Американците подкрепят правото на самозащита с оръжие

Американците подкрепят правото на самозащита с оръжие

© РойтерсПовечето американци подкрепят правото да използват смъртоносни оръжия в своя защита, дори на обществени места, и одобряват Националната оръжейна асоциация (НОА) - главната група, подкрепяща правото да се носи оръжие, сочи проучване на Reuters и Ipsos, цитирано от БТА.


Онлайн проучването показва, че 68% или двама на всеки трима анкетирани одобряват НОА. 82% от републиканците гледат позитивно на организацията, както и 55 на сто от демократите.


Резултатите опровергават представата, че демократите са против НОА. Повечето от анкетираните 1922 души в цялата страна твърдят, че подкрепят законите, позволяващи на американците да използват оръжие, за да се защитят от опасност у дома си или на обществено място.
Осемдесет и седем на сто от анкетираните - с висок процент както сред републиканци, така и сред демократи – подкрепят използването на смъртоносна сила, за да се защитят от опасност у дома си, а две трети казват, че подкрепят законите, позволяващи употребата на смъртоносна сила, за да се защитят на обществено място.


Резултатите от проучването ще бъдат приветствани от НОА, която е поканила претендента за президентската кандидатура на Републиканската партия Мит Ромни за говорител на годишното си събрание днес в Сейнт Луис, щата Мисури.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добре, че са републиканците и електората им, защото ако не са те тази държава е загубена.

 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В интерес на истината във България резултатите ще са сходни, но никой не би го позволил.

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Т.е. всеки може да си купи оръжие и в момент на изперкване да отиде някъде и да открие огън, а останалите подкрепяйки правото да използват огнестрелно оръжие на обществено място да се защитят изкарват на свой ред оръжията си и пукотевицата ще е жИстокЪ...

 4. 4 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тук ако гръмнеш някой,който те обира- в затвора.А той ако е оцелял може да те съди.Страхотна държава.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Разстроено

  За съжаление в Европа не е така.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 653 Гневно

  В България не трябва да притежаваш оръжие. Ако те посети някой циганин в дома,трябва да му направиш салатка и да му изстудиш ракия докато изнасилва дъщеря ти. Иначе го дискриминираш.

 7. 7 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  И българите го подкрепят, ама кой ни пита.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":

  Тук да не е по различно, хората които искат да убиват имат оръжие дали незаконно или шефа на КОС е взел подкуп и им е дал разрешение.

 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо":

  Тези оправдания на политиците със ЕС са лъжа, никой копче не може да ни каже за либерализиране на продажбата на оръжие.

 10. 10 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И в България трябва да имаш право да носиш оръжие и да имаш право да се защитиш.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  И аз подкрепям правото на самозащита с оръжие. Никой не може да влизат в дома ти без твое разрешение. Не може да влезе в собствеността ти крадец и да го гледаш безучастно, как краде. Трябва да можеш да се защитиш по начин, по ти си прецениш, защото тези, които трябва да защитят собствеността ти, тези, на които ни струват повече от 1 000 000 000лв. на година, и не им стигат - просто ги няма.

 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_guns_per_capita_by_country
  Във ЕС са по малко въоражени от САШ, но не са и хич без оръжие. От тези данни излиза, че са доста въоръжени, почти във всяко семейство има огнестрелно оръжие.

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Правителствата винаги имат едно наум, когато населението е въоръжено. Дерибейщината на управниците в България сериозно би намаляла при масово въоръжен народ.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "normandy":

  Вярно, на някои субекти им се иска нацията да е постоянно стресирана и притеснена да се чувства беззащитна за да може да си разиграват гнусните игрички.
  Притежаването на лично оръжие те променя чисто психологически , придава ти спокойствие знаеш че не си безпомоще, но и те задължава и те прави по отговорен.
  Глупостите за това че видиш ли разни перковци се пуцали ...... ако искат да се пуцат ще намерят и незаконно оръжие а ако са истински изперкали ще се изтребят и с лъжички за кафе...... средства и оправдания всякакви.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 15. 15 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#6] от "vloti":

  Ще го "дискриминирам" и още как.Пука ми кой,какво щял да каже или направи.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 16. 16 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Даже се стигна и до парадоксалния случай по време на избори, оръжието на офицерите от БА и ловците да бъде прибирано в касите, сякаш щяха да свалят власта. Тия горе най - ги е страх от това народа да не си потърси правата, затова не либерализират притежанието на оръжие от обикновени хора. Повечето граждане не искат оръжие за престъпни цели, а за да бранят семейстата си.

 17. 17 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#1:"normandy"]републиканците и електората им[/quote]

  Да продължават в същия дух,сами се закопават.Превърнаха ги в невротици и маниаци,сигурно годишно се трепят толкова колкото в целия останал свят.

 18. 18 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "normandy":

  Не знам за престъпник който отива и убива някой с регистрирано оръжие. Напротив те използват такова с изтрити номера, а понякога и с райберован канал на цевта за да не могат да ги заловят по балистичния отпечатък в полицията.

 19. 19 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цъкльо":

  Тихо, че да не забранят и лъжичките за кафе.

 20. 20 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Глей кво става при наште презокеански другари Да се чуди човек за кво са им на Министерството на вътрешната безопасност на САЩ 450 милиона експанзивни патрони
  Наскоро беше обявeно, че ATK (Alliant Tech Systems, американска компания, специализирана в ракетна техника, космически апарати, боеприпаси и други видове оръжия), сключи договор за доставка, през следващите пет години, на 450 милиона куршуми с експанзивна кухина за Министерството на вътрешната сигурност.

  По-долу е откъс от официалното съобщение за сделката.

  ATK е обявила, че Министерството на вътрешната сигурност (DHS), Имиграционната и митническа полиция на САЩ (ICE, част от на системата DHS), че с нея е сключено споразумение за доставка на боеприпаси 40-калибър в рамките на неопределена доставка (Indefinite Delivery/Indefinite(IDIQ). Базовият срок на договора е 12 месеца с възможност за продължаване до 4 години, а максималния обем - 450 милиона патрони.

  АТК е спечелила договора с куршумите HST, която са се доказали в практиката. Специална бразда в главата на куршума позволява успешно да прониква през различни прегради и да съхранява черупката на куршума в най-сурови условия. HST е проектиран да спести 100% от масата си, ограничавайки вторични щети и проникващи способности.

  "Ние сме горди да разширим своята репутация като първия доставчик на боеприпаси .40 калибър към оръжието на DHS, ICE», - казва президентът на ATK по безопасност и спорт, Рон Джонсън.

  Но това не е единственият вид боеприпаси, който поръчват за целта DHS.

  В допълнение, Business Insider съобщава, че Министерството на вътрешната сигурност трябва да гарантират покупката на 175 милиона броя патрони за пушки:

  Ние, също така научихме, че министерството провежда публичен търг с цел създаване на резерв от боеприпаси за пушки. А именно, търсят се 175 милиона патрони калибър 223. Съответното предложение, е внесено в регистъра на Федералниата агенция за държавни поръчки. Патроните 223-и калибър - това са почти същите боеприпаси, използвани от силите на НАТО - 5,56 х 45 mm.

  Всичко това идва в момент, когато продажбите на оръжие в САЩ бият всички рекорди.

  Производителят на огнестрелните оръжия Sturm, Ruger & Co. наскоро обяви, че във връзка с претовареността спира да приема нови поръчки до май.

  По-долу е текста на официалното обявяване от интернет страницата на дружеството:

  Програмите на търговците на дребно на компанията, предложи на 1 януари 2012 г. до 29 февруари 2012 г. бяха много успешни и доведоха до значителен обем на поръчките на търговците на дребно на огнестрелни оръжие Ruger към независими търговци на едро.

  От началото на годината, независими дистрибутори на едро са пуснали поръчки към компанията за повече от един милион огнестрелни оръжия Ruger.

  Въпреки факта, че компанията продължава успешните си усилия за увеличаване на обема на продукцията, скоростта на получаване на заявленията надхвърля способността им да отговарят на тяхната оперативност. Във връзка с това фирмата временно е преустановила приемането на нови поръчки.

  Компанията очаква да възобнови нормалното приемане на поръчки от края на май 2012 г..

  Откакто Барак Обама встъпи в длъжност, в САЩ, продажбите на оръжие са се увеличили до извънредни височини.

  Общо за 2011 г. в САЩ са били продадени 10 милиона единици.

  Тази тенденция продължава и през 2012 година. Ето какво, наскоро бе публикувано на Yahoo News.

  NSSF (Национален фонд по стрелкови спорт) съобщава, че само през януари са извършени 920840 оперативни наказателни проверки на хора с криминално минало (по отношение на купувача при продажбата на огнестрелни оръжия от дилъри, които имат федерални лицензии), което е с 17,3% по-високо в сравнение със същия месец на 2011.

  Според "Институтът за изследвания Галъп, огнестрелно оръжие през 2010 г. притежават 41 процента от американците. Но когато въпросът бил зададен през 2011 г., числото е нараснало на 47%.

  Разбира се, много американци чувстват необходимост да се въоръжават.

  За тяхно огорчение, те могат да бъдат изправени пред недостиг на боеприпаси за оръжията си, като се отчита степента, в която правителството купува боеприпаси.

  Така че това кара всеки да купува най-много оръжия?

  Като цяло, според това, как икономиката продължава да се разпада, ние не се съмняваме, че виждаме увеличение на престъпността на територията на щатите. Хората искат да бъдат в състояние да защитят себе си и своите семейства, когато нещата излязат от контрол. В интерес на истината, доказателствата за тези насилствени нападение над неприкосновеността на собствеността започват да идват от много краища на Америка. Много хора в движението "оцеляващите"(видео) дълбоко са загрижени за посоката, в която се движи страната, и искат да бъдат подготвени за всякакъв сценарий.

  Ясно е, че една от основните причини за загрижеността е все по-големия проблем на организираната престъпност в САЩ. Според ФБР, САЩ сега е дом на 1,4 милиона членове на банди и това число е ръст от 40% от 2009 г. насам. Много от населените места, в действителност са под контрола на тези банди, както и много от тези банди, определено не се колебаят да прибягват до насилие. , Живеещите в тези населени места обикновени американци трябва да имат някакъв шанс срещу тези банди в случай на сблъсък с тях. (Като една от причините за нарастването на търсенето също сочат към съществуващия в населението страх от евентуално затягане на оборота на огнестрелно оръжие в САЩ в периода на президента Обама)

  Но това не обяснява, за какво са им толкова много боеприпаси на DHS (САЩ-МВР). Да, нашият свят става по-нестабилен, но при какви обстоятелства, DHS планира да употреби тези 450 милиона патрони?


  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 21. 21 Профил на Dimitar Vrachev
  Dimitar Vrachev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ние сме сбъркана държава! В Конституцията пише,че частната собственост е неприкосновена.Но на практика не можеш да я защитиш ефективно срещу незаконно посегателство.Ако застрашат живота ти,пак не можеш законно да се защитиш,защото не можеш да докажеш това. Ако са направили дупка в тялото ти,но да не е опасна и си успял да стреляш,може и да отървеш пандиза.Майтап бе Уили!

 22. 22 Профил на bradley
  bradley
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Затова Америка е Америка,всеки има право да се защити.Дори в конституцията им е записано че всеки има право да носи оръжие!

 23. 23 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Как ми се иска да сме като ...ЩАТИТЕ ....

 24. 24 Профил на Александър Куртев
  Александър Куртев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И аз подкрепям!

  "We must not look to government to solve our problems. Government is the problem." - Ronald Reagan
 25. 25 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Има нещо сбъркано в тези американци. Носенето на оръжие е имало своята историческа обосновка по времето на колонизацията на дивия запад, защото най близкото съдилище е било отдалечено на стотици километри . За какво име е на съвременните американци това оръжие? Или съдебната им система е калпава, та не може да защити обикнобения гражданин или просто крайната дивотия и примитивизъм на т.н. Frontier все още са живи в съвременните американци.

 26. 26 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 853 Неутрално

  и ние го подкрепяме , но кюфтетата в парламента са със запушени уши и не ги интересува за мнението на хората изобщо.

 27. 28 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "Roger":Не е е вярно.И тук може да се използва оръжие-огнестрелно или хладно за самозащита когато има нападение,което трябва да е реално,да е противоправно,да е насочено към живота на нападнатия или на друго лице.Ако закона забранява използването на оръжие-огнестрелно или друго,то института на неизбежната отбрана би бил лишен от съдържание и смисъл.Защото с какво оръжие може да се отбраняваш когато те нападат с огнестрелно?Може би с тояга или псувня на майка?Няма случай в нашата съдебна практика да е осъден човек,който е бил в състояние на законна самоотбрана,бил е нападнат,интензивността на защитата му е била съответна на интензивността и характера на нападението.Но това се доказва в съда,а не в публикациите на вестниците.В противен случай всеки вулгарен убиец би се позовал на неизбежната отбрана когато убийството е станало в отсъствието на свидетели и неизбежната отбрана е била мнима,измислена от престъпника.Няма как съдът да приеме,че си бил в състояние на неизбежна отбрана,при която със законно притежаван пистолет си застрелял нападателя ти,който те бил нападнал,а се оказва,че входното отверстие на куршума е в гърба на жертвата,т.е.,застрелял си го в гръб.Хем те напада,хем е с гръб към теб и на 20-30 м.далече.Може да е имало преди това нападение от негова страна и като е видял,че си извадил пистолета,да е побягнал.Но тогава може да се говори за афект,за превишаване пределите на неизбежната отбрана следствие на страх,уплаха,причинена от нападателя.Но това са други състави на убийството,при които наказанията са твърде занижени,а в някои случаи като уплахата,даже отпада и наказателната отговорност.В САЩ се обсъжда възможността да се пноси оръжие за самозащита извън дома,на публично място,което там е забранено за разлика от нас.

 28. 29 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В някои отделни (каунтита или по нашему квартали ) има Закон ако си купиш къща непременно трябва да имаш и пушка вътре в къщата. А за да носиш пистолет по улицата се изисква разрешение от Полицията , като дори и с това разрешение нямаш право да го носиш на Обществени места -Училища , болници ,кина , театри и пр.

 29. 30 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "molesan2":
  Ти върви да живееш на село ,и това дето си го писал го разпечатай,и го размахвай с/у нахлулия у вас циганин с цел да те обере до шушка.

 30. 31 Профил на stuzu
  stuzu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "reakzioner":

  тук са още по-далеч и във времето и в пространството! ако приемем твоята теза-значи подкрепяш с две ръце защитата на "твоята крепост-дома" и най-ценното -човешкия живот! Благодаря ти за подкрепата на употреба и носене на оръжие!

 31. 32 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 402 Весело

  "Американците подкрепят правото на самозащита с оръжие"..... и българите..... с две ръце.

 32. 33 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Към тези,които сложиха минуси на поста ми под №28: Не разбирам с какво от написаното от мен не сте съгласни.Но допускам,че това не е анализа на закона,а по-скоро твърдението ми,че института на неизбежната отбрана се зачита и спазва и от нашите съдилища.Препоръчвам ви да отворите практиката на Върховния съд и да прочетете колко много решения има по чл.12 от Наказателния кодекс-там са визирани елементите на неизбежната отбрана.Ще прочетете много решения по конкретни дела,при които по-долните инстанции са приложили този текст и са оправдали подсъдими,приемайки,че е налице неизбежна отбрана и ВКС е потвърдил тези решения.Ще прочетете не едно и две решения на съда,с които той е отменил осъдителни присъди на по-долни инстанции,като е приел,че подсъдимият не е виновен,тъй-като е действал при условията на неизбежна отбрана.Това са фактите,а какво е общественото настроение,какво пишат вестниците и какво се говори по телевизиите или в кръчмите няма никакво значение.

 33. 34 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#25:"reakzioner"]Носенето на оръжие е имало своята историческа обосновка по времето на колонизацията на дивия запад, защото най близкото съдилище е било отдалечено на стотици километри . За какво име е на съвременните американци това оръжие? Или съдебната им система е калпава, та не може да защити обикнобения гражданин[/quote]

  Ако си свалиш розовите очила може и да забележиш, че всичко около теб е един 'див запад'!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 34. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дива селянка":

  Заради високия спиращия ефект ,ниската пробивна сила и намалената склонност към рикошети.Т.е по смъртоносни за целта,по-малко опасни за околните.

 35. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#28] от "molesan2":

  Режима на оръжието и правото на неизбежна отбрана са различни неща.Твърдя,че правото на неизбежна отбрана в България е по добре уредено от това в САЩ.В САЩ се регулира от куп норми,различни в различните щати.В САЩ може да бъдеш осъден за превишаване пределите на неизбежна отбрана,ако кучето ти сръфа задника на влязъл в жилището ти крадец или да платиш обезщетение на крадец за изживения от него стрес от това,че не е могъл да излезе от имот,в който е проникнал с взлом и е останал затворен няколко дена,докато собственика се прибере от почивка.

 36. 37 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Не мога да разбера защо има минуси на написаното от molesan2.

 37. 38 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До #37--------------------------

  Не мога да разбера защо има минуси на написаното от molesan2.
  Ми защото ЛЪЖЕ!!!!!!

 38. 39 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#25:"reakzioner"]Има нещо сбъркано в тези американци. Носенето на оръжие е имало своята историческа обосновка по времето на колонизацията на дивия запад, защото най близкото съдилище е било отдалечено на стотици километри . За какво име е на съвременните американци това оръжие? [/quote]
  Има нещо сбъркано в представата ти за американците, а още по сбъркано е, че се изказваш без изобщо да си запознат със законите регламентиращи ПРИТЕЖАВАНЕТО и НОСЕНЕТО на оръжие в САЩ. За разлика от БГ, в САЩ има два режима за оръжието: Режим на НОСЕНЕ - изключително рестриктивен, много повече е рестриктивен от нашия, дори бивши полицаи и военни не могат да преминат през цедката, за разлика от нашия дето оръжието им се полага по право при пенсиониране и
  Режим на ПРИТЕЖАВАНЕ - много либерален, само дето оръжието може да стои у Вас или в колата т.е. нямаш право да го носиш никъде другаде освен в частната си собственост. Та именно съгласно втория режим почти всеки американец ПРИТЕЖАВА оръжие, което е за защита на частната собственост, семейството етс..

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 39. 40 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "molesan2":

  Другарю не можеш да използваш огнестрелно щом ще те заколят с нож или брадва, в този случай ще помолиш нападателя да почака да отидеш до железарията за да си купиш нож или брадва. Даже може да си 45 кг с мокри гащи и нападателя да е 100кг с дебел врат и винкел, то пак не може с огнестрелно, ще те чака да отидеш за винкел. Най добре е да си водиш някое огромно куче с бълхи.

 40. 41 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  И у нас имат право да притежават и носят оръжие:
  1. Престъпниците от всекакъв калибър;
  2. Охранителите на престъпниците;
  3. Босовете на престъпни групировки;
  4. Всички, облечени във власт.

  "Имат право" на хартия и всички останали, но я се опитай да си извадиш разрешително (за една година - за повече не дават) и ще ти се види черен капитализма.

  Щом в сърбия от 100 души 34 притежават оръжие, а нас ни нема дори в статистиката, можете да си представите, защо е такава мизерията в България.

  Проклета да е Русия!
 41. 42 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#40:"Ернесто"]Другар не можеш да използваш огнестрелно щом ще те заколят с нож или брадва, в този случай ще помолиш нападателя да почака да отидеш до железарията за да си купиш нож или брадва.[/quote]
  Дали?
  Що не влезеш с взлом в къщата ми с джобно ножче, па да видим дали нема да те посрещнем с 13/0 и ти гарантирам, че няма да ме осъдят. Абе Вие тоя член 12 от НК за нищо го немате

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 42. 43 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#40:"Ернесто"]Даже може да си 45 кг с мокри гащи и нападателя да е 100кг с дебел врат и винкел, то пак не може с огнестрелно, ще те чака да отидеш за винкел. Най добре е да си водиш някое огромно куче с бълхи.[/quote]
  Я земИ и убаво, ама много убаво разгледай алинея трета:

  "Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
  (2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
  (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение."

  А па един добър адвокат в тоя случай, като едното нищо го докарва до алинея 4 ...

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 43. 44 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#42:"0nzi"]Що не влезеш с взлом в къщата ми с джобно ножче, па да видим дали нема да те посрещнем с 13/0 и ти гарантирам, че няма да ме осъдят. [/quote]

  Имаше един пенсиониран учител, който беше осъден за това, че беше минирал бюфета си в хола и циганката, дошла да проверява съдържанието на бюфета беше пострадала.

  Проклета да е Русия!
 44. 45 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#43:"0nzi"]в рамките на необходимите предели. [/quote]

  Запомни това: "В рамките на необходимите предели".

  Тези "рамки" за като половия член на комара: всички знаят, че го има, но никой не го е виждал.

  Разчитай на това, некой да ти признае в съда "рамките на неизбежна сабоотбрана"...

  Проклета да е Русия!
 45. 46 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":

  Не може всеки да си купи оръжие. Ако си луд, ако имаш даже и най-малко провинение което се квалифицира дори като хулиганство НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ НИКАКВО ОРЪЖИЕ (от магазина де).

  Освен това не може да се разхождаш с оръжие дори да е в колата ти и да не е заредено освен ако нямаш разрешително за носене на оръжие. Оръжието е за самоотбрана за в къщи и само там. Така че стига с тия простотии и тази комунистическа пропаганда. Ако те хванат с оръжие а оръжие е и 10 сантима ношка, жална ти майка.

  Задължен си да пазиш оръжието от деца и да не го даваш на други иначе съд. Аман от коминистически агитатори които се прикриват под мирни клаузи.

 46. 47 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#44] от "КДС":
  Той беше осъден за съвсем друго, ама нейсе.

  До коментар [#45] от "КДС":
  А па ти запомни три думи НАСИЛИЕ, ВЗЛОМ и ЖИЛИЩЕ.
  "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище."
  Па ако имаш законно оръжие, поговори си с някой приятел адвокат, съдия, прокурор па после давай акъл...

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 47. 48 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  Щом американците напират толкова за носене на оръжие, значи полицията им не се справя с организираната престъпност...

  Харантутят огромна полиция и десетки служби, а накрая трябва да се оправяш сам...

  Веднага оставка на техния Цв.Цв....

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 48. 49 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бат ви Боко мутрата каза, че и онези дето ни обират са български граждани. Няма да коментирам! Така е било през турско- разправяха старите хора!??? А те и башибозука са били поданици на султана!? Мутри, мутриииии!

 49. 50 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Господ създаде хората, "Колт" ги направи равни!

 50. 51 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#31] от "stuzu":

  Моята теза е, че когато има действаща съдебна система, няма нужда от свободни оръжия.

 51. 52 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "molesan2":

  Абе Вие не виждате ли, че куцо и сакато пише в този форум.Защо чакте от глупци признание???

 52. 53 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "rumata":

  Приемам.В Америка все още всичко е един див Запад!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK