Учени твърдят, че в Африка има огромни подземни находища на вода

Учени твърдят, че в Африка има огромни подземни находища на вода

© ReutersУчени твърдят, че Африка, най-сухият континент на Земята, всъщност се намира над огромно находище от вода, съобщи ВВС. Те твърдят, че обемът на водата под повърхността на земята, е 100 пъти, колкото тази над нея. Екипът е изготвил детайлна карта на континента с мащаба и потенциала на скритите водни ресурси.


В списанието Environmental Research Letters учените подчертават, че големите сондажи за вода може и да не бъдат най-добрият начин за увеличаване на водните запаси.


В Африка около 300 милиона души нямат достъп до питейна вода. През идните десетилетия се очаква търсенето значително да се увеличи заради нарастването на населението и нуждата от напояване.
Сладководните реки и езера са обект на сезонни наводнения и суши и това може да намали водните им запаси за населението и за напояване. ВВС отбелязва, че в момента в Африка едва 5% от обработваемата земя се напоява.


Екипът от учените е от University College London и British Geological Survey. Според Хелън Бонсър, една от авторите на изследването, до момента за наличие на големи т.нар. водоносни хоризонти в Африка въобще не се е мислело. Тя обяснява, че има големи находища предимно в седиментни басейни в Либия, Алжир и Чад. "В този район има водоносни хоризонти с дълбочина от 75 метра – това е огромно количество", казва Бонсър.


Заради климатичните промени, които превърнали Сахара в пустиня, много от водоносните хоризонти под земята за последно са се напълнили с вода преди повече от 5000 години. Учените са събрали информацията от съществуващите хидрогеоложки карти на националните правителства, както и от 283 отделни проучвания на водните находища. Те твърдят, че новите карти показва, че много страни, където водата е оскъдна, всъщност имат огромни подземни резерви.


Все пак експертите са предпазливи за това кой е най-добрият начин да се достигне до тези скрити ресурси и според тях широкоразпространените сондажи няма да свършат работа. Тъй като много от находищата не са пълни заради липсата на валежи, сондите биха могли да ги разрушат. Според Хелън Бонсър по-бавните методи да добив могат да бъдат по-ефективни.


В Африка около 300 милиона души нямат достъп до питейна вода. През идните десетилетия се очаква търсенето значително да се увеличи заради нарастването на населението и нуждата от напояване.

© Reuters

В Африка около 300 милиона души нямат достъп до питейна вода. През идните десетилетия се очаква търсенето значително да се увеличи заради нарастването на населението и нуждата от напояване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това отдавна се знае, но какво от това? Добивът ще е труден, дори да се стигне до там.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 2. 2 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  аз пък твърдя не само,ами съм сигурен- Африка е обградена от огромни надземни водни източници! )

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Важното е руските учени какво твърдят (моля, изчакайте ги да изтрезнеят първо и тогава ги разпитвайте!). Може би не е "вода", а "водка". Африко, шише пясъчно!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Кадафи в Либия е направил 1300 кладенеца и в момента изпомпването е жестоко. След 70 години няма да е остало нищо.

 5. 5 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Темата за водата в Африка старателно беше избягвана в продължение на десетилетия, въпреки, че „камиларя“ Кадафи направи огромно съоръжение.
  Когато сложиха ръка на огромните водни залежи в Либия,
  „учените“ изведнъж се плеснаха по челата и се разкудкудякаха:

  „Вода! Вода! Да, бе ! ВЕрно, бе!!!“

  Лицемерие и фалш!

  Аз знам много малко.
 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Преди да започнат да експлоатират, да разработят програма за устойчиво използване. Ако не го направят, тъй като тази вода е от невъзобновяем източник, тя ще бъде изчерпана много бързо.

 7. 7 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "komutatoe":

  Не е жестоко. Това се прави в рамкита на един сериозен проект за около 25 милиарда евро и успешното му осъществяване е също една причина да го отстранят. Много е удобно да държиш доставчиците на петрол гладни.

 8. 8 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 557 Любопитно

  До коментар [#1] от "Гуано":


  прав си - от много отдавна се говори за подземно "море" от сладка вода

  предполагам, че когато водат стане по-скъпа и ценна от петрола ще почнат да я изпомпват и нея

  оти да се косиме, като ке ни мине
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#6] от "heliana":
  "Преди да започнат да експлоатират, да разработят програма за устойчиво използване"

  В Африка населението нараства "ужасно устойчиво". По тази причина никаква програма за устойчивост няма да помогне.

  подпис
 10. 10 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  На добре и отдавна известната истина за огромните залежи на сладка вода се базира и голямата изкуствена река на Либия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Manmade_River

  Действително обаче се чакаше падането на Кадафи, за да се открие... сладката вода.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Над 1 млрд. души нямат достъп до чиста питейна вода, а над 2 млрд. живеят без подходяща канализация, което води до смъртта на 5 млн. души годишно, предимно деца, от пренасяни чрез замърсена вода болести, които могат да бъдат предотвратени.

  Едва 8% от запасите от сладка вода на планетата отиват за домашно потребление, докато около 70% се използват за напояване и 22% в индустрията.

  Сушите и недостатъчните валежи допринасят за т. нар. „воден риск“, заедно с наводненията и замърсяването.

  Сред горещите точки с висок воден риск, отчетени от онлайн атласа на World Resources Institute's Aqueduct, са басейнът Мъри-Дарлинг в Австралия, басейнът на река Колорадо в югозападните щати, басейнът Ориндж-Сенку, покриващ части от Южна Африка, Ботсуана и Намибия и цялата територия на Лесото, както и басейните на Яндзъ и Хуанхъ в Китай.

 12. 12 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#4:"komutatoe"]Кадафи в Либия е направил 1300 кладенеца и в момента изпомпването е жестоко. След 70 години няма да е остало нищо. [/quote]
  За рециклиране/многократно ползване на вода не си чувал, нали?
  А решението на проблема как да се предотврати срутване на подземни резервоари, в резултат от помпане на течностти от тях, отдааааавна е известен в нефтодобивната промишленостТова във връзка с (вероятно скъсения) цитат от статията: "...Все пак експертите са предпазливи за това кой е най-добрият начин да се достигне до тези скрити ресурси и според тях широкоразпространените сондажи няма да свършат работа. Тъй като много от находищата не са пълни заради липсата на валежи, сондите биха могли да ги разрушат. Според Хелън Бонсър по-бавните методи да добив могат да бъдат по-ефективни...."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  е либииците след петрола ще продават вода

 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма ли да е по-добре тия резервоари да се бомбандират от орбита?
  Един рейд в точка и тия 75 метра ще бъдат преодоляни за минути.
  После - песни и танци на народите, беркет и по три урожая годишно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Убийството на либийския лидер Муамар Кадафи съвсем не е било заради петрола, а заради грандиозен воден проект.
  Амбицията на полковника била да превърне пресъхналата Африка в процъфтяващ континент. Нещо, което е много неизгодно за тези, които за сметка на глада и жаждата на африканците всяка година заработват милиарди. Строителството в Либия на Великата изкуствена река по неизвестни причини не влиза в полезрението на средствата за масова информация. Независимо от факта, че това съоръжение през 2008 година е било признато в Книгата за рекордите на Гинес за най-големият иригационен проект в света. Но тук са важни не толкова мащабите на строежа на века, а неговите цели. Защото ако либийската изкуствена река бъде достроена, тя ще превърне Африка от пустиня в плодороден континент. Такъв, каквито са Евразия или Америка.

  Но целият проблем е в това „ако”…

  През 1953 г. либийците, опитвайки се да намерят нефтени находища в южните региони на страната си, открили вода – гигантски подземни резервоари, подхранващи оазисите. Чак след две десетилетия жителите на Либия разбрали, че в ръцете им е попаднало далеч по-голямо съкровище, отколкото е „черното злато”. Африка от незапомнени времена страда от суша и континентът е с оскъдна растителност. А тук буквално под краката има около 35 хиляди кубически километра артезианска вода.
  С подобен обем например може напълно да се потопи цяла Германия с нейните 357 021 квадратни километра площ, а дълбочината на подобен воден потоп ще е около 100 метра. Ако тази вода се пусне на повърхността, тя ще превърне Африка в цветуща градина!
  Именно такава идея споходила либийския лидер Мумар Кадафи. Още повече 95 на сто от територията на страната му представлява пустиня. Под патронажа на Кадафи бил разработен проект от сложна мрежа тръбопроводи, които биха доставяли вода от Нубийския водоносен слой в засушливите региони на страната. За реализацията на този грандиозен план в Либия от Южна Корея пристигнали специалисти по съвременните технологии. В град Ел Бурайка построили завод за железобетонни тръби с диаметър четири метра. На 28 август 1984 г. Муамар Кадафи лично присъствал на старта на строителството на тръбопровода.
  Великата изкуствена река не просто е наречена най-големият иригационен проект в света. Някои дори я смятат за най-крупното инженерно съоръжение на планетата. Самият Кадафи наричал това свое творение Осмото чудо на света. Сега тази мрежа включва 1300 кладенеца с дълбочина 500 метра, четири хиляди километра положени под земята бетонни тръби, система от помпени станции, резервоари – хранилища, центрове за контрол и управление.
  Всеки ден по тръбите и акведуктите на изкуствената река преминават по 6,5 милиона кубически метра вода, които снабдяват столицата Триполи, Бенгази, Сирт и други селища, а също така и вече зеленеещите посред бившата пустиня поля. В бъдеще страната възнамерявала да оросява 130-150 хиляди хектара култивирани земеделски земи, като покрай Либия в системата щели да бъдат включени и други африкански държави. Така в крайна сметка Африка не просто ще престане да бъде вечно гладуващият континент, но даже сама би започнала да изнася ечемик, пшеница, овес, царевица. Завършването на проекта било планирано да стане след 25 години, НООООООО !!! Краят всички го знаем.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Учени твърдят, че в Африка има огромни подземни находища на вода  Той и Кадафи твърдеше същото, но.... тия да внимават много, да не ги сполети съдбата на Кадафи. Бог да го прости и накаже убийците му!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 17. 17 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 397 Неутрално

  АРРИ е прав. А и голяма част от тези сондажи бяха прокарани от Бугаргеомин. Има много вода. Проекта "Велика изкуствена река" бе управляван от американската фирма "браун енд Руут".

 18. 18 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "ARRI":

  Абсолютно си прав и си дал си доста подробна информация.
  А незнайковците като правило се присламчват кам силните на деня. Това за тях е въпрос на оцеляване.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Тия ще ни съсипят бизнес - проектите . Пикасото се надяваше от износ на минерална вода да живнем, ама май котка ни мина пътя . Добре че поне имаме огромни залежи от газ. По някои сведения .

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#15] от "ARRI":

  И тъй като става въпрос за иригационно съоръжение като осмо чудо на света , като такова засега се очертава новооткрит язовир в Китай . Дължина 660 километра ,средна ширина 1,5км. и дълбочина около 180 метра . И еколозите вече треска ги тресе заради възможна екокатастрофа . Което не е за подценяване . Защото доброто и злото са двете страни на една и съща монета . Казано шаблонно.

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#15:"ARRI"]Нещо, което е много неизгодно за тези, които за сметка на глада и жаждата на африканците всяка година заработват милиарди.[/quote]

  На кого пък е изгодно африканците да измират от глад и жажда? Сега основно ЕС, САЩ и Русия ги хранят негрите, с милиарди помощи всяка година. Какво по-добро от това, да се намери начин да се използват подходящо природата в Африка така, че хората да се изхранват сами, а останалият свят да си спести милардите и да ги използва за други цели?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#16:"kom.at"]Бог да го прости и накаже убийците му![/quote]

  Чудя се на акъла на тия, които са ти писали плюсове.

 23. 23 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 844 Неутрално

  [quote#20:"papyre"] доброто и злото са двете страни на една и съща монета .[/quote]

  -"От което черпим добро, от същото може да черпим и зло, а и начин да избегнем злото. Така например дълбоката вода е полезна в много отношения, но е и вредна – може да се удавиш в нея. Ала това може да се избегне – научи се да плуваш. /Демокрит/

 24. 24 Профил на Ekaterina Roris
  Ekaterina Roris
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Те и злато и диаманти имат и какво от това? Темпът им на размножаване изпреварва всякакви проекти и открития. Прибавете и лошото управление и непрекъснатите войни.

 25. 25 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#5] от "istorika":

  И в место да подпомогнат нормалното водоснобдяване и икономическо развиване на африканските страни ,те им поддават някаква благотворителност (подаряват по -малко храна и лекарства) колкото да не загинат съвсем ,бият се в гърдите -„вижте колко сме добрички“ ,а същевремено ,когато някой се издигне до самостоятелно разрешаване на проблемите ,го убиват (Кадафи) или го „демократизират“..

 26. 26 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"VеnRus 2008"]На кого пък е изгодно африканците да измират от глад и жажда[/quote]
  Явно на някой е изгодно.Особено е изгодно на тези ,които ползват природните ресурси на Африка....В много африкански мини ,условията са робски.

 27. 27 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#21:"VеnRus 2008"]На кого пък е изгодно африканците да измират от глад и жажда? Сега основно ЕС, САЩ и Русия ги хранят негрите, с милиарди помощи всяка година. [/quote]

  С ХРАНА нищо не става!
  Има точно обратен ефект- изяждат я и искат още.
  Освен това като са зависими са по-послушни. Стар номер. Но работи.
  Трябва образование и местни кадри специалисти.
  Кадафи плати за спътник ( $ 300 милиона), след 14 години обещания и лъжи за съдействие и финансиране от страна на МВФ Запада , който транслира образователни и учебни програми. Една от причините да го възневидят жестоко.

  Такъв спътник струва еднократно 400 милиона долара и отпада таксата от 500 млн. за европейския Интелсалт Кой банкер не би финансирал такъв проект? Но въпросът е: как така робите, които искат да се освободят от експлоатацията на своя господар, ще искат пари за това освобождение от същия този господар?

  Либия на Кадафи беше тази, която осъществи в Африка първата технологична революция на нашето съвремие – свързването на целия континент с телефония, телевизия, радиоразпръскване и други авангардни технологии като телемедицина и дистанционно образование. И благодарение на радиомостът WMAX беше осъществено нискоструващо свързване по целия континент, включително селските райони.

  Затова го демонизираха и убиха.

  Аз знам много малко.
 28. 28 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "istorika":

  Да споменем и това ,че искаше да направи независима африканска банка!!! и независима парична единица-златен динар,с който би се подкопало господството на долара...

 29. 29 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Онзи маймун Захи Хауас, само той е изпомпал огромни количества вода под Гиза. И го прави от години. Какво не се е знаело! Има огромен аквифер отдолу(ако не греша термина).

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 30. 30 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#4:"komutatoe"]Кадафи в Либия е направил 1300 кладенеца и в момента изпомпването е жестоко. След 70 години няма да е остало нищо. [/quote]
  Освен кладенците Кадафи направи и осмото чудо в света имат вода поне за 200г., ако не им я присвоят дебелогъзите де.

  http://youtu.be/tUgVlMDbyl4

  http://youtu.be/A-cDezY3cTY

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 31. 31 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#22:"Митридат"]Чудя се на акъла на тия, които са ти писали плюсове. [/quote]
  А аз не се чудя на минусите ти.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 32. 32 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#17:"zheravna"]Проекта "Велика изкуствена река" бе управляван от американската фирма "браун енд Руут"[/quote]
  Но беше платен ИЗЦЯЛО само с либийски пари и сега си 100% национален, ако не го приватизират сега седеругите, де.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#26:"Irina"]Явно на някой е изгодно.[/quote]


  Глупости. Ако беше така, нямаше да се харчат милиарди всяка година за храна, лекарства, консумативи и прочие за черна Африка.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#27:"istorika"]С ХРАНА нищо не става!
  Има точно обратен ефект- изяждат я и искат още. [/quote]


  С това съм съгласна. Наистина, трябва да ги научат сами да си я добиват тази храна, а не да чакат някой да им я даде. Но един ден и това ще стане.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#22:"Митридат"]Чудя се на акъла на тия, които са ти писали плюсове.[/quote]
  Ами да ти обясня един от плюсовете - аз мисля, че да убиеш някого по този начин е варварско и по никакъв начин не подпомага демокрацията. Човечеството е измислило много отдавна съдилищата - ако мислиш, че някой нарушава законите, го изправяш пред съда.

 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Е и ?
  Знае се от десетилетия.
  На каква цена може да се ползва от хората ?
  Отговора е....на цена която ще ги направи ПАК...роби !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#33:"VеnRus 2008"]Глупости. Ако беше така, нямаше да се харчат милиарди всяка година за храна, лекарства, консумативи и прочие за черна Африка.[/quote]

  Грешиш!
  Когато е наготово дадена храната, отпада необходимостта да се трудиш да учиш. При повечето хора е така.
  Точно това е и целта на помощите, на похарчените милиарди, които в сравнение с придобитите на безценица природни богатства са просто жалки, смешни.

  Аз знам много малко.
 38. 38 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Като знаем, че в района на Добруджа има колосални залежи на каменни въглища, надълбоко под земята, какво правим?
  Те са гаранция и за наличието на газ в този район.
  Необходими са много пари, ноу-хау и чужда предприемчивост.

 39. 39 Профил на Шенраб Мибо
  Шенраб Мибо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Според Хелън Бонсър, ЕДНА от авторите на..." - ако имате възможност все пак коригирайте това "една" на "един".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK