Две десетилетия след войната се води нова битка за спасяването на Босна

На горната снимка: мъж пренася чувал с дърва пред изгорялата сграда на библиотеката в Сараево по време на войната. Снимката е направена на 1 януари 1994 г. Долният кадър е от 4 април 2012 г.

© Ройтерс

На горната снимка: мъж пренася чувал с дърва пред изгорялата сграда на библиотеката в Сараево по време на войната. Снимката е направена на 1 януари 1994 г. Долният кадър е от 4 април 2012 г.Военните действия започнаха в рамките на няколко седмици, но ако трябва да посочим дата на началото на войната в Босна, това е 6 април 1992 г., точно преди двайсет години.


На този ден Западът призна дотогавашната югославска република за независима, а въоръжени сърби стреляха по мирни демонстранти в Сараево. Това беше началният залп на обсадата на столицата, която продължи 43 месеца.


Войната застига доктор Илияз Пилав 11 дни по-късно, когато мъже в униформи идват в неговата клиника в източния град Сребреница. Той избягва от Сребреница пеша през гората в летен ден през 1995 г., няколко часа преди градът да бъде пленен от сръбските сили, които избиват 8000 мюсюлмански мъже и момчета и зариват труповете им с булдозери в специално изкопани ями.
Седемнайсет роднини на Пилав са сред жертвите. В тяхна памет той води съдебна битка, за да принуди Босна да промени конституцията си, която ѝ даде мир, но на цената на затвърждаването на сегрегацията в законодателството.


След 100 000 убити и два милиона прогонени от домовете си войната приключи с мирно споразумение, подписано в Дейтън, щата Охайо, с което се създаде държава, разделена между етническите врагове. "Дейтън донесе мир, който е по-добър от всяка война, но той спаси страната само в най-елементарния смисъл", коментира Пилав, който сега е на 48 години.


Днес Пилав е ищец по едно от двете дела, заведени в Европейския съд по човешките права, които оспорват фундаменталните устои на мирното споразумение от 1995 г. Съгласно одобрената в Дейтън конституция босненските сърби са представлявани от сърбин, хърватите от хърватин, а мюсюлманите от мюсюлманин. Пилав, който е мюсюлманин, се бори за правото да се кандидатира за представител на сръбската територия в президентството – орган от трима представители на отделните етнически общности, който играе ролята на държавен глава. В момента това място е запазено за сърби.


Сграда, подпалена след обстрел в Сараево. На долната снимка се вижда същата постройка през май 2012 г.

© Ройтерс

Сграда, подпалена след обстрел в Сараево. На долната снимка се вижда същата постройка през май 2012 г.


Според Пилав Дейтън е спрял кръвопролитията, но е оставил Босна в хватката на главатарите на етническите партии. "Просто искам да повярвам, че е възможно. Не след 20 или 30 години, а че вече е възможно да се случи, в моя живот", да се създаде една Босна, в която етническата принадлежност вече не е определящ принцип на политическата система, коментира той пред Reuters.


Делото на Пилав и другото, внесено в съда от евреин и ром, които настояват да получат право да се кандидатират за постове, запазени за сърби, хървати и мюсюлмани, вероятно ще доведе до трансформация на босненската конституция. Същевременно двете дела показват колко е изостанала Босна от другите бивши югославски републики в преодоляването на наследството от войната, както и препятствията пред присъединяването ѝ към Европа.


Умален модел на Югославия


Днес посивели репортери, отразявали войната, ще се съберат в хотел Holiday Inn в Сараево, за да си пропомнят конфликта, който измъкна Запада от еуфорията след края на Студената война и накара Европа и САЩ да потръпнат от етническото прочистване, което се извършваше на няколко часа с кола от Виена или с ферибот от Анкона.


За разлика от другите държави, които се появиха при разпадането на Югославия, в Босна не доминира никоя етническа група. Заради нейното многообразие, наподобяващо това в Югославия, тя беше наричана умален модел на Югославия.


След първите изстрели преди 20 години сърбите, водени от Радован Караджич и Ратко Младич, които са обвиняеми за геноцид в извънредния трибунал в Хага, извадиха големите оръдия на югославската армия, завзеха 70% от територията на Босна, прочистиха я от несърби и обстрелваха Сараево от околните хълмове.


Мюсюлманите (или бошняци) и хърватите отвърнаха на огъня и за известно време воюваха помежду си. Няколко години мироопазващите сили на ООН наблюдаваха безпомощно. Най-накрая, през 1995 г., НАТО употреби сила и с бомби накара сърбите да седнат на масата за преговори.


Пилав си спомня средновековните условия в полевата болница в Сребреница, в която работел дълго време. "Тази война беше импровизация, връщане няколко века назад – без лекарства и санитарни материали, операции без упойка, без основни инструменти. Това е отвъд възприятията на нормалния човек".


Дейтън заглуши оръдията, но за да стори това, създаде държава със сложно устройство, достойно за Византия, което запечата етническото разделение.


Войник от мироопазващите сили на ООН наблюдава строеж в Сараево. На долната снимка се вижда същото място на 1 април 2012 г.

© Ройтерс

Войник от мироопазващите сили на ООН наблюдава строеж в Сараево. На долната снимка се вижда същото място на 1 април 2012 г.


Босна се разцепи на две части, правителството се раздели между воюващите групи – православни сърби, хървати католици и бошняци мюсюлмани – в една държава, управлявана с религиозни квоти и свързана с изключително тънки нишки.


Архитектите на Дейтънското споразумение твърдят, че структурата му е проектирана, така че да еволюира в времето и с помирението между етносите. Етническите граници трябваше да се размият. Вместо това обаче разделението се задълбочи и роди ново поколение със слабо или никакво усещане за обща национална принадлежност.


По-малко от половината от двата милиона души, напуснали домовете си заради войната, са се завърнали в тях. Въпреки стотиците дела за военни престъпления, водени у дома и в чужбина, всяка общност е съхранила различен спомен за това, което се е случило и за това кой е виновен.


"Трябваше да спрем инерцията на насилието", разказва Кристофър Хил, който по това време беше заместник на покойния американски мирен пратеник Ричард Холбрук, който посредничеше при преговорите в Дейтън. "Мисля, че това беше успешно, но също отчитам с особено внимание факта, че много от елементите на споразумението бяха проблемни и с времето ще се нуждаят от пренастройване", отбелязва той.


Голямата и малката Югославия


Днес в Босна има около 120 министри и няколко нива на правителството. Държавната администрация е най-големият работодател и поглъща над половината от скромния държавен бюджет. Постовете се раздават с връзки и гарантират гласове за управляващите партии.


Босна е приела девет милиарда евро чуждестранна помощ. Върховната власт все още е в ръцете на чуждестранен наблюдател, но влиянието на Запада намалява от години. ЕС поддържа мироопазваща мисия ор 1250 войници.


Трамвай в съвременно Сараево. На горната снимка се виждат овъглените останки на трамвай, разрушен през войната.

© Ройтерс

Трамвай в съвременно Сараево. На горната снимка се виждат овъглените останки на трамвай, разрушен през войната.


Съперничеството между националистите задушава развитието, спира инвеститорите и остави Босна без централно правителство през цялата 2011 г., преди кризата да бъде разрешена през февруари. Босненците негодуват, че през последните 10 години са построени само 40 километра магистрали. Страната е класирана на 125-о от 183 места в подредбата на Световната банка на държавите с благоприятни условия за правене на бизнес – под Косово и Свазиленд. Все още няма единна полиция.


Според Милорад Дидик, президент на босненската Република Сръбска, е недопустимо Босна и Херцеговина да бъде унитарна и централизирана държава. "Босна и Херцеговина беше смятана за умалена версия на Югославия. Щом голямата Югославия не оцеля, как ще успее малката?"


Скок на сляпо


Тези, които хранят надежди за бъдещето на Босна, изтъкват, че Югославия все пак оцеля в мирно време половин век. Сърби, хървати и бошняци са съжителствали мирно за дълги периоди от историята си. В началото на войната 30% от браковете в жизнената босненска столица бяха между хора от различни етноси.


"На месата в полунощ в катедралата не ходеха само католици. Всички отиваха там. Всички празнуваха Ейд и православната Коледа. Такава атмосфера днес изглежда немислима", коментира босненският професор по социология Славо Кукич. Според него днес на младите босненци всекидневно им се налива в главата, че "другият" е самият дявол, че с него не трябва да си пият кафето, да не говорим да се влюбят или оженят за него.


Хора се катерят по изоставен танк в Сараево през февруари 1996 г. На долната снимка се вижда същото място на 30 май 2012 г.

© Ройтерс

Хора се катерят по изоставен танк в Сараево през февруари 1996 г. На долната снимка се вижда същото място на 30 май 2012 г.

"Босна и Херцеговина не е мултиетническа държава", казва Сречко Латал от Международната кризисна група. "Босна и Херцеговина е съвкупност от моноетнически региони".


Целите на войната не са постигнати. Сръбските лидери искат босненската държава да функционира на абсолютния минимум, бошняците искат тя да бъде по-силна, а хърватите искат по-голяма автономия.


Дебат от нова гледна точка


Делото на Пилав, както и това на евреина Якоб Финци и рома Дерво Седжич, поставиха обществения дебат на нова плоскост. През 2009 г. Европейският съд отсъди в полза на искането на Финци и Седжич да могат да се кандидатират за желаните постове. Очаква се да се произнесе и в полза на Пилав. Босна ще трябва да си промени конституцията, за да отрази решенията на съда, ако иска да има какъвто и да е шанс за присъединяване към бившите югославски републики по пътя към членството в ЕС.


Границите на ЕС ще се разширят до Босна и Херцеговина, когато Хърватия се присъедини през юли догодина. Промяната в самата Босна обаче няма да дойде лесно. Политиците, подкрепяни от яростно разединените медии, са изградили кариери и покровителствени мрежи, основани на националистическа реторика. Тези, които искат реформи, смятат, че без тях Босна може да затъне в нова война.


"Рано или късно, ако страната продължи в този дух, накрая може да достигне дъното и тогава всичко отива по дяволите", коментира Латал от Международната кризисна група. Според Пилав етническите главатари, които се облагодетелстват от сегашната система, няма да сдадат лесно властта. "Този тип политически елит може да затвърди позициите си само на основата на разделение, страх и потискане на напредъка", смята той. "В такава Босна войната е също толкова възможна, колкото и мирът. Границата между двете е много тънка".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Югославия беше толкова изкуствено комунистическо творение,че сега ще се разпада докато всеки клан си направи държава!Жалко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1388 Разстроено

  Как бързо минаха 20 години. Сякаш беше вчера.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Много тъжна картина. А преди много години Сараево беше олимпийски град. Тези жестокости трудно се забравят. И нали сис спомняте писмото на Гоце до Милошевич. Това място сигурно дълго ще бъде като язва в обединена Европа.

 4. 4 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Докато сърбите не бъдат изтрити от картата на Балканите мир няма да има -Войводина, Западните Покрайнини, Босна, Хърватска, Македония - лакомията на шумадийските свине е голяма... и навсякъде са оставили почернени майки и бащи.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 5. 5 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Такива изкуственни държавни образувания като Босна нямат бъдеще.
  Колкото и да ги "спасяват"

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #1-Lz2-Югославия бе създадена не от комунистите,а от държавите победителки в Първата световна война, с цел унищожаване на победената Австроунгарска Империя. Да твърдиш, че Югославия е комунистическо творение, е все едно да твърдиш, че държави като Чехословакия, Полша, Унгария, България са комунистически творения. Просто Югославия е създадена,преди Тито да дойде на власт .

 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да не търсим вината само в сърбите. Късогледството на западно -европейските политици и американските интереси подкрепят проислямските партии и настроения. Турция набира сила и претенциите и за османска империя растат с всяка минута. Българските политици не искат да видят този очевиден факт, а жителите на Европа с тяхните мултикултурни и мултиетнически идеи само улесняват ислямската зараза под формата на терористични актове

 8. 8 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма как да остане на картата държава като Босна,рано или късно ще бъде разделена между хървати и сърби.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  През 60-те Титова Югославия беше райско място за живеене.... жалко че я разтуриха...... но миналото минало, сега ще се "обединят" пак в ЕС.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Гневно

  Така ще изглежда всеки европейски град след като гнусната религия от изтока достигне до всеки малоумен европеец .

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  [quote#8:"nicoleta"]Няма как да остане на картата държава като Босна,рано или късно ще бъде разделена между хървати и сърби. [/quote]

  А бошняците къде ще отидат?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#10] от "ТМаринов":

  Не различните религии разделят Босна, а различните етноси които изграждат тази държава.... сърби, бошняци, хървати! Помисли над след въпрос.... сърби и хървати също водеха война едни срещу други въпреки, че и двата народа са християнски, словенците също се биха срещу сърбите за да извоюват своя собствена държава и независимост! Еми същото стана и с Босна.... цяла Югославия беше такава... мултиетническа държава, която някак си се крепеше заедно (някои отдават това на доброто управление на Тито)! Но дойде момент, когато различните етноси населяващи бивша Югославия поискаха да създадат свой собствени държави... и така започна разпада на тази изкуствено създадена държава! Първо от Югославия се отделиха словенците, хърватите, македонците, бошняците, косоварите (албанци), черногорците.... и т.н.! Не може да кажеш, че само бошняците са виновни защото видиш ли те били мюсюлмани... те просто последваха примера на словенците и хърватите преди това!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#11:"Иво"]А бошняците къде ще отидат?[/quote]

  Етнос бошняци няма. Бошняците са ислямизирани сърби. Както помаците в България са ислямизирани българи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Не различните религии разделят Босна, а различните етноси които изграждат тази държава.... сърби, бошняци, хървати! [/quote]

  Точно различните религии са причината. Сърбите са православни, хърватите - католици, а "бошняците" - музлита.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Весело

  Ако бяха оставили сърбите, да правят каквото знаят, сега подобни проблеми нямаше да има. Я глей на мюсюлманчето какво му се прищяло. Подай му пръст, да ти отхапе цялата ръка.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  [quote#14:"VеnRus 2008"]Точно различните религии са причината. Сърбите са православни, хърватите - католици, а "бошняците" - музлита. [/quote]

  Отлично знам това.... но нали се сещаш, че католиците и православните сме все християни! Това не пречи на хърватите да мразят сърбите (и обратното)... нали така?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK