Германия и Швейцария ще облагат скритите банкови сметки с по-високи данъци

Германия и Швейцария ще облагат скритите банкови сметки с по-високи данъци

© ReutersШвейцария и Германия ще наложат данъци върху тайните швейцарски банкови сметки на германци, съобщи "Ройтерс". Това може да донесе в германската хазна милиарди допълнителни евро, но главната опозиционна немска партия продължава да недоволства.


Сделката може да сложи край на продължилия години дипломатически спор и да даде зелена на таксуването на германци, които избират да влагат парите си в малката алпийска държава, избягвайки данъците и запазвайки пословичната швейцарска банкова тайна.Германците притежават около 150 милиарда швейцарски франка в швейцарските банки.Преговорите бяха започнати на ново след като партията на Социалдемократите в Германия нарече предишната постигната договорка през септември прекалено лека за избягващите плащането на данъци. Новите мерки обаче също не удовлетворяват напълно социалдемократите и те заплашват с вето.


Германският канцлер Ангела Меркел няма мнозинство в Буденсрата, което означава, че тя трябва да разчита на опозиционните партии, за да бъде приета сделката.


Германското финансово министерство съобщава, че според новата договорка двете държави са се съгласили да вдигнат данъка със задна дата върху германски пари в швейцарски банкови сметки до стойности между 21 и 41 на сто. Предишните договорености предвиждаха данък между 19 и 34%.


Швейцария и Германия също така са се съгласили на еднократна такса в размер на 50% за хората, които наследяват швейцарски банкови сметки и не искат да ги декларират. Германските власти ще могат да дадат на швейцарските си колеги 1300 молби за разследване на случаи на укриване на данъчни задължения.  

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Весело

  Скоро и навсякъде по Прекрасния нов свят.

 2. 2 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  С едно уточнение. Тайните сметки на видните български олигарси, политици, мутри и прочие, влизат в категорията "недосегаеми". Те няма да се огласят никога.

 3. 3 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Весело

  "Швейцария и Германия също така са се съгласили на еднократна такса в размер на 50% за хората, които наследяват швейцарски банкови сметки и не искат да ги декларират. "

  А като се сетят и за винаги съгласната с тях БГ, колко му е да ни включат.

 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Или с две думи - няма мръсни пари.
  Има наши и чужди, малко и много, но не и мръсни.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз направо им се чудя на немците, които спестяват в немски банки - върху депозитите им се налага такса печалба, отделно лихвения процент е смешен - 2-3%. Но за правителството това са лесни пари. Нищо чудно че толкова много етнически немци емигрират.

 6. 6 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Половината от нашите .. Олигарси ... си държат откраднатите милиони от Държавата там , ... по добре е да се конфискуват и раздадат на Пенсионерите и болните деца ...

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Отношенията между двете държави се влошиха след като в края на март Швейцария издаде заповед за арест на трима германски данъчни,които купуват данни за германски граждани укриващи доходите си в швейцарски банки.Нарече ги "икономически шпиони" и ако влязат пак в страната ще ги арестуват.

 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  политиците водиат народа до време не им ли стана иасно че сега всеки работи и печели на пазара в условиа на криза и политиците не им триабват пари а купони да си задоволиават нуждите
  това с даньците дето плащат фирмите е политически рекет да се издьржат политиците които нищо не произвеждат и не предлагат на пазара поне политиците в германиа да биаха управители на фирми и стопанства както е в швеицариа и да осигуриават добри условиа за развитието на икономиките

 9. 9 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Голем праз! Те германските политици нямат сметки - имат фондации в Швейцария, където облагането им е нищожно, а собствениците са неразкриваеми. Обикновено става чрез дружества с акции на приносител. Това е чеп само задребни риби - дойчовци, които бачкат в Швейцария, но живеят в Германия и не искат да плащат 41% ДОД за доходите си над 70к€.

  Жизнь или Life - избор има.
 10. 10 Профил на Could_Fly
  Could_Fly
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Което ме подсеща да питам поредното правителство - абе кво стана с оня диск и скритите в Швейцария сметки на наши велможи и за какво ходи К. Стефанов в Германия?

 11. 11 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Ами трябва да се направи нещо с бягството на националните богатства. По сле как могло в Швейцария всичко да е толкоз добре - ами добре е, нали цяла Европа работи за тяхното добруване...

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  СКРИТИТЕ,ЗА ТОВА СА СКРИТИ,ЗАЩОТО СА СКРИТИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дразнител":
  Фондации и дружества с акции на приносител това не го разбрах.
  Или собствениците на тези фондации са такива дружества.

 14. 14 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Нали България щеше да взема от Германия информация за влоговете на българи в Швейцария? Ама нещо май се разсъхна работата, защото току виж изскоквали иманата на Цветелина, Боко, В. Златев, Банев, и т.н. знайни и не знайни богаташи и богаташки.

 15. 15 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело


  Ха, тези сметки като са скрити как може да се установи дали са на германци или марсианци.

  И второ, нима е възможно германското правителство да е по детски наивно и да вярва, че фондовете ще останат по тези сметки ако се обложат със само (и тук ме напушва на истински смях) 20-40%. Те направо да ги замразяват тези фондове и да ги експоприират... Достатъчно малоумни новини за днес...

 16. 16 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimitarcho":

  Да, фондациите (обикновено) не са директна собственост на физически лица. После тези фондации отпускат заеми или правят дарения на определени лица (фактическите собственици) и така парите се връщат (кеш) обратно при собственика. Това, което прави германската държава е тормоз над дребните хорица. Вместо да намалят данъците и да ги направят сравними с тези в Швейцария, те искат да грабят още от хората, за да подхранват местния социализъм чрез държавни поръчки към големите корпорации. Виждате Сименс например какви ги забърква. Как в Германия не може, а в Швейцария всичко работи прекрасно с 8% ДДС, 34% максимален ДОД и разумна здравноосигурителна и пенсионна система?! Но в Швейцария никой не храни мързеливците както правят в съседна Франция. Германия, Австрия и Италия.

  Жизнь или Life - избор има.
 17. 17 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тези ще батисат хубавата държава, с тези постоянни искания свързани с банковата и система!

 18. 18 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 450 Весело

  дека е техния Искров да им хротува
  властта да не обременява банките с необмислени регулации
  ако си немат такъв разбирател да им командироваме нашиют специалист

 19. 19 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дразнител":
  Със схемата с фондациите не съм запознат обаче:
  а)ДДС е 8%
  б)данък печалба-две нива на облагане-федерално и кантонално
  -федерално-8.5%-ефективно-7.8%
  -кантонално-варира между-20%-35%-средно 21%
  Ефективно се плаща-13%-22% комбинация на федерален и кантонален данък зависи от кантона
  в)ДОД-11.5% федерален
  кантонален между-22.42% - 42.28%
  средно за 70 000 CHF Genève-13%
  г)8.5%-пенсионен фонд
  д) най-скъпата здравна застраховка-500 CHF на месец
  е)безработица-3.3%
  Не могат да те уволнят защото обезщетението за безработица се плаща от синдиката UNIA/caisses de chômage
  За обикновения човек изчислете каква е разликата между Германия и Швейцария.Цените са много по-високи от Германия с пъти.

 20. 20 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#19] от "dimitarcho":

  Всичко това е вярно. Само за уволнението не Уволяват те без проблем. Не само това, ами обезщетенията за безработица са общо две години за целия трудов живот на човек. Така че всеки има интерес да работи. Пенсионните и здравни вноски в Германия не са по-ниски. Освен това, схемата с фондациире има смисъл, когато се скатават милиони. То фирма да си откриеш ти трябват 50,000 франка капитал. Затова казвам, че това облагане от 41% засяга само дребния дойчо, който няма милиони. А данъците на фондациите са 1%

  Жизнь или Life - избор има.
 21. 21 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ----ТАИНИ СМЕТКИ ТАИНИ ГЕРМАНЦИ И КАТО ПО ЧУДО ЯВНИ МИЛИАРДИ ЕВРО В БЮДЖЕТА ЩЕ ЧАКАМ 17 МИГ НА ПРОЛЕТА ДА ДОИДЕ ЩИРЛИЦ И ДА МИ ОБЯСНИ ТАЗИ ТАИНА ИНФОРМАЦИЯ --журналистите от роитер ни вземат за идиоти-докога.....Швейцария и Германия ще наложат данъци върху тайните швейцарски банкови сметки на германци, съобщи "Ройтерс". Това може да донесе в германската хазна милиарди

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK