Франция иска обяснения от унгарския посланик за нов закон

Избори 2022

Франция извика унгарския посланик в Париж, за да изрази несъгласието си с нов закон, който се отразява на работата на френските инвеститори в Унгария.


В съобщението на френското външно министерство се казва, че унгарският закон засяга особено сектора на ваучери за храна, в който френските компании като Cheque Dejeuner.и Sodexo са особено активни.


"Европейската комисия, която следи за изпълнението на съюзните договори, трябва да вземе решение дали не са нарушени правилата на вътрешния пазар. Освен това призоваваме унгарските власти да започнат конструктивен диалог със засегнатите компании и с уважение към принципите и духа на приятелство и европейско сътрудничество между Франция и Унгария", допълва съобщението на външното министерство в Париж.
Reuters обяснява, че фрнеските действия може да имат последици за опитите на Унгария да получи помощ от ЕС и МВФ за възстановяване на икономиката си.


Правителството на най-задлъжнялата централноевропейска държава още не е започнало преговори попомощния пакет, защото спори с Брюксел за няколко законови промени, прокарани през последните две години.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK