Маргот Хонекер: Трагедия е, че ГДР вече не съществува

Марго Хонекер

© Associated Press

Марго ХонекерТя беше позната като "лилавата вещица" заради боядисаната й в лилаво коса и заради непоклатимите й политически възгледи. Вдовицата на бившия източногермански лидер Ерих Хонекер, Маргот, наруши 20-годишното си мълчание, за да защити диктатурата, да нападне тези, които са я разрушили, и да се оплаче от пенсията си, пише британският вестник Guardian.


84-годишната Маргот Хонекер, която беше образователен министър в Германската демократична република, описва носталгията си като тъга по "изгубена нация" и нарича нейното падение трагедия в интервю за документален филм, излъчен в понеделник по телевизия ARD.


Самият филм дълги години е в процес на подготовка, тъй като Хонекер настоява, че тя никога няма да даде интервю за западногерманска медия. Маргот Хонекер е интервюирана в дома й в Чили, където бяга заедно със съпругата си след падането на Берлинската стена.
"За мен ГДР беше моят живот, от самото начало аз работех за изграждането на тази република, вложих живота си в това. В този смисъл е трагедия, че тази страна вече не съществува", казва тя. Запитана за хилядите хора, загинали при опитите си да избягат от Източна Германия, Хонекер казва: "Нямаше нужда да прескачат стената, да плащат с живота си за тази глупост."


Маргот Хонекер: Трагедия е, че ГДР вече не съществува

© Associated Press


На въпрос защо се е случила революцията от 1989 г. вдовицата на "последния диктатор на ГДР" казва, че Източна Германия е била много хубаво място за живот и вероятно демонстрациите са били организирани от враговете на комунистическата страна. "ГДР имаше своите врагове, затова имахме "Щази", казва тя.


Маргот Хонекер категорично твърди, че икономическият срив на Източна Германия просто не е съществувал, а жертвите на режима са "престъпници, които днес се представят за политически жертви и на които в някои случаи е платено". Дали изпитва някакво чувство за вина? "Това въобще не ме докосва. Имам дебела кожа.""Маргот Хонекер няма угризения на съвестта, не изпитва съжаление и не говори за извинение", казва журналистът Ерик Фридлер

Журналистът Ерик Фридлер казва, че за няколкото дни, когато я интервюира, Маргот Хонекер остава странно откъсната от реалността и яростно защитава Източна Германия. Докато е министър на образованието в продължение на 26 години, тя въвежда обучение за работа с оръжия в училищата и задължава учителите да докладват за всяко отклонение от комунистическата линия от страна на учениците. "Маргот Хонекер няма угризения на съвестта, не изпитва съжаление и не говори за извинение", казва Фридлер.


"Може и да е в Чили, но тя е много добре свързана с редица стари другари. Прекарва редовно часове в интернет и знае много добре какво се случва в Германия. Но копнежът й по Германия е ограничен до ГДР."


Маргот Хонекер дори се оплаква от месечната пенсия в размер на 1500 евро, която получава от Германия, наричайки я смешна. Според нея социалистическата Германия, за която тя и съпругът й са се борили, ще има отново шанс. "Ние засяхме семената в земя, която един ден ще има плодове. Просто нямахме достатъчно време да реализираме плановете си", казва тя.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK