата секта не търпи конкуренция от старата и избива нейните последователи. Отново нищо ново.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 47. 48 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Международните "редакторчета", които са превели статията, нека благоволят да отговорят и на следните въпроси -
  1. Дали Американската конституция не е създадена също "отгоре", без да е еманация на развитието на нацията, ако въобще може да се говори за американска нация по времето на създаването на Конституцията?

  2. "Получила се пълна противоположност на идеологията на Просвещението в нейния американски вариант. Там създавали устройството на държавата според природата на човека."

  Тук трябва да се запитаме как са постъпили с "цветнокожото" си население, тъй като граждански и политически права те получават доста късно....

  3. "В днешна Русия няма никаква идеология освен култа към парите и преследването на статус, но утопичната система е още тук."

  Това важи за почти всички "държави в преход" не само за Русия.

 48. 49 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#43:"тулса"]Още Платон в "Държавата" ...инженерства[/quote]

  Пак грешка. Платон философства , не инженерства. Инженерството изисква действие , философията - само приказки. Пък и ако можеш да посочиш къде точно Платон призовава за избиването на някого?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 49. 50 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#48] от "plamena_genova":

  Ъ?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 50. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Аман от напудрени поръчкови глупости.
  Четох книга "Живи идеи на мъртви икономисти" за капитализма 17-18 век. Може да се каже абсолютно същото за капитализма "инженерите умряха -роботите продължават".
  То и Че умря,ама Латинска Америка почервеня.
  То и Мао умря, ама утопията комунистически Китай става реален кошмар за световния пазар.
  То и Фюрера умря, а като слушам приказките на сегашните "бизнесмени" в българия - идеите му възкръснаха по-живи и по-гадни от всякога.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 52 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#41] от "plamena_genova":
  Нека се за задълбочим в призива на Путин, отправен към своите симпатизанти и да се опитаме да го разберем.
  " Умремте ж под Москвой,
  Как наши братья умирали!
  И умереть мы обещали,
  И клятву верности сдержали
  Битва за Россию продолжается, победа будет за нами!"

 52. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#46] от "dodge_ram":

  Какво ще питам Путин, като вчера му проверявах банковата сметка в швейцарската банка.
  По добре да поразпитам някой от 100 те калифорнийски милиардери, които живуркат на границата на мизерията.
  Живи да ги ожалиш.Сенки в рая.

 53. 54 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1202 Весело

  Авторът малко е сбъркал заглавието. Би трябвало да добави:
  И директора се гласи за нов главен инженер

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 54. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#49] от "Karla LaVey":

  "...Инженерството изисква действие..."
  Явно съм слабо запознат с инженерството, защото си мислех
  инжинерите първо първо правят нещо като план и изчисляват това онова.Да не би да бъркаш инженер с...хидромелиоратор?
  п.п.Нещо да си чувала за метафората на Платон, "държавния кораб"?

 55. 56 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ха ха ха ,РУСНАЦИТЕ имали култ към парите,ама кои по-точно,тези дето не можаха да съборят Путин ли?А кои бяха създателите на болшевишката държава?Най-големите престъпници срещу човечеството Ленин и Сталин сами ли избиха десетки милиони руски християни?Защо не се споменават имената на масови касапи на хора-Лазар Мойсеевич Каганович,Леон Давидович Бронщайн,Енох Гершевич Ягода между многото.Всички нечовешки опити бяха направени да се унищожи християнството в Русия,но даже убийството на милиони не успя и то се възражда.

 56. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  Промиването на руските мозъци и при комунизма, и при путинизма започва от ученическата скамейка:
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/apr/03/russian-publisher-stalin-notebook-schools

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 58 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Инженерът е априори рационален и конструкциите му не се сгромолясват.
  В случая удачните термини са фантазьор, наместо инженер и лакърдии, наместо роботи. Фантазьорът умря, лакърдиите му ги повтарят.
  Тия человеци живеят в някакъв съвсем нереален свят, по странен от тоя на Алиса. В него много обичат да се броят, командват, наказват, да правят живота на другите възможно най-гаден. Ей тъй, без конкретна причина. Щото това са виждали и смятат, че Светът е такъв.
  Като нашето коте, което децата дърпат за ушите и опашката, подхвърлят го напред-назад и то си мисли, че това е живота и друго няма, понеже не го е видяло.

 58. 59 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Разбира се всички ние,които знаем престъпленията на Сталин си задаваме въпроса-имаше ли той право да се явява "съдия" на Нюрнбергския процес?

 59. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#59] от "hyacinth":не само имаше и не само се яви, но и е основната причина Нюрнбергският процес да се състои, чрез разгрома на Хитлер основно от войсите на Русия и чрез решенията на великите сили в Техеран 1943 ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 61 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  Цялата статия е една демагогска словоблъсканица. Сравнително елегантна, но фалшива. Антиутопична реторика, ловко поднесена за изграждане на нова утопия.
  Авторът извършва масова подмяна. Подменя едновремено парадигмите на европейското просвещение, на американските бащи-основатели и на марксизма. Като цяло се противопоставя на духа на Ренесаснса, който предшества и предпоставя цялата идеологическа промяна от просвещението до днес.
  Демагогия от подобен порядък може да бъде ефктна само в рамките на масовото руско съзнание, но не и в интелектуалното и културно пространство на европейската цивилизованост. Дори у нас не може да направи впечатление на някой друг освен на начинаещи любители на митове.

 61. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Ще има да взема авторът, социализма съвсем не е утопия, отмря един модел (този на СССР) който се изчерпа, но "работят" на пълна газ модификациите на модела в Китай, Виетнам, Индия, Индонезия, Сингапур....

  И въобще кой ви каза че моделът на протестантската демослация на отците основатели на САЩ е "правият" и че въобще може да работи на Изток? Та той не става за Англия!?!?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 63 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  Да,трябваше да бъде там но при други обстоятелства,можеше да се започне с геноцида над руските християни,нападението над Полша и балтийските републики.

 63. 64 Профил на slunce_br
  slunce_br
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В днешна Русия няма никаква идеология освен култа към парите и преследването на статус, но утопичната система е още тук". То добре, че в САЩ има... Тоест, в САЩ ама наистина няма никаква друга идеология.

 64. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#62:"boby1945"]Ще има да взема авторът, социализма съвсем не е утопия, отмря един модел (този на СССР) който се изчерпа, но "работят" на пълна газ модификациите на модела в Китай, Виетнам, Индия, Индонезия, Сингапур.... [/quote]

  Извинявай,ама срамежливо пропусна СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  ВИТРИНАТА НА КОМУНИЗМА в света.
  УЧЕБНИКА за това КАК СЕ ПРАВИ КОМУНИЗЪМ с азиатска педантичност и следване буква по буква и точка по точка на Указанията на Пророците.
  Ъпгрейдният модел на Лениновия СССР.
  ЗАЩО пропусна КАМБОДЖА НА ПОЛ ПОТ.
  Също ВИТРИНА НА КОМУНИЗМА,създадена според Светото Писание на Пророците.
  И още нещо.
  Това,което наричаш "модификация на модела",визирайки Китай и Виетнам,съгласно Комунистическите Свети Книги си е чист РЕВИЗИОНИЗЪМ И ПРЕДАТЕЛСТВО.
  Казано на прост език-ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ ДОГМАТА в полза на нормалността,сиреч на КАПИТАЛИЗМА.
  Друг е въпросът,че Индия,Индонезия и Сингапур изобщо не са имали вземане-даване с КОМУНИСТИЧЕСКАТА РЕЛИГИЯ и социален модел.
  АБСОЛЮТНО НИКОГА.
  Дефинирай Индия като Християнска и Православна държава и ще си по-прав,отколкото да й приписваш комунистически социален модел и комунизъм.

 65. 66 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [всички руски роби изведнъж станаха много православни- цитат на коментар #27 от “Karla LaVey”

  Такава русофобия не бях срещал досега. Направо да ти се догади. Това и ислямист не може да го каже.
  [quote#40:"Karla LaVey"]Това не е точно русофобия. Това е фобия към руските роби в България. Ясно е защо ти "си догади" , защото си един от тях. [/quote]
  Сега не само руските православни ,но и българските православни християни са роби. Ти наистина си по голям боклук и от ислямистите. Има един сатрап ,които е смятал славяните за получовеци .Добър почитател си му. Болни сте ,почитателите му. И лекарствата няма да ви оправят.

 66. 67 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Разбира се надежда за руснаците има с възраждане на християнството и противопоставяне на окултистко-религиозни догми,че всички сме получовеци създадени да служим на...(оставено за размисъл).

 67. 68 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Русия е велика, защото има много гении и много боклуци! Особено в духовната сфера!

 68. 69 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":

  Евала !+++++++++++++++++++!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 69. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1576 Весело

  Да бе, да!
  Паднал некакси некакъв инженер от небесата и направил утопия.

  Че то ако ако не бяха пратили юдео - чуваша Бланк с вагона злато от кайзера, и юдея Бронштейн с кредитите на юдеите от Волстрит, то Великата Юдейска революция изобщо нямаше да се състои.

 70. 71 Профил на eos1
  eos1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Статията не ми хареса. Упражнения в празнодумство. В Русия нямало никаква идеология, само култ към парите - глупости на търкалета. Като че ли този култ не е разпостранен навсякъде, но ето вижте как е в Русия.
  "Наистина, ако смяташ, че човекът е склонен да злоупотребява с положението си, трябва да бъде ограничаван и проверяван. Но ако се изхожда от това, че няма проблем с човешката природа или че той може бързо да се реши, то няма нужда от никакви задръжки." - трудно се разбира какво иска да каже авторът, освен да направи впечатление с философска мисъл. Работели милиция , съдилища , дуржажен апарат - ми какво- анархиял и да настъпи. Русия е голяма и богата държава със свойте си проблеми и едва ли някой забелязва философските напъни на такива автори , така впечатлили някои псевдодемократи .

 71. 72 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Любопитно

  До коментар [#27] от "Karla LaVey": Курла,я кажи ,къде ти вкараха тая злоба против славянството и православното християнство- в соростутската общност или в някоя от многобройните секти? Или си просто една работничка от идеологическия фронт от преди преврата и сега си обърнала резбата? Казват ,че тия най-лесно обръщали резбата?

 72. 73 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Съществуват две принципно различни визии за човешката природа, пише харвардският психолог..." Тези противоположни възгледи са присъщи още на ранното християнство. Идеята, че човешката природа е дълбоко повредена, идва от Августин. Ранните източни отци смятат, че тя е създадена добра. Философите от 18 век продължават тази идея, като изключват идеята за Бога. Прочетете интересната статия:

  http://dveri.bg/kkp64

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 73. 74 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 727 Весело

  Авторът изглежда максимално трудолюбив. Само че по роботскому/робскому, без много акъл.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 74. 75 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Весело

  "Бащите-основатели на САЩ например съзнателно са говорили за проблемите на човешката природа и нейната значимост във връзка с устройството на държавата."

  Бащите са били "собственици на роби, които искали да бъдат свободни!??"

  http://youtu.be/VSJmYnHdvsc

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 76 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Весело

  "Има множество частни утопии - потребителски, на ниво автомобили, къщи, яхти... Това е нашето утопично, "ляво" наследство, доведено до абсурд."

  Това НЕ е ляво, а ДЯСНО! Справка: "Американската мечта", която беше/е натресена на соц. лагера, а и на останалия свят- без значение, че "трябва да си заспал, за да вярваш в нея", по думите на Джордж Карлин

  http://youtu.be/acLW1vFO-2Q

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 76. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  "Строителството на държава "отгоре" и сложността на този план вече са признак за утопия. Това е опит да се построи страна по цялостен проект, като сграда."

  Напротив, започнаха да я строят "отдолу", но се принудиха да ПРОМЕНЯТ чертежа, заради заплахите и агресията на запада(и петата му колона).

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 78 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Интересно нещо е "българският " русофил. И най меката критика, и най-малкият намек за критика по адрес на Матушката му, дори направен от самокритичен руснак, предизвиква моментално или сдържани ругатни или директни попръжни по адрес на десните /!?/ , папата, масоните, американците, седесето /което иначе отдавна оплакаха/ и кой ли не...

 78. 79 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Забрави евреите и ислямистите освен ако не са от "нашите"...

 79. 80 Профил на Konstantin Hristov
  Konstantin Hristov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "vasiliyk": Моля да аргументирате твърдението си, è авторът е умен, но неподготвен. Във Вашия коментар го повтаряте няколко пъти, но не излагате аргументи в подкрепа (това, че руснакът следва интуитивно някаква адженда малко го принизява до животно, ако питате мен и не мисля, че е аргумент към тази теза,но може би не ви разбирам). Болшевиките, и според мен, действително агресивно моделират общество водени от разбирането за образцова етика. Искали са драстична, разклащаща статуквото промяна и са я предизвикали...

 80. 81 Профил на Konstantin Hristov
  Konstantin Hristov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#77] от "Omnis Omnibus": На една агресивна мярка се е противопоставила друга агресия - нали сега не обвиняваме съдбата за липсата на исторички късмет...?

 81. 82 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#2] от "kuty":
  Не само! Ние си умираме да живеем в утопии, търсим си фалшиви културни герои, робуваме на измамни стереотипи, възприети за чиста монета! Това е съвремието - трупане на мегабаланс от ненужни активи...

  Ала, бала!
 82. 83 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#19] от "messia":

  В този смисъл, в който ти пишеш съм съгласен на 100%. Браво!+++

  Ала, бала!
 83. 84 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  Ей тука на страници 22 + 23 има списък на юдоболшевиците, ръководили утопията:

  "Unabhangig von Ort und Zeit setzt sich der mafigebende Apparat
  des Bolschewismus immer und uberall aus Juden zusammen. "

  "Независимо от времето и мястото, ръководният апарат на болшевизъма винаги и навсякъде е съставен от юдеи"

  http://archive.org/stream/Keller-Josef-und-Andresen-Hanns-Der-Jude-als-Verbrecher/KellerJosefUndAndersenHanns-DerJudeAlsVerbrecher1937238S.Scan_djvu.txt

 84. 85 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"petarst"]Не е вярно. Духът на инженера е жив. Той витае над Русия. [/quote]
  Инженер? Той си е прост, та дрънка, за наше най-голямо съжаление! (да, знам историята за златния му медал - това не го прави умен, а просто образован идиот! )

 85. 86 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#78:"Петър Иванов"]И най меката критика[/quote]
  Ма вий,тъпите соростути ,защо мислите ,че вашето вашето плюене ,зловонно храчене трябва да се търпи? Кой ви е провъзгласил за "висша"раса или сорт ,чиито преценки трябва да търпим? Меки китки ,или както казваше един български гей,обикновени педераси и лесбийки,що смятате ,че трябва да ви търпим квалификациите и да се извиняваме защо сме православни християни? Баси тъпата паплач сте. Няма да казвам ,че сте "сволочь" ,защото тази руска дума не изразява достатъчно добре възмущението ми на нормален българин от наглата ви ,противна човеконенавистна родоотстъпническа същност.

 86. 87 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#27:"Karla LaVey"]Комунизма е религиозна секта... [/quote]
  Абсолютно! Те затова и не признаваха друга религия!

 87. 88 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#29:"messia"]...там във всяко помещение,задължително висят по 2 икони - на Отца и Сина Ким. [/quote]
  Мой познат през 1989 г. разправяше, че живее срещу посолството на КНДР и, че сутрин, като са строени на "плаца", едни такива всичките корейци и еднакво облечени, ранга се познава по големината на значката с образа на Ким Ир Сен, която носи на ревера... Посланика - със "супена чиния"...

 88. 89 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  [quote#81:"jjyossarian"]нали сега не обвиняваме съдбата за липсата на исторички късмет...? [/quote]
  Не, само НАПОМНЯМЕ защо са се случили/изменили някои неща.

  Пък и капитализма беше принуден да се промени(капитализма с ЧОВЕШКО лице), заради соца, но сега пак се връща истинския, който беше ПЪРВОпричината за соца...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#7] от "vasiliyk":Статията е написана от гледна точка на западната философия. Пак се дават за пример. Напоследък гледах документални филмчета за историята на робството, социалния дарвинизъм, евгениката и т.н. Западът има в недалечното си минало доста неща от които би трябвало да се срамува поне. Те и сега се опитват да налагат своите разбирания за свобода и демокрация. Нещо като продължение на евгениката. Сталинизмът го познаваме отвътре, най-добре го познават съветските народи. Практиката му няма нищо общо с идеологията и приказването за комунизъм и социализъм. На дело това беше идеологически маскирана диктатура , пазеща привилегии за номенклатурата.

 90. 91 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Любопитно

  До коментар [#87] от "tivoli":

  И защо да признават религията?

  http://youtu.be/C5m0MCkl728

  ( "СС" за български субтитри)

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 91. 92 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Любопитно

  [quote#59:"hyacinth"]Разбира се всички ние,които знаем престъпленията на Сталин[/quote]
  ОТКЪДЕ знаеш? От ционистката преса?

  http://goo.gl/6mgxd

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 92. 93 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#66:"cobanmaala"]Има един сатрап ,които е смятал славяните за получовеци .Добър почитател си му. Болни сте ,почитателите му. И лекарствата няма да ви оправят.

  [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++

  Защо сме още член на ЕСССР?
 93. 94 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#24] от "mento55":

  Z-Day 2012 г. - Варна

  http://youtu.be/7MfSln7bns8

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 94. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#87] от "tivoli":Не е точно. По горбачово време един журналист посетил патриарха на руската задгранична черква. Попитал го : " Ваше светейшество , според Вас комунистите атеисти ли са ?"
  " Много чести," отговорил мъдрият старец. " Просто разбойники !"
  Разбрахте ли ? Идеологическто плямпане беше за публиката - за мен и за теб.
  Още една история. В стаята на Ленин, където бил и академик Бонч-Бруевич влиза Дзержински. Нали си спомняте -" чисти ръце, горещо сърце, хладен ум." Влиза ,значи, с кожената тужурка, препасан с каиши, револверът на кръста , фуражката малко накриво. Ленин го поглежда и се обръща към събеседника си :" Виж го ,бе- сокол , не ,орел ! А е мръсник, крадец и предател !"
  Научил Ленин , че Дзержински е превел лично по леда на Финския залив до Хелзинки една група затворници от Кронщад около 30-40 души , белогвардейски генерали, висши духовници, аристократи и богаташи срещу еквивалента на сегашни 350 кг злато.

 95. 96 Профил на edainov
  edainov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  много рубладжия наоколо, докога...–

 96. 97 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  [quote#27:"Karla LaVey"]За това и всички руски роби изведнъж станаха много православни ,[/quote]
  Какви глупости си написала моме?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 97. 98 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Таваришчи и таваришутки, в пасольството не ви ли преподават и уроци по някакво добро , кое -годе държание?
  Тъй де , се пак сте лицето на русофилията във форума...

 98. 99 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#92] от "Omnis Omnibus":

  Да не са вашите цифри оттам.Милиони върху милиони са умишлено унищожените руски християни.Този линк не е за форумци под 18 г.възраст.
  http://www.youtube.com/watch?v=VmSc8ZKvDKw

 99. 100 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Идеята за социализъм не е на Ленин и на руснаците.Тя принадлежи на англичани, германци ,французи, тъй наречените ,, социалисти утописти."Всичко почти от това което са писали е вече осъществено в развитите държави.Утопията е станала реалност.От тогава са минали 250 г.Това, което са казали Маркс, Енгелс, Ленин и др. представители на научния социализъм също ще стане реалност.Светът върви към социализъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK