Висш турски духовник защити църквите на Арабския полуостров

Най-високопоставеният турски мюсюлмански духовник се намеси в международния спор относно християнството на Арабския полуостров като отхвърли коментар, за който се твърди, че е на главния саудитски мюфтия - че всички църкви трябва да се разрушат.


Мехмет Гьормез, ръководител на Дирекцията по религиозните въпроси в Анкара, заяви пред турския в."Заман", че ислямът уважава правата и на другите вероизповедания. По думите му унищожаването на църкви е против вековната традиция на толерантност.


Медийни публикации, че главният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдулазиз Ал ал Шаих е издал през март фатва (религиозна заповед) срещу църквите в кралството, предизвикаха протести от християнски епископи от Австрия, Германия и Русия. По интернет сайтовете, посветени на християнска тематика, се развихри буря от коментари.
"Цитираното мнение е против целите на исляма и против установената от мюсюлманите практика да се уважават правата и на другите религии", казва Гьормез. "Убедени сме, че тази декларация е хвърлила сянка над концепцията за права и свободи в исляма, които винаги са се спазвали."


Саудитска Арабия не позволява на нейна територия да има църкви като се позовава на думи на пророка Мохамед, че на полуострова не може да има две религии. Съседните държави от Персийския залив обаче отдавна имат християнски храмове и някои позволяват строеж на нови.


Историята тръгна от кувейтския всекидневник "Ал Анба", който на 11 март цитира главния саудитски мюфтия да казва, че на Арабския полуостров не може да има църкви, а съществуващите трябва да се разрушат.


"Кувейт е част от Арабския полуостров и държавите от полуострова трябва да разрушат всички църкви на тяхна територия, защото Пророкът ни е заръчал, че не може да има две религии (на полуострова)", казал Шаих според копие на интервю, публикувано от базираният във Вашингтон Институт за изследване на медиите в Близкия изток (MEMRI).


Текстът остана незабелязан от местните медии, но бе подет от арабски и англоезични сайтове извън Кувейт, в някои от които изявлението е описано като фатва. Ако думите на Шаих наистина са фатва, това означава, че не са негово лично мнение, а официално решение, отразяващо възгледите на саудитските мюсюлмани. Саудитски представител, пожелал анонимност, обяснява, че фатвите се издават от службата, известна като Дар ал Ифтаа, но в архивите й няма подобен документ.


В отговор на интервюто германският архиепископ Роберт Золич каза, че думите "показват липса на уважение към религиозните свободи и свободното съвместно съществуване на религиите", което особено засяга чуждестранните работници.


В държавите от Залива живеят и работят поне 3.5 милиона хирстияни, предимно католици от Индия и Филипините.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално
 2. 2 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  много бомби за Саудитска Арабия, те няма как да се цивилизоват така или иначе поне да ги приведем в по- безопасен вид...

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Доколкото ми е известно, за разлика от английския fatwa, нормата в българския е фетва.

 4. 4 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този ако беше праволинеен нямаше почти всички турски джамии в Западна Европа да не са частни. А бе, има нещо гнило в цялата тази работа. Християнският свят се кланя на евреина Исус от Назарет, а същевременно обича антисемитизма.

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 662 Весело

  всеки път се сещам за един стар виц: имам, поп и равин спорят чий Бог е по-силен.
  Имамът: Пътуваме към Мека, буря, удряме канчетата и изведнъж бликват ручеи бистра вода, сочещи пътя.
  Попът: Плаваме към Света гора, буря, молитва и изведнъж морето-гладко като огледало.
  Равинът: седя си в петък в Бруклин, две банди се самоизбиватдо крак и оставят 2 милиона долара. Помолвам се и става сряда!

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#5:"zidane"]седя си в петък в Бруклин[/quote]
  Свещеният ден за евреите е събота - шабат. В събота манна не се дава, но в петък се дава двойно. Така че е нямало защо равина да се моли за сряда.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 662 Весело
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Ами, поздравления за турският духовник. Жалко само, че такива като него, разбрани, толерантни и смирени, са много малко из мюсюлманския свят. По-голямата част са точно като саудитския фанатик призоваващ църквите да бъдат разрушени или като един друг имам от Египет, който преди няколко месеца заяви, че коптите или трябва да приемат исляма или да напуснат държавата. Същата държава, която именно те са построили и създали, а ислямските диваци за малко да я унищожат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#4:"russe"]Този ако беше праволинеен нямаше почти всички турски джамии в Западна Европа да не са частни[/quote]


  Ъ? Кво точно се опитваш да кажеш? Говори като човек. Не си съгласен с турския духовник и също смяташ, че църквите в ислямски страни трябва да бъдат разрушени?
  Относно това, че джамиите в Западния свят са частни, ами нормално. Ти да не мислиш, че църквите в арабския свят са държавни?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Весело

  Саудитска Арабия не позволява на нейна територия да има църкви като се позовава на думи на пророка Мохамед, че на полуострова не може да има две религии.
  ============

  Веднага концентрираните в Персийския залив американски сили да бъдат пренасочени срещу Саудитска Арабия за въдворяване на религиозна толерантност и демократични ценности!

 11. 11 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#10:"Митридат"]Веднаа концентрираните в Персийския залив американски сили да бъдат пренасочени срещу Саудитска Арабия за въдворяване на религиозна толерантност и демократични ценности!
  [/quote]


  Ти какво говориш бе?! СА са първи дружки с най-демократите в света! Приятел бие ли се?!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 12. 12 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#8:"VеnRus 2008"]Ами, поздравления за турският духовник. Жалко само, че такива като него, разбрани, толерантни и смирени, са много малко из мюсюлманския свят.[/quote]

  Напротив, по-вечето са такива Венче! Другите като Ал-Каида са първи приятели с ЦРУ.
  В България да си чувала за верска нетолерантност от страна на мюсюлманите? Тия, които мътят водите в Родопите са саудитски емисари, ще рече приятели. Нали нямате нищо напротив СА?! Не можете, защото биг брадъра и ЕС дума не дават да се изрече срещу тях. Напротив, въоръжават ги яко! Ще рече, че са в нашия "демократичен" лагер. Тия пролети-мролети са за другите "диктатури"

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 13. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  С Арабия и Кувейт са много активни в строежа на джамии по света, а стигне ли се до толерантност на техните земи ги няма никакви. Всъщност за толерантност при тази религия трудно може да се говори. Начина за разпространение е джихад, каквото и да означава това, на съвременен език се превежда - насилие. Сега страните от Голфа насилват с много пари.

 14. 14 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Досадно е да виждаш как религия, която почти не се различава от християнството на ниво проповядвани добрини и идеи е тотално опорочена от шайка маймуни, използвайки я, за да контролират бедните си и неуки сънародници от мюсюлманските държави..

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Става дума за високопоставен Турски държавник , а не просто за високопоставен Мюсюлмански духовник ...

 16. 16 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#3:"Каишков"] за разлика от английския fatwa, нормата в българския е фетва.[/quote]

  Щото е минало в английския от арабски директно, а при нас през турски, където много се "е"-ка. Затова вместо "фатуа" имаш "фетва".

 17. 17 Профил на paulus
  paulus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Преди време в Турция бяха изклани около 10 протестански пастори със семействата им от ислямисти. А иначе турците са мноооого толерантни. Арабите дават луди пари за джамии в Европа, а искат да се разрушават църквите в Арабия. НАГЛОСТ. Ако не беше петрола още щяха да си стоят в 6 век.

 18. 18 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Мисля, че е без значение дали казаното е официална позиция или лично мнение - каквото и да е, то не може да има влияние извън Саудитска Арабия. А и всеки нормален човек знае, че там - в СА - религията е една и ако не принадлежиш към нея, в никакъв случай не трябва да го демонстрираш.

 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#16:"Митридат"]Затов вместо "фатуа" имаш "фетва". [/quote]
  Значи може да кажем "Посочи няколко фатуи на имама" и да ни стане ясен смисъла на израза ?

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Мехмет Гьормез, ръководител на Дирекцията по религиозните въпроси в Анкара, заяви пред турския в."Заман", че ислямът уважава правата и на другите вероизповедания. По думите му унищожаването на църкви е против вековната традиция на толерантност."
  Според уважаемият Форум , Духовник ли е споменатия господин или Държавник ? Питам това , за евентуално просветление при някой от любителите на "минусчета" ...

 21. 21 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#19:"Каишков"]Значи може да кажем "Посочи няколко фатуи на имама" и да ни стане ясен смисъла на израза ?[/quote]

  Никой няма да те разбере така. Наложило се е в българския "фетва".

 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Запазени бяха християнските паметници /след арабската пролет вече не се знае/, само в страните, където не беше въведен шериата като форма на управление. Ето вече се говори и за посягане на културните паметници и в Сирия. Това се случи в Ирак, Египет. Не може да се говори за религиозна толерантност при радикалния ислям. В Афганистан например има много малко християни, но и до сега църквите им са скрити дълбоко в пещерите. Затова пък исканията им за строеж на джамии в цяла Европа и не само са ненаситни.

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  На арабски фетуа означава разрешение от мюфтията, като представител и посланик на Бога. Като например ако някой правоверен мюсюлманин гръмне някоя черква в С Арабия, това няма да бъде грях. Интересно това послание важи ли и за извън страната?

 24. 24 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Християнски монаси дадоха убежище и криха Пророка им, докато беше преследван! Именно в този район! Редно е мюсюлманите - и особено нормалните измежду духовниците им - да го знаят и зачитат.

  Свобода за Надежда Савченко!
 25. 25 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Турските духовници са толерантни.

  Онези
  арабски мутри в Саудитска Арабия са за ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 26. 26 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Един е Бог на ЦЯЛ СВЯТ и решение има за всичко, СТИГА ВОЛЯ ДА ИМА.
  Но аз мисля, че както в една ХРИСТИЯНСКА държава НЕ ТРЯБВА да има никаква друга освен само християнска религия, ТАКА и в една Мюсюлманска държава, НЕ ТРЯБВА да има друга освен мюсюлманска вяра. При днешните условия, единственото решение е това, за да има МИР НА ЗЕМЯТА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 27. 27 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#26:"Polusa"]в една ХРИСТИЯНСКА държава НЕ ТРЯБВА да има никаква друга освен само християнска религия, ТАКА и в една Мюсюлманска държава, НЕ ТРЯБВА да има друга освен мюсюлманска вяра. При днешните условия, единственото решение е това, за да има МИР НА ЗЕМЯТА. [/quote]
  Единственото решение е да се премахнат ВСИЧКИ ОРГАНИЗИРАНИ религии. Инак всеки да си вярва в каквото ще.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 28. 28 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#4] от "russe":
  Не си играй с думите! Християнския свят не обича ционизма, като нормална ответна реакция срещу този еврейски супер нацистки национализъм - да смятат другите народи за животни и да ги наричат гои и дасмятат унищожението и поробването им за супер хуманно и Божествено......

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4149 Любопитно

  "Мехмет Гьормез, ръководител на Дирекцията по религиозните въпроси в Анкара, заяви пред турския в."Заман", че ислямът уважава правата и на другите вероизповедания. По думите му унищожаването на църкви е против вековната традиция на толерантност."

  Винаги съм твърдял, че най-големите радикали в ислямския свят идват именно от СА! Тази статия доказва именно това! В самия Коран пише, че трябва да се уважават "хората вярващи в Писанието" т.е християни и евреи!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK