Капитализмът загорча на албанците в Гърция

Артур Метадж наглася уредите в новия си фризьорски салон в албанската столица Тирана, след като преценил, че бизнесът му в Гърция няма бъдеще

© Ройтерс

Артур Метадж наглася уредите в новия си фризьорски салон в албанската столица Тирана, след като преценил, че бизнесът му в Гърция няма бъдещеАртур Метадж е спечелил първите си драхми през 1991 г., като продавал бермуди на американските войници, разквартирувани в гръцката столица Атина. Гърция беше първата, която даде на албанците като Метадж да вкусят плодовете на капитализма след срива на продължилата четири десетилетия комунистическа власт.


Метадж отворил фризьорски салон, наел 14 души и станал един от около 500-те хиляди албанци, които изпращат пари у дома от южната съседка на Албания. Паричните преводи от чужбина дълго време бяха ключово перо в албанската икономика. След разразяването на гръцката дългова криза през 2009 г. обаче щедрите бакшиши започват да пресъхват, а редовните клиенти на Метадж започват да искат услуги на вересия.


Докато погледът на света е вперен в гърците, които се опитват да се справят с растящата безработица, данъците и намаляващите заплати, мълчаливата общност от стотици хиляди албанци – 60% от имигрантската работна ръка в Гърция – взима решения за бъдещето си.
Много от тях са изправени пред тежък избор – да се върнат в бедната си родина и да се опитат да започнат отначало, или да стиснат зъби и да поемат риска да изпаднат в нелегалност в разтърсваната от криза Гърция.


След като крадец разбил витрината на салона на Метадж, той решил да си замине. Върнал се в Албания през декември с жена си и малката си дъщеря и с точно толкова спестявания, с колкото да може да отвори скромен нов салон в столицата Тирана. "Изглежда, не са останали пари. Всичко е пресъхнало", казва той за Гърция.


Много хиляди албанци са избрали да се върнат у дома, търсейки сигурността на семейните връзки. Те взимат със себе си децата си, родени и отгледани в чужбина, за които Албания е чужда страна.


Тъй като не се забелязват признаци скоро да приключи кризата в Гърция и Италия – друга предпочитана дестинация за албанските емигранти – възникват въпроси доколко е разумно Албания да разчита толкова много на преводите от свои граждани в чужбина, за да поддържа икономически растеж, и дали вълната от завръщащи се емигранти е благодат или бреме.


"На сухо"


"(Гръцката) криза удари най-силно икономическите сектори, в които има най-много имигранти", отбелязва Анна Триандафилиду, старши научен сътрудник в института ELIAMEP в Атина, проучвала отражението на кризата върху имигрантите.


В строителния сектор, където голяма част от албанските работници започват гурбета си, е съкратена почти половината работна ръка и в момента в него работят едва 240 000 души при 400 000 през 2008 г. Броят на издадените разрешителни за постоянно пребиваване на имигранти намалява с 20% всяка година, откакто започна кризата, отбелязва Триандафилиду.


Имигрантите могат да загубят статута си на законно пребиваващи, ако останат дълго време без работа. Мнозина са принудени да работят за по-ниско заплащане или без социални осигуровки. "Много имигранти страдат от "делегализация", което е трагично", коментира Триандафилиду. "Хора, които са живели тук повече от 10 години, само защото в престоя им е имало прекъсване или не са успели да си вземат навреме разрешителното за 10 години, остават на сухо".


В четвъртък гръцката полиция съобщи, че 38-годишен албанец се е самоубил, като скочил от покрива на сграда на южния остров Крит. Мотивът за самоубийството не е известен, но полицейски източник, пожелал анонимност, разкри, че мъжът, който има две деца, е живял в Гърция 15 години и в последно време безуспешно си е търсил работа в Албания. Ден по-рано гръцки пенсионер се застреля в главата пред парламента в Атина, след като написа в предсмъртно писмо, че предпочита да умре, вместо да рови по кофите за храна.


Артур Метадж пред входа на новия си салон в Тирана

© Ройтерс

Артур Метадж пред входа на новия си салон в Тирана


Официалното ниво на безработицата в Албания е около 13.4% и страната не е в добра позиция да приеме завръщащите се имигранти, които си търсят работа. Албания е една от най-бедните държави в Европа и страда от последиците от кризата на държавния дълг в еврозоната и особено в основните ѝ търговски партньори и инвеститори Гърция и Италия.


Парите, преведени от албанците в чужбина, са намалели наполовина след 2007 г., когато изпратените 951 милиона евро представляваха 10% от БВП на Албания.


Срутването на строителния сектор


Трудно е да се открият надеждни данни, но според албанските власти около 15% от легалната албанска имигрантска общност в Гърция и предполагаемите около 250 000 нелегални имигранти са се върнали в родината си.


Банковите депозити в Албания са се увеличили със 717 милиона евро между януари 2011 г. и януари 2012 г. Предполага се, че голяма част от тези пари са на имигранти, които прехвърлят спестяванията си у дома. "Те са умни. Първо си прехвърлят депозитите, после другото имущество и сега самите те пристигат, за да започнат нов живот", обяснява бившият албански заместник финансов министър Флориан Мима.


Бъдещето им обаче е несигурно. "Тук получавам 800 лека за един ден (около 5 евро). В Гърция получавах толкова за един час", обяснява Флоренца Сулолари, която миналата година си е намерила работа в текстилен цех в родния си град, след като загубила работното си място в подобна фабрика в Гърция. Проблемите на Гърция обаче я следват по петите. Текстилната промишленост някога беше във възход заради многото поръчки от Гърция, но сега се бори за оцеляване.


Гръцките компании осигуряват над 40% от чуждестранните инвестиции в Албания, но компанията, за която работи Сулолари, е съкратила работната си сила до 67 от 350 души, след като поръчките от Гърция пресъхнали.


Албански работнички шият дрехи в текстилен цех на гръцка компания в албанския град Корче

© Ройтерс

Албански работнички шият дрехи в текстилен цех на гръцка компания в албанския град Корче


На граничния пункт Капщица в топъл мартенски ден шефът на митницата Артан Займи разказва, че 57 семейства са напуснали Гърция през неговия КПП от началото на годината, а през 2011 г. в тази посока са преминали 170 албански фамилии. "От юли 2011 г. броят им се удвои", казва той. Някои от тях са пренасяли пещи за пица или хляб, трактори и инструменти, с които да започнат бизнес в Албания. "По-голямата част от техниката им е била подарена от гръцките работодатели. Някои първо си преместват бизнеса, а после семействата", обяснява Займи.


Като чужденци


Tрийсет и три годишният Бледжан Лиме е натоварил всички семейни вещи в багажника на бял миниван и се завърнал в Албания след 20 години в Гърция. Той не знае какво ще работи, но е оптимист за бъдещето на четиригодишната си дъщеря Кемили, която освен на гръцки е научил и на албански за разлика от много други деца на албански имигранти в Гърция. "За гърците децата ни бяха албанци, а тук ги смятат за гърци", споделя Елда Ужури, майка на две момчета на 13 и 11 години. "Докато не си стъпят на краката, те ще се чувстват като чужденци и на двете места".


Албанските политици омаловажават ефекта на вълната от завръщащи се имигранти върху албанската икономика. "Аз съм абсолютно убеден, че Албания може да приеме всички емигранти, ако решат да се върнат", коментира Мима, бивш заместник финансов министър, който участва в парламентарната комисия по икономика. "Да се върнат в Албания с пълни банкови сметки и глави, пълни с идеи? Нека заповядат", коментира той пред Reuters. "Земеделието ще абсорбира толкова работна ръка".


Сравнително ниските заплати и високите цени обаче ще възпрат други албанци в чужбина, отбелязва Фатмир Мемадж, заместник-декан на Факултета по икономика в Тирана, който е изучавал проблемите на миграцията. Според него спадът в приходите от парични преводи от чужбина може да принуди Албания да преосмисли икономическия си модел, така че да не разчита на огромна диаспора, която работи в чужбина.


Докато изпипва последните щрихи от дизайна на новия си фризьорски салон в Тирана, Метадж споделя реалистично виждане за бъдещето. "Тук не можеш да изкараш толкова пари, колкото там, но има и по-малко разходи. И тук, и там усърдният труд не се цени. Всички ти казват да я караш по-полека".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 6913 Неутрално

  Скоро гъркините ще останат без прислуга и ще трябва да готвят!Ужас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Тъжно,МНОГО тъжно....

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 3. 3 Профил на Тодор
  Тодор
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Балкански синдром

  Бъди смел
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И ние ще пострадаме от кризата у Гърция......Като започнат и нашите да се връщат, стой та гледай къв глад и мизерия ги очаква тук.....Пък и пари вече няма да се вливат в икономиката ни както до сега.......Лошото тепърва предстои........Италия....Испания......Франция........и от тези държави очаквайте да пресъхнат кинтите към България......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Албанците (тези не като Артур) крадяха българите, с които живееха на квартира в Гърция! По-добре да си ходят в Албания!

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Голямо облекчение ще е за гръцката икономика. Авторите на статията не са чували българската поговорка "Една птичка пролет не прави".Те (албанците) са живели и в по-голяма мизерия и бедност.Не мисля,че масово ще напуснат.
  От друга страна - я си предтавете от утре 5000 човека няма да пазруват,няма да ползват ток,вода. 500 коли няма да зареждат,да застраховат.
  1000 квартири празни. Това ще е истински шамар за слабата гръцка икономика.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  "Изглежда, не са останали пари. Всичко е пресъхнало", казва той за Гърция.

  Европа спря вливанията , изключи системата !
  Болникът ( Гърция) отново ще трябва да се учи на нормално хранене - сух лебец и лучец!!!

 8. 8 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Капитализмът загорча на албанците в Гърция


  По-точно е - капитализмът загорча на целия свят.

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Криза е. Вече никой не може да планира своето утре.Ние не сме по малко уязвими.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Поредна оплакваща гърците статия!?.............За разлика от албанците, българите не се връщат???? И не местят бизнеса си у нас.....

 11. 11 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Скоро гъркините ще останат без прислуга и ще трябва да готвят!Ужас! [/quote]

  Ще се наложи, като допълнение, сами да се грижат за майките и бащите си!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 12. 12 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#10:"dobrich"]За разлика от албанците, българите не се връщат???? И не местят бизнеса си у нас..... [/quote]
  Някои се върнаха точно в края на предните управляващи, защото тъкмо се зараждаше кризата на запад. И се очакваше нас да ни подмине или поне да не се усети силно. Дянков обаче не беше съгласен с това

 13. 13 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#12] от "bobix":

  Кризата в България е от системни, проблеми, не от един или двама министри

  Истината е висша ценност
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 6913 Неутрално

  До коментар [#11] от "Курт Деликуртев":

  Даже може и сами да си перат кюлотите! УЖАС !!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  На който му е горчив капитализма,да иде да си отживее в СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  Или в КУБА. Там даже отскоро им разрешиха да притежават готварски електрически печки.

 16. 16 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":На първо време само да готвят,а след това и да метат жилището и да перат.Следа това ще престанат около великденските празници да се пилеят по манастири дни на ред и да преспиват в луксозни хотели,а българските слугини да се грижат за престарелите им родители или умствено увредени деца.Те ще престанат и да ни обвиняват,че ние живеем бедно защото сме живеели при комунизъм.Ще престанат да ни обвиняват,че българка-слугиня при тях,бивша билетопродавачка на автогара в България имала тук,у нас апартамент в областен град и селска къща с двор,което било лъжа и комунистическа пропаганда.

 17. 17 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 576 Весело

  [quote#10:"dobrich"].За разлика от албанците, българите не се връщат???? И не местят бизнеса си у нас...[/quote]

  Какъв бизнес? Детегледачество, асистентки на възрастни, садене и вадене на компири ли? Да не кажа и другия, най-древния "бизнис".

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Веднага вдигайте стена, че да не се върнат.
  Много са ми смешни някои албанци в гърция. Пишат се некви Фюджис искат и те достъп до гръцката копаня, ама бързо забравят какво си ги питал като им зададеш въпроса - абе вий с каква виза влезнахте в Гърция? Всички били или трафиканти през планинните или трафикирани. Кукнат пред полицията и викат - бежанци сме. Това да не ти е Шкиперията бе. Я чиба обратно при сърбите в Косово да ви колят кат пилета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#18] от "Десен":
  [quote#18:"Десен"] Кукнат пред полицията и викат - бежанци сме. Това да не ти е Шкиперията бе. Я чиба обратно при сърбите в Косово[/quote]

  Ега ти, да завиждаш на шиптъри. Да се махат, че да останат места нашите ...

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 20. 20 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#15] от "messia":В Куба здравеопазването е едно от най-добрите в света и е напълно безплатно.В Куба образователната система е на светлинни години над нашата и е напълно безплатна.В Куба лекарствата са напълно безплатни.И всичко това е постигнато въпреки,че вече над 50 години могъщият демократичен северен съсед САЩ е установил и не вдига жестоката икономическа блокада въпреки призивите на ООН и ЕС.Няма нищо общо между Куба и Северна Корея.Сравняването на дете говори само за твоята политическа неграмотност.Още едно допълнение.Вярно е,че в Куба още не е отменена напълно купонната система,за което и виновна не Куба,а САЩ.Но там с купон и почти без пари се получават почти на безценица и висококачествени ножчета за бръснене на Жилет.Я виж с какви ножчета се бръснат у у нас и давли пенсионерите купуват ножчета от 4-5 лв.?Ако не беше демократичния северен съсед Куба отдавна да ни е задминала защото тя има и климат,и умни ръъкводители,и умна нация.

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#15] от "messia":

  По просто е да го променим и да пообесим крадливите капиталета-спекуланти като Захарчо например....
  Вече сме го правили ито с успех....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#19:"kom.at"]да завиждаш на шиптъри[/quote]
  Нещо не си ме разбрал май.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4233 Весело

  [quote#21:"boby1945"]По просто е да го променим и да пообесим крадливите капиталета-спекуланти като Захарчо например....
  Вече сме го правили ито с успех.... [/quote]

  Варно е.
  Тук си прав.
  Но нали и аз това разправям.
  СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  Там е райският живот.
  Живот като на кино.
  Там всички капиталисти са отдавна избесени.
  Точно както е в твоята рецепта.
  Няма жив евреин-кръвопиец.
  При това всички са равни и живеят щастливо.
  Зер,стиска ли им да са нещастни.
  Ще ги избесят като капиталисти,ще ги избесят.
  В буквалния смисъл,ха-хаа.....

 24. 24 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 322 Неутрално

  само като му видиш панталона на тоя някъв адидас и ти става ясно къв бизнесмен е .

 25. 25 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 322 Неутрално

  лошото е ,че албнските емигранти са на хранилка на ес .

 26. 26 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#20] от "molesan2":

  +++++
  Ще кажат купонна систем, а не виждат, че след 23 год. "демокрация" колко хора ровят по кофите за боклук, не виждат, че на някои им плащат не с купони, а с ВАУЧЕРИ. Каква прекрасна дума нали, не е като да речем купон!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  "В Куба здравеопазването е едно от най-добрите в света и е напълно безплатно.В Куба образователната система е на светлинни години над нашата и е напълно безплатна."

  Съгласен съм с теб.
  Само се питам.
  ТИ ЗАЩО ОЩЕ НЕ СИ ЕМИГРИРАЛ ТАМ.
  И защо няма още нито един емигрирал в Куба тукашен комунист-куболюбец.
  Не говоря за десетки хиляди,колкото са нещастниците кубинци,опитали се да преплуват океана до Флорида,за да се куртулисат от РАЯ,КОЙТО ОПИСВАШ с риск да бъдат изядени от акулите.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#23] от "messia":

  Щом ти е на сърце Северна Корея духай натам.....
  Аз предпочитам да озаптя капиталетата тук в България, много се отпуснаха в послединте 10 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "lz2":

  А мъжете им ще трябва да "перат" ръчно!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 30. 30 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Anti-capitalistic policies sabotage the operation of the capitalist system of the market economy. The failure of interventionism does not demonstrate the necessity of adopting socialism. It merely exposes the futility of interventionism. All those evils which the self-styled "progressives" interpret as evidence of the failure of capitalism are the outcome of their allegedly beneficial interference with the market. Only the ignorant, wrongly identifying interventionism and capitalism, believe that the remedy for these evils is socialism."

  Мises, Ludwig von: Planned Chaos

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 31. 31 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Според мен истината за кризата в Гърция е много ясно казана в последните два реда на статията.

 32. 32 Профил на katiafrezia
  katiafrezia
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#15] от "messia":

  Ти кога ходи до там (Куба) , че аз преди 2 месеца се върнах . По-хубава природа , плажове , по-усмихнати хора ...няма никаде .

 33. 33 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И много българи слугуват в Гърция. Същото ги чака, уви.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 34. 34 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 897 Неутрално

  От мои лични наблюдения знам, че в Гърция работеха само албанци. Имам пред вид работа на строежи, в хотели и ресторанти, във фабрики. Ако те си отидат, гръцката икономика няма да се оправи скоро, освен ако гърците почнат да работят.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK