Отказва ли се човечеството от космическото си бъдеще?

Совалката "Дискавъри" прелита зад американски флаг върху самолет Boeing 747 на път за Вашингтон, за да бъде изложена като музеен експонат

© Ройтерс

Совалката "Дискавъри" прелита зад американски флаг върху самолет Boeing 747 на път за Вашингтон, за да бъде изложена като музеен експонатАстронавтът Лерой Чиао наблюдава как космическите совалки, с които е летял в орбита, се отправят на последните си пътувания, за да се превърнат в музейни експонати. Той се притеснява, че човечеството несъзнателно се отказва от изследването на Космоса и от бъдещето си извън Земята.


След като миналата година извърши последната си мисия в Космоса, вчера совалката "Дискавъри" кацна на летище "Дълес" край Вашингтон на гърба на Boeing 747, за да бъде изложена в огромния хангар на Националния музей на авиацията и космическите технологии в предградие на столицата във Вирджиния.


Нейните сестри "Индевър", "Атлантис" и совалката прототип "Ентърпрайз" също ще бъдат изложени в музеи – съответно в Лос Анджелис, Кейп Канаверъл и Ню Йорк.
"Трудно е да прогониш мисълта, че вървим назад", коментира Чиао – ветеран от три мисии със совалки и едно пътуване до Международната космическа станция (МКС) с руската ракета "Союз". Сега той е частен консултант и съветник в индустриалната група Space Foundation. "Трудно ми е въобще да мисля за совалката в минало време. Беше прекрасен кораб".


Устремът на Русия към развитие на пътуването на хора в Космоса също изглежда разклатен, а някои наблюдатели се питат дали дори намиращият се във възход Китай ще изпълни гръмките си планове. Някои почват да подозират, че светът е на път просто да се откаже.


Отказва ли се човечеството от космическото си бъдеще?

© Ройтерс


САЩ се надяват да подновят полетите на хора в Космоса около 2017 г., след като преустроят някои от ракетите си. В краткосрочен план САЩ са абсолютно зависими от Русия за транспорт между Земята и МКС.


НАСА запазва дългосрочните си планове за завръщане на Луната, изпращане на хора на астероид, преминаващ близо до Земята и в крайна сметка да достигне Марс. Ветераните от космическата програма обаче подчертават, че има нарастващо несъответствие между амбиции и ресурси за осъществяването им.


"Ако питате хората дали изследването на Космоса е важно, осем или девет от десет души ще ви кажат, че е така", отбелязва Роджър Лониъс, старши научен сътрудник в космическия отдел на института "Смитсониън". "Единственият проблем се появява, когато стане дума за финансиране. Никой президент или конгресмен няма да каже, че слага край на програмата за полети на хора в Космоса. Те обаче вземат решения, които ти пречат да получиш необходимите ресурси, за да направиш каквото и да било".


Губим ли интерес?


След серия от инциденти и технически проблеми самата Русия твърди, че полетите на хора в Космоса вече не са ѝ приоритет. Някои руски експерти се опасяват, че заради фокусирането върху космическата станция са изостанали по-доходоносни програми като изстрелването на сателити в орбита.


Международната космическа станция, заснета от совалката "Дискавъри"

© Ройтерс

Международната космическа станция, заснета от совалката "Дискавъри"


Китай, който изведе човек в Космоса за първи път през 2003 г. и възнамерява да го направи отново по-късно тази година, говори охотно за дългосрочните си планове, които стигат до Марс. Китайската космическа стратегия включва извеждането на собствена обитаема орбитална станция до 2020 г. и кацане на Луната до 2030 г. Това е близо половин век след последното кацане от екипажа на "Аполо" през 1972 г. Китай обаче си има свои силно специфични проблеми като бързо остаряващото население и някои специалисти смятат, че неговият апетит също може да секнат.


"Хората загубиха интерес към летенето в Космоса", коментира Джеймс Люис, старши научен сътрудник за технологии и политика в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "Дори в Китай се чуват оплаквания, че парите трябва да се харчат на място за здравеопазване и социални услуги".


Според някои експерти решенията, които ще се вземат за космическите полети през идните десетилетия, могат да определят съдбата на целия човешки вид. Някои учени като британския физик Стивън Хокинг отдавна предупреждават, че ако човечеството не се засели на още някоя планета, рискува да загине или при ядрена война, или при природно бедствие като сблъсък с метеорит.


Влак откарва руски космически кораб "Союз" TMA-8 до площадката за изстрелване на космодрума в Байконур

© Ройтерс

Влак откарва руски космически кораб "Союз" TMA-8 до площадката за изстрелване на космодрума в Байконур


"Мисля, че изборът е доста поляризиран", коментира Джон Лонгсдън, космически историк и професор в Института за космическа политика в университета "Джордж Вашингтон". "След 50 години или ще имаме изследователски станции по подобие на тези в Антарктида на различни места в Слънчевата система, или ерата на държавно финансираното изследване на Космоса ще е приключила безвъзвратно".


Много различно бъдеще?


Лониъс, кураторът в Националния музей за авиация и космически технологии, се съмнява, че много то посетителите осъзнават, че човечеството може би тихомълком се отдалечава от изпълненото с пътувания в Космоса бъдеще, представено в "Стар трек" и безброй други научнофантастични произведения. "Хората много рядко се замислят за това, но ако ги попитате, вероятно ще ви кажат, че все пак очакват такова бъдеще. Дали това наистина ще се случи така? Вероятно не. Със сигурност ситуацията е много по-сложна".


Някои се чудят дали целият фокус на националните космически програми и на полетите на хора в Космоса не е поставен погрешно. Подобно на много други неща в авиацията и отбраната бъдещето може да се окаже много по-обвързано с безпилотните летателни апарати и със засилващата се роля на частните компании.


Силуетът на площадката за изстрелване в Байконур, очакваща руския космически кораб "Союз"

© Ройтерс

Силуетът на площадката за изстрелване в Байконур, очакваща руския космически кораб "Союз"


Подобренията в информационните технологии, които потенциално могат да включат и изкуствен интелект, може да извършат революция в употребата на роботи изследователи. Някои учени дори допускат, че може интелигентни машини, а не органични форми на живот като хората, да колонизират Космоса.


Частните компании също бързо разширяват дейността си – от кандидатстване за договори за снабдяване на МКС до британския предприемач Ричард Брансън с неговата компания за орбитален туризъм Virgin Galactic.


Засега много хора се съмняват, че частните фирми някога ще открият икономически аргументи, за да финансират пътувания дълбоко в Космоса. Каквито и методи да се използват за това обаче астронавтът Чиао остава до голяма степен оптимист. "Във времето, в което хората кацаха на луната, човек би си помислил, че досега вече ще сме на Марс. Все още мисля, че ще отидем там, въпреки че това ще отнеме много повече време. Ако не го направим, това би било истинска трагедия".

Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В тази криза няма пари за скъпи изследвания, които нямат възвращаемост в близко бъдеще. Руснаците след поредица провали май се отказаха от по-амбициозните си проекти, на НАСА и орязаха бюджета, надеждата май е в Китай и Япония.

 2. 2 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Според мен е нужно да се създаде Единна Космическа програма, в която да участват всички страни и така да се спестят пари, а същевременно се обединят ресурси.

 3. 3 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Отслабването на държавата и клякането й пред корпоративния капитал естествено води до закриване или силно лимитиране на космическите програми. Ако някои частни компании се интересуват, то е за да могат техни собственици да станат космически туристи. Доколкото знам, космическия туризъм е единственият заплануван за развитие сегмент от космическите програми и с УСА и в Русия - и ще се развива с частни капитали. Честито ви оттегляне на държавата от всички сфери на живота.

 4. 4 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Отказва ли се човечеството от космическото си бъдеще?"

  Отказва се не човечеството, а НАСА. Какво, странно ли ви се струва? Толкова й бяха силиците. Добре, че са руснаците та все още да се поддържа някаква конкуренция и да има мотив за американците.

  Мразя, следователно съществувам.
 5. 5 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "ku4e":
  Предложението ти е много добро, чудно ми е защо ти е сложен минус и от кой! Поне да те опонира!

 6. 6 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Земята е люлка на човешката цивилизация. Забележете- само люлка! Един ден ще изскочим от нея. Но не в космоса, който си представяме сега. Очаква ни един друг космос, който засега не познаваме. Именно космос, а не космическо пространство. В тоя космос, който си въобразяваме днес, няма какво много-много да вършим.

  П.С. Е, американците нека си строят разни скъпи машинки и да си играят с тях. Детска им работа.

  Мразя, следователно съществувам.
 7. 7 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  за "Индия" също нямаше пари преди7 века , но след това открихаАмериката .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 8. 8 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Совалките блокираха НАСА в ниска орбита и спряха космическата експанзия за 30 години.

  1 млрд долара на полет! Добре, че ги спряха.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 9. 9 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Като представител на поколението, което израстна с научната фантастика и големите мечти, трябва да кажа че съм особено разочарован от тези тенденции.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 10. 10 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Според мен, най-обективно разбиране за естеството на космоса и за отношенията в него е постигнал Карл Сейгън.

  Мразя, следователно съществувам.
 11. 11 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#9:"Николай Цолев"]трябва да кажа че съм особено разочарован от тези тенденции. [/quote]

  Напротив, радвай се! Космосът не е просто празно пространство за преодоляване с космически кораби.

  Мразя, следователно съществувам.
 12. 12 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 493 Неутрално

  И какво ще ме грее машини да колонизират космоса? Моята мечта е нашата биологична форма да оцелее и да започне да заселва нови планети.Вярвам,че дори да има известен застой, някоя нова революционна технология ще ни позволи да построим по-бързи ракети.Иначе с тези не знам дали ще може да се постигне напредък като полет до Марс, например...

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  АБСОЛЮТНО НЕУМЕСТНО ЗАГЛАВИЕ !!! Всяка уважаваща се страна изстрелва спътници Северна Корея, Иран, Бразилия .... да не говорим за по-сериозни играчи. Няма да се учудя ако скоро чуя добри новини и от Чили или Малайзия, дори Куба има потенциал да поднесе изненада. Русия дори строи нов космодрум. Премества се центъра. Новите флагмани на космическите изследвания могат да бъдат изненадващи. Частни корпорации надушиха големи пари в Космоса. Очаквайте изненади!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "mib":

  Ти ни сочиш добре познатия път за никъде. Да се преместим от едно място на друго. Тц, нещо друго ни очаква. Нещо, което засега можем само смътно да предполагаме.

  Мразя, следователно съществувам.
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#9:"Николай Цолев"]че съм особено разочарован от тези тенденции.[/quote]Само темповете се забавиха. Сега играчите стават много и пак ще започне надпревара!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Човечеството се нуждае от принципно нови технологии за да лети из космоса, със сегашните до луната максимално. За съжаление принципно новите технологии ще дойдат от фундаменталната наука, а тя едвам крета.

  икономист - неграмотник с диплома
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Поздрав към всички които ги вълнува Космоса!
  Земля в илюминаторе - винаги се просълзявам на тази песен !
  http://www.youtube.com/watch?v=SwIaHYgCpr0

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "ku4e":

  Това е утопия дори само поради факта,че дори в близката до нас част на слънчевата система има огромни по мащаб и стойност ресурси.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#16:"tel_112"]Човечеството се нуждае от принципно нови технологии за да лети из космоса, [/quote]Вече ги има! Йонни и атомни двигатели. Само някой трябва да мотивира правителствата да платят ... Истинското завладяване на Америка се е развило с по-голяма скорост век след откриването, когато експедициите започнали да носят доходи ...Ще стане същото и с Космоса.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4810 Неутрално

  "Някои учени като британския физик Стивън Хокинг отдавна предупреждават, че ако човечеството не се засели на още някоя планета, рискува да загине или при ядрена война, или при природно бедствие като сблъсък с метеорит."

  При сегашното ниво на технологиите,човечеството дори да успее да транспортира хора до други планети,те просто няма да просъществуват дълго там.
  Просто не сме достигнали технологичното ниво да го направим.
  А да се изливат огромни суми в каца без дъно,каквото са космическите изслесвания няма смисъл на този етап.
  Всичко ще си дойде по местата с развитието на технологиите.
  Великите геогравски открития,пътешествията и прекосяването на океана са станали като логично следствие на достигане на определено ниво на технологиите.В случая на корабостроенето.
  Не са станали в епохата на Римските галери,или на гръцките триери.Или в епохата на саловете и лодките еднодръвки.

 21. 21 Профил на ploshtad
  ploshtad
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "ku4e":
  Държавите се управляват от политици, не от учени. И за разлика от учените, политиците не ги е грижа за развитието на науката и техниката, ако няма да донесе облаги на държавата и на тях конкретно. Затова и ДЪРЖАВНИ съюзи от този тип са изключително редки, и често се разпадат.

 22. 22 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Човечеството има само земно бъдеще и трябва да свикваме с това.

 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  По време на студената война САЩ и СССР си мериха еди какво си, затова имаше пари за космически изследвания. За руснаците - ясно, те пари нямат. Но американците вместо да произвеждат примерно безумно скъп разрушител, от който така или иначе нямат нужда, биха могли спокойно да насочат тези пари в изследване на космоса.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#20:"messia"]саловете и лодките еднодръвки.
  [/quote]Точно със салове и лодки еднодръвки (с балансьор) е заселена Австралия от аборигените и цяла Полинезия. викингите достигат Америка и дори основават поселища. Така ще стане и с Космоса ... не е логично от финансова гледна точка - именно за това папуасите са успели - не са имали представа за пари ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на keizer
  keizer
  Рейтинг: 217 Неутрално

  земята много скоро ще ни стане тясна.
  единствената надежда е колонизиране на други светове, иначе рисковете пред човечеството са огромни.

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Голям напредък в усвояването на Космоса могат да се постигнат или от частни корпорации за пари, или от режими с политическа идеология или религия в която парите не са водещ фактор. Има ли възможност - все някой ще се възползва ...
  Другия вариант е много лош - след катаклизъм са започвали преселения ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#2] от "ku4e": Няма как да стане. Космическите програми са преди всичко инвестиции в разузнавателни средства.

  heruvim
 28. 28 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Това е тежка тема за мен - израснал съм с огромната семейна колекция от книги Фантастика, изгледал съм де що има филм с космически кораби... Тъжно ми става, когато виждам, че моите мечти за достъпни космически пътувания стават все по-неосъществими, или поне по времето на моя живот. За съжаление не виждам нещата да се променят към по-добро. Убеден съм, че човекът има нужда от нов глобален проект. Твърде дълго и твърде еднообразно живяхме на Земята, имаме нужда да отидем сред звездите, сигурен съм че това ще промени из основи и към по-добро нашата цивилизация. Само си помислете какво би станало ако всичките пари за отбрана се даваха годишно за космически изследвания..

 29. 29 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#25:"keizer"]колонизирае на други светове[/quote]

  Това е само утопична мечта, неосъществима поне в следващите 100-200 години. Кой на днешно време мисли толкоз напред?

  heruvim
 30. 30 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 456 Неутрално

  От тази статия лъха на американски шувенизъм. Китайците тепърва се юрват в космоса и нямат проблеми с ресурсите. Освен това стратегията на американите е да прехвърлят част от финансирането на частни компании. След няколко дена ще изтрелват първата частна ракета към МКС. Американска е. Совалките са морално и физически остарели. Полетите с тях са опасни вече. Нуждата от промяна се сплита в едно с консервативното мислене покрай кризата от лаладжиите. Това, че са космонавти не ги прави авторитети и очевидно са намелили камара полуистини за да забавляват хората. Ако си вярват, че Америка е света, толкова по-зле за тях.

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#29:"херувим"]Кой на днешно време мисли толкоз напред?[/quote]
  АЗ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#2] от "ku4e":

  Хехе , за да може както след падането на стената само едни да харчат , едни да развиват технологии , едни да поемат 70% от тежестта на програмите , а всички останали да крадат ноу-хау и да се бият в гърдите , че са космическа нация? Щото това стана и е една от основните причини за сегашното положение.
  До коментар [#5] от "Марин Мидилев":

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Човека никога не спира.
  До като мечтае ще продължава напред.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#28:"Софиянец"]изглеал съм де що има филм с космически кораби[/quote]

  Мразя, следователно съществувам.
 35. 35 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#25:"keizer"]земята много скоро ще ни стане тясна. [/quote]

  Нека да изкараме поне още година тук, става ли? Ей така- за прощаване.

  Мразя, следователно съществувам.
 36. 36 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Този човек от статията работи за набирането на средства - естествено е да се оплаква и да рисува всичко в черно , да буди съпричастност за отваряне на дебели портфейли.
  Нещата в никакъв случай не са толкова зле. Работи се. Че не е достатъчно , ами много ясно - никога не е достатъчно , все пак става дума за доста скъпи занимания , но се работи , сериозно. Обама е на път да отиде в историята , кризата свършва и средства пак ще има достатъчно , пък има и частни компании с доста успешни технологии.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 37. 37 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Човечеството - без съмнение - не се е отказало и едва ли някога ще се откаже от космическите си планове. Най-малкото понеже е любопитно по дефолт.

  Совалките (оцелелите) станаха музейни експонати и атракционни сензации, след като свършиха много работа. В съвсем обозримо бъдеще се очакват нови интересни вести в областта на космическите проучвания. Тези новини ще дойдат най-вече от другата страна на Голямата вода, освен ако евразийците - междувременно - не успеят да ни стреснат, трогнат и очароват с нова серия впечатляващи провали в самостоятелните си напъни

  Свобода за Надежда Савченко!
 38. 38 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  металната индустриа ще се принизи до печатането на пари и вестници
  защото мухи и банки се убиват с вестници
  на печелившите честито

 39. 39 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#37:"GogoPG"]Човечествоо - без съмнение - не се е отказало и едва ли някога ще се откаже от космическите си планове. [/quote]

  Молим, посвети ни в тях, че нещо съм несведущ!

  Мразя, следователно съществувам.
 40. 40 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#37:"GogoPG"]В съвсем обозримо бъдеще се очакват нови интересни вести в областта на космическите проучвания.[/quote]

  Другата седмица, нали?

  Мразя, следователно съществувам.
 41. 41 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "GogoPG":

  Момче, поне още 100 години няма да има нищо принципно ново.

  Мразя, следователно съществувам.
 42. 42 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 609 Любопитно

  Космоса винаги ме омагьосва.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 43. 43 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "GogoPG":

  Дори не съм напълно сигурен, че през предстоящите 100 години ще успеем да кацнем на Марс. А, иначе филми може да гледаме, това на никого не пречи.

  Мразя, следователно съществувам.
 44. 44 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#41] от "top_konsultant":

  От такива като теб и в следващити 100 000 години няма нищо полезно да излезе , дори и нов начин за хейтване.

  За щастие на ползващите научните открития последните се правят от нормални хора и се правят всеки ден.

  http://www.nasa.gov/

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 45. 45 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "Karla LaVey":

  НАСА вече е реализирала моя идея.

  Мразя, следователно съществувам.
 46. 46 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#43] от "top_konsultant":
  До коментар [#41] от "top_konsultant":

  Първо - със свойското "момче" ще се обръщаш само към поредното си гадже.
  Второ - ако определиш кои сте въпросните, дето няма да успеят да се примарсят в рамките на следващите 100 години, би било по-почтено. Другото е твърде... обобщаващо. И напомня за давещия се, дето се опитва да удави и спасителя
  Трето - както вече имах удоволствието да споделя, много скоро ще бъдат чути новините.
  Четвърто - не се хаби, не се затормозявай. Едно диване, дето няма нищо общо с теб - разбира се - преди време тръгна да ни съобщава във форума, минута по минута, кога е изстреляна ракетата с "Фобос-Грунт", до каква височина е стигнала... а после въпросното диване - дето няма нищо общо с теб - доколкото си спомням, внезапно замълча...

  Свобода за Надежда Савченко!
 47. 47 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#45] от "top_konsultant":

  Ох , обърках линка , извинявай. Ето :

  http://www.nasa.gov/audience/forkids/kidsclub/flash/index.html

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 48. 48 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "Karla LaVey":

  Тц, изведе в орбита 20-километров спътник.

  Мразя, следователно съществувам.
 49. 49 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#46] от "GogoPG":

  Е, не си някой солиден господин. Дори Вили веднъж те нарече животно. Ако така повече ти харесва...

  Мразя, следователно съществувам.
 50. 50 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Преди да ходим където и да е в Космоса, трябва да решим някои много по-належащи задачи - например да си направим антиметеоритна защита, да направим енергийни станции на геостационарна орбита, да продължим с фундаменталните научни изследвания (и трупането на теоретичен и практически опит), със следващите поколения космически телескопи, интерферометри и др.п., със създаването на изкуствен живот и изкуствен интелект...

  Практически никаква полза няма човек да стъпи в настоящия момент нито на Луната, нито на Марс, нито където и да е другаде - напъните на държавите в тази посока са резултат от инерцията на протипоставянето и надпреварата от времето на Студената война. Това е една сложна за нас технологична задача, която трябва да решаваме в движение вместо да си я решим у дома на жежко и да отидем ГОРЕ по-подготвени.

  Скокът към звездите ще стане възможен само когато сме технологично и социално узрели за това. Сега нито едното, нито другото условие е налице, особено пък последното - след като още се бием помежду си, няма защо да пренасяме глупавите си свади и боричкания в небето. Само вид, който е способен да овладее планетарните ресурси и енергии от такъв мащаб, и да остане в хармония с околната си среда, може да погледне нагоре към звездите. Това (трябва да) е очевидно.

 51. 51 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 766 Разстроено

  Когато се пенсионирам, мисля да се заема сериозно с експедицията до Марс !

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 52. 52 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#30:"pedro"]шувенизъм.[/quote] Думичката е “шовинизъм“, на английски chauvinism и има френски произход. Иначе коментарът е добър.

  heruvim
 53. 53 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#49] от "top_konsultant":

  Хареса ми това "дори", поставено пред Вили... Защото намираш, че Вили е подчовек ли го избра и използва, след дълъг семантичен анализ?

  Лично за мен всяка обида от вилиподобните и мастърйодаподобните може да бъде само скъп и драг комплимент, който винаги ще ценя и кътам в сърцето си, докато сетивата ми се наслаждават на техните/вашите гърчове и ревове

  Човечеството не се е отказало от космическото си бъдеще. Просто някои евроазийски сегменти от Човечеството разполагат с космическо настояще, което едва-едва вижда опашката на космическото "сега" на други сегменти от човечеството. Тук вече, да ти подскажа, понеже хем се налага, хем съм милостив, използвам производните на "Космос" и в друг смисъл

  Свободен си.

  Свобода за Надежда Савченко!
 54. 54 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Мечтата но човечеството е била да покори Космоса, и планетите от Слънчевата система и каквото и да става то няма да я остави.

 55. 55 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#50] от "mrtoyaga":

  Викаш, да заменим шивашкия аршин с лазерен... Тц, ползата от това ще е никаква. Друго, друго е потребно. Но все още не знаем какво е то. Първо трябва да осъзнаем, че не знаем. Съгласен съм, че засега няма какво да търсим нито на Луната, нито на Марс. Но покоряването им е въпрос на преднина и не бива да се спира.

  Мразя, следователно съществувам.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#56] от "top_konsultant":

  Помисли и пробвай пак с нещо по-остроумно и впечатляващо Не успя да грабнеш вниманието ми

  Свобода за Надежда Савченко!
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  Аз пък мисля, че е ПРИКЛЯКАНЕ преди голям отскок....
  Надявам се.
  Чета за първи път и със закъснение Рама на А. Кларк и не мога и да си помисля, че човечеството има друго освен космическо бъдеще.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#41:"top_konsultant"]Момче, поне още 100 години няма да има нищо принципно ново.[/quote]Точно преди 100 години направиха радиолампа с усилване малко над 3 и та стана и за генератор, а сега има радио, телевизия, компютри ... много време са 100 години !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "bajtan":

  Не и за принципно новите неща. Трябва ни скок, който ще отнеме столетия. Така мисля аз.

  Мразя, следователно съществувам.
 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Разбира се че се отказва.
  Човека няма работа в космоса. Костите му се топят, кръвта ми забавя движението си, радиацията е убийствена, рисковете са потресаващи, а цената е главоломна.
  Това е реалността.
  А практически пътуванията на хора в космоса не са донесли практиочески нищо което не е могло да бъде постигнато чрез използване на роботизирани системи.
  Човечеството му предстои да осъзнае главозамайващите разстояния дори до най-близките ни планети.
  Без ефективен, евтин и достижим начин за издигне на товари в орбита, без начин на пътуване със скорост по-бърза от скоростта на светлината без това да довежда до страничните ефекти от достигането и - космоса просто го забравете. Единствените форми на проучвания ще са с роботизирани сонди и апарати.
  Другото развитие е в човека. В това състояние човека не може да пътува на големи разстояния.
  На нас съдбата ни е да загинем като вид и това ще се случи рано или късно независимо от всичко каквото правим.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#61] от "top_konsultant": След експедицията на Магелан за 20 г. е открито почти всичко. Човечеството се движи скокообразно. Мисля, че си починахме достатъчно - 40 години боксуваме на орбита. Получи ли се технологичен пробив пак ще тръгнем. Ако един докара сериозно количество тритий от Луната и спечели от енергетика - до десетина години ще има звездни флотилии които да контролират ресурса или ще се бият за монопола. Така стават нещата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#19] от "bajtan":
  [quote#19:"bajtan"]Вече ги има! Йонни и атомни двигатели.[/quote]Йонните двигатели са с много малка тяга и са подходящи само за малки по тегло спътници и захранвани със слънчева енергия. Атомни двигатели няма, защото до сега най-мощният ядрен реактор извеждан в космоса е руският ТОПАЗ, който е с мощност 10 киловата и съотношение 10 вата на килограм. За да стане реална възможността за транспортиране на хора в космоса с йонни или плазмени двигатели като Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket (VASIMR) е необходим реактор със съотношение 1000 вата на килограм и мощност 200 мегавата. Такива скоро няма да има.

 66. 66 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  Американците летят само с руски ракети в момента и така откакто преземиха совалките и още поне 5 години докъм 2017 минимум Доста забавна ситуация.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 67. 67 Профил на tchalakov
  tchalakov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тоя изобщо не информиран, автор на Ройтерс?! Да беше прочел само това:
  http://www.spacex.com/press.php?page=20120329
  Повтаря се това, което стана с океаните през 17 век - след сто години държавно финансирани (с огромна корупция и неефективност) португалски и испански "изследователски програми", господари на моретата стават корсарите на нейно величество... Бъдещето на космоса е в частните предприемачи

 68. 68 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Космическите програми са причината за да знаем на практика всичко което сега знаем за космоса и слънчевата система. Цикълът ще се затвори когато Хоризонт на НАСА след няколко години достигне Плутон. Всичко това стана за половин век и какъв само половин век беше! Едва ли някога би се повторил точно такъв.

  Директна печалба в космоса освен при комуникациионните спътници няма. Даже GPS системата и метеорологичните спътници имат принос към качеството на живота ни, а не носят директни печалби. Редно е да забравим за златни и диамантени мини на други планети и астероиди. Това което движи космонавтиката е същото което движи голямата и не винаги приложна наука. Парите за космоса идват от същото място откъдето идват парите за ЦЕРН.

  Редно е да има известен спад и обществото да си мисли че едва ли не всичко е проучено и научено. Една американка казала - за какво са ни метеорологични спътници? Нали си имаме Weather Channel?

  Преди бях голям привърженик на пилотираната космонавтика защото в началото техниката беше на такова ниво че постоянно се повреждаше, а автоматично върнатата информация отстъпваше по качество на директните впечатления от космонавтите. Например чакахме астронавтите да се върнат от Луната за да донесат качествени негативи. Сега изпратените от Марс снимки са десетократно и стократно по-качествени от лунните негативи.

  Мисля си че едно отстъпление на пилотираната космонавтика за сметка на автоматичните сонди е нормално и оправдано. Вижте само каква работа вършат Хабъл и другите телескопи на НАСА, вижте какво става на Марс и Сатурн. Очакват ни нови преживявания от Джуно до Юпитер, Хоризонт до Плутон, новия ровър до Марс, новия телескоп на името на Джеймс Уеб, и.т.н.

  Логично е настроението на този пенсиониран американски астронавт да е носталгично и минорно. Аз също съм носталгичен и минорен за отминалото велико време, но това изобщо не означава че съм минорен за бъдещето на науката и космонавтиката. Трябва да се гледа позитивно защото няма логика да се върви назад в науката.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#65] от "BlueWater":Йонния двигател е с малка тяга, но с постоянно ускорение в продължение на години може да достигне подсветлинни скорости. Можеш да го захранваш с какъвто си искаш източник и да го направиш от хиляди клетки. Той е за по-далечни полети. В радиус 20 светлинни години има 60 звезди, а в радиус 40 св,г, 400 звезди.
  Атомния двигател е подходящ за усвояване на Слънчевата система - товарно конче. Ако не се произвежда на Земята, а в изнесени производствени бази на места с по-ниска гравитация (Луната), не е толкова неразумно.
  Това е големия проблем - да прескочим Земната орбита и да има някаква производствена база там - от повърхността на Луната до лунна орбита може да се изстрелва и с катапулт - после е лесно. Всеки килограм изтласкван от повърхността на Земята до орбита ни излиза златен, както на времето всеки пирон се е возил с кораб от Европа до Америка. В момента в който в Америка се е направила производствена база света се е променил.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не прочетох всички коментари, но това е само прах в очите. Мислите ли, че секретни технологии, които могат да се прилагат във всяка област, ще се развяват за щяло и нещяло?
  Но пък и сигурно повечето от вас си мислят, че и Зона 51 и програмата Аврора са лъжа ...

  България е древна и заслужава много повече!
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#67:"tchalakov"]Повтаря се това, което стана с океаните през 17 век - след сто години държавно финансирани [/quote]
  (+++++++++++++++++++++++++++++++)
  Браво! Точно това е пътя! Историята се повтаря спираловидно, всеки път на по-висш стадий.
  Ако не го направим ние и сега - после може ние да се окажем в ролята на индианците ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на tchalakov
  tchalakov
  Рейтинг: 217 Неутрално
 73. 73 Профил на Светлин Панайотов
  Светлин Панайотов
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Преди година имах среща (почти случайна) с втория български космонавт-Александър Александров. Естествено, разговорът беше по теми, свързани с полети в космоса. От този разговор най-ярко си спомням думите на Александров за усещането, което е имал в космоса:"Космосът е чуждо, враждебно място, там имаш една мисъл-мобилизация на всички сетива, знания и умения,никаква емоция,ако искаш да се върнеш." Говори и за пораженията върху човешкото тяло,които засягат организма от клетъчно ниво до липсващо кръвообращение. Но успоредно с това коментира своята работа- вече като консултант по настоящи и бъдещи проекти, свързани с много добре финансирани космически дългогодишни проекти.

 74. 74 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#70] от "flagellumdei":

  Ами... няма такова нещо... Зона 51 е старо свърталище на Тамплиерите, естествено. А "Аврора" е непосредственият отговор на Хоспиталиерите и част от Тевтонските рицари срещу тамплиерските, катарски и жидо-масонски заговори, чиято гнъсна воня все още се разнася около Зона 51. В крайна сметка се наложи на "ТЕ" да претрепят Кенеди, за да запазят всичкото това в тайна, ама си е струвало, май

  Саомо един Леонардо знае

  Свобода за Надежда Савченко!
 75. 75 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  От земята по-хубаво няма, но нали и тя е в космоса ... дано не сме се отказали от него все още.

  По случая, музикален поздрав
  http://www.youtube.com/watch?v=2seJEwKPx7s

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#73] от "svetlin_p": Има какво да се работи в тази насока и нашите космонавти са огромен капитал за България. Не може да си позволим загубим постиженията си в тази насока, някои от тях все още водещи. По-долу имаше коментар, че само се бием по гърдите, че сме космическа страна. Трябва да продължим напред. Както по-долу космонавтиката бе сравнена с Великите географски открития - това е бил шамса на малки страни като Португалия, Холандия, Дания, Англия да разцъфнат в империи. Може Космоса да е шанс за България - само ако продължим да работим!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Браво на Дневник от време на време се появяват и такива статии.
  Щом Русия и САЩ не развиват космонавтиката , щом и титайците нямам сериозни дългосрочни планове ...явно ще чакаме Северна Корея да завладее космоса !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на pop4ebs
  pop4ebs
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "ku4e":

  Много хубаво ,утопично предложение..) Полетите в Космоса бяха и са само със стратегическо ,военно предназначение.. Как ще се обединят!? ) Напълно е безсмислено да се търси "път в Космоса" със смешните технологии на Земята... Това си е само ..Фантастика..

 80. 80 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "top_konsultant":

  Защото си бил завършена и цялостна ренесансова личност още преди Люси Живкова да се сети за Ренесанса, предполагам

  Свобода за Надежда Савченко!
 81. 81 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "Отказва ли се човечеството от космическото си бъдеще?"

  Доста неточно заглавие. Със същия успех можем да се питаме дали човечеството се отказва от дълбоководното си бъдеще.

  Че ние, хората, кога сме имали такова бъдеще, че сега да се отказваме от него?

  Защото, я да си отговорим - какво би могъл да направи човек в космоса? Да излезе на орбита около Земята? Правено е вече. Да си съсипва здравето в многомесе1ни престои в орбитални станции? Правено е. Да иде до Луната? И там е ходено. Да иде до Марс? По същество не се отличава от ходенето до Луната, освен че е доста по-трудно и по-опасно. А и най-вече - защо да ходи до Марс? Какво ще види там, което не е видяно от вече изпратените там множество станции и роботи? Какво ще направи на Марс, което вече да не е правено от машините, при това много по-качествено?

  Е, може да иде до... И тук зацикляме. До никъде не може. Марс е тавана, крайния предел. Теоретично, човек може да стигне само до там. И до никое друго място.

  В Слънчевата система до Мерукрий не можем да идем, че ще се опечем. И до Венера не можем, там рискът от венерическо заболяване е близо 100%. До газовите гиганти е изключено, а до Плутон няма да стигне един живот.

  Извън Слънчевата система пък е химера, не-научна фантастика е това. Това е невъзможно днес, предчувствам, че и след 1000 години няма да е по-различно. Каквито и нови технологии да има, каквито и все по-големи скорости да са възможни, все едно - до най-близката звезда би се пътувало хилядолетия.

  И знаете ли какво? Май едно време са били прави. Че сме центъра на Вселената. Защото, тя е безкрайна, нали така? И нагоре, и надолу, и настрани, и назад - все е безкрайна Вселена, еднакво безкрайна във всички посоки. А на всичко отгоре самото пространство не стои мирно, ами и то се разширява. От където следва, че всяка точка може да претендира, с основание, че именно тя е център на Вселената. Всяка точка, в това число и Земята.

  Има и още по-смущаващи мисли. Че май сме си само ние. Че май живот няма никъде. Защото, и следа няма от него. Да, някак си не е логично, някак си е високомерно - милиарди и милиарди звезди, с милиарди планети - че само ние ли сме, нима не е възможно и на друго място да има живот? Ами, май така излиза. Че няма, няма и няма. Пък и да има - каква полза? Ако на един милион светлинни години от нас има подобна планета, като нашата, какъв контакт можем да имаме?

 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#74] от "GogoPG":

  Дано се майтапиш, че иначе и електрошок не може да ти помогне ...

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на pop4ebs
  pop4ebs
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#81] от "Вишински":

  Хабиш се само да пишеш толкова дълго! Аз го написах същото по смисъл ,малко по-нагоре..) Напълно те подкрепям! Само "минуси" ни чакат, обаче тук.. Ха ха Най-много да ни дойде някой на "гости"..От Земята никой ,никъде няма да отиде ,а и не е нужно.. ) Не можем да се оправим с простотията тук,камо ли да ходим на "Луната"...

 84. 84 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#82] от "flagellumdei":

  О, мога да продължа и до Атлантида, разбира се

  Ако се налага да пояснявам, че се гавря, защо ли трябва да комуникираме?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 85. 85 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#80] от "GogoPG":

  Людмила Живкова се опита да европеизира културата в България. Нещо,което такива като теб и оня хубостник се стремите да разрушите и обезличите. Колкото до българския ренесанс, ако съм те разбрал правилно, всяка култура до известна степен се изгражда върху митове и легенди.

  Мразя, следователно съществувам.
 86. 86 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#85] от "top_konsultant":

  Да, така е. Люси се опита - НО - в рамките на безпросветната система, която изобщо й позволи да се превърне в някакъв фактор. Никой не може да й отрече това!!! Най-малкото пък аз. Както никой не можеше да очаква от Люси, люсиподобните, мастърйодаподобните и други... подобни... да докретат, в крайна сметка, по-далеч от Агни-йога, огнепоклонничество и фриволно пристрастяване към Ванга.

  Тук вече дори не важи правилото "Кой за к'вото е учил". Тук е зоната на правилото "Кой откъдето е"... в брутално генетичния си вариант

  Свобода за Надежда Савченко!
 87. 87 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами не, човечеството не се е отказало от космоса. Просто стана ясно, че с безумно скъпи проекти чиято единствена цел е някой политик да си вдигне рейтинга или някоя супер сила да си го мери с друга супер сила до никъде няма да стигнем. Време е за малко по-разумно и смислено освояване на космоса.

 88. 88 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#86] от "GogoPG":

  Нали по нейно време си се научил да четеш и да пишеш, бе! А и нямаше и да си чувал за Агни йога.

  Мразя, следователно съществувам.
 89. 89 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#87] от "eldred":

  Естествено!!! Това ни е чарът. Видим ли граница, първата ни работа е да се опитаме да я прекрачим. Кажат ли ни, че е невъзможно, учетворяваме усилията си.

  И така трябва да бъде!

  Свобода за Надежда Савченко!
 90. 90 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#88] от "top_konsultant":

  Стига смукане от пръстенцата. Или поне си ги измий, преди да ги смучеш

  Свобода за Надежда Савченко!
 91. 91 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#90] от "GogoPG":

  Само щуротии драскаш.

  Мразя, следователно съществувам.
 92. 92 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#91] от "top_konsultant":

  Бравос, разобличи ме. Ай' сега вече - лека ти нощ!

  Свобода за Надежда Савченко!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#81:"Вишински"]Е, може да иде до... И тук зацикляме. До никъде не може. Марс е тавана, крайния предел. Теоретично, човек може да стигне само до там. И до никое друго място. [/quote]
  Китайците са мислели като теб когато са имали опитни моряци и кораби годни за презокеански пътешествия много преди европейците ! И е чиста случайност ,че не са колонизирали непознатия свят преди европейците.
  Не е ясно от пътеписите какво ги е стресирало може би това ,че африканците имат 3 пъти по големи пишки ...китайският адмирал Джън Хъ е бил евнух !
  След това Китай потъва в изолация за векове ... в новото време едва ли ще направят втора такава историческа грешка!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  каква е ползата от хвърлените милиарди?

 96. 96 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Докато изстрелваме ракетите на ракетен принцип нема а станат нещата... Изкуствения интелект дето въобще не сме се доближили до него няма да помогне да хвърчат ракетите по-бързо...

  Точка първа - извратения икономически модел не позволява напредък.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 97. 97 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#13] от "bajtan":
  АБСОЛЮТНО НЕУМЕСТНО ЗАГЛАВИЕ !!! Всяка уважаваща се страна изстрелва спътници Северна Корея, Иран, Бразилия .... да не говорим за по-сериозни играчи. Няма да се учудя ако скоро чуя добри новини и от Чили или Малайзия, дори Куба има потенциал да поднесе изненада.
  =================================
  МУХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 98. 98 Профил на knighttemplar
  knighttemplar
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Има резон във въпросите които задавате. Аз мисля, че човека във това физическо тяло в което е в момента е ограничен и непригоден за космически пътешевствия. Също така мисля, че ние сме от друго измерение дошли в това физическо творение-вселената с определена цел, която дори не ни е ясна още. Ясно е стремежа на човека към усъвършенстване и прогрес. В последния век станахме свидетели на чудеса в технологиите и медицината. Ако мислим абстактно, по скоро сме някакви духовни създания пратени тук да се усъвършенстваме и пречистим чрез серия от прераждания преди да станем достойни да се завърнем към лоното на Бог, там от където сме дошли. Мисля по този начин защото физическата вселена е обречена да изчезне и в този смисъл където и да идем, краят е ясен и придвидим. Въпрос само на време. А времето е много интересно понятие също нали?

 99. 99 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като ученик мечтаех да стана атроном. И сега с голям интерес гледам филми и видео за космоса.
  Чел съм много, ама много н. фантастика.
  Наскоро четох, че най-добре платените учени са астрономите. И да не забравяме, че техниката за иследване на космоса е една от най-скъпите.
  Писах дотук за да отбележа, че космоса и бъдещето не са ми чужди.
  НО, да НО днес икономиката на цял свят е скапана, оказа се че целият цивилизован свят е живял и живее на заем от бъдещето и бедните. Оказа се и че безкраен икономически растеж нямя да има (а е толкова необходим при дългова икономика). Военните разходи стават все по-големи заради използваната техника (хората кой ги гледа - те са "ефтини". И всичко това следва че парите за космически изследвания ще намаляват; вместо да се увеличават предвид по-високите технологични разходи за ново поколение техника и по-далечни цели или заселване на близки обекти.
  Явно нашето поколение няма да види прогрес в тази насока, може би правнуците?

 100. 100 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#94:"comandante"]Китайцит са мислели като теб когато са имали опитни моряци и кораби годни за презокеански пътешествия много преди европейците ! [/quote]
  Коменданте, туй къде го чете? Не вярвам джонките да конструиране вследствие на някакъв натрупан опит в тази страна?
  И стига с тези легенди за китайския гений! Това, че можеш да сготвиш супа и от плъх, не значи нищо Колкото и да ти е странно, но откритите златни предмети край Варна са все още най-старото доказателство за обработка на метала, открити на Земята (4 400-4 600 г. пр.Хр.). Това е станало на Балканите, в Европа, а не в Азия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK