Русия ще създаде съвет по контрареволюционните дела

Руската Дума

© Reuters

Руската ДумаМосква търси противоотрова на "цветните революции" и начини за укрепване на позициите си в постсъветското пространство. По информация на в. "Коммерсантъ" в руската Дума ще бъде създаден специален съвет към комисията по Организация на независимите държави (ОНД), който ще анализира заплахите за интересите на Русия в съседните държави и въпросите за противодействие на "цветните революции." Експерти смятат, че подобна структура трябва да бъде създадена и в президентската администрация.


Функциите и съставът на новия орган ще бъдат обсъдени на заседание на 12 април. "Едно от направленията му ще бъде защита на интересите на държава, както и на съюзниците й", казва депутатът Олег Лебедев.


Събеседник на "Коммерсантъ" характеризира бъдещия комитет като "контрареволюционен мозъчен център." По думите му новият орган ще се занимава с "цветните революции." Експертите са готови да обсъждат и ролята на чужди неправителствени организации като инструмент за "цветни революции," влиянието на блогосферата и социалните мрежи над обществото и методи за противодействие на революционните движения като цяло.
Съветът също така ще бъде ориентиран към анализ и предупреждаване за заплахи на руските интереси в постсъветското пространство. "Един от въпросите, с които ще се заеме съветът, е състоянието на руснаците в чужбина и влиянието на трети страни над държавите от постсъветското пространство", казва Дмитрий Саблин, зам.-председател на руската парламентарна комисия по ОНД.


Новата структура ще взима предвид и мненията на експертите. Ще бъдат привлечени представители на руските институти, специализиращи в изучаване на постъветското пространство.


Русия ще създаде съвет по контрареволюционните дела

© Reuters


"Русия има хиляди начини и възможности, за да налага влиянието си (в постсъветското пространство)", казва председателят на Института за държавите от ОНД Константин Затулин, който подкрепя създаването на специалния съвет в руския парламент. "За съжаление много често Москва предпочита най-бруталните методи, без да обръща внимание на сдържаността, и като резултат сама подкопава влиянието си в този ключов за нас регион."


В последно време руските власти се опитват да изработят системен подход за противодействие на "цветните революции" в постсъветското пространство, както и за установяване на влияние в съседните държави. В началото на март бе назначен нов директор на Федералната служба по делата на ОНД, руснаците, живеещи в чужбина и хуманитарната помощ (Росссотрудничество). Това е Константин Косачев и той не скрива, че има планове за превръщане на този орган в ефективен външнополитически инструмент. Планира се и промяна на името на тази организация, за да звучи по-добре и да стане по-разпознаваема като USAID (агенция на САЩ за международно развитие.)


Главният проблем на Русия, за разлика от Запада, е отсъствието на привлекателен външен образ. "От една страна, това е грандиозен проблем. От друга, въпреки многото проблеми и минуси на руския модел Русия все пак е много по-развита от повечето постсъветски страни. Това трябва да бъде използвано", смята главният редактор на списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK