Кофи Анан: Наблюдателната мисия на ООН е повратен момент за Сирия

Кофи Анан

© Associated Press

Кофи АнанСпециалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан приветства приетата вчера от съвета за сигурност резолюция за изпращане на наблюдателна мисия от 300 души в обхванатата от насилие страна. Той определи решението на съвета като "повратен момент за стабилизирането на Сирия", предаде Reuters.


Анан призова сирийското правителство и силите на опозицията да сложат оръжие и да работят с невъоръжените наблюдатели, за да укрепят крехкото примирие, което влезе в сила преди 10 дни.
"Правителството в частност трябва да се въздържа от употребата на тежки оръжия и, както обеща, да изтегли тези оръжия и въоръжените части от населените места и да изпълни изцяло ангажиментите си съгласно плана от шест точки", заяви Анан, позовавайки се на мирния план на ООН и Арабската лига, който двете страни приеха.


Съветът за сигурност на ООН вчера единодушно одобри предложената от Русия и Европейския съюз резолюция, която предвижда изпращане на 300 невъоръжени военни наблюдатели в Сирия за три месеца. Мисията ще носи названието UNSMIS.


Авангард от няколко наблюдатели вече пристигна в Сирия миналата седмица и посети град Хомс, в който се водиха най-ожесточените сражения по време на продължаващия 13 месеца бунт срещу режима на президента Башар ал Асад.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK