Брейвик: Бих го направил отново

И в началото на втория ден от процеса срещу него Андерш Брейвик направи жест с поздрава на крайната десница в Норвегия.

© Reuters

И в началото на втория ден от процеса срещу него Андерш Брейвик направи жест с поздрава на крайната десница в Норвегия.Андерш Брейвик, норвежецът, обвинен в избиването на 77 души миналата година, каза в специално подготвено обръщение, прочетено в съда, че би повторил стореното на 22 юли.


Той нарече атентата и застрелването на десетки деца на остров Ютьоя "най-зрелищната" атака на националисти в Европа от Втората световна война насам.


Брейвик нападна норвежкото и европейските правителства, че са станали прекалено либерални към имигрантите и мултикултурализма.
Твърдейки, че е действал в името на доброто, а не на злото, и в името на предотвратяването на гражданска война, Брейвик каза, че говори от името на норвежкото и европейското антикомунистическо движение и антиислямска организация на рицарите тамплиери. Според прокуратурата такава структура съществува само във въображението на обвиняемия.


Брейвик има 5 дни, за да обясни защо е взривил кола бомба в правителствения квартал на Осло, когато загинаха 8 души, и с какви мотиви хладнокръвно е застрелял 69 души на летен лагер на норвежката Партия на труда на остров Ютьоя.


Роднини на жертвите, както и оцелели от атентатите се опасяват, че той ще използва процеса, за да разпространява екстремистките си възгледи и омраза.


Целта на съда е да прецени дали норвежецът е нормален, за да бъде съден за престъпленията.


Това определя и особения състав на съда - двама професионални съдии и трима местни политици с 4-годишен мандат, представляващи особена гражданска квота, но с равни права като съдиите да решават вината на обвиняемия и каква присъда да му се наложи. Водещият съдия Венке Елизабет Арнтцен следи да се спазват процедурните изисквания.


Ако съдът реши, че Брейвик трябва да бъде съден и вината му бъде призната, той може да получи максимално 21 години затвор (в страната е забранено смъртното наказание). Този срок обаче може да бъде непрекъснато удължаван, ако се прецени, че и след излежаването на присъдата той остава опасност за обществото.


Брейвик: Бих го направил отново

© Reuters


В началото Брейвик заяви, че смекчил тона на изявлението си заради оцелелите и семействата на жертвите и се надява думите му да са в "приемлива рамка". Според него норвежките медии са го описали като неудачник и изброи дълъг списък с определенията за него. Режимите в Европа са недемократични, а каузата ми е "културен марксизъм", добави той. "Извърших най-зрелищната операция, предприета от войнстващ националист през този век", продължи Брейвик.


Според него пропагандирането на мултикултурното общество в Европа само е довело до "културна самоомраза". "Демократично ли е народът на Норвегия никога да не е бил питан в референдум дали да приемаме още и още чужденци до степен да се превърнем в малцинство в собствената си държава", попита той.


В този момент съдията го попита дали всъщност не чете политически манифест, на което Брейвик отговори "Не, това са встъпителните ми думи".


Екстремистът започна да чете цитати от проучвания и статистика, за да покаже, че Европа и Норвегия са станали "нефункционални" заради своя мултикултурализъм.


"Европейските мутликултуралисти са толкова арогантни, че не искат диалог с нас (войнстващите националисти) и вместо това избраха да ни цензурират и да ни описват в най-черни краски. Когато мирната революция е невъзможна, единственият вариант остава революцията с насилие. Хората, които ме наричат зъл, не са схванали разликата между зъл и брутален. Може ли да бъде избегната гражданска война? За съжаление не разполагаме с лукса да чакаме дълго", добави той.


Председателят на съдебния състав Венке Елизабет Арнтцен.

© Reuters

Председателят на съдебния състав Венке Елизабет Арнтцен.


Според него някои форми на насилие могат да предотвратят по-големи сблъсъци и добави, че убиването на 70 души ще спре гражданска война в Европа. "Единственото нещо, което би трябвало да изненадва норвежците, е, че толкова голяма операция не е била предприета досега. И, да, бих го направил отново!".


Да съм в затвора до края на живота си или да умра за моите хора е най-голямата чест, каза още Брейвик, който се описа като "мъченик". "Не се плаша да бъда затворен. Роден съм в затвор, принуден съм да гледам как собственият ми народ деградира. В затвор не ти е позволено да протестираш... затворът, наречен Норвегия".


След молбата на съдията да смекчи тона той продължи: "Младежката организация на Партията на труда е като "хитлерюгенд". Повечето от членовете й са наивни и индоктринирани. Това не са невинни деца, а политически активисти."


Брейвик посочи японския и южнокорейския модел като пример, защото били доказали, че могат да бъдат успешни, дори когато казват "не" на масовата имиграция.


"Агресивни култури като исляма ще прораснат агресивно като рак. И накрая норвежкото общество ще бъде разрушено и от него ще останат само суши и телевизори. Християните са преследвано малцинство. Няма такова нещо като светски или либерален ислям. Има само ислям."


Прокурът Инга Енг разговаря с масовия убиец преди да бъде обявена обедна почивка на заседанието.

© Reuters

Прокурът Инга Енг разговаря с масовия убиец преди да бъде обявена обедна почивка на заседанието.


На това място адвокат на оцелелите се намеси и заяви, че е залят от съобщения от клиентите си с призив да бъде прекратена тази пропаганда, а съдията каза на Брейвик да приключва.


"Роден съм и съм израснал в зона на конфликт. Много мюсюлмани не желаят да бъдат интегрирани, те ненавиждат Норвегия. Много мюсюлмани в Норвегия и Европа искат автономия и самоуправление по законите на шариата. Квартали на Осло като Грурюддален са се превърнали в райони, където немюсюлманин не може да влезе. Нека ви попитам - има ли в Норвегия местно население? Да, това сме ние, етническите норвежци", добави той и се сравни с известни индиански вождове, сражавали се за своите племена, и с тибетците, борещи се за автономия.


"Нима това е изключително нечестно и неприемливо? Ние, норвежците, като местно население имаме специални права върху тази страна и това е нещо, за което си струва да се бориш."


"Мултикултурализмът е антиевропейска и антинорвежка идеология на омразата. Това е идеология на злото и другите европейци също трябва да поемат отговорност." Брейвик заяви още, че не той, а парламентарната група на Партията на труда трябва да се подложи на психотест, защото "не е нормално да удавиш страната си с мюсюлмани".


"Ние не приемаме да се превръщаме в малцинство в собствената си държава. Атаката от 22 юли бе превантивна и поради това не мога да призная вина. Настоявам да бъда освободен", завърши той речта си, продължила повече от час.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (289)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 420 Неутрално
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  От където и да го погледнеш, смъртно наказание трябва да има. Има такива екземпляри, и те трябва да бъдат екзекутирани.

 3. 3 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#2:"442"]Има такива екземпляри[/quote]

  Не и според мултикултуралистичното норвежко правителство. И ще го изкарат луд зорлем, само за да не си признаят, че имат проблем.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 4. 4 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "леки" деформации при щастливите ... кокошки

 5. 5 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Според прокуратурата такава структура съществува само във въображението на обвиняемия.

  Дано да е само там... интернет позволява на подобни откачалки от цял свят да се обединяват и да си правят каквито искат подобни 'структури' доста лесно

 6. 6 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По-добре да го пуснат на свобода, той ще си намери заслуженото. При максимална присъда от 21 г желаещи да раздадат правосъдие са много.

 7. 7 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Идеите - добри, реализацията - зла.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  За мен този случай означава,че трябва да се замислят народите и да се въведе: Задължително военно за мъжете.

 9. 9 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Този човек постига целта си. Говори се за него, пише се, дават го по телевизията и т.н. За да има по-малко такива случаи, трябва да бъде обратно - да изчезне! Иначе рано или късно ще има последователи.
  За мен не е луд. Неговото отношение към останалите хора и към живота като ценност не е съвместимо с общоприетото.

 10. 10 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 665 Неутрално

  ,,Брейвик нападна норвежкото и европейските правителства, че са станали прекалено либерални към имигрантите и мултикултурализма.'' Брейвик е прав жалко ,че е убил доста хора.Дано ционистите от ес си отворят очите.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 11. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  Очевидно че трябва да му нахлупят осмирителната риза и да го набутат завинаги в някоя дупка от където да не може да се обажда, защо изобщо се занимават с него?

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 12. 12 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Като гледам снимките Брейвик е посменил погледа с времето в затвора. Самодоволството се е постопило.

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1315 Весело

  Според прокуратурата такава структура съществува само във въображението на обвиняемия.
  ............
  1999г. Брейвик е бил в контакт с националисти от Сърбия и Русия. Промили са му мозъка много професионално.
  Да го затворят в една стая за 40 дни с отбора по синхронно плуване на Нигерия и може би ще си промени мнението. Пък не бих се учудил ако грабне автомата и почне да стреля по белите инженери на "БиПи" и "Шел", на такъв малко му трябва.
  От подобен матрял се става талибан, нацист, комунист, и всякакъв активист, който си мисли, че се бори за доброто на Човечеството, пък всъщност има нужда от една мацка да разтоварят малко напрежението.
  Да беше дошъл в България на почивка бе Брейвик, да намажеш и ти по една ухайна българска роза за 25 евро - пълна програма...Пуууу, будала.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#11] от "lol":
  Те пак ще му я нахлупят, но по демократично му.

 15. 15 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Колкото действията на правителствата са по-неадекватни, в мултикултурализма, толкова индивидуалните ще са по-крайни! За съжаление.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "petar_333":


  [quote#1:"petar_333"]Урод! Този е чисто луд! [/quote]
  Говорил от името на антикомунистическото движение.
  Те всички антикомунисти са луди.

 18. 18 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 601 Неутрално

  да пратим брейвик на бузлуджа !!

 19. 20 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 939 Разстроено

  Тоя вече взе да се гаври , май наистина е за лудница.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 20. 21 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  този е определено интересен:
  1. Поиска повторна експертиза за да докаже, че не е луд
  2. Предпочита смъртно наказание пред лудница
  3. Наясно е какво е направил и казва, че пак ще го направи

 21. 22 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 939 Неутрално

  "Брейвик нападна норвежкото и европейските правителства, че са станали прекалено либерални към имигрантите и мултикултурализма"
  ----------------------------
  А какво би станало ако точно в този конкретен случай норвежкото правителство би било малко по-малко либерално?
  И вместо да съди Брейвик, бе го оставило насаме с роднините на избитите от него?
  Дали този тип щеше така спокойно да изтребва хора като мухи, ако не знаеше, че ще бъде съден а не линчуван?
  Класически случай, при който един морален урод се възползва от предимствата на либералната демокрация, която той самият отрича.

 22. 23 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  До коментар [#7] от "о. Павел":

  Ти сериозно ли? Кое точно му е добро на идеите? То и преди десетилетия имаше един които правеше сапун, ръкавици и други артикули, но се видя къде свърши.

 23. 24 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тоя го върти пералнята яко.

 24. 25 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#21] от "Eisbär":
  И кое му е интересното? Заменил е комплексарските си проблеми с образа на герой в собствените си очи. Дано само няма последователи, защото това да разстреляш невинни деца е по-голямо зверство от почти всичко, известно от историята.

 25. 26 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1044 Разстроено

  Психическата стабилност на хората е все по-крехка и крехка, а влиянието на традиционни ценности и авторитети все по-малко.
  Не беше толкова отдавна, когато някакъв луд беше пуснал обява в мрежата, че търси доброволец за убиване и изяждане...и такъв доброволец се беше отзовал.
  Този изби десетки млади хора и смята пак да го повтори, ако има възможност. Религиозни екстремисти избиват десетки и стотици, без да се замислят.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 26. 27 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Определено не прави разлика кое е реално и кое не. Най-подходящата присъда е да го изпратят назад в историята като терминатор и да помага

  на любимите си тамплиери в кръстоносните им битки. Не е смешно, но точно ордена на "бедните" (исторически сведения

  говорят за точно обратното) рицари чрез войнолюбието си отключва османската инвазия задържала се векове наред в Европа.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 27. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  [quote#20:"Karla LaVey"]Тоя вече взе да се гаври , май наистина е за лудница.[/quote]Ако не го вкарат в лудница ще стане МЪЧЕНИК - такива приказки се харесват на мнозина дори тук, в България. Не са малко случаите в които лидерите тръгват по подобен начин. (Фидел и нападението над казармата Монкада, Хитлер след опит за преврат в затвора пише "моята борба".) Остава в затвора да напише книга и лумпените да тръгнат да маршируват срещу емигрантите и всякакви други.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 29 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Бъдещето ще покаже дали норвежсците постъпиха добре че му дадоха тази трибуна... Може би се има някаква уловка и искат по реакции да хванат негови последователи. Или давайки му шанс да говори разчитат цял свят да се отврати и да вземе по-сериозни мерки по някои теми......

 29. 30 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нещо много го забавиха този, да го отстрелват вече.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 30. 31 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#25] от "b_d_s":

  Интересното е ясното съзнание какво е направил. и прочети ако можеш и това
  http://www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,827966,00.html
  Европа е изправена пред голям проблем. Във все повече страни крайно десните партии набират популярност.
  И има последователи. Може да си сигурен.

 31. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#21:"Eisbär"]2. Предпочита смъртно наказание пред лудница[/quote]

  Какво чудно има? Колко съветски дисидента се опитаха да се самоубият, след като ги затвориха в лудници. Там е за душевноболни.

  А тоя не е луд, просто не знае как да живее с хора и нема задръжки.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 32. 33 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 752 Неутрално


  Норвежка лудница ще е спасение за тоя...

  По-добре да го изпратят в някой арабски затвор...

  Една година престой му е достатъчен...какъвто е беличък...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 33. 34 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Празнота в живота няма и ако такава се появи и не се запълни с добри неща се запълва с лоши неща. В случая с кошмарно лоши.

 34. 35 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Този пълен психопат. Не знам какво наказание трябва да се предвиди за него, но определено трябва да е много много голямо.

  bezsmyrten
 35. 36 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На такъв идиот смъртното наказание ще му е награда. Ако имаше вариант за затвор в някой мюсюлмански затвор пак щеше да му е малко. Затова по добре да го изкарат отново луд и да получи поне доживотна присъда в психиатрична клиника. Там такива извратяняци бол - я някой Наполеон, Калигула, пък защо и не Хитлер ще му се радват цял живот.

 36. 37 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Благодарение именно на тази прекалена толерантност на норвежкото общество , срещу която протестира , този ненормалник в момента има цели пет дни на разположение да обяснява "великите" идеи , бликнали от болния му мозък. Ако това се беше случило в не толкова толерантно общество , спецчастите да са го направили на решето още на остров Ютьоя.

 37. 38 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тоя още ли не е обесен!

 38. 39 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Човекът е чисто луд, точка

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 39. 40 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Брайвиг направо на стола! Няма какво да му правят десеторни експертизи и да го изкарват шизофреник при положение, че действията му са били планирани и добре организирани и най-важното - не съжалява за действията.

 40. 41 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално  [quote#21:"Eisbär"]

  този е определено интересен:
  ............
  2. Предпочита смъртно наказание пред лудница
  3. Наясно е какво е направил и казва, че пак ще го направи [/quote]

  В Норвегия няма смъртно наказание,най-много 21 г. евентуално с + още.Естествено,че той е наясно с онова,което е правил и прави.Целта му е да си пропагандира идеите и възгледите,чрез процеса.А ако не го осъдят на затвор и го пратят в лудница,то ще е за приспиване на гузната съвест на всички,които са позволили неговото деяние да се случи.Демек-"Той е луд и невменяем-други като него няма!".

 41. 42
  venci4
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 42. 43 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Има ли противници на смъртното наказание още?

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 43. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  [quote#17:"prodann"]Те всички антикомунисти са луди. [/quote](++++++++++++++++++++++++++++++)
  [quote#25:"b_d_s"]Дано само няма последователи, защото това да разстреляш невинни деца [/quote]Моя началник и сега говори същите неща за циганите. Не е задължително всеки да вземе автомат, и един на милион стига за белята.
  Явно в Европа отново имаме голям проблем ...!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Брейвик така ще направи партия много скоро.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 46 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 472 Гневно

  А защо не прочетете съседното материалче на страницата на в.Дневник, за наглия ислямски терор над българските учители и българските училища в гоцеделчевското село Брезница. Тогава може и да ви се отворят очите и разберете за какво става дума в Европа...
  Брейвик е само началото, тепърва нещата ще стават все по-драматични, а лудостта е на тези, които не виждат как се унищожава брутално европейският културен и социален модел от мюсюлманските башибозушки орди, налагащи средновековните си религиозни представи за света и превръщащи гетата си в разсадник на терор и престъпления.

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 46. 47 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До № 27
  Не е вярно написаното от Вас: "ордена (правилно: орденЪТ) на "бедните" (исторически сведения говорят за точно обратното) рицари чрез войнолюбието си отключва османската инвазия задържала се векове наред в Европа."
  *
  Тамплиерският орден е унищожен в началото на 13 век, а османската агресия в Западна Европа датира от 16 век. Има голям хиатус между двете събития.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 47. 48 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#2:"442"] смъртно наказание трябва да има. Има такива екземпляри, и те трябва да бъдат екзекутирани. [/quote]

  -Поне в изключителни случаи,подобни на този.Въпреки че,по принцип, смъртното наказание само по себе си не решава проблемите на престъпността.

 48. 49 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  В най-лошия случай може да има шизотипно личностно разстройство (като ДеНиро в "Шофьор на такси", ако съдя по липсата на емоция и съчувствие, фантазиите и някои от неговите изказвания/писания. Но това не е лудост, а просто едно от многото наименования за хора, които се различават от статистическите средни стойности.

 49. 50 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#31] от "Eisbär":


  [quote#31:"Eisbär"]Във все повече страни крайно десните партии набират популярност. [/quote]
  Но не и в България.
  След като Даниел Митов, Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Николов напуснаха ДСБ, крайно десните останаха един файтон хора.

 50. 51 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#32] от "jubal harshaw":

  Зависи.
  Много избягват затвора така и след година две напълно здрави навън.

 51. 52 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#41] от "benkovski11":

  Хм. Има бая които пледират за смъртно наказание

 52. 53 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#48] от "benkovski11":

  Брейвик иска норвежците да реагират и действат извън законовите си норми. Норвежците съотвенто искат да докажат, че той не е могъл да разбие обществото им и няма да промени демократичния им начин на живот. Затова и ще го осъдят по действащото законодателство с напълно демократични и прозрачни действия. Така, те ще го опровергаят и победят. Няма нещо което да върне жервтвите на близките им и всичко го разбират...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 53. 54 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1041 Весело

  До коментар [#50] от "prodann":

  Ако това са крайно десните то света би бил прекарасен

 54. 55 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 574 Неутрално

  След време цяла Европа ще стане като Бразилия, а още по-натам - като Африка. Заради това ненормалниците като този ще стават все повече... Не съм на нито една страна от барикадата. Уважавам различните култури, но не и насилственото им смесване и затриване на едни за сметка на други, проведено с помощта на социално инженернство (този термин наистина съществува и не е измислица на болния мозък на Брейвик)

 55. 56 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 420 Гневно

  "Твърдейки, че е действал в името на доброто, а не на злото, и в името на предотвратяването на гражданска война, Брейвик каза, че говори от името на норвежкото и европейското антикомунистическо движение и антиислямска организация на рицарите тамплиери. Според прокуратурата такава структура съществува само във въображението на обвиняемия."
  ЕХ да имаше сега един рицар тамплиер, такава сабя щеше да ти извади нещастнико, че да се чудиш от къде ти е дошло!!

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 56. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  [quote#35:"Filip"]Този пълен психопат.[/quote]Не е психопат, а обикновен нацист, който за разлика от другите (тактично мълчащи поне за пред медиите) си афишира идеите. Или са го манипулирали или сам си е повярвал и го е направил ! Убеден е! Лошото е, че не е само той.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 58 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#54] от "Eisbär":


  [quote#54:"Eisbär"]Ако това са крайно десните[/quote]
  Това са, това са.
  В Парламента стоят най-вдясно.

 58. 59 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#46] от "appen 13":

  Факт е, че Европа проявява с нищо неоправдана толерантност спрямо етнически и религиозни общности, които не само не желаят да се интегрират, но и претендират да налагат своя мироглед и начин на живот, при това често с насилствени средства. Но нима това оправдава избиването на напълно невинни човешки същества, при това - от твоя етнос и религия?
  Между другото, Брейвик съвсем не е луд. А съвсем отделен въпрос е дали действията му са плод на "идеалите" му или просто поредна, макар и чудовищна проява на Херостратов комплекс.

 59. 60 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 472 Разстроено

  До коментар [#55] от "blaf":
  Изобщо не е с болен мозък, а е обществено отговорен млад европеец, кой казва на висок глас точно това, което вижда с очите си. Другите "либерални" и "мултикултурални" европейци, които се правят , че не вижда и не разбират за какво става дума, ще плачат с кървави сълзи след време, и ще се проклинат, че не са искали да чуят предупрежденията му...ама как го беше казал великия ни поет "У нас свестните ги смятат за луди"....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 60. 61 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Колкото повече пишат за него и дават негови снимки, толкова повече са Му в услуга на изтрещялите му идеи.

 61. 62 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#11:"lol"]Очевидно че трябва да му нахлупят осмирителната риза и да го набутат завинаги в някоя дупка от където да не може да се обажда, защо изобщо се занимават с него?[/quote]
  нет человек- нет проблем,а?! така,така трябва..за да може заспалата европейска маса да продължи да нанка сладко и дълбоко и за да няма и едно грахово зрънце даже което да и убива на дупенцето и да я подсеща накъде вървят нещата!! така ли?!
  прочетете какво е казал..и го проумейте,или поне признайте..ако можете! ама едно е да се нанка и да седиш мързеливо,друго е да се поеме отговорност и да се побчака по запазването на Европа като християнска и бяла,нали?? и после се чудете откъде и защо се били пръкнали такива като Брейвик! зарад малоумието и заспалостта на масата,на мнозинството в Европа!

 62. 63 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Значи, от една страна по мирен път не можело, а от друга дава на пример японския и южнокорейския модел. Ако не беше масов убиец щеше да е смешно...

  Не разбирам, след като признава че е сторил клането и би го направил пак, що съдийката не му каже: "Тогава ви осъждам на 21 години затвор" и да се спести целия този театър на един фашизиран касапин!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 63. 64 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Гневно

  Вече никой няма да посмее да се обяви срещу ислямизирането на Европа,защото ще го сравняват с норвежкия изрод.Да убиеш 77 християни и да се обявиш срещу исляма-това и талибан не може да го измисли.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 64. 65 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1041 Весело

  До коментар [#58] от "prodann":

  И Атака.
  Радвам се за розвите очила.

 65. 66 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  не чувам опровержение за фактите които изнася норвежеца,не чувам опровержение за РЕАЛНОСТТА,описана от него! кажете за мотива за тови акт- а не спирайте само до последствието,до акта..и дотам! някъде да е излъгал..да си е измислил за ситуацията в Норвегия..в Европа..за т.нар.мултикултурализъм(на който викам МУТРИкултурализъм)?? а?

 66. 67 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#50] от "prodann":

  Ти въобще имаш ли понятие какво е "крайно десен"?
  Всеки, който не се кланя на чучелото на Ленин като теб??

 67. 68 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#7] от "о. Павел":
  Според едно изследване от 1978 г. 24% от германците (става въпрос за ФРГ) са съгласни с твърдението, че националсоциализма е бил една добра идея, но лошо осъществена.
  Източник: "The Imperfectly Mastered Past: Anti-Semitism in West Germany since the Holocaust" от Frederick Weil, New German Critique No. 20, Special Issue 2: Germans and Jews (Spring - Summer, 1980), pp. 135-153.
  Въпросът е: а колко германци днес мислят по същия начин? А колко европейци? И тогава ще стане ясно, доколко Брейвик е изключение (самотник).
  Не трябва да се затварят очите, че ксенофобията набира скорост в Европа. Причини - много. Те трябва да се търсят и да се решават. Дори когато решенията не са "политически коректни". Но избиването на хора не е сред тези решения.
  А за Брейвик, че е луд - луд е. Нормален човек не може да изтрепе хладнокръвно беззащитни деца. За каквато и да е било кауза.


  Ordet (Carl Theodor Dreyer)
 68. 69 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#63:"Mr.Ts"]един фашизиран касапин![/quote]
  знам че ви прави голям кеф да туряте това "фашизиран" пред касапин! и знам ,че никога няма да турите комунизиран,комунистическ пред който и да е било касапин! познах ли? за вас е по-важно да се тури едно "фашизиран" отпред,прилагателното е важното...а не съществителното,същественто! и то не друго,а точно и именно това- "фашизиран"..любимото локумче ваше,на таквизи като вазе! познах ли?

 69. 70 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#65] от "Eisbär":


  [quote#65:"Eisbär"]И Атака.[/quote]
  Да, и Атака.
  Те всички тръгнаха от СДС.
  И Сидеров, и Павел Шопов.
  СДС е партията МАЙКА.

 70. 71 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Преродения Хитлер..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 71. 72 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#53:"lol"]
  До коментар [#48] от "benkovski11":
  Брейвик иска норвежците да реагират и действат извън законовите си норми. Норвежците съотвенто искат да докажат, че той не е могъл да разбие обществото им и няма да промени демократичния им начин на живот. Затова и ще го осъдят по действащото законодателство с напълно демократични и прозрачни действия. [/quote]

  -Така стоят нещата,съгласен съм с написаното от тебе.И смятам,че е по-добре да го осъдят на затвор,нищо че изглежда недостатъчно,отколкото да го признаят за невменяем.Това-последното би прикрило проблема за генезиса на "Брейковщината",като обществено явление.

  [/quote]Така, те ще го опровергаят и победят. [/quote]

  -Не е достатъчно да "го опровергаят и победят" само него.Наивно е да смятаме,че той е единствен и неповторим.С единствен екземпляр обществото лесно може да се пребори,макар че и това би било едно добро начало.Но по-важни са предпоставките за възникването на такива възгледи в 21 век и тяхното превантивно преодоляване,чрез цялата система на социално-културно и образователно-възпитателн въздействие на обществото.

 72. 73 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  Има някакви по заблудени и шизофренично от брейвик тук. Пишете все едно, че не е стрелял на Ютоя, а в Афганистан и не срещу невъоръжени тинейджъри, а срещу талибаните... Нормални ли сте?

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 73. 74 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Казал е много истини, какво се правите на фурнаджийски лопати, на някой друга тема свързана с Турция и ЕС ще скачате като попарени, а сега се правите на "смутени" - как можел така да говори.
  Проблема е че е убил над 70 човека, а не в това което казва.

 74. 75 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Този трябваше да го самоубият тихомълком, ама пустото им хуманно отношение на норвежците.

 75. 76 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 472 Любопитно

  До коментар [#68] от "mitkaloto_":
  Ти щеше ли да обърнеш внимание на предупрежденията му към бяла, християнска Европа, ако не беше извършил този кървав, брутален акт, който е преди всичко акт на отчаяние към нежеланието да се отърсят от самодоволните се представи за света "либералните" и "мултикултурални" европейци. Нямаше нали...Сега вече и му обърна внимание, и започна да си задаваш някой важни въпроси, че чак и да търсиш решенията им.

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 76. 77 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "triton123":

  Не, не позна! Аз мразя комунистите, но в случая този е нацист, трябва ли да казвам на черното бяло? Колкото мразя комунисти, толкова и фашисти, и радикални ислямисти, и всякаква сган която отказва правото на други хора да живеят заради политически разбирания или етнически и религиозен произход.

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 77. 78 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#60:"appen 13"]Другите "либерални" и "мултикултурални" европейци, които се правят , че не вижда и не разбират за какво става дума, ще плачат с кървави сълзи след време, и ще се проклинат, че не са искали да чуят предупрежденията му.[/quote]
  нищо подобно..на тия "европейци"(европейци само по място на раждане,не и по осъзнаване) им харесват рязаните!! къде от простотия и глупост,къде от това че ония " били екзотични" но...харесва им!

 78. 79 Профил на exdn
  exdn
  Рейтинг: 213 Гневно

  [quote#60:"appen 13"]Изобщо не е с болен мозък, а е обществено отговорен млад европеец[/quote]
  Имаш ли представа каква идиотия изръси? Обществено отговорен масов убиец. Щеше да е смешно, ако не беше трагедия.

  Крайнодясната бригада ако обичате спрете да правите неща от името на останалите. Аз НЕ искам да ме защитавате от мюсюлмани, ционисти, леприкони и други неща, родени в бездънната пропаст на празните ви глави.

  Когато холандските крайнодесни говореха срещу източноевропейците се правехте на ощипани. Ама как можело! А сега този бил обществено отговорен младеж. Защото мрази други.

  Малко са лудниците за такива "общественици".

 79. 80 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Брейвик каза, че говори от името на норвежкото и европейското антикомунистическо движени...

  https://www.pleven.pro
 80. 81 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#11:"lol"]Очевидно че трябва да му нахлупят осмирителната риза и да го набутат завинаги в някоя дупка от където да не може да се обажда, защо изобщо се занимават с него?[/quote]
  очевидно че доста като вас,от мнозинството,сте вече с нахлузени усмирителни ризи и забутани нейде завинаги в някоя собствена дупка на псевдокомфорт и нанкате сладо-сладко там..отнесени! Гот,нали? Сами сте си навлекли тая риза и сте се свряли в дупката,нали? Когато напълно Европа стане като швейцарско сирене от такива дупки,пълни с такива като вас..тогава е края!

 81. 82 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 619 Любопитно

  Абе луд, луд, ама колко да е луд?
  Доста хора в Европа мърморят точно това, което той казва. Единствената разлика е, че не са толкова откачени да хванат пушката и да вземат нещата в свои ръце. Но дали, питам се аз, ако жизненият им стандарт падне още малко по-надолу няма да започнат? Дали не е време мултикултурните европейски политици да престанат да се правят, че проблемът не съществува, заравяйки глава в пясъка? Дали не е време да се ограничи имиграцията, да се орежат до минимум възможностите на гастарбайтерите да злоупотребяват със социалните придобивки и да се върне добрият стар принцип, че права има само този, който бачка, допринася за благото на обществото и се интегрира в него?

 82. 83 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#74] от "deutschland":

  Не, че го защитавам, но това може би е бил единствения вариант да му дадат трибуна, от която да каже каквото има да казва и да бъде изслушан. Пък после всеки може да си направи изводите за него си.
  Виновен или не, не съм аз човека, който ще го съди.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 83. 84 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#79:"stealth"]Обществено отговорен масов убиец.[/quote]
  що бе? той и другаря Хари Труман обществено отговорно( за американския и други уж някакви народи) метна атомните бомбички и изби,осакати и обезобрази стотици хиляди хора за секунди..а????!!! а??

 84. 85 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 472 Любопитно

  До коментар [#78] от "triton123":
  Има го и този момент. Но Брейвик срита много яко и болезнено самодоволните европейци в та**ците, и ги накара, колкото и да не им се искаше, да си поотворят очите и да не се правят на умрели лисици пред болезнените проблеми на самоубийствения "мултикултуризъм" и "либерализъм без граници". Сега ги боли ужасно, но по-прозорливите от тях вече започват да се отърсват от илюзиите си и това беше целта на Брейвик, просто да ги накара да прогледнат за ужасяващата действителност....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 85. 86 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#77] от "Mr.Ts":


  [quote#77:"Mr.Ts"]Аз мразя комунистите[/quote]
  Да беше прочел статията.
  Той сам си казва, че говори от името на антикомунистическо движение.
  Сам се определя като мразещ комунистите.
  Хубавото е, че такива като него ги съдят. Преди в България, сега и в Норвегия.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 88 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Любопитно

  [quote#76:"appen 13"]Ти щеше ли да обърнеш внимание на предупрежденията му към бяла, християнска Европа, ако не беше извършил този кървав, брутален акт, който е преди всичко акт на отчаяние към нежеланието да се отърсят от самодоволните се представи за света [/quote]

  -А какво ще се получи,ако всеки и всички,които искат да кажат нещо на другите,да направят някакво свое предупреждение или просто да популяризират свои възгледи използва такива "методи" на "обръщане на внимание"? Не е ли по-добре такива,да си останат "отчаяни",че не им обръщат достатъчно внимание.

 88. 89 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#82:"znayko84"]Дали не е време мултикултурните европейски политици да престанат да се правят, че проблемът не съществува, заравяйки глава в пясъка? Дали не е време да се ограничи имиграцията, да се орежат до минимум възможностите на гастарбайтерите да злоупотребяват със социалните придобивки и да се върне добрият стар принцип, че права има само този, който бачка, допринася за благото на обществото и се интегрира в него?[/quote]

  Ако това се случи, първи след емигрантите от третия свят ще го отнесат българите. Нас ни приели по милост преди 5 години в ЕС, изнесохме сума проституция, цигания, и просия там, па между другото успехме да станем и най-големите европейци - бистрим европолитика, какви мултикултуралисти били на Запад, едно-друго, без да се осъзнава простичката истина, която посочих в първото изречение

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 89. 90 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тоя малко мяза на доведения син на Болен Лидеров... Дано не му се вържат и други комплексирани психопати!

 90. 91 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#86] от "prodann":

  Един съвет: когато цитираш някого, не му вади отделни думи от цялостния контекст, защото хората имат очи да прочетат, и единствения който ще се изложи, ще си ти!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 91. 92 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 528 Разстроено

  Трябва да има ... Кръстоносен поход ... срещу другарите милионери атеисти .. от ДС , .... олигарси от БСП - работническата партия ЗЛОТО на България във 22 ГОДИШНИЯТ преход.

 92. 93 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 771 Неутрално

  тоя верно е луд и определено е жертва не на мултикултурализма и либерализма, а на масата конспиративни теории и консервативни псевдоучения, чудно как Волен не е излязъл публично да го подкрепи

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 93. 94 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#76] от "appen 13":
  Не е необходимо, някой да изтрепе над 70 човека, за да започна да си задавам някакви въпроси. И пак повтарям, няма кауза, която може да оправдае подобно действие. "Построяването на кристалния дворец не заслужава проливането дори на една детска сълза" - перифраза, сам намери на кого, достатъчно е известен.
  Ориана Фалачи пишеше по тези въпроси от много отдавна, така че въпросът е поставен на дневен ред. Ако някой си мисли, че с избиването на деца Брейвик е хванал някого за някъде си, значи е в голяма грешка. Брейвик дискредитира каузата си, вместо да я подкрепи, така както левите екстремисти в Германия през 1970-те отблъснаха хората от идеите си, вместо да ги спечелят.

  Ordet (Carl Theodor Dreyer)
 94. 95 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Случаят "Брейвик" показва,че независимо от безогледно налаганата политика за смесване на раси и култури тезата за националната държава все още съществува.Това ,че дадено мнение не се отразява в медиите и не получава гласност нищо не означава.Мнението си го има и колкото повече се задушава толкова повече рискът от случаи подобни на този се увеличава.Крачката от единичен случай до организирани случаи не е толкова голяма -особено по време на криза!

 95. 96 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  точно така,85-ти! виждам им физиономиите по снимките..всичките са с израз като че ли са преяли с кисело грозде! Брейвик им поднесе чепка от онова кисело грозде което им било уж сладко..но което не е далеч,недосегаемо за тях,а напротив- те самите са го внесли и го кусаха досега УЖ с кеф! нещо кисело стана гроздето май,а,норвежки съдии,глави,номенКЛАКЛАтурки и прочие предатели,предали ключа на европейската християнска крепост..а?! пък ще настане едно като онова "мирно" съществуване между местните българи и новодошлите османлии,от предател получили ключа на В.Търново и нанесли се за векове в Българско?!

 96. 97 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Рицарите тамплиери?

  Този е крайно десен християнин, мега-шизофреник.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 97. 98 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Стъписващо, колко хора тук твърдят, че Брейвик бил казал много истини, че споделят това, което говори, но не били споделяли действията. А от там се тръгва за да се стигне до убийствата, отначало не се приема мултикултурализма, после идва омраза към другите нации, към другите раси, към другите религии. Това си има име, нарича се расизъм и човечеството вече е минало този урок преди повече от половин век. Да се приемат различията, било то културни, национални или религиозни е изборът на цивилизацията. За мен е необяснимо някой в 21 в. да се опитва да прави политика, основана на национална, расова или религиозна нетърпимост. Но очевидно изроди като Брейвик се срещат, пишат по форумите и това, че не са убили никого, не ги прави много по-различни от него. Духовно те са негови последователи. Жалки хора!

 98. 99 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 472 Любопитно

  До коментар [#94] от "mitkaloto_":
  Много добре знаеш, че не е така. Ориана Фалачи десетилетия биеше яростно камбаната за това, което се случва, но самодоволните "мултикултурални" "либерални" евро-идиоти , подигравателно я осмиваха и се хилеха по медиите с поредното си лебералиско бля-бля-бля...
  Сега вече усмивките им замръзнаха и започнаха да се оглежда в страх и ужас. А това си е напредък, и Брейвик го постигна по бруталния и кървавия начин, просто друг начин няма да ги накараш да се стреснат и замислят, уви....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 99. 100 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Да не се правят на хуманни разстрел или доживотна това е за тоя. Сега остава и да го пуснат под гаранция. Какво го шикалкавят, гаврят се със загиналите и техните близки. Сигурен съм, че и нащо законодателство би реагирало по адекватно.

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK